Duurzame kledingkast
Kleding doneren? Check deze inzamelingsinitiatieven in Nederland

Kleding doneren? Check deze inzamelingsinitiatieven in Nederland

Kastopruiming gedaan? Klaar om anderen blij te maken met jouw voormalige lievelings? Het liefst je kleding doneren aan een goed doel? Let dan even goed op. Het maakt namelijk uit waar je het heen brengt en wat ermee gebeurt. In dit artikel vind je alle – bij mij bekende – kledinginzamelingsinitiatieven in Nederland. Zodat jij gerichter kunt doneren aan mensen die het echt kunnen gebruiken.

 

Als je jouw kleding een tweede leven wilt geven, zijn er allerlei mogelijkheden. Natuurlijk kun je het verkopen via een platform als Vinted of The Next Closet (designerkleding), maar je kunt er ook voor kiezen om er direct een medemens blij mee te maken of het in te leveren voor recycling. Gelukkig doen steeds meer mensen dat. Helemaal de laatste tijd; sinds het begin van de coronacrisis zijn mensen massáál hun kasten gaan uitmesten; in crisistijd doen ze twee keer zoveel kleding weg dan normaal. Hoewel dat natuurlijk heel goed is, zorgt het ook voor problemen. De logistieke en recyclingindustrie liggen namelijk nog flink op hun gat. In april 2020 kopte NOS.nl al dat textielinzamelaar Sympany iedereen opriep om alsjeblieft geen kleding meer te doneren. Eind december herhaalde Sympany de oproep op Instagram, want nog steeds zijn de kledingbakken overvol.

 

Wat moeten we met al die stapels kleding? Zijn er manieren om het toch te doneren aan mensen die het goed kunnen gebruiken? Ik verzamelde via Instagram al jullie tips. Goed om te weten: in lockdown kunnen niet alle initiatieven blijven inzamelen. Check dus altijd even van tevoren wat de mogelijkheden zijn en of je je kleding misschien nog even moet bewaren voor als er weer wat meer mogelijk is.

 

 

 

 

 

 

Kledingbanken en weggeefwinkels door het hele land

 

Wist je dat ons land meer dan 60 kledingbanken telt? Het concept van kledingbank is hetzelfde als een voedselbank, maar dan met …. juist. Benieuwd naar de dichtstbijzijnde voor jou? Hier vind je een overzicht per provincie.

 

Ook vind je door het hele land Weggeefwinkels. Op deze plekken, vaak ontstaan als sociaal initiatief vanuit een wijk, kunnen buurtbewoners die het nodig hebben gratis spullen, waaronder kleding, ophalen. Hier vind je een overzicht van alle locaties in het land.

 

Dress for Success

 

Dress for Success is een organisatie die mensen met een minimuminkomsten en/of (financiële) achterstandsituatie helpt om economisch onafhankelijk te worden. In al 10 winkels door het hele land helpen vrijwilligers deze mensen aan passende kleding (voor bijvoorbeeld een sollicitatie) en betere presentatievaardigheden. De organisatie is grotendeels afhankelijk van kledingdonaties en altijd op zoek naar goede ‘work appropriate’ kleding en accessoires. Dress for Success heeft momenteel locaties in Amsterdam, Eindhoven, Utrecht, Leiden, Leeuwarden, Rotterdam, Maastricht, Gorinchem en Hoogezand-Sappemeer. Lees hier hoe je jouw kleding kunt inleveren.

 

Het Leger Des Heils

 

Ook kun je jouw kleding naar één van de 2000 inzamelpunten van het Leger Des Heils brengen. Veel mensen denken dat ingezamelde kleding via het Leger Des Heils direct bij daklozen terecht komt. Dat is niet zo. De kleding wordt doorgaans doorverkocht aan textielbedrijven, of tegen sociale prijzen doorverkocht in de eigen Reshare Stores. De volledige opbrengst wordt gebruikt om projecten van het Leger des Heils te ondersteunen. Overigens houdt Reshare regelmatig directe inzamelacties, zoals bijvoorbeeld schoenen voor daklozen.

 

Doneer babykleding aan Stichting Babyspullen

 

Wist je dat één op de 9 Nederlandse moeders in armoede leeft? Stichting Babyspullen zorgt ervoor dat (aanstaande) moeders onder de armoedergens worden geholpen met nieuwe en (nog mooie, maar) gebruikte kleding en spullen want mensen die het niet meer nodig hebben. Kijk hier hoe en waar je aan deze stichting kunt doneren; er zijn meerdere inleverlocaties door het land.

 

Kledinginzameling in en rond Amsterdam

 

Woon je in Amsterdam? In onze hoofdstad vind je – naast kledingbanken en weggeefwinkels – allerlei initiatieven. Zo kun je bij Betty’s Boops aan de Ceintuurbaan (De Pijp) beha’s inleveren voor vluchtelingen op Lesbos. En ook de Facebookgroep Help Statushouders Amsterdam zamelt kleding in voor vluchtelingen. Iemand vertelde me dat De Regenbooggroep een grote vraag heeft naar mannenkleding en -schoenen voor daklozen.

 

Andere inzamelingsnitiatieven in Nederland

 

De Homebass Foundation in Nijmegen zet zich in voor een beter leven voor daklozen. Eens in de zoveel tijd houdt deze stichting een ‘Back2Back’-actie, waarbij goede outfits voor daklozen worden ingezameld, gesorteerd en uitgedeeld. Lees er hier meer over.

 

Moeders van Rotterdam zet zich in voor (aankomende) moeders die hulp nodig hebben, bijvoorbeeld bij het vinden van een huis of een baan, of het kwijtraken van schulden. Ik kreeg een tip door dat je hier positie- en newborn kleding kunt doneren.

 

Woon je in het Oosten van het land (o.a. Kampen, IJsselmuiden en Grafhorst)? Je kunt je kleding hier doneren aan Hulp Irak, een stichting die kleding en speelgoed inzamelt voor vluchtelingen in Noord-Irak. Dit is een particulier initatief, dat regelmatig met vrachtwagens heen en weer rijdt.

 

Kijk vooral of er bij jou lokaal initiatieven zijn die kleding inzamelen voor mensen die het echt kunnen gebruiken. Zoals weggeefwinkels, de daklozenopvang, asielzoekerscentra, Blijf Van Mijn Lijf Huizen, gratis ophaalgroepen op Facebook of tweedehands/ kringloopwinkels.

 

 

Meer weten over waar je gedoneerde kleding terecht komt?

Lees dit artikel over de Nederlandse documentaire Goodwill Dumping (hier vind je ook de gratis link naar de docu), waarin filmmaker Teddy Cherim en duurzame modeontwerpster Lisa Konno de reis van gedoneerde kleding volgen (all the way to Africa)…

 

 

 

 

 

__________

Fotocredits
Marina Testino door Alexander Neumann voor Vogue Mexico April 2020.

__________

______

De beste sustainable fashion inspiratie in je inbox?

Schrijf je in voor de gratis WSS newsletter en ontvang elke twee weken het laatste nieuws uit de duurzame modewereld, inspirerende merken, kritische blikken op de kledingindustrie, brand guides, kortingscodes en ander moois. Gewoon lekker makkelijk in je mailbox 🙂