Duurzame kledingkast
Investeren in tijdloze kledingstukken – wat moet je weten?

Investeren in tijdloze kledingstukken – wat moet je weten?

 

Ze vormen dé basis voor een duurzame garderobe: tijdloze kledingstukken. Als je die op orde hebt, zul je je sneller tevreden voelen; je hebt tenslotte altijd iets om aan te trekken. Maar hoe kom je tot een goede collectie basisstukken en waar moet je aan denken voordat je ze aanschaft? Met deze vijf vragen (en de mooie tijdloze kledingstukken van King Louie) is het voor jou straks peanuts om te investeren in veelzijdige items waar je lang blij mee bent.

 

Ze vormen de basis voor menig capsulegarderobe en elke stylist zegt dat je niet zonder kan: tijdloze kledingstukken. Elle NL’s creatieve director Esther Coppoolse noemt het essentiële basisstukken, “een verbindend element, voor verschillende kledingstukken in je garderobe. Op zo’n key piece bouw je verder je look op. (…) Hier begin je mee en dan pak je er telkens nieuwe elementen bij uit de rest van je garderobe”. Met andere woorden: iedereen heeft ze nodig en ze zijn het investeren waard.

 

 

(boven: Lynn Dress Santa Rosa + Rosie Maxi Dress Del Rey)

 

Tijdloos hoeft niet basic te zijn

 

Belangrijk daarbij is dat die tijdloze kledingstukken… écht tijdloos zijn. Je wilt ze tenslotte niet elk jaar hoeven vervangen omdat je ze zat bent; dat is niet duurzaam en het kost je veel geld. Veel mensen denken bij ‘tijdloos’ aan ‘minimalistisch’ of ‘saai’. Onzin! Sterker nog: de meeste basisstukken in mijn kast hebben prints of zijn uitgesproken. Voor míj zijn ze tijdloos: ze hebben een pasvorm die me goed staat, ze voldoen aan al mijn praktische eisen en ik kan er alle kanten mee op. Jíj bent de eigenaar van jouw stijl en jíj bepaalt of die bloemenjurk te opvallend is om een key-item te zijn, of dat je er allerlei combinaties mee kunt bedenken en je er jarenlang fantastisch in voelt.

 

 

Vijf vragen om erachter te komen wat voor jou goede tijdloze kledingstukken zijn

 

1. Ken je dagelijkse leefpatronen

 

Hoe beter je je bewust bent van hoe je je dagelijkse leve invult, hoe beter je kunt bepalen welke stukken daarin een waardevolle sleutelrol spelen. Hoe vaak koop je niet een kledingstuk dat je vervolgens amper draagt? Zo kocht ik vroeger regelmatig nieuwe hakken, gewoon omdat ik ze zo mooi vond en “ik ze daarom vast wel zou dragen”. De realiteit vertelde me iets anders. Voor mijn baan hoefde ik ze niet aan. Ik loop veel en helemaal niet graag op hakken. En op wat feestjes na (waar ik overmatig veel uitgaanstops voor kocht, oeps) droeg ik ze bijna nooit. Mijn inzicht: ik moet juist investeren in écht mooie platte key-schoenen. Zodat ik de activiteiten die het belangrijkst zijn in mijn leven goed en comfortabel in m’n vel zit. Kijk ook eens heel bewust naar jouw kast en behoeftes.

 

(boven: Ruffle Disco Top Lapis + Diamond Puff Top Cottonclub)

 

2. Ken je stijl

 

Ook op stijlgebied laten we ons gemakkelijk verleiden tot items die ‘in’ zijn, of die onze sociale kring draagt. Ook hiervoor geldt: hoe dichter je bij jezelf blijft, hoe waardevoller een aankoop gaat zijn. Op het gebied van stijl kijk ik naar drie dingen: pasvorm, materiaal en kleur/print. Als je het lastig vindt om bij je eigen stijl te blijven, kun je wat stijlinzichten voor jezelf formuleren die je er altijd bij kunt pakken.

 

De mijne:
• Kleding die mijn lange benen of boezem accentueert, staat me goed.
• In kleding met een A-lijn voel ik me niet mooi, deze moet ik vermijden. Evenals te korte broeken (structureel iets waar ik in trap met mijn lange benen)
• De verdeling wijd + aansluitend is een succesnummer voor me. Óf een wijde top met een strakke broek, of een strakke top met een wijde rok.
• Met mijn gevoelige huid vermijd moet ik wol en alles dat ook maar íets jeukt. Ook als het kledingstuk heel mooi is.
• Ik draag graag uitsluitend comfortabele stoffen, zoals biologisch katoen, Tencel en Ecovero.
• Ik houd van opvallende kleuren en prints, maar ik koop het snelst zwart. Hier moet ik me bewust van blijven.

