Brand Guides
Guide: de mooiste duurzame en eerlijke winterjassen AW’18-19

Guide: de mooiste duurzame en eerlijke winterjassen AW’18-19

Op zoek naar een winterjas? Die niet alleen prachtig en héérlijk warm is, maar ook nog eerlijk geproduceerd, duurzaam en misschien wel vegan? Dan moet je – het is nu eenmaal zo – helaas nog best wel graven, want veel duurzame merken maken geen jassen. Maar: GOED NIEUWS! Ik heb even wat voorwerk gedaan en alle pareltjes voor je op een rij gezet.

Even voor de duidelijkheid: in de prijsklasse ‘H&M’ ga je ze niet vinden. Fair & sustainable kwaliteitsproducten zijn nu eenmaal een grotere investering dan een trendy, dun fast fashion exemplaar dat al na één seizoen uit elkaar valt. Mocht je écht denken: “dit gaat ‘m daarvoor voor mij niet worden”, wacht dan de sale af (eind december bieden Filippa K, Reformation, Closed en Nanushka hun collecties voor minimaal 30% korting aan), of probeer een tweedehands vondst te scoren!

 

De allermooiste winterjassen (AW’18) van duurzame en/of eerlijke kledingmerken:

Embassy of Bricks and Logs
Closed
Filippa K
Joline Jolink
Teym
Kings of Indigo
Frisur
Vanilia
Nice Things
Reformation
Langerchen
Nanushka
Patagonia
Acne Studios
Ecoalf
Stella McCartney
Katharine Hamnett

Update: er is een nieuwe versie van dit artikel beschikbaar. Check de grootste (en mooiste!) eerlijke en duurzame winterjassen guide hier.

 


 

 

 

Eerlijke duurzame winterjassen brand guide Embassy of Bricks and Logs

 

Embassy of Bricks and Logs

✓ fair
✓ sustainable
✓ vegan
€ 249 – € 349

Bij Embassy of Bricks and Logs, een Duits outerwear merk, vind je heel veel superwarme én functionele winterjassen. Altijd van hoge kwaliteit en onder eerlijke arbeidsomstandigheden geproduceerd. Ook is Embassy of Bricks and Logs een PETA approved vegan merk en maakt het gebruik van duurzame materialen, zoals gerecyclede PET-flessen. In Nederland wordt Embassy of Bricks and Logs verkocht bij Take It Slow en thegreenlabels.com.

Bekijk de collectie
Bekijk de collectie bij Take It Slow (NL)

 

 

Eerlijke duurzame winterjassen brand guide Filippa K

 

Filippa K

✓ fair
✓ sustainable
€ 395 – € 1550

Filippa K is al een paar jaar één van mijn favoriete merken en heeft een grote, stijlvolle jassencollectie. Dit Zweedse duurzame merk is lid van de Fair Wear Foundation (en kan dus eerlijke arbeidsomstandigheden garanderen). Daarnaast maakt Filippa K actieve stappen op het gebied van  verduurzaming, waaronder materiaalinnovaties (het merk maakt steeds meer gebruik van biologisch katoen, Tencel en gerecyclede wol). Ben je op zoek naar een classy en tijdloze classy jas, vind je kwaliteit belangrijk en ben je bereid om daar wat meer voor te betalen? Filippa K is je merk!

Bekijk alle winterjassen van Filippa K

 

Eerlijke duurzame winterjassen brand guide Teym

 

Teym

✓ fair
✓ sustainable
€ 349 – 379

Een (Nederlands!) merk dat ik heel hoog heb zitten, is Teym. Teym gaat in alles voor perfectie en dat resulteert in een hele beknopte collectie van slechts 3 perfecte producten: deze parka, een tas en onlangs de merinowollen trui. En perfect is-ie, kan ik je als gelukkige klant zetten. Ik kocht de Green Parka (deze) en ik heb oprecht nog nooit zo’n fantastische all weather winterjas gehad (lees hier mijn review). Hij is niet alleen ontzettend warm – en dat zeg ik, als de grootste koukleum van de wereld), ook heeft ie me op de koudste, regenachtige dagen perfect beschermd. Over elk detail is nagedacht en hij is van topkwaliteit: na intensief gebruik ziet hij er nog steeds vrijwel uit als nieuw. Zoek je de perfecte parka? Investeer in deze. Daar ga je vele jaren plezier van hebben. Teym produceert onder eerlijke arbeidsomstandigheden in Europa. De parka is in het lang en het kort beschikbaar, mat of glanzend.

