Brand Guides
De grote duurzame zwemkleding guide (bikini’s + badpakken)

De grote duurzame zwemkleding guide (bikini’s + badpakken)

Ben je op zoek naar een mooie bikini of badpak, en vind je het belangrijk dat-ie niet ten koste gaat van de makers of de planeet? En denk je: “waar begín ik in vredesnaam?” Dan gaat deze Grote Duurzame Zwemkleding Guide je waarschijnlijk heel blij maken 🙂 Je vindt er de mooiste idealistische kledingmerken waar je met een gerust hart kunt kopen. Per merk heb ik kort uiteengezet wat ik er goed aan vind, zodat je zelf kunt beslissen wat het best bij je idealen past. Zeker weten dat je slaagt!

 

De 28 mooiste merken voor duurzame zwemkleding:

Sézane
Bower
Aya Label
Organic Basics
Save The Wave
The Nude Label
Faithfull
Ayla
Alohas
Woodlike Ocean
Casa Raki
Clo Stories
Augustine Amsterdam
Girlfriend
Jungl
Rita Row
All Sisters
Hunza G
Lovely Lane
Anekdot
Underprotection
Julienne
Filippa K
Youswim
Oceanchild
Matteau
Halla X Halla
Baiia

 

Andere mooie merken voor duurzame zwemkleding:

 

PatagoniaAcne Studios, Curms, TwothirdsPopupshopVitamin ACoco FrioMara HoffmanLondreBikyni, Luz, Finisterre, We Are Wear, Ruby Moon, Deakin & Blue.

 

Over Econyl

 

De meeste merken in deze lijst – op Lovely Lane na – gebruiken Econyl als basismateriaal. Econyl is gerecyclede nylon, gemaakt van gerecyclede visnetten en ander afval. Critici zeggen dat dit geen duurzaam materiaal is, omdat het nog steeds is gemaakt van plastic. Toch is dit binnen de huidige mogelijkheden de beste keuze. Econyl heeft namelijk fantastische eigenschappen voor de drager, die niet geëvenaard worden door een duurzamer materiaal. Je wilt tenslotte dat je badpak niet gaat lubberen, ineens doorzichtig wordt (yikes!), of heel lang nat blijft.

 

Wel goed om je bewust van te zijn: gerecycled plastic – ook Econyl – wordt vrijwel altijd van plastic afval gemaakt, en niet van oude kleding. Synthetische kleding wordt nog amper gerecycled omdat dit erg moeilijk en vooral véél duurder is dan nieuwe materialen gebruiken. Dit betekent dat – ondanks dat veel mensen denken dat recycling een circulair proces is – plastic recycling in de kledingindustrie vaak nog hartstikke lineair werkt: uiteindelijk belandt het product alsnog op de afvalberg. Ook blijft het gevaar van microplastics natuurlijk op de loer liggen. Maar alsnog is het (bij mijn weten) momenteel de beste duurzame optie.

 

 

Sézane

 

✓ B Corp
✓ gebruikt veel duurzame materialen
✓ focus op eerlijke arbeidsomstandigheden

 

Sézane is een mooi Frans merk met een heerlijke vrouwelijk, Parijse stijl en een enorme tijdloze collectie. Style wise vond ik Sézane altijd al prachtig, al had ik m’n bedenkingen bij het merk. Nu Sézane transparanter is over het productieproces en in 2021 een B Corp werd, heb ik m’n mening flink bijgesteld. Het merk gebruikt in toenemende mate duurzame materialen (als je er koopt, check dan waar het product van is gemaakt), heeft een focus op eerlijke arbeidsomstandigheden en geeft een steeds beter inkijkje bij de productiepartners waar het mee samenwerkt. Je vindt er een prachtige swimwear collectie, één van m’n favorieten in deze lijst!

 

Bekijk de collectie

 

 

Bower

 

✓fair gemaakt in Italië
✓duurzame materialen

 

Dit deels Engelse en Nederlandse swimwearmerk is niet alleen esthetisch fantastisch (zoveel prints en fijne kleuren!), Bower heeft ook z’n ethics goed op orde. Zo gebruikt het merk duurzame materialen en de complete collectie wordt onder eerlijke arbeidsomstandigheden geproduceerd in Rimini, Italië. Momenteel (21-06-2022) heeft het merk 50% op de complete collectie. Geen idee of dit betekent dat ze stoppen – dat zou je zeggen – maar het zijn wel fijne prijsjes!

