Nieuws
OPROEP: teken deze petitie voor een leefbaar loon (Good Clothes, Fair Pay)

OPROEP: teken deze petitie voor een leefbaar loon (Good Clothes, Fair Pay)

Jij ontvangt waarschijnlijk een salaris waarmee je een een dak boven je hoofd kunt betalen, genoeg eet en drinkt, recht hebt op zorg en je kinderen op onderwijs. Ik ook; hier vinden we dat niet meer dan normaal. Maar vele miljoenen mensen die in de kledingindustrie werken, doen dit onder zeer slechte omstandigheden en krijgen láng niet genoeg geld om in hun minimale basisbehoeften te voorzien (een ‘leefbaar loon’). Merken geven niks om ze. Gelukkig is er nu eindelijk een écht impactvolle campagne die zich op hoog niveau inzet voor betere wet- en regelgeving, zodat dit afgedwongen kan worden. Meedoen is simpel: zet je handtekening onder de petitie. Kost je 1 minuutje en je maakt er ZO’N verschil mee. Stuur dit bericht naar iedereen in je omgeving. Het doel is om 1 miljoen handtekening te verzamelen in de hele EU.

 

Teken de petitie hier direct

 

 

Waarom is een leefbaar loon zo belangrijk?

 

Van een t-shirt van €30 gaat gemiddeld slechts €0,18(!) naar de persoon die het kledingstuk daadwerkelijk maakt. Dat is bizar en je kunt je voorstellen dat het met zo’n bedrag moeilijk is om rond te komen. Toch is dit de norm in de kledingindustrie. De meest merken geven geen moer om hun makers. Heb je de SHEIN docu onlangs gezien? Dan ben je vast ook geschrokken. Dit is hoe bedrijven te werk gaan: ze laten kansarme mensen lange dagen maken onder zeer hoge druk. Ze maken vaak enorme overuren, hebben bijna geen vrije dagen (nee, de zondag bestaat daar niet), hebben vaak geen secundaire arbeidsvoorwaarden (zoals een zwangerschapsverlof) en krijgen daar ook nog zo slecht voor betaald dat ze niet goed onderdak hebben, gezond kunnen eten of naar de dokter kunnen. Laat staan dat ze hun kinderen naar school kunnen sturen. Als ze ze überhaupt kunnen zien; vaak blijven de kinderen in hun geboortedorp, terwijl hun ouders in de grote stad werken. Ze zien elkaar vaak slechts eens of een paar keer per jaar. Denk je nog steeds dat het “vast wel meevalt”? Kijk dan eens naar de docu’s The True Cost, Genaaid! (toffe NPO serie, gefocust op jongeren) en Inside The SHEIN Machine. Die laatste is alleen te zien met een VPN verbinding, maar je kunt hier de samenvatting lezen.

 

De mensen die onze kleding maken zijn mensen (en aan alle feministen: in risicovolle productielanden vaak vrouwen) als jij en ik. Hun wieg stond niet op een plek vol kansen, maar een plek waar het kiezen tussen kwaden is. Ze zitten vast in het systeem dat is gecreëerd door fast fashion’s race to the bottom. Komen ze voor zichzelf op? Dan staan ze vaak op straat, er is namelijk vaak geen recht op een vakbond. Bovendien worden de veiligheidsvoorschriften door geldgebrek amper nageleefd. Het leidde tot verschillende rampen, met de vreselijke Rana Plaza ramp als bekendste ramp. Rana Plaza was een enorme kledingfabriek in Dhaka, Bangladesh, die instortte door het structureel niet nalezen van de veiligheidsvoorschriften. Het werd direct verbonden aan fast fashion’s race to the bottom.

 

 

Een leefbaar loon is geen luxe, maar een fundamenteel mensenrecht.

