Duurzame kledingkast
Een no Buy Challenge starten? Dit moet je weten!

Een no Buy Challenge starten? Dit moet je weten!

In de zomer van 2018 deed ik een No Buy Challenge. Drie maanden lang mocht ik geen kleding kopen (ook niet tweedehands en ook niets ruilen). Dat heeft me ontzettend veel opgeleverd (lees hier het artikel): ik leerde niet alleen om meer tevreden te zijn met wat ik heb, ook ben ik anders naar mijn relatie met kleding gaan kijken én heb ik mijn garderobe volledig uitgemest. En nog steeds koop ik veel minder kleding dan voor de challenge; er is écht iets veranderd in mijn hoofd. Aanrader, dus.

Wil je ook een No Buy Challenge beginnen? Dan heb ik een aantal essentiële tips voor je. Ze hebben mij ontzettend geholpen en ik ben ervan overtuigd dat ze ook je door je challenge heen kunnen slepen. Een goede voorbereiding is het halve werk, dus lees ze even door voordat je aan de slag gaat. Succes!

 

8 tips voor een succesvolle No Buy Challenge

1.  Bepaal je doel en je basisregels
2.  Bepaal een realistische termijn
3.  Vertel het iedereen!
4.  Ontdoe jezelf van koopprikkels
5.  Ruim rigoureus op
6.  Ontdek de kracht (en rust!) van Winning Teams
7.  Verzorg je kleding goed
8.  Zorg voor inspiratie

 


 

 

1. Bepaal je doel en je basisregels

Begin met een doel, dit bepaalt namelijk de koers van de challenge en de regels die erbij komen kijken. Er zijn verschillende redenen om met een No Buy Challenge te beginnen. Zo kun je, net als Slow Fashion Summer elk jaar doet, voor minder milieu-impact gaan. Dan gaat het er vooral om dat je geen nieuwe kleding koopt; in zo’n challenge is het helemaal oké om tweedehands te kopen of bijvoorbeeld mee te doen aan kledingswaps.

Ik begon mijn challenge omdat ik wilde leren om meer tevreden te zijn met wat ik heb. Ik vond dat ik ‘genoeg’ had en ik wilde mijn honger naar altijd-maar-weer-iets-nieuws-willen-kopen verminderen. Dat is een andere motivatie en dus horen daar andere regels bij. Zo mocht ik helemaal niks aan mijn kledingkast toevoegen. Ook geen tweedehands kleding, ook geen swaps. Pas dan zou ik het écht leren.

Wat jouw doel en regels zijn bepaal jij helemaal zelf. Belangrijk is dat je het leuk en haalbaar houdt voor jezelf. Doe wat goed voelt, altijd! En denk breed in regels. Denk je dat je een extra stok achter de deur nodig hebt? Dan kun je bijvoorbeeld bedenken wat je gaat doen met het geld dat je bespaart. Een camera? Een vakantie? Een laptop? Wees creatief!

 

2. Bepaal een realistische termijn

Ik geloof in de kracht van haalbaarheid. Je kunt nóg zulke grootse plannen voor jezelf bedenken; als ze te moeilijk uit te voeren zijn, kom je minder ver dan wanneer je het behapbaar houdt. Besef dat je niet in één keer naar een perfecte duurzame mindset hoeft, maar dat het erom gaat dat deze challenge je motivatie geeft om ook erná stappen te blijven zetten.

Houd het dus klein, kies voor een termijn die bij je past. Ik koos voor drie maanden. Één maand vond ik te kort (ik kocht wel vaker een maand niks), een jaar en zelfs een halfjaar te lang – ik ken mezelf en ik wist dat ik het dan waarschijnlijk niet zou volhouden. Drie maanden was lang genoeg om mezelf uit te dagen én het behapbaar te houden.

Jij bepaalt wanneer het juiste moment is. Sommige mensen vinden het prettig om op 1 januari te beginnen, of juist op een moment wanneer ze het moeilijk vinden (bijvoorbeeld na de kerst, wanneer de sale weer begint). Ik koos voor een random moment.

 

3. Vertel het iedereen!

Wat bij mij hielp, was dat ik mijn challenge in het openbaar deelde. Op mijn website schreef ik een artikel én ik deelde het op Instagram. Zo, stok achter de deur; een extra motivatie om het vol te blijven houden. Ben je niet zo digitaal actief? Vertel het tegen vrienden en familie. Het zal je motiveren en dan kunnen zij er rekening mee houden voordat ze weer eens beginnen over een middagje gezellig shoppen. Óf misschien is er wel iemand in je omgeving die met je mee wil doen, dan kunnen jullie elkaar mooi gemotiveerd houden.

