Brand Guides
De grote duurzame rugzakken guide

De grote duurzame rugzakken guide

Op zoek naar een stevige rugtas of backpack? Voor op reis, naar je werk, naar school of je favoriete weekendactiviteiten? In deze Brand Guide vind je de mooiste merken voor eerlijke en duurzame rugzakken / rugtassen/backpacks.

 

Voordat je deze guide in duikt, let op. Als je ergens iets wilt kopen, check dan altijd of de hier vermelde informatie nog actueel is. Benieuwd hoe je merken kunt checken? Bekijk deze checklist. Meer lezen over alle facetten binnen duurzaamheid (en waarom ‘eerlijk’ iets anders is dan ‘duurzaam’)? Check dit artikel. Ik hoop dat je jouw perfecte parel vindt 🙂

 

De mooiste merken voor duurzame rugzakken:

 

Myomy
Pinqponq
Monsak
GOT BAG
Matt and Nat
O My Bag
Patagonia
Walk With Me
Sandqvist
Lefrik
We The Knot
Freitag
Osier
Zand Erover
Qwstion
Fjällräven Re-Kånken

 

On a budget? Pinqponq, Patagonia, We The Knot, Fjällräven en Lefrik verkopen duurzame rugzakken onder de honderd euro! Of kijk eens op United Wardrobe of Marktplaats, daar vind je ontzettend veel tweedehands rugtassen. Gebruik het zoekwoord ‘rugtas’, ‘rugzak’ of ‘backpack’.

 

P.s. Heeft deze guide jou in je zoektocht geholpen? Wil je iets moois bestellen én (gratis!) mijn werk supporten? Kijk dan onderaan dit artikel met welke affiliatelinks ik in deze guide werk. Ik waardeer je support enorm!

 

 

Pinqponq

 

✔ onder eerlijke arbeidsomstandigheden geproduceerd
✔ gemaakt van gerecyclede materialen (PET flessen)
✔ 100% vegan

 

Wat ik zo leuk vind aan Pinqponq, is dat dit merk zo ongeveer alle boxen aantikt die ik belangrijk vind. De tassen van dit populaire Duitse merk (dat in 2014 werd opgericht en sinds vorig jaar sky high gaat) zien er niet alleen awesome uit, ze zijn ook nog gemaakt van duurzame materialen, zoals gerecyclede PET flessen. En dat is niet alles, Pinqponq is sinds 2016 lid van Fair Wear en dat betekent dat het merk goede arbeidsomstandigheden hoog in het vaandel heeft staan; je kunt er dus met een gerust hart kopen. Alle tassen van dit merk zijn 100% vegan en als klap op de vuurpijl ook nog betaalbaar. In Nederland is Pinqponq verkrijgbaar via thegreenlabels.com, een slow fashion webshop.

 

Bekijk de collectie

 

 

Monsak

 

✔ fair gemaakt in Amsterdam
✔ gemaakt van duurzaam ‘gered’ leer

 

Bij het Nederlandse Monsak vind je prachtige, superstevige leren rugtassen die worden gemaakt om heel lang mee te gaan. Wat ik mooi vind aan de tassen van Monsak is dat het leer er zo prachtig dik en een tikkie geleefd uitziet. Het merk maakt uitsluitend gebruik van ‘gered’ leer: restpartijen die zijn afgekeurd door grote modehuizen en die om de beschadigingen heen worden gesneden om net-zo-mooie producten van te maken. De complete collectie wordt met de hand én fair gemaakt in het eigen atelier van Monsak in Amsterdam West, dat je overigens gewoon kunt bezoeken (zo leuk!). En misschien nog het allerleukste: je kunt er een workshop volgen om je eigen tas te maken. En, misschien wel nog leuker, als je een eigen ontwerp in gedachte hebt, kun je dit aan Monsak voorleggen en dan kunnen zij ‘m voor je maken (lees hier meer over hoe dat in z’n werk gaat).

