Brand Guides
De mooiste fashionable én duurzame mondkapjes

De mooiste fashionable én duurzame mondkapjes

Vanaf 1 juni zijn niet-medische mondkapjes in het Nederlandse OV verplicht. Waarom hoef ik je niet uit te leggen (denk ik): we doen het niet zozeer ter bescherming van onszelf, maar vooral om anderen niet ziek te maken. Wel zo aardig, en een kleine moeite. Ik zie op straat dat veel mensen voor disposables kiezen, maar dat is natuurlijk allesbehalve duurzaam. Maar waar vind je mooie duurzame mondkapjes?

 

Het is gemakkelijk om zelf een mondkapje te maken. Niet alleen vind je een instructie op de website van de Rijksoverheid, ook op de website van Elle (die een tikkie inspirerender is :)) vind je allerlei simpele en fashionable instructies om zelf een mondkapje te maken zonder naaimachine. Mocht je daar geen tijd, zin, stof of wát dan ook voor hebben, heb ik de mooiste duurzame mondkapjes van idealistische merken op een rij gezet. Al deze merken hebben een deel van hun productielijn speciaal hiervoor omgegooid en sommige merken hebben leftoverstoffen gebruikt voor mondkapjes die niet alleen beschermen, maar er ook nog goed uitzien. Het supporten waard!

 

De mooiste merken voor duurzame mondkapjes:

 

Rewinder
Armedangels
Fraenck
Boro Mini
Jan ‘n June
Hul Le Kes
Reformation
Leonie Vlaar
Alchemist
Goat
Studio Jux

 

Andere duurzame kledingmerken die ook mondkapjes maken (en die ik later aan dit artikel heb toegevoegd):
The Collection OneHelloguave, Bobo Choses, Blyde in samenwerking met Kings of Indigo, Lena Library (in de fysieke locatie in Amsterdam), Christy Dawn, Masha MariaAtelier Lout, MayamikoStay Safe Amsterdam, NHNCD., Fashion-On.

 

 

Rewinder

 

Rewinder is een prachtig Spaans merk met de moois missie om single use producten te vervangen met hoge kwaliteit duurzame (en eerlijke!) producten. Naast duurzame ecobags in allerlei formaten (om zero waste boodschappen te doen en etenswaren in te bewaren), mooie furoshiki doeken en t-shirts vind je er een groot aanbod herbruikbare mondkapjes. Altijd gemaakt van 100% biologisch katoen, splash resistant en fair gemaakt in thuisland Spanje. Daarnaast wordt 5% van de opbrengst direct gedoneerd aan het Rode Kruis.

 

Deze mondkapjes zijn superfijn (net als de prijzen, die ik met €9,99 heel netjes vind)! Ik kan het weten, mijn vriend en ik gebruiken ze namelijk zelf dagelijks 🙂 Mijn favoriet!

 

Bekijk de collectie

 

 

Armedangels

 

Armedangels, één van de mooiste activistische kledingmerken, heeft een grootschalige campagne opgezet om niet alleen mensen aan mooie, duurzame mondkapjes te helpen, maar ook om € 1.000.000 op te halen voor Doctors Without Borders. En ze zijn lekker op weg, want bij het schrijven van dit artikel staat de teller al op € 350.000. Per verkocht mondkapje gaat € 2 direct naar het goede doel. Er is een aantal variaties verkrijgbaar, van simpel wit of simpel zwart tot mondkapjes met een activerende tekst.

 

Prijs: €10 (excl. verzendkosten)

 

Bekijk de mondkapjes van Armedangels hier

 

 

Fraenck

 

Misschien wel mijn persoonlijke favoriet in deze lijst, deze prachtig afgewerkte mondkapjes van het Nederlandse Fraenck. Ze zijn gemaakt van katoen en onder eerlijke arbeidsomstandigheden gemaakt in het eigen atelier van Fraenck in Arnhem. Er zijn twee maten verkrijgbaar: S en M/L. Alle mondkapjes zijn uniek en er zijn ontzettend veel variaties en prints verkrijgbaar.

 

Prijs: €19 (incl. verzending / bij een bestelling vanaf €89 krijg je er één gratis). Mensen met een vitaal beroep krijgen 30% korting op de aanschafprijs.

 

Bekijk de duurzame mondkapjes van Fraenck

 

 

Jan ‘n June

 

Ook Jan ‘n June biedt duurzame mondkapjes aan, gemaakt van leftoverstoffen. Dit Duitse merk heeft z’n leftoverstoffen (van biologisch katoen en Tencel) gebruikt om wel negen kleuren mondkapjes te maken. Houd je van mooie, rustige aardetinten? Kijk dan bij dit mooie merk!

