Duurzame kledingkast
Inspiratie en motivatie om duurzaam te (blijven) kopen

Inspiratie en motivatie om duurzaam te (blijven) kopen

Ik wil bijdragen aan een wereld zonder kinderarbeid, slechte chemicaliën en dierenleed niet bestaan. Daarom koop ik bewust minder en bij merken waar ik écht achter sta. Door de tijd heen is dat steeds makkelijker geworden: ik weet meer over de mode-industrie, ik leer steeds meer mooie merken kennen en ook mijn eigen stijl. Dus leefde ik mijn duurzame modeleven nog lang en gelukkig.

Ehh, not. De werkelijkheid me regelmatig dat ik nog steeds een sterveling ben die soms geconfronteerd wordt met haar zwakke plekken (bewijs 1, bewijs 2). Mijn idealen staan als een huis, maar mijn motivatie om eraan te werken komt in vlagen. Soms voel ik me ontzettend sterk en geïnspireerd en dan voel ik geen koopdrang, maar ik zit ook nog wel eens vast in de hardnekkige denkkaders die ik gedurende mijn hele leven heb opgebouwd – ook ik voel regelmatig de drang om ‘iets’ te kopen of de onzekerheid of ik er wel goed (en trendy, I moet het toch écht toegeven, au) genoeg uit zie.

Maar voordat ik op zo’n punt aankopen ga doen waarvan ik achteraf ga denken: “verdomme, Sara! Dat was zó niet nodig!”, stel ik mijn onofficiële Vierstappenplan Voor Zwakke Mode-Idealisten in werking. Om mezelf bij de les te roepen waar nodig en er weer even van bewust te maken waarom ik het ook alweer doe. Geschikt voor zowel conscious fashion dummies (nieuwe info) als gevorderde conscious consumers (reminder).

1.
Ik herinner mezelf eraan dat het fast fashion systeem zowel de aarde als het leven van mensen naar de klote helpt (sad but true)

Mezelf bij de les roepen begint altijd bij de keiharde en heftige waarheid. Ik ga bij mezelf na waarom ik dit ook alweer doe: het overconsumeren en –produceren heeft anno 2018 een bizar hoogtepunt bereikt en tegelijkertijd hebben we de aarde meer dan ooit naar de mallemoeren geholpen. Net als de levens van alle kledingwerkers, van wie we de dromen op een beter leven ontnemen. Dat is allesbehalve oké. En hoewel ik dat ergens natuurlijk wel weet, helpt het me als ik mezelf daaraan herinner: hier wil ik niet aan bijdragen. De meest effectiever manier om dat te doen, is voor mij documentaires kijken.

The True Cost

Dit is zo ongeveer de Bijbel (onder de documentaires) voor veel duurzame modeliefhebbers en het schetst heel goed wat er mis is met het huidige modesysteem. The True Cost is te zien op Netflix; echt een aanrader als je wilt beginnen aan je duurzame modereis.

De Slag om de Klerewereld

De Slag om de Klerewereld is een documentairedrieluik van Nederlandse bodem (NPO, 2015) en laat zien waar onze kleding vandaan komt en hoe fucked up (excuse my words) de mode-industrie is. Ik vond het vrij shockerend wat ik in deze serie te zien kreeg.

Before The Flood

Ook deze docu is écht het kijken waard. In Before The Flood (2016) kaart Leonardo DiCaprio de heftige impact van klimaatverandering aan én wat ervoor nodig is om het tij te keren. Hoewel deze docu niet over de kledingindustrie gaat, maar over klimaatverandering, heeft het ontzettend veel invloed op het eerstgenoemde.

2.
Ik herinner mezelf er weer even aan naar hoe mooi het leven op aarde is en dat we dat écht moeten koesteren.

Het is belangrijk om stil te staan bij hoe het níet moet,  maar liever laat ik me ook positief inspireren. Ik vind de aarde een prachtige plek en altijd als ik mezelf daaraan herinner, voel ik een ontzéttende verbondenheid met de natuur en de mensheid. Het creëert een warm gevoel vanbinnen, dat ervoor zorgt dat ik helemaal geen behoefte meer heb om me bezig te houden met zoiets kleins nietszeggends als consumeren of trendy kleding kopen. Als ik op universumniveau naar de pracht van het aardse leven kijk; wat doet zoiets onzinnigs als nieuwe kleding kopen er dan toe voor iemand die al méér dan genoeg heeft?

Inspirerende documentaires: Terra en Human

Als er één documentairemaker is die mijn emotie diep kan raken, is het Yann Arthus Bertrand wel. Hij maakte (naast ontzettend veel ander prachtig werk) twee documentaires die me geboeid en geroerd weten te grijpen: Human en Terra. Terra vind ik één van de mooiste documentaires ooit gemaakt; het laat op prachtige wijze de pracht van de natuur zien en tegelijkertijd hoe wij mensen hiermee omgaan en de impact die we op dit wonderschone ecosysteem hebben. Zó’n aanrader! Human is wat bekender – deze documentaire geeft een prachtige, diverse ode aan de mensheid. Mensen van over de hele wereld en uit allerlei culturen vertellen wat ze het allerbelangrijkst vinden in hun leven en wat het voor hen betekent om mens te zijn. Beide documentaires zetten je weer met beide benen op de grond. Dit is wat er écht toe doet.