 

Bekijk de collectie

 

 

Myomy

 

✔ fair geproduceerd in India en Nederland
✔ gemaakt van ecologisch gelooid leer
✔ ook vegan modellen

 

Bij dit Nederlands fair trade tassenmerk vind je mooie kwaliteitstassen die fair zijn gemaakt. Ik kan het weten, want ik heb zelf een tas van Myomy (bekijk ‘m hier op mijn Insta). Alle tassen van dit merk zijn gemaakt van duurzame materialen (voornamelijk ecologisch gelooid leer) en onder eerlijke arbeidsomstandigheden gemaakt in India en via een sociaal project in Nederland.

 

Begin 2020 lanceerde Myomy een tassencollectie gemaakt van gerecyclede PET flessen (22, om precies te zijn). De My Circle Bag backpack is vegan en verkrijgbaar in twee kleuren.

 

Bekijk alle rugtassen van Myomy

 

 

GOT BAG

 

✔ fair geproduceerd in China
✔ gemaakt van gerecycled plastic uit de oceaan

 

GOT BAG is in 2016 opgericht door twee vrienden met een gedeelde missie: de oceaan plasticvrij maken en bewustzijn creëren voor de plastixcproblematiek. Het middel: deze awesome tas, deels gemaakt van gerecycled plastic uit de oceaan. GOT BAG is het eerste tassenmerk ter wereld dat dit doet. Het merk werkt samen met een duurzaam gecertificeerde fabriek in China.

 

Bekijk de collectie

 

 

Matt and Nat

 

✔ 100% vegan merk
✔ deels gemaakt van gerecyclede PET flessen

 

Matt and Nat is één van de bekendste vegan tassenmerken, zo niet de bekendste, ter wereld. Ik moet zeggen dat er soms tegenstrijdige berichten over dit merk in de media te lezen zijn met betrekking tot arbeidsomstandigheden en de duurzaamheid (sommigen zijn kritisch, anderen zeggen dat het allemaal wél goed zit). Zelf weet ik te weinig van dit merk om daar een hard oordeel over te vellen, maar het merk heeft wel hele mooie rugtassen waar vegans heel blij van worden.

 

Bekijk de collectie

 

 

O My Bag

 

✔ Fair geproduceerd in India
✔ Gemaakt van ecoleer

 

O My Bag is in 2011 opgericht met een missie: een positieve impact maken op de modewereld – en met name op de leerindustrie. Het Nederlandse merk (met twee fysieke winkels, één in Amsterdam en één in Den Haag)  maakt voornamelijk gebruik van natuurlijk gelooid (eco) en produceert onder eerlijke arbeidsomstandigheden in India.

 

Wat ik leuk vind aan O My Bag is dat de collectie niet alleen fantastisch is (los van de parkpacks, check ook eens de nanobags, so cute), maar dat het merk ook heel veel communiceert over het productieproces. Je kent me: transparantie is alles. O My Bag  heeft elf duurzame rugzakken in de collectie, waarvan de meeste zijn gemaakt van ecoleer en een aantal van canvas.

 

Bekijk alle rugtassen van O My Bag

 

 

Walk With Me

 

✔ onder eerlijke arbeidsomstandigheden geproduceerd
✔ gemaakt van duurzame materialen
✔ lokaal geproducerd

 

Walk With Me is een Spaans tassenmerk dat een mooie collectie duurzame rugzakken heeft. Walk With Me maakt gebruik van duurzame materialen, zoals lokaal gesourced gerecycled leer en natuurlijk gewaxte katoen (waterbestendig). De complete collectie wordt onder één dak in Madrid ontworpen, geproduceerd en verkocht – hoe lokaal wil je ‘t hebben? Wat ik mooi vind aan dit merk, is dat het heel open is over het productieproces en de herkomst van het materiaal. Het checken waard (ook voor hele mooie bum bags van gerecycled leer die met €56 nog best te betalen zijn)!

