Sara's duurzame reis
It’s confession time: ik kocht 2 niet-duurzame zonnebrillen

It’s confession time: ik kocht 2 niet-duurzame zonnebrillen

Het is bekentenistijd. Ik heb namelijk iets niet-duurzamemoderigs gedaan. Voor het eerst sinds ik, zo’n tien maanden geleden, met mijn nieuwe moderegime ben begonnen. Ik kán me natuurlijk gaan voordoen als het perfecte duurzame modekind, dat alleen maar fair en organic koopt. En geloof me, het liefst zou ik dat ook wel willen zijn. Maar er bestaat ook nog zoiets als een persoonlijke smaak en een beperkte portemonnee. En de waarheid is dat fair, organic, duurzaam, binnen-mijn-stijl-en-smaak en betaalbaar een bijna onmogelijke vijfhoek is, waartussen ik me continu aan het manouvreren ben. Ik doe wat ik kan, en wat voor mij haalbaar is. En sinds het begin van mijn duurzame modezoektocht heb ik geen enkel ‘regulier’ item gekocht (op lingerie na, de grootste struggle), waarvan ik weet dat het niet oké is. 

HEB IK ME LATEN VERLEIDEN? NEE.
WAS HET EEN IMPULSAANKOOP? NEE.
IK HEB ER ZELFS HEEL BEWUST VOOR GEKOZEN.

Tot vandaag. Ik heb twee (!) niet-duurzame modedingen gekocht. Namelijk: zonnebrillen. Heb ik me laten verleiden? Nee. Waren het impulsaankopen? Ook niet. Ik heb er zelfs heel bewust voor gekozen. Ben ik dan van mijn principes gevallen? Nee, ook niet! Maar zoiets jullie weten, ben ik er een groot voorstander van om idealen haalbaar te houden: “Houd het toegankelijk en leuk voor jezelf, dan ben je het meest gemotiveerd en bereik je uiteindelijk het meest.” En vandaag was het voor mij even niet meer haalbaar. Het zit zo. Binnenkort ga ik op vakantie. Twee weken lang met mijn vriend de mooiste plekjes van Marokko bekijken (en ja, daar heb ik inderdaad superveel zin in). Maar voor zo’n vakantie is een zonnebril natuurlijk bést wel handig. Normaal neem ik er altijd 2 mee: één die ik standaard draag en een noodexemplaar, voor als er iets mis gaat (is nogal vaak het geval, iets met lompheid enzo). Mijn vorige zonnebril is eind vorig jaar kapot gegaan en deze stomkop heeft haar enige andere exemplaar onlangs na een boottochtje in de gracht laten floepen (ik kon er niet meer bij en ik zag hem langzaam zinken – het voelde een beetje zoals het Kate-ziet-Leo-in-de-zee-verdwijnen-in-Titanic-moment). Weg bril. Ik had dus een nieuwe nodig. En eigenlijk twee.

Nu zat ik me al een tijdje te verlekkeren op de prachtige zonnebrillen van Dick Moby (ik vind de ORY en de YVR heel mooi). Fair, duurzaam, gerecycled, superstijlvol… maar niet betaalbaar. € 175,- is tocht wel heel veel als je je geld net in een mooie reis hebt gestopt en verder money-wise wat rustiger aan wilt doen. Een no-go, dus. Ik probeerde nog wat gekke retro brilletjes bij wat vintagewinkeltjes en Episode, maar zonder succes. Ik wil best een tweedehands bril kopen, maar dan moet hij me wel staan.

IK KOCHT TWEE NIET-DUURZAME ZONNEBRILLEN
EN IK BEN ER NOG SUPERBLIJ MEE OOK

Inmiddels ga ik al bijna op vakantie en ik had nog steeds geen zonnebril. En daarom heb ik er bewust voor gekozen om dan maar een goedkoop, niet-duurzaam exemplaar te kopen of twee, hoe slecht het ook is. Ik fietste naar Monki omdat ik dat op de één of andere manier wel een winkel vind die dat soort dingen verkoopt, en dat bleek ook nog zo te zijn. Ik kocht 2 grote exemplaren (handig voor al dat zand en stof!) die me wel stevig leken voor het geld (€ 10,- per stuk). En met zo’n kettinkje voor om mijn nek erbij, zodat ik lekker kan bukken zonder dat ik ‘m meteen weer verlies.

Hoewel het slecht-en-niet-duurzaam-en-weet-ik-veel-wat is, ben ik er hartstikke blij mee. Kom maar op, felle zon en eventuele zandstormen! De moraal van dit verhaal: het is goed om je principes te hebben en deze na te leven, maar voel je ook vooral niet slecht als je er een keer niet voor kiest. Probeer in ieder geval bewust de keuze te maken. Perfectie bestaat niet, ook niet op dit gebied. En daar wil ik graag eerlijk en duidelijk over zijn. Zo! Tot zover mijn confession, waar ik overigens helemaal achter sta. Bye!

 

DSC_0029_1400

F.I.Y.: mijn verdere aankopen van vandaag zijn overigens wél helemaal binnen mijn regime! 🙂
•  Een grote reistoilettas van H&M Conscious (buitenkant: 100% biologisch katoen, binnenkant: 100% gerecycled polyester, € 19,99) zodat al mijn toiletspullen lekker bij elkaar blijven.
•  Het boek Travels with Epicurus (één van mijn favoriete filosofen, € 15,95 Athanaeum boekhandel) voor op vakantie.
•  Chill Me Wonder Balm van Beauty Kitchen (100% natuurlijk, nu € 2,99 bij De Tuinen).
•  2x Dode Zee reinigingsmelk van De Tuinen (€ 8,39 p/s, nu 2e voor € 1,-).
•  Twee doucheschuims van De Tuinen (Mexicaanse cactus en bamboe – normaal € 7,99, nu € 2,50 p/s).
•  Dag- en nachtcreme met arganolie van De Tuinen (om eens uit te proberen, nu in de winkel € 15,99 i.p.v. € 35,99).
•  Mijn lievelings relaxing body cream van H&M Conscious (biologisch, € 9,99).