 

Het minimum loon vs een leefbaar loon

 

Belangrijke nuance: deze campagne streeft naar een leefbaar loon, niet het ‘minimum loon’ van een productieland. Dat laatste is het wettelijk vastgestelde minimum wat burgers moeten verdienen. Dit betekent echter niet dat – met de levensstandaard van dat land – men hiermee kan rondkomen. Met een  leefbaar loon kan dat wel, hiermee kan onderzak, eten, zorg, onderwijs en andere basiskosten van betaald worden. Alles dat nodig is om een stabiele basis te creëren waarbij geen zorgen meer zijn over basisbehoeften. Dit is voor mensen de enige weg om eventueel uit de armoede te komen. Zonder dit kan er nooit gegroeid worden, of aan een betere toekomst gebouwd worden. Een leefbaar loon is geen luxe, maar een fundamenteel mensenrecht.

 

 

 

Waarom is het zo belangrijk om de Good Clothes, Fair Pay petitie (voor een leefbaar loon) te tekenen?

 

Ik hoor vaak van mensen: “ik wil wel iets doen, maar wat heeft het nou voor zin als ik iets doe?” Nu hebben we als burgers inderdaad beperkte invloed, maar we moeten deze ook niet onderschatten. Want doordat nu steeds meer consumenten en media zich kritisch uitspreken tegen uitbuiting en vervuiling, veranderen merken wel degelijk, ook de grote jongens! En nu krijgen we de kans om écht een verschil te maken. Good Clothes, Fair Pay is een Europees burgerinitiatief dat wet- en regelgeving wil afdwingen die het recht op een leefbaar loon versterken en kledingbedrijven daarvoor verantwoordelijk houden. Dit geldt voor alle kleding-, textiel- en schoenenmerken en -retailers, en hun wereldwijde productieketens. De EU heeft namelijk de macht om dit voor elkaar te krijgen. Dat is huge! Het doel is om 1 miljoen handtekeningen te verzamelen in de hele EU. Daarom is het belangrijk dat je de petitie niet alleen tekent, maar ook naar zoveel mogelijk mensen doorstuurt. Tekenen kost je één minuutje.

 

Teken de petitie

 

Over de Fair Wair Foundation

 

Één van de initiators van deze belangrijke campagne is de Fair Wear Foundation. Dit is een organisatie die zich samen met al z’n members (kledingmerken), fabrieken, lokale vakbonden, NGO’s en overheden inzet voor betere werkomstandigheden voor kledingwerkers, meer merktransparantie en betere wegteving in belangrijke productielanden. Dat doen ze onder andere middels onafhankelijke fabrieksaudits, actieplannen, workshops, lobbywerk en de jaarlijkse Brand Performance Checks, waarbij merken openbaar worden beoordeeld op hun vooruitgang. Van merken die aangesloten zijn weet je zeker dat ze – samen met Fair Wear – keihard werken aan eerlijke lonen en arbeidsomstandigheden in hun hele keten. Stuk voor stuk merken die je daarin kunt vertrouwen. Ze doen dit om hun eigen ketens te verbeteren en zoveel mogelijk andere merken te inspireren om het ook beter te doen. Enkele favoriete Fair Wear members:

 

Ganni, ARMEDANGELS, Zeeman, Kuyichi, Filippa K, King Louie, Mini Rodini, Closed, Acne Studios, Pinqponq, Suitsupply, Toteme, Vaude, Sandqvist

 

__________

 

Volg @fairwearfoundation en @goodclothesfairpay op Instagram om op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen. Het volgen waard!

 

 

Heeft  When Sara Smiles je geholpen?

 

Dit platform is gratis en dat zal het altijd blijven 🙂 Heb je veel aan mijn werk en wil je me supporten? Via deze Tikkie link kun je een symbolische koffie of lunch voor me kopen, waarmee ik tijd in nieuwe artikelen kan steken. En áls je iets koopt, kan dat via één van deze affiliatelinks. Dan ontvangt WSS een kleine commissie over het bestelbedrag. Ontzettend bedankt!

Tikkie link 🧡

(dankjewel!!!)

 

______

De beste sustainable fashion inspiratie in je inbox?

Schrijf je in voor de gratis WSS newsletter en ontvang elke twee weken het laatste nieuws uit de duurzame modewereld, inspirerende merken, kritische blikken op de kledingindustrie, brand guides, kortingscodes en ander moois. Gewoon lekker makkelijk in je mailbox 🙂