 

(boven: Lexi Top Neps Ajour + Anna Dress Coronado)

 

3. De 30 wears rule

 

Hij lijkt zo logisch, maar hoe vaak koop je iets dat je amper draagt? Bijvoorbeeld omdat het voor een speciale gelegenheid is (waarbij je soms prima kunt lenen of huren)? Om die reden heeft duurzame modepionier Livia Firth de ’30 wears rule’ in het leven geroepen. Het idee is simpel: vraag jezelf voordat je iets wilt kopen altijd “ga ik dit minimaal 30 keer dragen?”. Zo ja, doen – zo nee, niet doen. In het verlengde daarvan ligt een andere belangrijke vraag: “ben ik echt verliefd, of koop ik dit ‘voor erbij’?”. Je wilt tenslotte voorkomen dat iets straks achterin je kast ligt te verstoffen omdat je het ‘voor de zekerheid’ moest hebben. Wees selectief en besef dat alleen perfectie de investering waard is

 

4. Test de veelzijdigheid: visualiseer outfitcombinaties

 

Bij tijdloze kledingstukken is veelzijdigheid belangrijk. Je wilt tenslotte zoveel mogelijk ‘wears’ uit een item halen. Een simpele oefening hiervoor  is het visualiseren van outfits voor verschillende gelegenheden en seizoenen. Minimaal drie, het liefst vijf. Hierbij kun je denken aan:

• Werkoutfit (binnen, netjes)
• Vrije tijd (lekker chill en comfy)
• Dagje uit in de lente/zomer (comfortabel, luchtig en laagjes)
• Diner of date (meer gekleed)
• Avondje uit (partymodus)

 

Kun je er alle kanten mee op? Heb je genoeg om het mee te combineren, of vereist het kledingstuk wéér nieuwe aankopen? Dat laatste wil je voorkomen. Kies voor een item dat je met je huidige garderobe kunt combineren.

 

(boven: Carice Top Daydream Stripe + Carice Top Rib Tencel)

 

5. De cost per wear

 

Een goed key-item is altijd van goede kwaliteit; je moet er tenslotte lang mee kunnen doen. Hierbij is het belangrijk om je te beseffen dat de prijs van een kledingstuk relatief is. Iets kan tenslotte goedkoop zijn en snel stuk gaan, of prijzig zijn en jarenlang meegaan. Zo waren mijn lievelingsschoenen ooit een rib uit m’n lijf, maar zes jaar later heb ik ze misschien wel 800 keer gedragen en dragen ze met trots hun vierde zool. Kijk bij een nieuw key-item dus liever niet naar de absolute prijs, maar naar de verwachte ‘cost per wear’: de prijs per keer dat je het draagt. Dan kan een perfecte jurk van €100 ineens veel goedkoper uitkomen dan een ‘mwa’ jurkje van €50 dat je uiteindelijk maar een paar keer aan kan.

 

 

De tijdloze kledingstukken van King Louie

 

Op zoek naar mooie key-items? Eerlijk kledingmerk King Louie heeft een enorme collectie met stukken die láng niet allemaal basic zijn, en toch tijdloos. Die je op allerlei manieren kunt dragen en combineren en zijn gemaakt om lang mee te gaan. Het merk spitst zich sinds de oprichting in 1984 al toe op retro prints en pasvormen. King Louie heeft een grote focus op eerlijke arbeidsomstandigheden en is sinds 2015 Fair Wear member. Daarnaast werkt het merk hard aan duurzamer materiaalgebruik en is er een groeiende Core collectie met stijlen die altijd in de collectie blijven. Zo kun je je favoriet altijd opnieuw kopen. Fijn!

 

______

De beste sustainable fashion inspiratie in je inbox?

Schrijf je in voor de gratis WSS newsletter en ontvang elke twee weken het laatste nieuws uit de duurzame modewereld, inspirerende merken, kritische blikken op de kledingindustrie, brand guides, kortingscodes en ander moois. Gewoon lekker makkelijk in je mailbox 🙂