Mooie merken
Hoe duurzaam is ARMEDANGELS nou echt?

Hoe duurzaam is ARMEDANGELS nou echt?

Het is één van de bekendste (en grootste!) idealistische merken van het moment. Vrijwel iedereen die ik ken heeft er wel iets van in de kast en bijna alle kledingwinkels verkopen het. Armedangels doet het momenteel heel goed. Ik zie ze overal voorbij komen, bij zowel duurzame winkels als bij grote mainstream webshops. Daardoor krijg ik nog wel eens vragen over Armedangels: zijn ze wel zo duurzaam?

 

Nou, ik kan je vertellen: ik werk er in ieder geval heel graag mee samen (kijk hier wat ik op Instagram samen met ze deed, en bekijk meteen m’n checklist om merken te scannen op duurzaamheid). En geloof me: ik ben erg kritisch op mijn samenwerkingen, want ik voel een grote verantwoordelijkheid naar jullie toe en heb een reputatie hoog te houden. Dit is waarom ik achter het merk sta.

 

 

Kortingscode!

Gebruik de code WHENSARASMILES_15 voor 15% op álles bij ARMEDANGELS (geldig t/m 23-10-2022).

 

 

Het Armedangels campagnefilmpje van 2016

 

Toen ik eind 2015 besloot om m’n fast fashionverslaving vaarwel te zeggen (ik kom van ver ;)), oriënteerde ik me voor het eerst op duurzame kleding. In die tijd had duurzaamheid nog een flink geitenwollensokkenrandje en maar weinig merken spraken me aan. Armedangels was één van de merken waar ik het meest op aanging: een grote collectie basics, voor ieder wat wils en nog best betaalbaar ook. Al sinds 2007 bleek dit bedrijf zich hard te maken voor een eerlijkere kledingindustrie. In 2016 kreeg het merk veel media-aandacht met een indrukwekkende campagne die niet alleen duidelijk maakte dat moderne slavernij nog steeds de norm is in de kledingindustrie. Het is kenmerkend voor het activistische karakter waarmee Armedangels zichzelf de laatste jaren flink op de kaart zet. Inmiddels is het één van de grootste activistische kledingbedrijven en bereikt het (als één van de weinige) zelfs steeds meer de mainstream consument. Hoera!

 

 

 

 

 

Hoe gaat Armedangels om met milieu-impact en arbeidsomstandigheden?

 

Als ik naar Armedangels kijk, zie ik nog steeds een bedrijf dat z’n idealen echt doorvertaalt in alles dat het doet. Zo is de collectie altijd weinig trendgevoelig geweest: kwaliteit en een tijdloze fit staan voorop. Waar het merk ooit met seizoenscollecties werkte, is de afgelopen jaren steeds meer toegewerkt naar een doorlopende die steeds verder wordt uitgebreid.

 

Zelf draag ik al jarenlang kleding van Armedangels en ik ben altijd erg positief geweest over de kwaliteit (en de prijs-/kwaliteitverhouding). Alle items worden gemaakt van duurzame, gecertificeerde en gerecyclede stoffen en Armedangels innoveert flink op materiaalgebied. Niet alleen aan de voorkant, maar ook aan de achterkant; zo wordt er veel geld gedoneerd aan goede doelen, waaronder een organisatie die boeren in India helpt om over te stappen van ‘regulier’ (a.k.a. vervuilend) naar biologisch katoen, wat beter is voor zowel mens als milieu. Daarin is het fijn dat Armedangels wat groter is: door z’n omvang kunnen ze echt het voortouw nemen, samen met partners duurzame innovaties doorontwikkelen én het grote publiek ermee bereiken. Ook in de productie werkt met duurzamere productiemethodes, zoals milieuvriendelijke manieren van verven en wassen, en het verlagen van z’n waterverbruik en de CO2-uitstoot.