 

Prijs: € 9 (excl. verzendkosten)

 

Bekijk de mondkapjes van Jan ‘n June hier

 

 

Boro Mini

 

Bij Boro Mini, een heel mooi eerlijk kindermerk (check ze!) vind je hele mooie katoenen mondkapjes in warme kleuren voor zowel kinderen als volwassenen. Ze zijn verkrijgbaar in twee maten, Mini (kids) en Maxi (volwassenen) en met de hand gemaakt in het Boro-Atelier in Amsterdam.

 

Prijs: € 20 voor twee mini mondkapjes
€ 25 voor twee maxi mondkapjes

 

Bekijk de mondkapjes van Boro Mini hier

 

 

Hul le Kes

 

Ook Arnhemse ontwerper Sjaak Hullekes maakt met zijn merk Hul Le Kes mondkapjes. Ze worden onder eerlijke arbeidsomstandigheden gemaakt in het eigen atelier in Arnhem. De mondkapjes zijn verkrijgbaar in drie maten: adult, adult large en children en in verschillende prints. Per verkocht mondkapje doneert Hul le Kes er één aan lokale vrijwilligers van de voedselbank.

 

Prijs: € 9 (excl. verzendkosten)

 

Bekijk de duurzame mondkapjes van Hul le Kes

 

 

Reformation

 

Oké, misschien is het niet heel handig om mondkapjes uit Amerika te bestellen als je ze snel nodig hebt, maar toch wilde ik Reformation even genoemd hebben. Reformation maakt ook duurzame mondkapjes van leftoverstoffen – onder eerlijke arbeidsomstandigheden in de eigen fabriek in L.A. geproduceerd – en gebruikt hiervoor opvallende prints die zo leuk zijn dat ik ze je niet wilde onthouden. Je weet vantevoren niet welke prints je precies ontvangt; Reformation gebruikt namelijk allerlei soorten leftoverstoffen uit bestaande collecties. Maar Reformation kennende zijn het de mooiste mondkapjes die je ooit hebt gezien.

 

Prijs: € 32 voor 5 mondkapjes (incl. verzendkosten)

 

Bekijk de mondkapjes van Reformation

 

 

Leonie Vlaar

 

Deze Nederlandse ontwerpster maakt zero waste mondkapjes van leftoverstoffen van Enschede Textielstad. Ik vind ze grafisch heel mooi en ze zijn verkrijgbaar in drie warme, natuurlijke kleuren: sand, recycled denim en woven denim. De mondkapjes zijn fair gemaakt in Nederland.

 

Prijs: € 29 voor één, € 55 voor twee stuks.

 

Bekijk de mondkapjes van Leonie Vlaar hier

 

 

Alchemist

 

De Face Up mondkapjes van Alchemist, een duurzaam modemerk uit Nederland, zijn gemaakt van leftoverstoffen en gemaakt van 100% biologisch katoen. Ze zijn dubbel gelaagd en hebben een opening aan de zijkant voor als je zelf een extra laag wilt toevoegen. De duurzame mondkapjes van Alchemist zijn onder eerlijke arbeidsomstandigheden gemaakt bij hun vaste supplier in Portugal.

 

Prijs: € 30 voor een 4-pack (excl. verzendkosten)

 

Bekijk de mondkapjes van Alchemist

 

 

Goat

 

Goat, een betaalbaar duurzaam kledingmerk, heeft mondkapjes gemaakt van leftovermaterialen en doneert de gehele opbrengst aan Because We Carry, een organisatie die vluchtelingen op Lesbos helpt. Dat is nodig, omdat deze mensen weinig kennis en bescherming hebben, raakt het virus momenteel door de kampen heen. Tijdens het schrijven van dit artikel zijn de mondkapjes uitverkocht (dat is een goed teken), volgende week wordt er een nieuwe batch verwacht. Houd de website dus in de gaten.

 

Prijs: € 14,95 excl. verzendkosten

 

Bekijk de mondkapjes van Goat

 

Fotocredits
Alle foto’s zijn afkomstig van en eigendom van de merken zelf.

 

 

 

Lees ook

______

De beste sustainable fashion inspiratie in je inbox?

Schrijf je in voor de gratis WSS newsletter en ontvang elke twee weken het laatste nieuws uit de duurzame modewereld, inspirerende merken, kritische blikken op de kledingindustrie, brand guides, kortingscodes en ander moois. Gewoon lekker makkelijk in je mailbox 🙂