Kijk/lees/luister
To watch: Full Circle (duurzame mode-documentaire)

To watch: Full Circle (duurzame mode-documentaire)

“Wat gebeurt er als we in een maatschappij leven waarin we niet meer worden uitgenodigd om creatief te zijn, maar worden verleid om te blijven produceren en consumeren?” Het is de beginvraag van de nét gelanceerde documentaire Full Circle, waarin Chanel Trapman van MUMSTER MOVEMENT inzichtelijk maakt hoe we de vicieuze cirkel van overproductie en overconsumptie kunnen doorbreken. 

 

De huidige consumptiemaatschappij is ziek. De gemiddelde Nederlanders koopt jaarlijks 46 kledingstukken en doet er 40 weer weg – en dat cijfers is vanzelfsprekend nog veel hoger bij modeliefhebbers. Tegelijkertijd wordt er steeds meer bekend over de impact van al dat kopen op zowel de planeet, de makers als onszelf. Niet alleen is de kledingindustrie een enorm CO2-uitstootkanon, we vervuilen de bodem en het water met chemicaliën. En onlangs zag ik nog de indrukwekkende beelden van de enorme stapels afgedankte fast fashion in de Atacama woestijn in Chili op het nieuws. De afvalberg groeit snel en de problemen van de mode-industrie zijn complex. Waar begin je? FULL CIRCLE onderzoekt de donkere wereld van textielafval én de oplossingen die ertegen bestaan.

 

 

 

 

De documentaire begint bij het sorteercentrum van Sympany in Utrecht. Wekelijks moet de Nederlandse textielinzamelaar 500.000(!) kilo textielafval verwerken. Met de hand, welteverstaan. Verschillende experts leggen uit welke problemen er ten grondslag liggen aan het huidige textielafvalprobleem. Ook volgen we ontwerpers Leonie Vlaar, Andrea Garcia (van de inspirerende vintage webshop Serendipity Vintage Dreamer) en Annalie van Doorn in samenwerking met Makers Unite en Sympany een nieuwe collectie maken van gedoneerd textielafval. Ook delen verschillende bewuste consumenten (zoals Jesse Laport en Romy Bresseleers) persoonlijke verhalen achter hun gedoneerde kleding. Ook dragen de verschillende experts slimme en creatieve oplossingen en alternatieven voor die het textielprobleem.

 

Al met al een mooie, indrukwekkende documentaire die bovendien prachtig in kaart is gebracht. Well done, Mumster! Bekijk Full Circle hieronder en laat je inspireren wat jíj kunt doen om bewuster te kopen en minder afval achter te laten.

 

 

 

 

Fotocredits:
Laura van der Spek voor MUMSTER MOVEMENT

 

 

___________