 

Bekijk alle rugtassen van Walk With Me

 

 

Sandqvist

 

✔ Grote focus op eerlijke arbeidsomstandigheden (Fair Wear member)
✔ Gemaakt van duurzame en gerecyclede materialen
✔ Veel vegan modellen

 

Dit mooie Zweedse tassenmerk produceert onder eerlijke arbeidsomstandigheden en maakt grotendeels gebruik van natuurlijke en duurzame materialen. Sandqvist is sinds 2016 Fair Wear member en heeft eerlijke arbeidsomstandigheden daarmee hoog op de agenda staan. Het merk produceert in fabrieken in Vietnam en India en meer over de arbeidsomstandigheden van Sandqvist lees je hier.

 

De tassen worden grotendeels gemaakt van natuurlijk gelooid leer (waar dus geen chemicaliën aan te pas zijn gekomen, wat beter is voor het milieu én voor de mensen die ermee werken). Al het leer is volgens het merk afkomstig van dieren die uitsluitend voor de vleesproductie zijn gestorven (dus mocht je dat belangrijk vinden, kan dit misschien helpen in je keuze). De voering van de tassen worden vanaf nu allemaal van biologisch katoen gemaakt en alle synthetische materialen die nog worden gebruikt, zijn vanaf nu van gerecyclede materialen gemaakt. Hier lees je meer over de materialen die Sandqvist gebruikt.

Bekijk alle rugtassen van Sandqvist

 

 

Lefrik

 

✔ gemaakt van gerecyclede materialen
✔ fair geproduceerd in Azië
✔ PETA approved vegan

 

Lefrik is een Spaans tassenmerk dat fijne urban bags, backpacks en travel essentials maakt. De collectie is gemaakt van 100% gerecyclede materialen, waaronder gerecyclede PET-flessen. Alle duurzame rugzakken worden onder eerlijke arbeidsomstandigheden geproduceerd in Azië. En mooi meegenomen is de prijs, die is namelijk de laagste uit deze hele lijst. Who said sustainable is expensive?

 

Bekijk de collectie

 

 

We The Knot

 

✔ Fair gemaakt in (thuisland) Portugal
✔ Vegan

 

Dit merk heb ik pas net leren kennen… en ik ben fan! Dit Portugese merk heeft niet alleen een awesome duurzame (heren)kledinglijn, ook heeft We The Knot zeven prachtige vegan rugtassen in de collectie. De rugtassen zijn niet gemaakt van superduurzame materialen op het gebied van productie, maar ze schijnen wel ontzettend stevig te zijn. Én We The Knot produceert onder eerlijke arbeidsomstandigheden in het thuisland Portugal. Het merk gebruikt overigens wél veel duurzame materialen in andere delen van de collectie, zo worden oude paraplu’s geüpcycled tot swimwear en komen vrijwel alle materialen uit Portugal. Heel mooi merk!

 

Bekijk alle rugtassen van We The Knot

 

 

Patagonia

 

✔ Fair
✔ Duurzame materialen

 

In deze lijst kan outdoorpionier Patagonia natuurlijk niet ontbreken. Grote kans dat je dit duurzame merk al kent; Patagonia timmert de laatste jaren namelijk niet alleen onder buitenliefhebbers, maar ook in de streetwearwereld aan de weg (lees: erg populair onder Freshcotton boys en Reformation girls). Het merk werd in 1973 opgericht vanuit het ideaal om niet alleen de Outback Jacks van deze wereld, maar ook de planeet te verbeteren. Eerlijke arbeidsomstandigheden en duurzame innovaties zijn dan ook al vanaf het begin belangrijke speerpunten. Patagonia maakt gebruik van super kwalitatieve, duurzaam gewonnen materialen en gebruikt voert actief campagne voor  wereldwijdnatuurbehoud. En dat doen ze verdomde goed, ik bedoel: als je Trump aanklaagt omdat hij een nationaal park tegen de vlakte wil gooien, vind ík je een held. Bekijk alle lopende Environmental Campaigns van het merk hier.

 

Patagonia heeft een aantal fijne rugtassen én duurzame backpacks in de collectie (ja, ook voor wereldreizen), van lichtgewicht tot stevig.

