Merkanalyses
Hoe duurzaam is ARMEDANGELS?

Hoe duurzaam is ARMEDANGELS?

Het is één van de bekendste (en grootste!) idealistische merken van het moment. Vrijwel iedereen die ik ken heeft er wel iets van in de kast en bijna alle kledingwinkels verkopen het. Armedangels doet het momenteel heel goed. Ik zie ze overal voorbij komen, bij zowel duurzame winkels als bij grote mainstream webshops. Daardoor krijg ik nog wel eens vragen over Armedangels: zijn ze wel zo duurzaam? Spoiler: ja, ik vind het een prachtig merk 🙂 Ik leg je uit waarom.

 

 

 

De activistische Armedangels campagnefilm van 2016

 

Toen ik eind 2015 besloot om m’n fast fashionverslaving vaarwel te zeggen (ik kom van ver ;)), oriënteerde ik me voor het eerst op duurzame kleding. In die tijd had duurzaamheid nog een flink geitenwollensokkenrandje en maar weinig merken spraken me aan. Armedangels was één van de merken waar ik het meest op aanging: een grote collectie basics, voor ieder wat wils en nog best betaalbaar ook. Al sinds 2007 bleek het bedrijf zich hard te maken voor een eerlijkere kledingindustrie.

 

In 2016 kreeg het merk veel media-aandacht met een indrukwekkende campagne die niet alleen duidelijk maakte dat moderne slavernij nog steeds de norm is in de kledingindustrie. Het is kenmerkend voor het activistische karakter waarmee Armedangels zichzelf de laatste jaren flink op de kaart zet. Inmiddels is het één van de grootste activistische kledingbedrijven en bereikt het (als één van de weinige) zelfs steeds meer de mainstream consument. Hoera!

 

 

Hoe gaat Armedangels om met milieu-impact en arbeidsomstandigheden?

 

Als ik naar Armedangels kijk, zie ik nog steeds een bedrijf dat z’n idealen echt doorvertaalt in alles dat het doet. Zo is de collectie altijd weinig trendgevoelig geweest: kwaliteit en een tijdloze fit staan voorop. Waar het merk ooit met seizoenscollecties werkte, is de afgelopen jaren steeds meer toegewerkt naar een doorlopende die steeds verder wordt uitgebreid.

 

Duurzame materialen en innovaties

 

Zelf draag ik al jarenlang kleding van ze en ik vind vooral hun prijs/kwaliteitverhouding heel goed. Alle items worden gemaakt van duurzame, gecertificeerde en gerecyclede stoffen en Armedangels innoveert flink op materiaalgebied. Niet alleen aan de voorkant, maar ook aan de achterkant; zo wordt er veel geld gedoneerd aan goede doelen, waaronder een organisatie die boeren in India helpt om over te stappen van ‘regulier’ (a.k.a. vervuilend) naar biologisch katoen, wat beter is voor zowel mens als milieu. Daarin is het fijn dat Armedangels wat groter is: door z’n omvang kunnen ze echt het voortouw nemen, samen met partners duurzame innovaties doorontwikkelen én het grote publiek ermee bereiken. Ook in de productie werkt met duurzamere productiemethodes, zoals milieuvriendelijke manieren van verven en wassen, en het verlagen van z’n waterverbruik en de CO2-uitstoot.

 

Fair Wear member (en status: ‘Leader’)

 

Ook gaat een hele grote focus naar eerlijke arbeidsomstandigheden in de productieketen: er wordt uitsluitend samengewerkt met duurzame, gecertificeerde fabrieken en Armedangels heeft goed in kaart met welke partijen wordt samengewerkt in de productieketen. Sinds 2015 is het merk Fair Wear member (een organisatie die zich samen met z’n leden – kledingmerken – inzet voor goede arbeidsomstandigheden in de productieketen) en draagt het de Leadership status, de hoogst haalbare score.

 

Nog steeds houdt Armedangels elk jaar meerdere acties en campagnes, waarbij altijd de volledige opbrengst naar goede doelen gaat (in 2020 was dit meer dan een miljoen euro!) wordt gedoneerd, zoals de NGWF (de National Garment Workers Federation), die zich inzet voor de rechten van de kledingwerkers middels schadevergoedingen en rechtszaken. Ook werd afgelopen jaar gedoneerd aan partijen als Extincition Rebellion, Rainforest Concern, Artsen Zonder Grenzen en Seawatch.

 

 

ARMEDANGELS is heel transparant

 

Als ik merken analyseer, is transparantie altijd het eerste waar ik op let. Als je me volgt, weet je dat ik vind dat kledingmerken écht hun verantwoordelijkheid moeten nemen in communicatie naar de consument toe. Wij verdienen het om genoeg informatie te hebben om te weten waar we aan bijdragen als we bij een merk kopen. Ik wil weten welke praktijken ik support met mijn geld. Armedangels is een ontzettend transparant merk: op de website vind je een enorm duurzaamheidsgedeelte met zoveel informatie over wat ze doen, van fabrieksgegevens en -bezoeken tot duurzaamheids- en circulariteitsrapporten. Neem er eens een kijkje.

 

 

 

______

De beste sustainable fashion inspiratie in je inbox?

Schrijf je in voor de gratis WSS newsletter en ontvang elke twee weken het laatste nieuws uit de duurzame modewereld, inspirerende merken, kritische blikken op de kledingindustrie, brand guides, kortingscodes en ander moois. Gewoon lekker makkelijk in je mailbox 🙂