Inspiratie
De duurzame materialen in de nieuwe King Louie collectie

De duurzame materialen in de nieuwe King Louie collectie

Als je helemaal aan het begin staat van een duurzamer modeleven, is het lastig om te bedenken met welke keuzes je kunt ‘beginnen’ om een positieve impact te maken. Naast je inlezen over duurzaamheid en eerlijke productie is het overstappen naar duurzamer materiaalgebruik voor veel mensen een gemakkelijke eerste stap. In dit artikel zet ik drie van de toegankelijkste duurzame(re) materialen op een rij. Stuk voor stuk vol positieve eigenschappen en op veel plekken te verkrijgen. En het mooiste: met deze betaalbare opties van King Louie zijn ze helemaal bereikbaar. Leer meer over Tencel, EcoVero en biologisch katoen en laat je inspireren!

 

Toen ik vijf jaar geleden aan m’n duurzame modereis begon, wist ik niks over materialen. Ik had heus wel eens gelezen dat katoen –  de meest gebruikte kledinggrondstof – vervuilend was, maar pas na het kijken van o.a. de documentaire The True Cost en de NPO-serie Genaaid (aanrader!) wist ik hoe vervuilend de katoenindustrie echt is. Om over synthetische stoffen als polyester maar te zwijgen, natuurlijk. Gelukkig zijn er tegenwoordig – als je voor nieuw gaat –  genoeg betere opties die én overal te verkrijgen zijn én mooi én betaalbaar. In dit artikel zet ik samen met fair fashion merk King Louie drie van de toegankelijkste duurzamere kledingmaterialen op een rij. Wat zijn hun voordelen? Waarom zijn ze ‘beter’ en in welke mooie items komen ze terug?

 

 

King Louie in ’t kort

 

King Louie is een Nederlands kledingmerk dat bekend staat om z’n retro collecties en kleurrijke prints. Maar wat níet veel mensen weten is dat King Louie ook op idealistisch gebied veel moois doet. Zo is het merk sinds 2015 actief Fair Wear member, (King Louie heeft het ‘Good’-label) waarmee het merk kan aantonen dat het een grote focus heeft op eerlijke arbeidsomstandigheden. Wil je meer weten over hoe King Louie werkt aan goede arbeidsomstandigheden én andere duurzame stappen? Bekijk dan het 100% transparante video-interview op Instagram dat ik tijdens Fashion Revolution Week met ze deed. Aanrader, was erg leuk en open 🙂

 

Hoewel King Louie aan het begin vooral focuste op tijdloze collecties, kwaliteit en arbeidsomstandigheden, heeft het merk de laatste jaren ook in materiaalgebruik mooie stappen gemaakt. In 2020 bestond 33% van de collectie uit duurzame materialen, nu is dat 50%. De doelstelling voor 2022 is 65% en in 2025 is dat 100%. Waarom hier een transitieperiode voor nodig is? Ook dat hoor je in bovenstaand Insta-interview. King Louie’s CSR manager vertelde me bovendien dat momenteel wordt gewerkt aan de eerste collectie die wordt gemaakt van gerecyclede King Louie stoffen. Ik ben benieuwd….

 

Voor nu werkt King Louie veel met o.a. Tencel, het vrije nieuwe EcoVero en biologisch katoen. Op de Materialenpagina lees je hier meer over. Alledrie de stoffen in het kort:

 

 

Tencel

 

Een materiaal dat de laatste jaren erg populair is geworden in duurzaam modeland, is Tencel. Tencel is een natuurlijke materiaal, gemaakt van houtpulp van de eucalyptusboom. Het voelt ontzettend zacht aan, het is zo sterk als polyester, het droogt snel en bacteriën houden er niet van (dus je blijft lekker lang fris ruiken). Maar dat is niet alles: Tencel heeft een heel duurzaam productieproces. Het eucalyptushout wordt gehaald uit speciaal beheerde FSC-gecertificeerde verantwoorde bossen. Na de kap en het verwijderen van de bast worden de boomstammen fijn versnipperd. De snippers worden vermengd met een stof die de snippers vloeibaar maakt. Dit gebeurt allemaal in een niet-schadelijk en closed-loop proces, waarbij alles gerecycled kan worden en er geen afval in de natuur belandt. Tencel is dan ook 100% biologisch afbreekbaar.