Bekijk alle winterjassen van Teym

 

 

Eerlijke duurzame winterjassen brand guide Joline Jolink

 

Joline Jolink

✓ fair
✓ sustainable
€ 407 – € 500

Dit Nederlandse merk (van de gelijknamige ontwerpster) heeft slechts één winterjas in de collectie, in twee kleuren, maar mooi is-ie wel! Jolink gebruikt alleen natuurlijke en diervriendelijke materialen die comfortabel zitten en een gevoel van luxe geven. Alle stukken worden bewust en eerlijk geproduceerd bij ethisch verantwoorde partners in België, Portugal, Polen en China. Ze doet bewust niet mee aan de sale; alle stukken worden in relatief kleine oplages geproduceerd om overproductie te voorkomen en omdat de collecties vrij tijdloos zijn, hoeft ze er ook niet aan mee te doen. Deze wollen jas (zie onder) heeft een prachtige, tijdloze pasvorm en zit volgens mij heerlijk comfortabel. Hij is ook te koop in het zwart.

Bekijk alle winterjassen van Joline Jolink

 

 

 

Reformation

✓ fair
✓ sustainable
$ 199 – $ 498

Sustainable cool brand Reformation is wat mij betreft hét schoolvoorbeeld van hoe het ook kan. Dit Amerikaanse merk heeft niet alleen een coolfactor van hier tot Tokyo – het is ook nog hartstikke duurzaam bezig! Reformation gebruikt duurzame materialen (zoals biologisch katoen, Tencel, ecologisch gelooid leer en veel leftoverstoffen en restpartijen) en produceert lokaal en onder goede arbeidsomstandigheden in Los Angeles. Ook produceert het zo duurzaam mogelijk en werkt het continu aan manieren om nog meer energie en water te besparen. In tegenstelling tot vorig jaar heeft Reformation dit jaar heel veel winterjassen in de collectie. Big yey!

Bekijk alle winterjassen van Reformation

 

 

Eerlijke duurzame winterjassen brand guide Langerchen

 

Langerchen

✓ fair geproduceerd in de eigen fabriek in China
✓ duurzame materialen

Dit Duitse ‘eco & fair’ jassenmerk gaat alweer even mee. Bij Langerchen vind je mooie wintermantels met een klassieke fit en gemaakt van duurzame materialen. De volledige collectie wordt onder eerlijke arbeidsomstandigheden gemaakt in de eigen fabriek van Langerchen in Shanghai. Hierdoor heeft het merk volledige zicht op de arbeidsomstandigheden en kan dus ook garanderen dat alles helemaal fair wordt gemaakt. In Nederland wordt Langerchen verkocht via thegreenlabels.com.

Bekijk de collectie
Bekijk de collectie bij thegreenlabels.com (NL

 

 

Eerlijke duurzame winterjassen brand guide Nanushka

 

Nanushka

✓ fair gemaakt in Hongarije en Servië

Dit prachtige Hongaarse merk is qua stijl één van m’n favorieten in deze lijst. Nanushka produceert onder eerlijke arbeidsomstandigheden in fabrieken in thuisland en Servië. De meeste fabrieken zijn slechts en kort autoritje van het designatelier vandaan en zo kan het merk ervoor zorgen dat alles op de productievloer goed en eerlijk verloopt. Op het gebied van materiaalgebruik kan Nanushka zeker nog stappen maken. Het merk belooft dit volgend jaar te doen. Ben benieuwd… In ieder geval kan ik uit eigen ervaring zeggen dat de kwaliteit echt heel goed is. Ook een (ondergewaardeerde) kant van duurzaamheid.

Bekijk de collectie

 

 

 

Kings of Indigo

✓ fair
✓ sustainable
€ 259 – € 349

Bij dit Nederlandse jeansmerk vind je niet alleen hele mooie denims (mijn favorieten: de Marie en de Christina – ik heb ze allebei en ze zitten fantastisch!), je vindt er ook een prachtige duurzame winterjas, gemaakt van gerecyclede wol en recyclede polyester. Heel cool! Kings of Indigo produceert op duurzame wijze en onder eerlijke arbeidsomstandigheden.

Bekijk alle winterjassen van K.O.I.

 

 

 

Frisur

✓ fair
€ 490

Dit Duitse merk heeft maar één winterjas in de collectie, maar wát voor één. Deze heerlijke padded corduroyjas wil je toch meteen om je heen wikkelen?! Frisur maakt gebruik van hoogwaardige materialen (helaas nog niet altijd duurzaam) en de collectie wordt eerlijk geproduceerd in Europa.

Bekijk alle winterjassen van Frisur

 

 

 

Vanilia

✓ fair
€ 249 – € 309

Niet veel mensen weten het, maar het Nederlandse merk Vanilia produceert onder eerlijke arbeidsomstandigheden. Het merk is member van de Fair Wear Foundation en kan dit dus ook bewijzen. Vanilia maakt nog niet altijd gebruik van duurzame materialen, maar als je enigszins betaalbare fair items zoekt; kijk zeker eens rond bij dit mooie merk!