 

Ook gaat een hele grote focus naar eerlijke arbeidsomstandigheden in de productieketen: er wordt uitsluitend samengewerkt met duurzame, gecertificeerde fabrieken en Armedangels heeft goed in kaart met welke partijen wordt samengewerkt in de productieketen. Sinds 2015 is het merk Fair Wear member (een organisatie die zich samen met z’n leden – kledingmerken – inzet voor goede arbeidsomstandigheden in de productieketen) en draagt het de Leadership status, de hoogst haalbare score.

 

Nog steeds houdt Armedangels elk jaar meerdere acties en campagnes, waarbij altijd de volledige opbrengst naar goede doelen gaat (in 2020 was dit meer dan een miljoen euro!) wordt gedoneerd, zoals de NGWF (de National Garment Workers Federation), die zich inzet voor de rechten van de kledingwerkers middels schadevergoedingen en rechtszaken. Ook werd afgelopen jaar gedoneerd aan partijen als Extincition Rebellion, Rainforest Concern, Artsen Zonder Grenzen en Seawatch.

 

 

 

 

 

Het begint bij transparantie

 

Als ik merken analyseer, is transparantie altijd het eerste waar ik op let. Als je me volgt, weet je dat ik vind dat kledingmerken écht hun verantwoordelijkheid moeten nemen in communicatie naar de consument toe. Wij verdienen het om genoeg informatie te hebben om te weten waar we aan bijdragen als we bij een merk kopen. Ik wil weten welke praktijken ik support met mijn geld. Armedangels is een ontzettend transparant merk: op de website vind je een enorm duurzaamheidsgedeelte met zoveel informatie over wat ze doen, van fabrieksgegevens en -bezoeken tot duurzaamheids- en circulariteitsrapporten. Neem er eens een kijkje.

 

 

 

 

 

 

Over de duurzame Detox Denim collectie

 

Op Instagram werk ik momenteel samen met Armedangels om hun Detox Denim collectie op de kaart te zetten. En daar werk ik natuurlijk graag aan mee, want ik sta er zó achter! De Detox Denim collectie is een grote tijdloze jeanslijn (de grootste van alle duurzame kledingmerken die ik ken!) in allerlei lengtes, kleuren en fits, gemaakt zonder schadelijke chemicaliën of andere rotzooi. In een zo duurzaam mogelijk productieproces met water- en energiebesparende methodes, en met GOTS gecertificeerd biologisch katoen als basis. Niet alleen goed voor de wereld, maar ook een fijner idee om op je huid te dragen, toch? Op de foto’s mocht ik mijn favoriete Detox Denim shorts dragen, de FREYMAA shorts in Washed Down Black en de SILVAA shorts in Dark. Ik draag van beide shorts mijn reguliere maat (28) en die zit perfect. Bijkomend voordeel: je laten je kont goed uitkomen 😉 Als je nog een tijdloze denim short zoekt waar je jaren mee voorbij kunt, is dit echt je merk.

Bekijk de Detox Denim collectie

 

 

Kortingscode!

Gebruik de code WHENSARASMILES_15 voor 15% op álles bij ARMEDANGELS (geldig t/m 23-10-2022).

 

 

 

 

 

 

Op de foto’s draag ik items uit de Detox Denim Shorts (en Spring/Summer 2022) collectie. Dit artikel wilde ik graag schrijven naar aanleiding van een samenwerking met Armedangels op Instagram. De foto’s zijn mijn eigendom en mogen alleen met toestemming gebruikt worden en altijd met volledige vermelding + credits voor When Sara Smiles.

 

 

 

______

De beste sustainable fashion inspiratie in je inbox?

Schrijf je in voor de gratis WSS newsletter en ontvang elke twee weken het laatste nieuws uit de duurzame modewereld, inspirerende merken, kritische blikken op de kledingindustrie, brand guides, kortingscodes en ander moois. Gewoon lekker makkelijk in je mailbox 🙂