Brand Guides
Gift guide: Eerlijke en duurzame decembercadeaus (fashion)

Gift guide: Eerlijke en duurzame decembercadeaus (fashion)

Hoera! Het is weer de maand van lichtjes, gezelligheid, familie, eten en heel veel liefde! Ik hou van december. Heerlijk, dat opgaan in de excitement die ik altijd ervaar. Wel moet ik zeggen dat ik niet zo van de Decembercadeaus ben. Mijn vriend ook niet, dat scheelt. We geven elkaar liever door het jaar heen spontane cadeautjes. Zoals een interessante lezing of een concert. Of een vintage schat waar we tegenaan lopen. Toch deel ik graag mijn duurzame decembercadeautips met je.Stuk voor stuk producten of ervaringen waar ik zelf heel blij van word, of waarvan ik denk: “hé, dat is interessant”. Het zijn vooral functionele cadeautjes, omdat ik gewoon-voor-de-leuk-cadeaus vaak onzin en overmatige consumptie vind. Liever iets geven dat goed is voor de wereld en waardevol voor jezelf. Hey, you’re welcome 😉

Safety razor van Bambaw  |  € 21,99
Wasbare wattenschijfjes van Bambaw  |  € 14,99
(beide echt aanraders! Ik mocht ze testen van thegreenlabels.com en sindsdien gebruik ik ze altijd!)

Natuurlijk parfum van Abel Odor  |  v.a. € 58
Duurzame kaarsen op sojabasis van Brandt Kaarsen |  v.a. € 14,50
(ik heb de Lavendel geurkaars en hoewel ik normaal helemaal niet van lavendel houd, vind ik deze geur heerlijk warm en mild. Fijn om na een drukke werkdag thuis mee te relaxen. Hij brengt me echt tot rust!)

Fijne beautymerken

Heerlijke creme van Evolve Beauty (o.a. bij Scoon)
Shampoo bars van Helemaal Shea (o.a. bij thegreenlabels.com)
Natuurlijke lipstick van Ere Perez (o.a. bij Nourished)
Natuurlijke verzorging van Naïf
Sara Rosalie

Fair Fashion Giftcard (via Project CeCe)

Ik ben zo blij dat Project CeCe onlangs de allereerste Fair Fashion Giftcard lanceerde! Met deze online tegoedbon, waarmee het platform fair fashion toegankelijker hoopt te maken, kun je een bedrag naar keuze cadeau doen, dat bij één van de 50 aangesloten merken ingewisseld kan worden. O.a. bij de webshops van mooie merken als The Collection One, Pina Studio, Kuyichi, Rhumaa, Klow en Sophie Stone.

Fijne warmhouders

Beanie van Colorful Standard  |  € 30
Scarf van Colorful Standard  |  € 30
Warme winterwanten van Patagonia  |  € 70
Merinowollen beanie van Teym  |  € 39
Merinowollen beanie van Unrecorded  |  € 45

Geef eens een naaicursus cadeau
(bijvoorbeeld bij De Steek in Amsterdam)

Deze vind ik zelf heel leuk. Doe eens geen product, maar bijvoorbeeld een naaicursus cadeau! As we speak ben ik een super toegankelijke beginnerscursus aan het volgen bij De Steek in Amsterdam (samen met mijn vriend, hoe leuk!). Dat kost € 79,95 excl. materialen en is dus goed te doen.  Echt een aanrader, het is iets waar je je hele leven iets aan hebt en bovendien echt een goede bewustmaker! 🙂 Overigens mag ik deze cursus doen via het fair fashion platform van Amsterdam West: Het Ware Westen. Daar staan alle fair fashion stores & locaties bij elkaar, super handig!

Geef een event (lezing/concert) cadeau

Bijvoorbeeld een interessante lezing of concert. Mijn vriend en ik vinden het leuk om regelmatig lezingen te bezoeken in Amsterdam, bijvoorbeeld van de Artis Academie, waar we onlangs in het Planetarium een avond over het heelal bijwoonden. Dat was fantastisch! Ook gaan we wel eens naar De Rode Hoed en Felix Meritis (beide filosofie). Of kijk eens bij The School of Life voor een class die je interessant vindt. Ik kan natuurlijk alleen voor mijn eigen stad spreken, maar ik weet zeker dat overal leuke lezingen of cursussen te vinden zijn.

Een Museumkaart doet het altijd goed

Ik heb dit jaar al zóveel aan mijn Museumkaart gehad! Zo vond ik het vernieuwde Naturalis fantastisch (maar dan ook écht fantastisch en heel indrukwekkend, met of zonder kinderen). En het Stedelijk Museum, Museum Voorlinde, de Kunsthal en nog zoveel meer. Ik leuke vind ik dat je hiermee veel sneller een museum in ‘hopt’. Ik denk dat ik al wel 20 musea heb gezien. Super waardevol cadeau! Een Museumkaart kost € 64,90.

Een mooi, eerlijk sieraad

Wildthings Collectables
Neinties
Barelli Manon
Young Frankk
Riverstones

(of kijk in mijn Fair Jewelry Guide – ietwat gedateerd – voor meer eerlijke, Nederlandse sieradenmerken)

Inspirerende boeken

Maatschappij
Hoe gaan we dit uitleggen – Jelmer Mommers
Fashionopolis – Dana Thomas
On fire – Naomi Klein
De meeste mensen deugen – Rutger Bregman
De verborgen impact – Babette Porcelijn

Filosofie (zeer toegankelijk)
De weg – Michael Puett
Filosofie voor een weergaloos leven – Lammert Kamphuis
Grote Denkers – School of Life

Slow fashion
Gewoon Goed – Karen Kammeraat
The Curated Closet – Anuschka Rees
Dit is een goede gids – Marieke Eyskoot

Minimalisme
Verlangen naar minder – Jelle Derckx
Weg ermee – Dennis Storm
Het zero waste project – Jessie en Nicky Kroon
Opgeruimd! – Marie Kondo
The more of less – Joshua Becker
Dankboek – Ernst-Jan Pfauth

Guppyfriend tegen microfibers

Eerder dit jaar testte ik ‘m en sindsdien ben ik hem blijven gebruiken. Hier review ik ‘m. Een Guppyfriend is een waszak waarmee je microfibers (afkomstig van synthetische kleding) uit je was kunt filteren, zodat het niet in het milieu belandt. Je vindt de Guppyfriend bij o.a. Sophie Stone – van wie ik hem mocht testen – en hij kost € 29,95.

Of geef gewoon… Niks

Je kunt natuurlijk ook voor tweedehands cadeaus kijken, denk bijvoorbeeld aan een leuk spel. Of een beleving. Of gewoon… niks. Deze campagne van Greenpeace, waarmee je in plaats van een gift een donatie doet aan een Greenpeace project, bestaat alweer een paar jaar en is een groot succes. Kun je ook gewoon doen. Want laten we eerlijk zijn, wat hebben we nou écht nodig… 🙂


Fotocredits
Alle foto’s bij dit artikel zijn afkomstig van en eigendom van de merken zelf.

______

De beste sustainable fashion inspiratie in je inbox?

Schrijf je in voor de gratis WSS newsletter en ontvang elke twee weken het laatste nieuws uit de duurzame modewereld, inspirerende merken, kritische blikken op de kledingindustrie, brand guides, kortingscodes en ander moois. Gewoon lekker makkelijk in je mailbox 🙂