 

4. Ontdoe jezelf van koopprikkels

Killing zijn ze voor je challenge: alle nieuwsbrieven, Instagram-accounts en andere koopprikkels die je dagelijks op je afgevuurd krijgt. Onderschat hun psychologische impact niet (lees er hier meer over). Bij mij hielp het enorm dat ik mezelf uitschreef voor nieuwsbrieven en fast fashion Insta-accounts. Een andere belangrijke tip: vermijd de stad. Als iets ons verleidt tot spontane aankopen, is dat het wel.

 

5. Ruim rigoureus op

Je bent nu een eind gekomen, maar er is nog één belangrijk onderdeel dat ik echt een must do vind voordat je begint: je huidige garderobe op orde krijgen. Dit wordt namelijk álles waar je tijdens je challenge (en ook grotendeels daarna) uit kunt putten, dus die kun je maar beter zo perfect mogelijk hebben. De basis voor minder willen kopen is tevreden zijn met wat je hebt. Daarom moet je goed inzicht hebben in alles dat je hebt én ervoor zorgen dat je garderobe alleen nog maar uit items bestaat waar je écht heel blij van wordt.

Aan het begin van mijn challenge heb ik het boek ‘Opgeruimd!’ van Marie Kondo gelezen en daarna ben ik als een razende door mij kast gegaan. Het resultaat was een heerlijk rustig gevoel, een opgeruimde kast, meer inzicht in wat ik eigenlijk heb en een hele stapel om te verkopen en/of naar het goede doel te doen. Ik raad je écht aan om dit ook te doen, ook al klinkt het als een grote opgave; ik had niet verwacht dat het me zo(ÓÓÓÓ bizar) veel zou opleveren. Sterker nog: het maakt de rest van je challenge een stuk gemakkelijker. In een eerder artikel heb ik uitgebreid beschreven hoe dit in z’n werk gaat, lees het hier (bij punt 4).

 

6. Ontdek de kracht (en rust!) van Winning Teams

Je hebt – als het goed is – al een meer tevreden gevoel omdat je een mooi opgeruimde garderobe hebt met alleen maar stukken waar je blij mee bent. Een andere truc die bij mij hielp, was dat ik op zoek ging naar Winning Teams: gouden combinaties die voor mij altijd werken en waar ik altijd op terug kan vallen als ik even geen inspiratie heb (lees er hier meer over). Het kan helpen om ze op de foto te zetten, zodat je op een wtf-moet-ik-aan-ochtend niet steeds gefrustreerder voor je kast staat, maar snel een mooie outfit aan kunt doen. Persoonlijk vind ik het onzin dat we altijd maar willen variëren en vernieuwen; een mooie outfit is een mooie outfit, toch? Lees hier meer over Winning Teams.

 

7. Verzorg je kleding goed

Ik ben niet alleen ex-fast fashionista; ik ben ook een ex-rommelkont. Kleding lag bij mij altijd overal verspreid. Maar geloof me, hoe cheesy het ook klinkt, het is waar: rommel in je huis zorgt voor rommel en een onverzadigd gevoel in je hoofd. Zorg goed voor je kleding, hang of berg het meteen op als je het hebt gedragen en gebruik ook weer Marie Kondo voor de beste opvouwtechnieken (lees hier mijn artikel erover). En dit gaat misschien een beetje gek klinken, maar ik ben mijn kleding gaan ‘bedanken’: elke keer als ik het heb gedragen, laat ik het door mijn handen gaan en zeg ik in mijn hoofd even ‘dankjewel’. Het is een mantra voor meer waardering voor wat je hebt en bij mij werkt-ie heel goed.

 

8. Zorg voor inspiratie

Zorg als laatste voor inspiratie, die je gedurende je hele challenge kunt gebruiken. Ik las veel: The Curated ClosetVerlangen Naar Minder (lees hier mijn review), Opgeruimd! en Filosofie Voor een Weergaloos Leven. Ik deed mijn challenge in de zomer, dus ging ik vaak naar het park om echt even tot rust te komen in een natuurlijke omgeving. Dat werkte heel goed. Benieuwd naar meer inspiratie? Lees dan eens dit artikel: ‘Inspiratie en motivatie om duurzaam te blijven kopen‘.

 

Heel veel succes met je challenge! You can do this – als ik het kon, kan jij het ook 🙂

 


 

Meer inspiratie over minder kopen en meer tevreden zijn? Lees ook:

Wanneer is genoeg genoeg?

Over de aantrekkingskracht (en onzin) van nieuwe kleding

Verlangenmanagement (in fashion en in je leven)

Wat hedendaagse fashionista’s van een oude filosoof kunnen leren

______

De beste sustainable fashion inspiratie in je inbox?

Schrijf je in voor de gratis WSS newsletter en ontvang elke twee weken het laatste nieuws uit de duurzame modewereld, inspirerende merken, kritische blikken op de kledingindustrie, brand guides, kortingscodes en ander moois. Gewoon lekker makkelijk in je mailbox 🙂