Brand Guides
De grootste (en mooiste!) eerlijke en duurzame winterjassen guide

De grootste (en mooiste!) eerlijke en duurzame winterjassen guide

Het zoeken naar De Ideale Winterjas is nou niet bepaald de gemakkelijkste klus. Natuurlijk moet hij warm zijn, het liefst onder Siberische omstandigheden, en hij moet er fantastisch uitzien. En als je een beetje idealen in je donder hebt, wil je ook nog dat-ie met respect voor de makers is geproduceerd, gemaakt is van duurzame materialen en zo lang mogelijk meegaat. In deze lijst vind je de allermooiste merken waar je eerlijke en duurzame winterjassen kunt vinden. Van klassieke mantels tot oversized puff jackets. Hey, you’re welcome! 🙂

 

Als je op zoek gaat naar een winterjas en de merken uit deze lijst scant, ga dan goed bij jezelf na wat jouw minimale (idealistische) criteria zijn. Ik heb de merken geselecteerd op basis van verschillende criteria. Ze zijn allemaal ‘beter’, maar lang niet allemaal even duurzaam. Ga je voor een super idealistisch merk, of ben je oké met ‘alleen’ een focus op eerlijke productie? Alleen jij kan die keuze maken. Hopelijk helpt dit je op weg!

 

Hulp nodig bij het scannen van een merk? Lees dan ook:
10 tips om kledingmerken op duurzaamheid te checken
Checklist eerlijke productie
Greenwashing bij kledingmerken, zo leer je het herkennen

 

 

 


 

Merken voor eerlijke en duurzame winterjassen:

 

Zazi Vintage
Teym
Embassy Of Bricks And Logs
Filippa K
Moonshine Vintage
Nu-in
Langerchen
Ginger Aardbei
Closed
Paloma Wool
Reformation
Acne Studios
Ecoalf
Nanushka
Patagonia
Joline Jolink
Pelechecoco
Vanilia

 

 

Embassy of Bricks and Logs

✓ fair gemaakt in China
✓ duurzame, gerecyclede materialen

Vraag een duurzame modeliefhebber welk duurzaam winterjassenmerk hij zou aanraden, en hij zegt waarschijnlijk ‘Embassy of Bricks and Logs‘. Dit Duitse merk staat bekend om z’n heerlijk warme, oversized puff jackets en uitgesproken stijl. Embassy maakt gebruik van duurzame en voornamelijk gerecyclede materialen, en produceert fair in een kleine fabriek in China. Lees er hier meer over.

De jassen van Embassy lekker dichtbij kopen? Take It Slow, een prachtige Nederlandse webshop in slow fashion, verkoopt ‘m ook! Lekker veilig en makkelijk! Bekijk de jassen hier.

Bekijk de collectie

Moonshine Vintage

 

✓ vintage

 

Oké, je moet er een beetje geluk voor hebben, maar áls je er dan één weet te bemachtigen, ben je een gelukkig mens. De vintage droomjassen van Moonshine Vintage en Visionary Vintage zijn werkelijk prachtig en ze dragen mooie verhalen met zich mee. Eens in de zoveel tijd wordt er een batch nieuwe ’60’s en ’70’s ‘magic’ geupload en ik ben verliefd. Ooit…

 

(meer vintage inspiratie? Check dan mijn Online Vintage Brand Guide! Zoveel moois!)

 

Bekijk de collectie

 

 

 

 

Teym

 

✓ fair gemaakt in Litouwen
✓ hoge kwaliteit, gaat een leven lang mee

 

Over de parka van Teym kan ik veel vertellen, ik heb ‘m namelijk zelf! Ik kocht The Green Parka alweer 4 jaar geleden (denk ik?!) en die jas heeft echt m’n winterleven gered. Hij kan tegen weer en wind, houdt je – ondanks z’n vrij lichtgewicht – heel warm en de capuchon is zo ontworpen dat hij heel goed blijft zitten. Teym werkt samen met een vaste, eerlijke fabriek in Litouwen en gebruikt alleen de allerbeste materialen. Daardoor is de parka echt van topkwaliteit en is hij na 4 jaar nog steeds bijna als nieuw. Aanrader, echt!

 

Bekijk de collectie

 

 

 

 

Filippa K

 

✓ fair geproduceerd
✓ (meestal) duurzame materialen

 

Als je van klassiekers (en van business wear, check deze guide) houdt, is Filippa K je merk. Dit Zweedse label heeft een grote focus op duurzaamheid en is al sinds 2008 member van de Fair Wear Foundation, waarmee het merk kan aantonen dat het een grote focus heeft op (eerlijke) arbeidsomstandigheden. Het merk gebruikt de laatste jaren steeds meer duurzame materialen, en een korte scan leert dat de meeste winterjassen zijn gemaakt van gerecyclede wol. Nice! Bij Filippa K vind je prachtige wollen mantels en heerlijk warme puff jackets en parka’s.

