Duurzame kledingkast
Guide: de beste duurzame menstruatieproducten

Guide: de beste duurzame menstruatieproducten

Gemiddeld gooien we 10.000 tampons en/of maandverbanden weg, wat gelijk staat aan zo’n 240 tampons per jaar. Ieder jaar. Dit betekent dat ik persoonlijk tussen mijn 16deen 23ste– toen ik tampons verruilde voor een cup – zo’n 1700 (!) tampons heb weggegooid. En als ik eerlijk ben, heb ik in de afgelopen jaren ook nog té vaak naar de gratis tampons op het werk (met plastic applicator) gegrist, dan wel uit noodzaak of luiheid. Aangezien ik het vroeger al lastig genoeg vond om er één te vinden als ik ze nodig had (waarschijnlijk liggen er nog steeds tientallen naast mijn verloren elastiekjes), kan ik me bij dit getal moeilijk een beeld vormen.1700 tampons. Zijn dat er vier dozen vol? Vijf, wellicht? “Het zijn er een heleboel,” antwoord mijn mama, als ik de vraag bij haar leg. En ze heeft gelijk. Het zijn er verdomd veel. Maar er zijn gelukkig steeds meer duurzame menstruatieproducten, zoals biologisch maandverband & tampons, menstruatie cups en menstruatie-ondergoed. Hieronder een kleine, groene selectie.

 


door Suzanne Verheul


 

 

 

Menstruatiecups

 

Vergelijkbaar met een tampon, maar dan herbruikbaar. Anders dan een tampon, absorbeert een cup je bloed niet. Het wordt (als je ‘t goed inbrengt) netjes opgevangen tot je het leegt zo’n acht tot twaalf uur later.

 

Ze zijn wel een stukje groter, maar aangezien je ‘t doormidden vouwt voordat je het inbrengt, heb ik daar persoonlijk geen ongemak van. Het is net zoals de eerste keer een tampon inbrengen: een beetje onhandig, misschien met een spiegel erbij, en een gevoel van triomf als het goed zit (en je het dus niet meer voelt zitten). Zoals verschillende cup-merken zelf ook al aangeven, kan het even duren voordat je het helemaal onder de knie hebt. Het duurde bij mij eerlijk gezegd ook wel een aantal keren. Het is dus even wennen, maar heel handig voor lange middagen buitenhuis. Op de websites staan de verschillende manieren om de cup schoon te maken.

 

MoonCup

 

Deze gebruik ik zelf nu 3 jaar, en het werkt nog steeds prima! De MoonCup is gemaakt van siliconen en hierbij een veilig, milieuvriendelijk alternatief. Het is vrij van alle stofjes en middelen die je niet in je yoni wilt hebben (denk aan: parfum, kleurmiddelen, plastic). De cup beschermt tot 8 uur lang en is verkrijgbaar in twee maten, A en B. Ze maken daarbij onderscheid op leeftijd en/of je vaginaal een kind hebt gekregen. En ze leggen op hun website precies uit hoe je je cup inbrengt, inclusief meerdere manieren om het op te vouwen. Zeker het kijken waard, want het gewoon naar binnen proppen is geen aanrader (trust me!).

 

Ook fijn: de MoonCup gaat jaren mee, dus ondanks dat het in eerste instantie prijzig is, bespaar je geld na de eerste 6 tot 8 maanden. Dubbel fijn als je tegelijkertijd lief kan zijn voor de wereld én je portemonnee.

 

Diva Cup

 

Een tweede gevestigde naam is de Diva Cup. Vergelijkbaar met de MoonCup (beide gemaakt van siliconen), maar deze is beschikbaar in drie maten, afhankelijk van je leeftijd en hevigheid van je menstruatie. De Diva Cup is ook vrij van plastic, kleurstoffen en chemicaliën. Al heb ik hier geen persoonlijk ervaring mee, heb ik lovende reviews gehoord van vriendinnen die ‘t al tijden gebruiken.

 

De cup zou tot 12 uur bescherming bieden, waarbij deze dus langer meegaat dan de MoonCup en je in theorie van s’ochtends tot s’avonds beschermd zou moeten zijn. Ideaal! Dit betekent dat je dus niet (soms ietswat onhandig) je cup in het toilet op werk moet kieperen. Al adviseren ze wel om je Diva Cup na een jaar al te vervangen, dus minder budget-vriendelijk.

 

Allmatters (OrganiCup)

 

AllMatters (voorheen OrganiCup) – gemaakt van siliconen – is ook beschikbaar in drie maten, waarvan de Mini bedoeld is voor tieners of anderen die liever een kleinere maat gebruiken. Deze cup kan je, net als de Diva Cup, ook tot 12 uur inhouden en gaat jaren mee. Ze hebben een aantal tips op hun website voor de eerste keer, zoals oefenen voordat je ongesteld bent (super slim!). AllMatters is verkrijgbaar bij diverse drogisterijen, waaronder Etos, en zelfs bij enkele supermarkten. En het is een stuk goedkoper dan de andere twee menstruatiecups, dus zeker de budget optie van de drie!

 

 

Duurzaam menstruatie-ondergoed (period underwear)

 

Duurzaam menstruatie-ondergoed klinkt misschien edgy, maar ze zijn eigenlijk al honderden jaren op de markt (who knew?!). Hoeveel bloed een slip kan opnemen, verschilt per product (meestal van 0.5 tot 4 tampons), en wordt daarbij ook per item aangegeven. Sommigen gebruiken de slips in combinatie met een cup of tampon, voor extra bescherming. Ik ben pas geleden grotendeels overgestapt op de slips van Thinx, om te kijken of free bleedingiets voor mij was. Soms heb ik gewoon geen zin hebt om weer een tampon of cup naar binnen te brengen… Herkenbaar?