 

Bekijk de collectie

 

 

Aya Label

 

✓fair gemaakt in Istanbul en op Bali
✓gemaakt van Econyl
✓ core collectie

 

Aya Label is één van mijn persoonlijke favorieten in deze lijst. Dit label vernoemde z’n hele collectie naar Griekse godinnen en de very vavavoom collectie doet die zéker eer aan. Aya Label produceert onder eerlijke arbeidsomstandigheden bij twee vaste kleine fabrieken in Istanbul en op Bali waar het merk een hechte langetermijnrelatie mee heeft. De complete collectie wordt gemaakt van Econyl (gerecycled nylon/visnetten).

 

Bekijk de collectie

 

 

Organic Basics

✓ fair geproduceerd in Portugal
✓ gemaakt van duurzame materialen
✓ core collectie

 

Bij Organic Basics vind je niet alleen heerlijk zitten ondergoed, dit Deense merk heeft ook een aantal hele fijne basic tees in de collectie. Organic Basics is een ware pionier op het gebied van duurzame kleding. De volledige (core!) collectie is gemaakt van kwalitatieve duurzame materialen, zoals gerecyclede wol, biologisch katoen, sterk geweven Tencel en gerecyclede kasjmier. Organic Basics is klimaatneutraal én een B Corp, produceert fair in Europa en is daar heel transparant over. Ook is het merk heel transparant over z’n werkwijze. Lees hier de uitgebreide duurzaamheidsanalyse die ik over Organic Basics deed. Onlangs lanceerde Organic Basics een nieuwe Re-Swim lijn met veel keuze en modellen. Ik heb een aantal items van dit merk in m’n kast en de kwaliteit is echt fantastisch. Aanrader, dus!

 

bekijk de collectie

 

 

CADEAUTJE!
Gebruik de code WHENSARASMILES voor 10% korting op alles bij
Organic Basics.

 

Bekijk alle actuele kortingscodes voor duurzame kledingmerken hier.

 

 

Save The Wave

 

✓fair gemaakt op Bali
✓duurzame materialen (Econyl)

 

Save The Wave is een prachtig (en nog vrij nieuw!) Nederlands swim- en activewear merk dat strijdt voor een schonere oceaan. De complete collectie is gemaakt van Econyl: gerecycled nylon, gemaakt van plastic afval, zoals visnetten, textielresten en industrieel plastic uit de oceaan. De collectie wordt geproduceerd bij een vaste, eerlijke partner op Bali, waarmee Save The Wave een hechte langetermijnrelatie heeft. Je kunt er zeker van zijn dat de makers van jouw badpak of bikini altijd goed behandeld worden, een eerlijk loon krijgen (met dubbele uitbetaling voor eventuele overuren) en een zorgverzekering voor hun gezin.

 

De mooie collectie is kleurrijk, tijdloos én betaalbaar: voor een bikinitop betaal je €59 en voor een badpak €99. Save The Wave heeft mooie plannen om naast het maken van swim- en active wear (bekijk ze ook in de Sportswear Brand Guide!) ook events te organiseren om mensen bewuster te maken van het plastic afvalprobleem. Ook wordt een deel van de opbrengst gedoneerd aan de Surfrider Foundation. Mooi merk!

 

Bekijk de collectie

 

 

Faithfull

 

✓fair en lokaal gemaakt op Bali
✓gemaakt van duurzame materialen
B Corp

 

Bij Faithfull, een van oorsprong Australisch label, vind je een enorme collectie (práchtige) zomerjurken en zwemkleding. Echt enorm veel keus in prints, kleuren en modellen! De volledige collectie wordt onder goede arbeidsomstandigheden lokaal op Bali geproduceerd bij kleine familiebedrijfjes waar Faithfull een hechte relatie mee heeft. Omdat het bedrijf ook vanaf het eiladn werkt, is er controle over het productieproces (= heel goed!). Waar Faithfull enkele jaren geleden nog veel niet-duurzame materialen gebruikte, wordt de collectie nu gemaakt van Econyl, linnen, EcoVero, Tencel en andere mooie materialen. Wil je hier iets bestellen? Let dan op: bovenop de producten komen nog verzend- en douanekosten (invoerrechten, etc).

 

Bekijk de collectie

 

 

Ayla

 

✓fair gemaakt op Bali
✓duurzame materialen

 

Nog zo’n enorme favoriet. Ayla Swim is één van mijn persoonlijke favorieten in deze lijst. Zo mooi dat ik een bikini van hen aan het overwegen ben en serieus niet kan kiezen. Ayla gebruikt duurzame materialen en alle prints worden zelf ontworpen. De gehele collectie wordt onder eerlijke arbeidsomstandigheden gemaak door kleine fabriekjes op Bali. Helaas voor ons is Ayla een UK based merk. Dat betekent dat je op (hoge) invoerrechten en douanekosten kunt rekenen als je er bestelt.