 

Bekijk de collectie

 

 

 

 

Reformation

 

✓ gemaakt in de eigen fabriek in L.A.
✓ duurzame materialen

 

Hoewel Reformation – en style wise terecht! – een grote favoriet is bij de duurzame modeliefhebber, heeft het merk het de afgelopen tijd ook zwaar te verduren gehad. De reden was een Black Lives Matter gate, waar ik in het heetst van de strijd een kritisch artikel over heb geschreven (lees het hier). Sindsdien is het merk sterk aan het veranderen en is er een veel diversere representatie. Toch raad ik je aan om even wat dieper in het merk te duiken voordat je er bestelt, zodat je zeker weet dat het jouw idealen matcht.

 

Interessant aan Reformation is dat het merk gebruik maakt van duurzame materialen en fair produceert in het eigen productie-atelier in L.A.. Reformation is een B corp en produceert zo energieneutraal mogelijk. En hoewel Reformation vooral veel tops en jurkjes heeft, heeft het ook een bescheiden tassencollectie. Fijn!

 

P.s. Bij Reformation heb je geen verzendkosten naar Nederland én de invoerrechten en douanekosten zitten al bij de productprijs inbegrepen. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan.

 

Bekijk de collectie

 

 

 

 

Nu-in

 

✓ gemaakt van duurzame materialen
✓ naar eigen zeggen fair geproduceerd
✓ no seasonal collections, no sale
✓ extended sizes range

 

Heb je geen enorme portemonnee? Nu-in misschien wel het betaalbaarste merk in deze lijst! Dit vrij nieuwe label wil duurzaamheid naar eigen zeggen zo betaalbaar mogelijk maken. Nu-in heeft een fijne collectie winterjassen (voornamelijk puff coats) vanaf €100. Het merk gebruikt uitsluitend duurzame materialen en produceert naar eigen zeggen fair. Wel is Nu-in regelmatig in het nieuws vanwege een níet al te tactische kickstart: het merk communiceerde in 2020 nogal groots over duurzaamheid, terwijl het dit nog helemaal niet kon waarmaken. Inmiddels zet Nu-in actief stappen en daarom verdient het merk toch een plekje in deze guide. Meer lezen over Nu-in? Ik analyseerde het merk eind 2020. Lees mijn verslag hier.

 

Bekijk de collectie

 

 

 

 

Nanushka

 

✓ fair gemaakt in Hongarije en Servië

 

Dit prachtige Hongaarse merk is qua stijl één van m’n favorieten in deze lijst. Nanushka produceert onder eerlijke arbeidsomstandigheden in fabrieken in thuisland en Servië. De meeste fabrieken zijn slechts en kort autoritje van het designatelier vandaan en zo kan het merk ervoor zorgen dat alles op de productievloer goed en eerlijk verloopt. Op het gebied van materiaalgebruik kan Nanushka zeker nog stappen maken. Het merk belooft dit volgend jaar te doen. Ben benieuwd… In ieder geval kan ik uit eigen ervaring zeggen dat de kwaliteit echt heel goed is. Ook een (ondergewaardeerde) kant van duurzaamheid.

 

Bekijk de collectie

 

 

 

 

 

Langerchen

 

✓ fair geproduceerd in de eigen fabriek in China
✓ duurzame materialen

 

Dit Duitse ‘eco & fair’ jassenmerk gaat alweer even mee. Bij Langerchen vind je mooie wintermantels met een klassieke fit en gemaakt van duurzame materialen. De volledige collectie wordt onder eerlijke arbeidsomstandigheden gemaakt in de eigen fabriek van Langerchen in Shanghai. Hierdoor heeft het merk volledige zicht op de arbeidsomstandigheden en kan dus ook garanderen dat alles helemaal fair wordt gemaakt. In Nederland wordt Langerchen o.a. verkocht via thegreenlabels.com.

 

Bekijk de collectie

 

 

 

 

Ginger Aardbei

 

✓ vintage

 

Als je vintage droomjassen met een klassieke en sophisticated uitstraling zoekt (ik hoor je denken: “JA!!!”), kijk dan écht even bij Ginger Aardbei. Deze Nederlandse online shop heeft een grote en diverse rassencollectie waar je ‘u’ tegen zegt. Allemaal vintage. Allemaal even mooi. Kiezen is moeilijk. Slagen doe je hier zeker 🙂 Goed om te weten: naast een webshop heeft Ginger Aardbei ook een showroom in hartje Amsterdam, waar je op afspraak tussen al het moois kunt komen snuffelen.

 

Bekijk de collectie

 

 

 

 

Closed

 

✓ focus op eerlijke productie (check de fabrieken hier)

 

Bij Closed vind je een mooi aanbod in wat meer uitgesproken winterjassen (heel mooi!). Dit merk heeft al sinds het begin in 1978 een focus op eerlijke arbeidsomstandigheden en schrijft uitgebreid over z’n fabrieken op de website. Je vindt er klassieke (mulesing-vrije) wollen mantels, puff jackets, parka’s… veel keus. Wat betreft duurzaam materiaalgebruik moet Closed overigens nog flinke stappen zetten, als het aan mij ligt.

