Duurzame kledingkast
De 30 wears rule van Livia Firth

De 30 wears rule van Livia Firth

Doe je vaak miskopen of ben je een duurzamere garderobe aan het bouwen? Probeer de 30 wears rule van Livia Firth eens. Zo simpel!

Je staat in een winkel over een kledingstuk te twijfelen. Je vindt het fantastisch: het is on trend en erg apart. Een echte eye-catcher. En toch twijfel je, want je vraagt je af of het wel helemaal ‘jou’ is, het lijkt al op iets dat je hebt of het is niet precies waar je naar op zoek bent, maar het komt wel een beetje in de buurt. Moeilijk… maar ach, je hebt een lekkere korting te pakken, dus de keuze is makkelijk: je neemt het gewoon mee! Toch?

Doe dit tien keer (ahum, been there, done that…) en je zit binnen de kortste keren opgezadeld met een garderobe die voor de helft bestaat uit “leuk voor erbij’tjes” waar je niet helemaal verliefd op bent – of die zelfs keiharde miskopen zijn. Achteraf baal je en je halve garderobe belandt op Marktplaats of in “de zak”. Zonde!

In mijn zoektocht naar minder consumeren en meer minimaliseren kwam ik uit bij ecofashionpionier en een grote inspiratiebron: Livia Firth (ja, ook vrouw van Colin, maar zóóóóveel meer dan dat!). Livia is één van de grootste fair fashion voorvechters ter wereld (en oprichtster van Fair Fashion platform Eco Age) en werkt elke dag weer keihard aan haar missie om de modewereld te verduurzamen en fair te maken.

 

30 wears rule livia firth

De 30 wears rule
van ecofashionpionier Livia Firth

Om mensen gemakkelijk bewustere modekeuzes te laten maken, ontwikkelde ze een simpel regeltje. En die luidt als volgt: stel jezelf de vraag “ga ik dit item minimaal 30x dragen?” Zo ja, koop het. Zo nee, doe het niet. Easy! Sinds een tijdje probeer ik deze regel toe te passen en ik moet zeggen: voor mij werkt het onwijs goed. Overigens geldt dit natuurlijk niet voor special occasions. Het is natuurlijk niet echt een eye-opener, want de gedachte erachter is logisch, maar zelf vind ik het een fijne reminder die me even remt als ik in een geneigd bent om hersenloos te investeren in dingen waar ik later spijt van krijg.

Ik merk dat ik minder trendgevoelige kleding uitkies (want: ik wil er wel even mee doen), meer voor kwaliteit ga (want kleding die mooi zit en zijn vorm behoudt, ga ik vaker dragen) en meer ga voor wat voor mij perfectie is. Het is één van de redenen dat ik ervoor heb gekozen om mijn Acne Jensen boots te kopen. Tuurlijk, als je gek bent op trends en experimenteren en als doel hebt om een enorme garderobe te creëren, is deze regel niet op jouw lijf geschreven. Maar als je, net als ik, langzaamaan probeert te streven naar een duurzamere garderobe, kan dit simpele regeltje misschien van waarde zijn. Probeer het eens!

______

De beste sustainable fashion inspiratie in je inbox?

Schrijf je in voor de gratis WSS newsletter en ontvang elke twee weken het laatste nieuws uit de duurzame modewereld, inspirerende merken, kritische blikken op de kledingindustrie, brand guides, kortingscodes en ander moois. Gewoon lekker makkelijk in je mailbox 🙂