Bekijk de collectie

 

 

The Nude Label

 

✓fair en lokaal geproduceerd in thuisland Spanje
✓gemaakt van duurzame materialen
✓core collectie

 

Het Spaanse The Nude Label heeft een fijne swimwearcollectie staat vooral bekend om z’n kwalitatieve duurzame basics (zoals ondergoed, in hele mooie, warme kleuren). Maar je vindt er nu ook een mooie, uitgebreide swimwearcollectie. Alle items worden onder eerlijke arbeidsomstandigheden geproduceerd in Spanje en gemaakt van duurzame materialen.

 

Bekijk de collectie

 

 

Alohas

 

✓ fair en lokaal gemaakt in Spanje
✓ made to order (no waste)
✓ gemaakt van Econyl (gerecyclede nylon)

 

Alohas ken je misschien van de fantastische sandalen of enkellaarzen. Maar het Spaanse merk heeft sinds vorig jaar ook een uitgebreide kledingcollectie én een fijne collectie duurzame zwemkleding! Vrijwel de hele collectie is gemaakt van duurzame materialen en fair en lokaal in thuisland Spanje geproduceerd. Ook werkt het merk ‘made to order’: je bestelt de collectie via een pre-ordersysteem en daarna wordt het pas gemaakt. Zo wordt er weinig tot niets verspild. Nice!

 

Bekijk de collectie

 

 

Casa Raki

 

✓fair gemaakt in Portugal
✓duurzame materialen (Econyl)

 

Casa Raki is een Engels merk met een hele grote, veelzijdige swimwearcollectie en je vindt er de mooiste kleuren. Casa Raki produceert onder eerlijke arbeidsomstandigheden in Portugal en maakt uitsluitend gebruik van duurzame materialen, zoals het bekende Econyl, gemaakt van gerecyclede visnetten. Let op als je hier wilt bestellen: omdat dit merk vanuit the UK werkt en verzendt, betaal je invoerrechten en douanekosten over je bestelling.

 

Bekijk de collectie

 

 

TET. Swimwear

 

✓fair gemaakt op Bali en in China
✓duurzame materialen (Repreve)
✓reversible te dragen

 

Ook TET. Swimwear is één van mijn favorieten in de lijst. Dit merk met Nederlandse roots (opgericht in 2018) heeft zowel classy als meer edgy designs en maakt gebruik van Repreve, een materiaal gemaakt van gerecycled plastic- en nylon afval. De collectie wordt onder eerlijke arbeidsomstandigheden gemaakt op Bali en in China én is reversible te dragen, zodat je als het ware twee bikini’s koopt voor de prijs van één. Nice!

 

Bekijk de collectie

 

 

Clo Stories

 

✓fair en lokaal geproduceerd in Barcelona
✓gemaakt van duurzame materialen

 

The Spaanse Clo Stories is geboren vanuit de behoefte om swimwear te maken die je mooi laat voelen én de wereld er beter op maakt. De collectie is breed, vooral qua bikinitops zijn er veel verschillende pasvormen en kleuren. Wat ze goed doen, vind ik, is dat veel tops en broekjes reversible zijn: je kunt ze ook binnenstebuiten dragen. Wel zo fijn als je behoefte heb aan afwisseling. De complete collectie wordt ontworpen en fair geproduceerd in thuisstad Barcelona, dus helemaal lokaal. Ook materialen worden zo lokaal mogelijk gesourced en komen uit Spanje en Italië. Clo Stories maakt voornamelijk gebruik van Econyl. Je vindt er ook een resort wear collectie.

 

Bekijk de collectie

 

 

Augustine Amsterdam

 

✓onder eerlijke arbeidsomstandigheden geproduceerd
✓duurzame materialen (Econyl, gerecycled)

 

Nog zo’n prachtig merk, en nog van Nederlandse bodem ook! Augustine Amsterdam is een minimalistisch swimwearlabel met een grote focus op transparantie (bekijk de open cost break down hier), kwaliteit en tijdloze designs. Augustine maakt uitsluitend gebruik van Econyl (gerecycled nylon, gemaakt van oude visnetten) en produceert onder eerlijke arbeidsomstandigheden bij kleinschalige familiefabrieken.

