Duurzame materialen
Een lesje in materialen: alles over bamboe

Een lesje in materialen: alles over bamboe

Waar wordt onze kleding van gemaakt? Welke materialen zijn goed voor ons om te dragen en óók nog goed voor het milieu? Materialen interesseren me steeds meer.  Naast Tencel, waar ik onlangs over schreef, lees ik de laatste tijd veel over bamboe. Ik wist dat het extreem snelgroeiende gewas populair is om mee te bouwen en om te eten, maar nu wordt bamboe ook steeds vaker als vezel gebruikt voor kleding. Hoewel bamboe een groen imago heeft, hoor ik ook gemengde verhalen over hoe duurzaam bamboe écht is. Tijd om eens uit te zoeken!

Bamboe heeft veel positieve
eigenschappen voor de drager

Dat bamboe fantastisch is om te dragen, daar bestaat in ieder geval géén twijfel over. Bamboe kleding heeft een zijdeachtige glans en een luxe uitstraling. Naast dat het prettig draagbaar is voor de gevoelige huid (zo voelt het veel zachter aan dan bijvoorbeeld katoen), heeft bamboe veel fijne praktische eigenschappen: de stof is stevig en vormvast, het kreukt niet én het blijft lang mooi, want kleuren worden niet snel vaal. Van nature heeft bamboe een antibacteriële werking; je hebt daardoor minder snel last van nare luchtjes.

Bamboe is zeer geschikt om te dragen in warme klimaten, aangezien het lang koel blijft, niet op je huid gaat plakken en je huid tegen schadelijke UV-straling beschermt. Door microgaatjes in de vezel absorbeert bamboe vocht (dus ook zweet) heel goed. Dat maakt het zeer geschikt als materiaal voor bijvoorbeeld sport, yoga- of onderkleding. Mamboe is een kwaliteitsmateriaal. Duurzaam voor de gebruiker? Jazeker!

 

Bamboo_duurzaam_materiaal

Van bamboeplant tot vezel:
hoe duurzaam is dit proces?

De meeste bamboe wordt geteeld in China en Taiwan. Als grondstof is bamboe heel milieuvriendelijk om te produceren. Bamboe staat bekend als de snelstgroeiende plant ter wereld: sommige soorten kunnen wel 25 meter hoog worden in 50 dagen en dat is geen typfout! En daardoor kan het na de eerste oogst vier tot zelfs zés keer per jaar geoogst worden; veel vaker dan andere gewassen. B0vendien is bamboe gemakkelijk te verbouwen, want het heeft alleen zonlicht nodig en het vereist geen extra water. En het mooiste is nog: er geen pesticiden en chemicaliën gebruikt bij bamboe, omdat het van zichzelf een antibacteriële stof aanmaakt en maar door blijft doorgroeien. Oh, en het is natuurlijk ook nog 100% biologisch afbreekbaar. Duurzaam? Check!

Bij het verwerkingsproces
Van bamboepulp kun je niet direct een stof maken; de vezels zijn te kort om tot garen gespannen te worden. Ze hebben eerst verwerkt te worden. Dat kan op twee manieren:

1. Het bamboehout wordt vermalen en er worden natuurlijke enzymen aan toegevoegd om de bamboe te verwerken tot een papperige massa. Vervolgens worden de natuurlijke vezels er met een machine uitgekamd en daarna kan het gesponnen worden tot garen. Dit is dezelfde, duurzame wijze waarop linnen en hennep worden verwerkt. Dit proces is echter vrij kostbaar en arbeidsintensief en daardoor wordt slechts een klein deel van de bamboe zo verwerkt.
2. Goedkoper is het om bamboe te ‘smelten’ met zware chemische oplosmiddelen, om vervolgens mechanisch tot dragen te worden gesponnen. Het resultaat is een bewerkte en dus niet helemaal natuurlijke vezel, die niet helemaal biologisch afbreekbaar is. Dit geldt grootste deel van de bamboeproductie. Milieuvoorvechters staan hier kritisch tegenover.

Positief is dan weer dat het gemakkelijk is om bamboe te verven, waardoor er minder chemicaliën en water nodig zijn dan bij het verfen van bijvoorbeeld katoen. Op Wat Mooi las ik dat National Geographic nog steeds concludeert dat bamboe milieuvriendelijker is dan katoen en vrijwel alle kunstmatige vezels. De meeste onderzoekers zien bamboe ook nog steeds als een duurzaam materiaal, vanwege de extreem snelle groei, het duurzamen verbouwen en de duurzaamheid van het materiaal voor de gebruiker.

 

Duurzame_bamboe_kleding

Miss Green Oprah top    |    € 59,95
People’s Avenue black essential    |    € 29,90
POPUPSHOP Ikat legging    |    € 80,-
Studio Jux off-the-shoulder dress    |    € 79,95

Welke merken gebruiken
bamboe in hun collecties?

Hoewel bamboe langzaam in opmars is in de modewereld, zijn er nog niet zoveel merken die het in hun collecties gebruiken. Toch heb ik een aantal merken op kunnen sporen die bamboe aanbieden: bij Royal Bamboo en Thought fashion kun je heel veel kledingstukken van bamboe vinden. Ook Miss Green, People’s Avenue, By Signe, POPUPSHOP en Studio Jux bieden enkele items van bamboe aan.

Wat zijn de wasvoorschriften
voor bamboe?

Je kunt bamboe kleding het best op een lage temperatuur (30 graden) wassen. Hoewel het niet snel schijnt te krimpen, is dit de beste manier om de stof lang mooi te houden. Een positieve eigenschap van bamboe is dat het vocht goed absorbeert. Het gebruik van een wasverzachter kan deze eigenschap verminderen, omdat het de poriën van bamboe verstopt. Niet doen, dus! Je kunt bamboe prima strijken. Je kunt het op een niet al te hoge temperatuur in de droger stoppen, maar vaak wordt aangeraden het gewoon lekker te laten drogen. Aangezien het niet gevoelig is voor kreuken, is dat ook prima te doen.

 

Bronnen: Wat Mooi, Brandmission, Duurzame Kleren

______

De beste sustainable fashion inspiratie in je inbox?

Schrijf je in voor de gratis WSS newsletter en ontvang elke twee weken het laatste nieuws uit de duurzame modewereld, inspirerende merken, kritische blikken op de kledingindustrie, brand guides, kortingscodes en ander moois. Gewoon lekker makkelijk in je mailbox 🙂