 

Bekijk alle rugtassen van Patagonia

 

 

Freitag

 

✔ vegan
✔ gemaakt van gerecyclede materialen

 

Freitag staat bekend om z’n kleurrijke en superstevige kwaliteitstassen. Elke tas van dit van oorsprong Zwitserse merk is uniek én draagt een duurzaam verhaal met zich mee: de complete rassencollectie wordt namelijk gemaakt van oud dekzijl van vrachtwagens, gebruikte binnenbanden en veiligheidsgordels. De tassen van Freitag zijn waterdicht (wel zo handig in ons kikkerlandje) en praktisch onverwoestbaar. Het merk heeft echt ontélbaar veel variaties en verschillende modellen in allerlei kleuren.

 

Waar ik nog niet helemaal uit ben, is of Freitag onder eerlijke arbeidsomstandigheden produceert. Ik kan er namelijk nergens op de website iets over vinden en vaak is het gebrek aan transparantie over het productieproces niet zo’n goed teken. Tegelijkertijd kan ik me niet voorstellen dat een merk met zo’n groot hard voor recycling, z’n collectie niet fair zou laten maken. Maar hé.

 

Bekijk de collectie

 

 

Osier

 

✔ fair gemaakt in Italië
✔ PETA approved vegan

 

Osier is een prachtig vegan tassenmerk van Amsterdamse bodem. Ik ken founder Theresa persoonlijk (een beetje, dan :)) en hoe zij over haar missie praat vind ik heel inspirerend. Osier maakt mooi afgewerkte luxury bags van hoogwaardig PU ‘leer’, afvalmateriaal van appels en een gerecyclede voering.

 

Bekijk de collectie

 

 

Qwstion

 

✔ fair gemaakt in Europa en China
✔ gemaakt van duurzame materialen

 

Dit Zwisterse backpackmerk bestaat al sinds 2008 en staat bekend om z’n cleane en functionele ontwerp én z’n sterke focus op duurzaamheid. Wat ik tof vind aan dit merk is dat het experimenteert met nieuwe duurzame materialen. Zo introduceerde het onlangs Banantex, een materiaal dat wordt gemaakt van bananenbladeren. De volledige collectie wordt onder eerlijke arbeidsomstandigheden gemaakt in Europa en China.

 

Bekijk de collectie

 

 

Zand Erover

 

✔ fair gemaakt in Polen

 

Ik weet nog dat ik dit merk voor het eerst tegenkwam in de mooie slow concept store Restored in de Haarlemmerstraat in Amsterdam. Zand Erover maakt hele mooie leren tassen met prachtige, goed doordachte ontwerpen (design wise is dit één van mijn favoriete merken in de lijst). De volledige collectie wordt onder eerlijke arbeidsomstandigheden geproduceerd in Polen, door een koppel dat alle tassen zelf maakt. Zand Erover heeft nauw en goed contact met de makers. Mooi merk! 🙂

 

Bekijk de collectie

 

 


Bekijk ook de Brand Guide voor vegan tassen

Stella McCartney de mooiste vegan tassen eerlijke duurzame tassenmerken brand guide

Bekijk ook de Brand Guide voor duurzame en vegan sneakers

Duurzame eerlijke fair sustainable sneakers brand guide

Bekijk ook de Brand Guide voor eerlijke en duurzame enkellaarzen


Fotocredits
Alle foto’s bij dit artikel zijn afkomstig van en eigendom van de merken zelf.

Affiliatelinks
Dit artikel bevat affiliatelinks van Monsak, GOT BAG, Matt and Nat en Lefrik. Als je via deze link iets bestelt, ontvang ik een kleine commissie over het bedrag (het kost jou niets!). Met deze donatie koop je tijd die ik investeer in meer inhoudelijke verhalen over de duurzame modewereld. Enorm bedankt voor je hulp!

______

De beste sustainable fashion inspiratie in je inbox?

Schrijf je in voor de gratis WSS newsletter en ontvang elke twee weken het laatste nieuws uit de duurzame modewereld, inspirerende merken, kritische blikken op de kledingindustrie, brand guides, kortingscodes en ander moois. Gewoon lekker makkelijk in je mailbox 🙂