 

Bekijk de collectie

 

 

Filippa K

 

✓fair geproduceerd
✓ duurzame materialen

 

Dit prachtige Zweedse merk heeft ook een minimalistische swimwearcollectie, bestaand uit een aantal badpakken en bikini’s met verschillende pasvormen, in zachte en warme kleuren. Filippa K is lid van de Fair Wear Foundation en daarmee kan het eerlijke arbeidsomstandigheden garanderen. Ook is het merk op het gebied van duurzaamheid heel goed bezig en gebruikt het deels in de collectie duurzame materialen, zoals gerecyclede polyamide.

 

Bekijk de collectie

 

 

Jungl

 

✓fair gemaakt in Portugal
✓duurzame materialen (Econyl)

 

Bij Jungl, een Amsterdams swimwearmerk, vind je een mooie collectie van betaalbare swimwear, geheel gemaakt van Econyl (gerecyclede nylon). De collectie wordt onder eerlijke arbeidsomstandigheden gemaakt in een GOTS gecertificeerde fabriek in Portugal.

 

Bekijk de collectie

 

 

Rita Row

 

✓fair en lokaal gemaakt in thuisland Spanje
✓duurzame materialen

 

Bij dit Spaanse merk vind je niet alleen een uitgebreide ready-to-wear collectie, maar sinds 2020 ook een mooie duurzame zwemkleding collectie met hele mooie details! Rita Row produceert onder eerlijke arbeidsomstandigheden in het thuisland Spanje (lekker lokaal, dus, zodat er goede controle is op het eerlijke productieprocs) en gebruikt altijd duurzame materialen.

 

Bekijk de collectie

 

 

All Sisters

 

✓onder eerlijke arbeidsomstandigheden gemaakt in Europa
✓gemaakt van Econyl

 

All Sisters is ontstaan vanuit een grote liefde voor de oceaan en alles dat leeft. Dit Barcelona based swimwearmerk maakt voornamelijk gebruik van Econyl (gerecycled nylon/visnetten) en heeft ook wat apartere pasvormen in de brede collectie, die overigens helemaal zwart/wit is.

 

Bekijk de collectie

 

 

Hunza G

 

✓fair gemaakt in Londen

 

Misschien ken je de zachte crinkle fabric nog wel die je in de jaren ’80 en ’90 vaak zat. Het is de signature van het Londense label Hunza G, dat nog steeds de allermooiste badpakken en bikini’s maakt. De volledige collectie wordt lokaal en met de hand in Londen gemaakt. Hartstikke fair, dus! De materialen zijn helaas niet duurzaam van oorsprong, maar er wordt wel zo mee omgegaan dat er geen afval is. En goed om te weten: de meerekkende stof is perfect voor zwangere vrouwen!

 

Bekijk de collectie

 

 

Anekdot

 

✓fair geproduceerd in Berlijn
✓duurzame materialen

 

Anekdot (Anek.) is een Duits lingerie- en swimwearmerk waar je een enorme collectie eerlijke en duurzame zwemkleding vindt. De volledige collectie wordt gemaakt van geüpcyclede materialen, zoals leftoverstoffen. Alles wordt lokaal en onder eerlijke arbeidsomstandigheden geproduceerd in Berlijn. Je vindt er allerlei bikini’s en one pieces in verschillende pasvormen.

 

Bekijk alle swimwear van Anekdot

 

 

Underprotection

 

✓fair geproduceerd in India
✓gemaakt van duurzame materialen

 

Underprotection is misschien wel het allerbekendste, grootste – en één van de mooiste – duurzame lingeriemerken die er nu zijn. Het merk heeft ook een duurzame swimwearcollectie met een groot aanbod. De volledige collectie wordt onder eerlijke arbeidsomstandigheden geproduceerd in gecertificeerde fabrieken en gemaakt van duurzame materialen, zoals gerecycled polyester en Tencel. En goed om te weten: je vindt er ook een maternity collection! Perfect dus als je op zoek bent naar duurzame zwangerschapskleding.

 

Bekijk de collectie

 

 

 

 

Julienne

 

✓fair geproduceerd in Indonesië
✓gemaakt van duurzame materialen

 

Bij Julienne, een Zwitsers swimwearmerk, vind je een mooie minimalistische collectie. De volledige collectie wordt gemaakt van duurzame materialen, zoals Econyl (gemaakt van gerecycled plastic, van o.a. oude visnetten) en wordt onder goede arbeidsomstandigheden gemaakt in Indonesië. Vooral de tops vind ik erg mooi!