3.

De filosofie houdt me scherp op wat ik werkelijk belangrijk vind (en dus ook wat eigenlijk helemaal niet belangrijk is)

Als íets mij op het gebied van duurzaamheid veel heeft geleerd, is het de filosofie. Zo’n vier jaar geleden ben ik me erin gaan verdiepen en het heeft me al zó ongelooflijk veel gebracht, dat ik er nog steeds dankbaar voor ben dat het op mijn pad is gekomen. Ik ben ervan overtuigd dat het voor iedereen goed is om na te denken waarom je doet wat je doet en waar je werkelijk gelukkig van wordt. Altijd als ik de koopdrang voel opborrelen, duik ik weer even in de inspirerende gedachtengangen van Henry David Thoreau, Epicurus, Lao Tze, Socrates en Michel De Montaigne. Ze leren me, elk met hun eigen focus, dat status, geld, macht, trends en luxe lege begrippen zijn. En heel eerlijk? Soms leer ik zelfs mijn eigen artikelen over de filosofie terug (true story) om mezelf er weer aan te herinneren wat ik ook alweer belangrijk vind en nastreef. Een kleine greep met een filosofische invalshoek:

Wat hedendaagse fashionista’s van een oude filosoof kunnen leren
Over verlangens en ze in bedwang houden
Over waarom we trends volgen, en dat niet meer moeten doen
Over wanneer genoeg, genoeg is
Over de aantrekkingskracht (en onzin) van nieuwe kleding

4.
Ik ervaar hoeveel geweldige (nieuwe) mogelijkheden er op conscious fashion gebied zijn

En als laatste geef ik mijn motivatie een boost door awesome mogelijkheden op conscious fashion gebied (weer eens) te bekijken. Er zijn zóveel inspirerende merken, bloggers, boeken en platforms!

Boek: Dit is een Goede Gids

Dit boek van sustainability expert en inspirerend mens Marieke Eyskoot is nog steeds één van mijn favorieten en ik weet dat het voor veel mensen dé Bijbel is voor een toegankelijke, duurzame lifestyle. Echt een aanrader; er staat zóveel informatie, inspiratie en duurzame merken in en het kost maar € 20,-! Toegankelijker kan bijna niet, toch? Je vindt het o.a. hier bij bol.com. En goed nieuws voor Engelstaligen: onlangs is de internationale versie van dit boek, This Is A Good Guide, gelanceerd! Hoera!

Conscious fashion merkengidsen

Er zijn meerdere bloggers en platforms die hun favoriete fair fashionmerken op een rij hebben gezet. Ik vind de Ethical Brand Guide van Mochni.com erg gaaf, al zitten daar ook veel merken tussen waar je vanuit Nederland moeilijk aan kunt komen. Blogger Stephanie van Let’s Talk Slow heeft een fantastische Sustainable Brand List waarin ik regelmatig super stylish merken tegenkom die ik nog niet kende. Heel tof! Blogger Hailey (van Palace of Bliss) heeft dit jaar haar nieuwste Fair Fashion Merkengids gelanceerd, waar je wel 100 merken kunt vinden. Ook ik heb een lange Brand List waar ik regelmatig nieuwe merken aan toevoeg.

Blogs

Er zijn veel bloggers die me inspireren en op scherp zetten. De Deense Signe van Use Less is voor mij de koningin van de tijdloze-maar-toch-ontzettend-up-to-date-capsulegarderobe en haar Instagram en Youtube zijn heel inspirerend. Stephanie van Let’s Talk Slow (die ik hierboven ook al een keer noemde) deelt op haar Instagram de prachtigste outfits met duurzame kledingstukken van mooie merken. Hermien van Kouwe Kleren vind ik heel inspirerend omdat ze zowel toegankelijke inspiratie als haar mode-overdenkingen deelt. Vooral dat laatste zet mij altijd weer even op scherp.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

De foto’s bij dit artikel zijn afkomstig van én eigendom van Faithfull The Brand. Een fantastisch fair fashionmerk waar je écht even moet kijken voor prachtige zomerjurken en zwemkleding. Verliefd!

______

De beste sustainable fashion inspiratie in je inbox?

Schrijf je in voor de gratis WSS newsletter en ontvang elke twee weken het laatste nieuws uit de duurzame modewereld, inspirerende merken, kritische blikken op de kledingindustrie, brand guides, kortingscodes en ander moois. Gewoon lekker makkelijk in je mailbox 🙂