 

Bekijk de collectie

 

 

 

 

Paloma Wool

 

✓ fair geproduceerd in Spanje
✓ deels gemaakt van duurzame materialen

 

Één van mijn persoonlijke favorieten in de lijst (vooral de knits en schoenen van Paloma Wool zijn fantastisch!). Dit Spaanse merk staat bekend om z’n arty, kleurrijke trendy karakter en brengt wat mij betreft veel fun in het fair fashion landschap. Paloma Wool produceert fair in thuisland Spanje en gebruikt steeds meer duurzame materialen, zoals gerecycled polyester voor bovenstaande puff jackets. Nice!

 

Bekijk de collectie

 

 

 

 

Acne Studios

 

✓ focus op eerlijke arbeidsomstandigheden (Fair Wear Member)
✓ deels gemaakt van duurzame materialen

 

Wat niet veel mensen weten van dit Zweedse designermerk is dat Acne Studios al sinds 2008 member is van de Fair Wear Foundation, een organisatie die zich samen met z’n leden inzet voor goede en eerlijke arbeidsomstandigheden. Acne Studios had nooit een grote focus op duurzaamheid (milieu-impact), maar heeft de laatste tijd gelukkig stappen gezet op het gebied van materiaalgebruik. Zoek je kwaliteit? Dan is Acne je merk.

 

Bekijk de collectie

 

 

 

 

Ecoalf

 

✓ fair geproduceerd
✓ duurzame, voornamelijk gerecyclede materialen

 

Deze Spaanse ecopionier staat bekend om z’n activistische beleid en grote focus op duurzaamheid, in alle opzichten. Al vanaf het begin werkt Ecoalf met duurzame materialen en inmiddels bijna alleen nog maar met gerecyclede materialen (nice!). Het merk produceert onder eerlijke arbeidsomstandigheden en heeft een flinke collectie all weather proof puff jackets en parka’s. Schijnt van goede kwaliteit te zijn!

 

Bekijk de jassen van Ecoalf

 

 

 

 

Patagonia

 

✓ focus op eerlijke arbeidsomstandigheden
✓ duurzame materialen

 

Outdoormerk Patagonia maakt zich al sinds de oprichting in 1973 hard voor een gezondere planeet. Je vindt er een enorme range sportkleding (meteen een tip op dat gebied, dus) en ook op het gebied van outdoorbenodigdheden is Patagonia een heel fijn merk. Het merk heeft een grote focus op eerlijke arbeidsomstandigheden.

 

P.s. ik heb de foto’s geleend van Reformation, die een stijlvolle draai aan de functionele kleding van Patagonia heeft gegeven. Ik dacht dat het je zo wat beter aan zou spreken 😉

 

Bekijk de collectie

 

 

 

 

Joline Jolink

 

✓ fair geproduceerd
✓ duurzame materialen

 

Wat ik zo leuk vind aan de Rotterdamse Joline Jolink is dat ze niet alleen een prachtige collectie neerzet op een zo bewust mogelijk manier, maar ook dat ze een heel leuk en lief mens is. Joline Jolink heeft duurzaamheid in alle facetten van haar merk verweven. Van het gebruik van duurzame materialen tot eerlijke productie, van een anti-sale-beleid tot kleine no waste collecties. Naast een webshop heeft ze twee winkels: één in Rotterdam en één in hartje Utrecht. Mooi merk!

 

Bekijk de collectie

 

 

 

 

Pelechecoco

 

✓ fair
✓ gemaak van geüpcycled leer

 

Op zoek naar een mooi, super kwalitatief bikerjack? Check dan zeker even Pelechecoco. Dit Deense merk maakt prachtige bierjacks van geüpcyclede stukken leer. Ze worden onder eerlijke arbeidsomstandigheden verzameld, gesorteerd en vervaardigd tot een nieuw jack. De kwaliteit is echt fantastisch; het leer is heel dik en soepel en het wordt mooi oud. Ik kan het weten, ik heb het Nancy jack namelijk zelf; al een paar jaar.  Hij blijft mooi, het leer is heel dik en het jack beschermt daardoor goed tegen alle weersinvloeden. Ik draag ‘m year round en dat maakt het een goede investering 🙂

 

Bekijk de collectie

 

 

 

 

Vanilia

 

✓ fair geproduceerd in het eigen atelier in Turkije

 

Van Vanilia weten niet veel mensen dat het eigenlijk een hartstikke fair merk is. Het Nederlandse label, dat bekend staat om z’n business wear, heeft namelijk een eigen productie-atelier in Turkije, waar de volledige collectie wordt geproduceerd. Vanilia gebruikt helaas nog niet zoveel duurzame materialen, maar gelukkig wel steeds vaker en ook probeert het merk alle stoffen op te maken, zodat er zo min mogelijk afval ontstaat.

 

Bekijk de collectie

 

 

 

 

__________

Fotocredits:
Alle foto’s bij dit artikel over eerlijke en duurzame winterjassen zijn afkomstig van en eigendom van de merken zelf.