 

Tencel vs. Lyocell
Lees je ergens ‘Lyocell’ en denk je “qua eigenschappen lijkt het wel heel erg op Tencel”? Klopt! Tencel en Lyocell zijn namelijk exact dezelfde stof; Tencel is de merknaam die de firma Lenzing op z’n Lyocell heeft geplakt 🙂

 

De mooiste Tencel items van King Louie:

 

Andrea top – € 39,95   |   Erica dress – € 89,95

 

Carice top – € 39,95   |   Lee tee – € 44,95

Lot jumpsuit – € 109,95   |   Carice top Daydream – € 39,95

EcoVero

 

EcoVero is (in de mainstream wereld) nog niet zo bekend. Zonde, want deze natuurlijke en duurzamere variant van viscose heeft zoveel potentie! ‘Reguliere’ viscose staat bekend om z’n vervuilende productieproces. Het is tenslotte een grotendeels synthetische vezel die veel chemicaliën nodig heeft om tot stand te komen.

 

Gelukkig heeft de Oostenrijkse firma Lenzing (yep, die ook achter Tencel zit) ‘viscose’ weten te ontwikkelen die wordt gemaakt van houtpulp, afkomstig van FSC gecertificeerde bomen die in duurzaam beheerde Europese bossen groeien. 60% van deze bomen groeit zelfs in Oostenrijk; het land waar de firma Lenzing de grondstof middels een closed-loop proces verwerkt tot het eindproduct. Alles gebeurt dus zo lokaal mogelijk en ook in andere stappen in het productieproces wordt duurzaam bespaard: vergeleken met de productie van ‘reguliere’ viscose wordt 50% minder energie en water gebruikt en ook de CO2-uitstoot is slechts de helft.

 

Qua stof lijkt EcoVero een beetje op Tencel; de zijde-achtige stof is superzacht en kleurvast en valt mooi soepel om het lichaam. King Louie maakt momenteel gebruik van twee kwaliteiten Ecovero: één die qua look en feel viscose vervangt en een zachtere variant, die wordt gebruikt als alternatief voor Jersey. Deze soort is stretchier, zachter én duurzamer dan reguliere jersey. O.a. de twee items hieronder zijn hiervan gemaakt.

 

De mooiste Ecovero items van King Louie:

 

Zita jumpsuit – € 119,95   |   Blouse Santa Rosa – € 69,95

Ella Blouse – € 64,95   |   Camilla dress – € 79,95

Alisson maxi dress – € 99,95   |   Ella blouse great white – € 69,95

Biologisch katoen

 

Biologisch katoen is de duurzamere variant van katoen, het meest gebruikte kledingmateriaal en een erg vervuilend gewas: wist je dat er voor het verbouwen van één kilo katoen wel 10.000 liter water nodig is? Dat is 2500 liter voor een t-shirt en 7000 liter voor een spijkerbroek. En om nog maar te zwijgen over het gebruik van chemicaliën en pesticiden: een kwart van de wereldwijde pesticiden wordt voor de katoenteelt gebruikt. Dat is niet alleen schadelijk voor de bodem en de lucht, ook voor de katoenboeren en kledingwerkers die de stoffen verwerken.

 

Gelukkig kan het ook anders: als je voor katoen gaat, kies dan voor biologisch katoen. Hierbij zijn in het productieproces geen schadelijke chemicaliën of pesticiden gebruikt. Beter voor mens en milieu. King Louie heeft de afgelopen jaren actief stappen gezet op dit gebied. Lees hier meer over de duurzame verschillen tussen ‘regulier’ (ik heb er even geen beter woord voor ;)) en biologisch katoen.

 

De mooiste biologisch katoenen items:

 

Gigi top – € 59,95   |   Diamond puff top – € 59,95

Ruffle disco top Lapis – € 59,95   |  Lexi top – € 89,95

Kiki dress – € 99,95   |  Patty blouse – € 59,95

 

Meer weten over de duurzame stappen van King Louie? Je leest ‘t hier!

 

 


 

Dit artikel is geschreven in samenwerking met King Louie, een merk waar ik achter sta.
Fotocredits: Rachel Schraven voor King Louie.

 

______

De beste sustainable fashion inspiratie in je inbox?

Schrijf je in voor de gratis WSS newsletter en ontvang elke twee weken het laatste nieuws uit de duurzame modewereld, inspirerende merken, kritische blikken op de kledingindustrie, brand guides, kortingscodes en ander moois. Gewoon lekker makkelijk in je mailbox 🙂