 

Bekijk de collectie

 

 

Youswim

 

✓fair geproduceerd in Engeland

 

Nog zo’n mooi merk: Youswim. Dit Engelse label zegt de allercomfortabelste badpakken en bikini’s te maken, die zich helemaal naar jouw lichaam vormen. Alle producten zijn namelijk one size en volgens Youswim rekt de stof zo ver mee dat je de collectie met maat 32 t/m 44 kunt dragen (!). De volledige collectie wordt lokaal en Engeland gemaakt. En hoewel Youswim geen gebruik maakt van duurzame materialen, zegt het merk wel dat topkwaliteit heel belangrijk is en hun swimwear “made to last” is. Ik heb het zelf niet getest, maar het komt over als een mooi, oprecht merk.

 

Bekijk alle swimwear van Youswim

 

 

Oceanchild

 

✓fair geproduceerd in Duitsland
✓gemaakt van duurzame materialen

 

Oceanchild is een Duits swim- en surfwearlabel dat zowel fair als duurzaam is. Nice! De stukken worden gemaakt van Econyl, een gerecyclede polyester dat (deels) wordt gemaakt van oude visnetten. De productie vindt lokaal plaats in Duitsland en om zowel mogelijk impact te beperken, wordt alles on demand gemaakt. Daardoor duurt het 2 weken voordat je je badpak of bikini ontvangt, maar dan heb je wel een prachtig, duurzaam exemplaar.

 

Bekijk alle swimwear van Oceanchild

 

 

Matteau

 

✓fair geproduceerd in Australië

 

Laat je niet misleiden door de chique Franse naam; Matteau is een Australisch minimalistisch swimwearlabel. Denk: prachtige silhouetten, kwaliteit, dikkere materialen en een mooie pasvorm. Hoewel Matteau geen gebruik maakt van duurzaam geproduceerde materialen, lees ik veel positieve verhalen over de kwaliteit. De volledige collectie wordt onder eerlijke arbeidsomstandigheden in thuisland Australië geproduceerd. Wil je hier iets bestellen? Let dan op: bovenop de product- en verzendkosten betaal je invoerrechten bij de Nederlandse douane.

 

Bekijk de collectie

 

 

Woodlike Ocean

 

✓fair geproduceerd in Turkije
✓duurzame materialen

 

Nog zo’n mooi idealistisch swimwearmerk. Woodlike Ocean is een Duits label dat – net als een paar merken hierboven – duurzame swimwear maakt van Econyl, het duurzame materiaal (gerecycled polyester) dat deels wordt gemaakt van gerecyclede visnetten. De volledige collectie wordt onder goede arbeidsomstandigheden geproduceerd in Turkije. Daarnaast is Woodlike op andere gebieden duurzaam bezig; zo worden ook de verpakkingen gemaakt van duurzame materialen. En het aanbod is ook nog heel groot. Nice!

 

Bekijk de collectie

 

 

Halla X Halla

 

✓fair
✓sustainable

 

Halla X Halla is een Fins swimwearmerk met een hele vrolijke, funky collectie (dat luipaardbadpak! <3). De collectie, die overigens uitsluitend bestaat uit prints en kleuren waar je heel vrolijk van wordt, wordt gemaakt van duurzame materialen, zoals Econyl (gerecyclede polyester, o.a. gemaakt van oude visnetten). Alles wordt onder goede arbeidsomstandigheden gemaakt in één vaste fabriek op Bali.

 

Bekijk de collectie

 

 

Baiia

 

✓fair
✓sustainable

 

Nog een Australisch merk (ik snap dat dit wat lastiger te bestellen is voor Nederlandse mensen, maar ik wilde je niet van deze prachtige merken weerhouden!). Baiia maakt uitsluitend gebruik van gerecyclede materialen, maakt alleen maar práchtige minimalistische kwaliteitsstukken die lang meegaan en produceert onder goede arbeidsomstandigheden in een eerlijke fabriek in China.

 

Bekijk de collectie

 

 

Meer merken voor eerlijke en duurzame zwemkleding ontdekken? Check dan ook:

Patagonia
Acne Studios

Twothirds
Vitamin A
Coco Frio
Mara Hoffman
Londre
Bikyni

 

 

 

 

Fotocredits:
Alle afbeeldingen ij dit artikel zijn afkomstig van en eigendom van de merken zelf.

 

______

De beste sustainable fashion inspiratie in je inbox?

Schrijf je in voor de gratis WSS newsletter en ontvang elke twee weken het laatste nieuws uit de duurzame modewereld, inspirerende merken, kritische blikken op de kledingindustrie, brand guides, kortingscodes en ander moois. Gewoon lekker makkelijk in je mailbox 🙂