Bekijk alle winterjassen van Vanilia

 

 

Nice Things

✓ fair
€ 159 – € 195

Ook bij dit (redelijk betaalbare!) Spaanse merk vind je een aantal winterjassen, zoals het mooie exemplaar hieronder. De collectie wordt onder eerlijke arbeidsomstandigheden geproduceerd en Nice Things maakt veel gebruik van duurzame materialen (al geldt dat niet voor deze jas).

Bekijk alle winterjassen van Nice Things

 

 

 

Patagonia

✓ fair
✓ sustainable
€ 190 – € 580

Ben je meer een praktisch type en zoek je een geweldige en comfy all weather jas? Kijk dan eens bij Patagonia. Dit fantastische outdoormerk is een pionier in duurzame kleding en produceert al sinds het begin duurzaam en onder eerlijke arbeidsomstandigheden.

Bekijk alle winterjassen van Patagonia

 

Eerlijke duurzame winterjassen brand guide Acne Studios

 

Acne Studios

✓ fair
€ 690 – € 2500

Bij het Zweedse Acne Studios vind je heel veel fantastische jassen (met een groot prijskaartje, helaas, maar hé, als je budget het toelaat…). Acne is lid van de Fair Wear Foundation en kan eerlijke arbeidsomstandigheden dus garanderen. Helaas kan het merk nog wel wat stappen maken op het gebied van duurzaamheid, maar je vindt er wel kwaliteit en dat is ook belangrijk. Je vindt er warme all weather parka’s, wollen mantels, shearling jackets (niet vegan, dus) en nog veel meer. Mooi!

Bekijk alle winterjassen van Acne Studios

 

 

Ecoalf

✓ fair
✓ sustainable
€ 250 – € 350

Ecoalf is een Duits merk dat uitsluitend gebruik maakt van duurzame, innovatieve materialen, zoals gerecyclede plastic flessen en oude visnetten, biologisch katoen, oude banden en duurzame wol. Ook produceert het merk onder eerlijke arbeidsomstandigheden. Ze vindt er warme all weather parka’s, puff jackets en rainwear.

Bekijk alle winterjassen van Ecoalf

 

 

 

Stella McCartney

✓ fair
✓ sustainable
✓ vegan
€ 795 – € 1795

Als er één merk is dat een positieve (vegan!) stempel drukt op de modewereld, is het Stella McCartney wel. De designer maakt al jaren een statement in de designerwereld door bewust geen dierlijke producten te gebruiken. Bovendien maakt Stella McCartney gebruik van innovatieve en duurzame materialen voor haar collecties en kun je er heel veel mooie duurzame faux fur & ‘leren’ jassen vinden, mocht je gek zijn van dierenprints maar óók gek zijn op dieren. Er hangt alleen wel een flink prijskaartje aan. Ik heb even getwijfeld of ik dit merk wel in mijn guide moest opnemen (want: onbetaalbaar voor heel veel mensen), maar hoe kan ik een winterjassenguide maken zonder dit mooie merk?! And a girl can dream (and drool), right? 😉

Bekijk alle winterjassen van Stella McCartney

 

 

 

Katharine Hamnett

✓ fair
✓ sustainable
€ 760 – € 1070

Katharine Hamnett is een activistische pionier in de modewereld. Al bijna 40 jaar strijdt ze niet alleen voor duurzaamheid en eerlijke arbeidsomstandigheden; ook is ze niet bang om politieke statements te maken (lees hier meer over Katharine Hamnett). Het merk gebruikt duurzame materialen zoals biologisch katoen, gerecyclede polyester en gerecyclede wol en produceert onder eerlijke arbeidsomstandigheden.

Bekijk alle winterjassen van Katharine Hamnett

 

 

Op zoek naar andere specifieke items? Check ook mijn andere guides!

Knitwear guide
Sneaker guide
Jeans guide
Rainwear guide
Vegan schoenen guide
Vegan tassen guide
Jewelry guide
Lingerie guide
Menswear guide
Betaalbare duurzame merken guide
Conscious shopping guide Amsterdam

 


 

Fotocredits:
alle afbeeldingen bij dit artikel zijn afkomstig van en eigendom van de merken zelf.

 

Affiliatelinks
Dit artikel bevat affiliatelinks van Closed, Teym, Filippa K, Reformation, Stella McCartney en Nanushka. Als je via deze links iets bij de betreffende merken bestelt, ontvang ik een kleine commissie over het bedrag (het kost jou niets!). Met deze donatie koop je tijd die ik investeer in meer inhoudelijke verhalen over de duurzame modewereld. Én Brand Guides als deze, waarin ik de jungle van eerlijke merken inzichtelijk probeer te maken voor je. Bekijk alle affiliatesamenwerkingen hier. Enorm bedankt voor je hulp!