Duurzame garderobe
Slow Fashion Season (challenge) start bijna en dit is waarom je mee moet doen

Slow Fashion Season (challenge) start bijna en dit is waarom je mee moet doen

Drie maanden lang bewuster met je garderobe en je koopdrang omgaan, je kan het!

De reis naar een duurzame garderobe is niet altijd even gemakkelijk, Soms moet je jezelf even een extra duwtje in de goede richting geven. Op 21 juni start het Slow Fashion Season, een drie maanden durende challenge (je kan het!). In dit artikel deel ik wat ik van mijn 3 maanden durende No Buy Challenge (vergelijkbaar, maar deze is nog makkelijker :)) leerde. En ik kan je vertellen: het was zó’n waardevolle les dat ik eigenlijk vind dat iedereen het eens moet proberen. De zomer leent zich er perfect voor!

Waarom challenges goed werken (bij mij)

Ik ben altijd al fan geweest van challenges. De allereerste keer dat ik duurzame kleding kocht (en je weet hoe dat is afgelopen :)) was tijdens een zelfbedachte challenge van één maand waarin ik alleen maar eerlijke en duurzame kleding mocht kopen van mezelf. In die maand leerde ik zóveel over de kledingindustrie en mooie merken, dat ik niet meer anders wilde. Twee jaar geleden, toen ik inmiddels de ‘sustainable fashion basics’ onder de knie had, gaf ik mezelf weer een challenge: een No Buy Challenge. Hoewel ik duurzame kleding kocht, merkte ik dat ik nog steeds vrij veel kocht. Mijn koopdrang was nog steeds flink aanwezig en als iets niet duurzaam is, is het een oneindige honger naar meer-meer-meer. Tijd om die mindset aan te pakken!

 

Slow Fashion Season No Buy Challenge duurzame garderobe kledingkast

 


“Als iets niet duurzaam is, is het een oneindige koopdrang en een continue honger naar meer-meer-meer”


 

Hoe ik mijn No Buy Challenge doorkwam

Mijn No Buy Challenge had veel overeenkomsten met het Slow Fashion Season. Zo mocht ik drie maanden geen nieuwe kleding kopen. Mijn challenge ging echter wat verder: ik mocht ook niet ruilen en ook geen tweedehands en vintage kopen. Ik wilde namelijk een keer écht streng zijn voor mezelf en mijn gevoel van tevredenheid trainen. Dat was niet altijd even makkelijk. De eerste weken kwam ik fluitend door, maar op een gegeven moment merkte ik dat ik verveeld begon te raken met wat ik had. Ik ging weer rondkijken op webshops en als ik voor mijn goedgevulde kast stond, kon ik er écht van overtuigd zijn dat ik niks had om aan te trekken.

En daar kwam de werkelijke waarde van de challenge om te hoek kijken: doordat ik er zo bewust mee bezig was, leerde ik mijn eigen denkpatronen analyseren en werd ik creatiever met oplossingen. Elke keer als ik die vreselijke koopdrang weer voelde, ging ik bewust kijken naar waar dat vandaan kwam en voor welke triggers ik gevoelig was. Om er een aantal op te noemen: veel op Instagram kijken was killing voor me (en nog steeds), de start van het saleseizoen, de derde week van mijn cyclus (ja, echt), enzovoorts. Die bewustwording hielp me al enorm; daardoor ging ik inzien dat ik op zulke momenten niet gelukkiger werd door iets nieuws te kopen, maar juist door me te focussen op het wegnemen van de oorzaak. Zo ontdeed ik mezelf van koopprikkels, ik dook in de positieve inspiratie (de filosofie is de állerbeste methode om tevreden te worden, als je ’t mij vraagt) en ik ging mijn kast rigoureus opruimen.

 


 

(lees hier al mijn tips om aan de slag te gaan én jezelf on track te houden tijdens je challenge!)

 


 

 

Slow Fashion Season No Buy Challenge duurzame garderobe kledingkast

 

Natuurlijk is een challenge geen methode om blijvend een grote gedragsverandering te ondergaan. Daarna zul je ook moeten blijven werken. Maar wat het wél doet is je mindset veranderen en voor jezelf een methode ontwikkelen die voor jou werkt, ook op de lange termijn. Sinds mijn No Buy Challenge koop ik minder snel nieuwe kleding, ik ben tevredener met wat ik heb én ik heb geleerd hoe ik met simpele tools mijn koopdrang kan onderdrukken. Je snapt: ik kan het iedereen aanraden.

 

Het Slow Fashion Season: ga drie maanden lang bewuster met je garderobe en je koopdrang om

Het Slow Fashion Season is nog beter vol te houden. Het basisidee: drie maanden lang bewuste koopkeuzes maken. Wat is dat precies?
1. Koop niks nieuws
2. Koop tweedehands of vintage kleding
3. Upcycle je kleding of ga aan het DYI’en
4. Support lokale, kleine, eerlijke kledingmerken die het moeilijk hebben door COVID-19

Het Slow Fashion Season start op maandag 22 juni en loopt tot eind september. Het doel van deze crowdacting actie is om dit met 25.000 mensen te doen en samen zo een enorme impact te maken. Vorig jaar deden er 14.488 mensen mee en dit jaar is het doel om met 25.000 mensen aan de slag te gaan. Ik weet dat veel mensen zich vorig jaar pas in de laatste dagen inschreven, dus ik verwacht er veel van. Probeer het eens. Als je meedoet, hoeft dat niet te betekenen dat het erg is als het niet lukt. Het gaat om het zetten van de intentie en ik hoop dat ik je met dit artikel een beetje heb gemotiveerd.

Schrijf je hier in voor het Slow Fashion Season

 


 

Meer inspiratie om aan de slag te gaan?

Lees dan ook:

 

Doe een No Buy Challenge – dit is waarom
No Buy Challenge – de tussenstand (1,5 maand update)
De belangrijkste lessen die ik van mijn No Buy Challenge leerde
Een No Buy Challenge starten? Dit moet je weten!

Zo ruim je je kledingkast écht goed op
Hoe voorkom je miskopen?
Tel je kledingkast eens en besef wat je allemaal hebt


 

Fotocredits
Stella McCartney SS20 Campaign