 

Al ben ik de eerste paar dagen angstig elk uur naar het toilet gegaan (in hindsight misschien niet de bestekeuze om hiermee te experimenteren op werk, met een licht grijze jurk), er drong gelukkig geen druppel door. En ze zijn ook nog eens bloedmooi (haha, maar echt!). Voor mij werkt een slip voor ‘hevige’ ongesteldheid prima voor de nacht, en een slip voor ‘gemiddeld’ voor overdag. Het is alleen niet zo handig met strakke kleding (aangezien ze dikker zijn dan normaal ondergoed), dus misschien niet de beste combo met je favoriete bodycon jurk. De drie merken hieronder kunnen zowel in de wasmachine als op de hand gewassen worden.

 

THINX

 

Thinx, misschien wel de bekendste speler in het spel, maakt al sinds 2013 “period underwear”, waaronder slips, strings en boy shorts. De producten dragen het keurmerk van OEKO-TEX, en zijn daarbij getest op schadelijke stoffen. Het onderste gedeelte bestaat uit drie lagen: katoen, spandex en polyester. Ze hebben een reeks gemaakt van biologisch katoen, maar hun ‘basic’ collectie is daarentegen van gewoon katoen. Ondanks dat de materialen niet altijd duurzaam zijn, is het alsnog veel groener dan niet-biologische tampons of maandverband, omdat de broekjes jaren meegaan. En ze stellen inclusiviteit voorop: de boyshorts in hun prachtige advertenties worden ook door transmannen gedragen. Iconic!

 

Modibodi

 

Modibodi verwerkt bamboo, spandex, polyester, nylon en merino wol in hun ondergoed. Weer niet geheel duurzaam dus, maar bamboo en merino wol zijn beide afbreekbaar. En Modibodi is best een stuk goedkoper dan Thinx. In tegenstelling tot Thinx, moeten ze helaas wel met de hand afgespoeld worden voordat ze de wasmachine in kunnen. Als je dit geen prettig idee vindt, is Thinx waarschijnlijk een betere optie. Maar Modibodi is zeker de budget optie.

 

Kora Mikino

 

Ethisch geproduceerd in Europa, Kora Mikino verkoopt prachtige slips, hipsters & high-waist menstruatie ondergoed. De broekjes zijn voor 90% gemaakt van MicroModal (beukenhout), en dit is 100% natuurlijk. Ze verwerken daarnaast ook gerecycled polyester, elastane en polyamide in hun producten. De laatste twee zijn beide niet duurzaam. Hiervoor zijn ze op zoek naar alternatieven. Ondanks dat ze iets duurder zijn dan Modibodi’s slips en je ze ook eerst moet spoelen voordat ze in de wasmachine kunnen, komen ze zeker als groenste uit de test. En Kora Mikino’s rode kanten slips zijn ook nog eens super sexy!

 

 

 

Biologisch maandverband/tampons

 

Als het schoonmaken van een cup of menstruatie slip misschien nog een cyclus te ver is, kan je ook groener menstrueren door over te stappen op biologische tampons en/of maandverband. Om een beeld te schetsen van de twee grote namen in de intieme hygiëne: original OB tampons en Libresse maandverband gebruiken nog steeds synthetisch materiaal en plastic in hun producten en/of verpakkingen. En dat kan ook anders.

 

Yoni

 

Een geweldig bedrijf van eigen bodem! De tampons en maandverband van Yoni zijn gemaakt van biologisch katoen. De tampons zijn 100% biologisch katoen, terwijl hun maandverband zo’n 75% biologisch katoen bevatten en zo’n 25% afbreekbaar biopolymeer (maizena). Hun verpakking is gemaakt van afbreekbaar plastic. Ze verkopen ook tampons met inbrenghuls, en zelfs deze zijn biologisch afbreekbaar. Hun biologisch katoen is afkomstig van verschillende boeren en dit verschilt per batch, maar ze zijn allemaal gecertificeerd door de SOIL Association.

 

Yoni past eigenlijk in twee categorieën, aangezien ze sindskort ook cups verkopen. Net als de MoonCup, hebben ze twee maten en gaat het jaren mee. Ook zou het beschermen tot 12 uur. Aangezien de cup goedkoper is dan de MoonCup & Diva Cup (23.99), is dit zeker een goede budget optie.

 

PRIJS: €3.99 voor medium tampons (16st) en €3.99 voor medium maandverband (10st). Een tip: op de website zijn ze net een tikkie goedkoper dan in de supermarkt, en je betaald geen verzendkosten.

 

Natracare

 

Nog een topmerk dat alleen gebruik maakt van biologisch katoen, en ook weer in Nederlandse en Belgische winkels verkrijgbaar is. De tampons van Natracare zijn gemaakt van 100% biologisch katoen, en het maandverband is biologisch afbreekbaar (ze zijn o.a. gemaakt van zetmeel en cellulose). Natracare wordt geproduceerd in Europa en het katoen is afkomstig van biologische boeren in Pakistan en Turkije.

 

 

 

Suzanne Verheul woont in Londen en werkt bij Hachette UK. Ze is een eco-enthusiast en schrijft over alles wat groen is, met passie en humor. Suzanne’s website | Suzanne’s Instagram

 


 

Fotocredits
Anekdot (headerafbeelding), THINX, Kora MikinoYoni.

 

 

 

 


 

 

______

De beste sustainable fashion inspiratie in je inbox?

Schrijf je in voor de gratis WSS newsletter en ontvang elke twee weken het laatste nieuws uit de duurzame modewereld, inspirerende merken, kritische blikken op de kledingindustrie, brand guides, kortingscodes en ander moois. Gewoon lekker makkelijk in je mailbox 🙂