Sara's duurzame reis
Over die niet-duurzame (maar wel perfecte) jurk die ik tóch kocht

Over die niet-duurzame (maar wel perfecte) jurk die ik tóch kocht

Ik draag hem zó vaak, dat je me er op zomerdagen in uit kunt tekenen. En als ik naar hem kijk, weet ik weet helemaal waarom ik hem ook alweer heb gekocht. Mijn wikkeljurk van & Other Stories is met stip mijn lievelingsjurk. Er is alleen één ‘maar’, die toch vrij opvallend is voor iemand die zichzelf een conscious fashionliefhebber noemt. En dat is dat deze jurk totaal niet duurzaam of eerlijk geproduceerd is. Toch kocht ik ‘m vorig jaar, heel bewust. Kortsluiting! Of niet? What happened?!

 

Idealen vs. de werkelijkheid
Perfectie vs. mijn innerlijke zwakke sterveling

 

Mijn idealen en de werkelijkheid… soms lijken het twee hele aparte werelden. Als ik puur naar mijn idealen kijk, dan wil ik niets liever dan alleen nog maar súper duurzame, eerlijk geproduceerde, stijlvolle, perfecte kledingstukken dragen. Dan leg ik daar met liefde de eerlijke prijs voor neer en draag ik ze tot ze uit elkaar vallen. Dan bestaat mijn garderobe uit niet meer dan 30 kledingstukken, omdat ik er zó blij mee ben dat ik nooit meer de behoefte heb aan iets anders.

De werkelijkheid zit anders in elkaar. Mijn koophonger is redelijk weggeëbd, maar dat fantastische gevoel dat je nooit meer iets nieuws nodig hebt, herken ik niet. Hoewel ik steeds meer merken tegenkom die zowel duurzaam/fair als stijlvol zijn, slaag ik er lang niet voor al mijn wishlistitems en vind ik het ook regelmatig net-niet. Ook is mijn portemonnee niet de grootste; ik kan nu eenmaal niet alles kopen wat ik wil (anders had ik er alleen maar bijgelopen in Stella McCartney en Filippa K, obviously ;)). Met andere woorden: leuk die idealen, maar in mij schuilt ook een zwakke sterveling en ze 100% leven vind ik nog een uitdaging.

 

 

Idealen vs. de werkelijkheid
Perfectie vs. mijn innerlijke zwakke sterveling

 

Goed. Terug naar die jurk. Ik zocht al een tijd een zwarte wikkeljurk met korte mouwen die op het wikkelpunt niet zo laag vallen dat je boobs compleet te zien zijn (dat laatste is blijkbaar nogal moeilijk te vinden). Het liefst natuurlijk duurzaam en eerlijk geproduceerd – oh, en ook nog een beetje betaalbaar. De maanden verstreken en ik kwam De Jurk maar niet tegen. Op een gegeven moment was ik het zat. Toen ik voor een cadeautje voor iemand in de & Other Stories winkel was, viel mijn oog meteen op dit exemplaar. In een split second ging ik van “oehh, toch wel mooi…” naar “even passen, gewoon voor de lol”. In de paskamer werd wat ik vreesde werkelijkheid: hij zat perfect. Bij de boobs, bij de taille, overal. Ik voelde me er mooi in en ik wist dat-ie overal bij zou gaan staan. DAMN! Toen kwam de twijfelfase. Ik wist dat hij niet duurzaam of eerlijk was. Maar hij was wel perfect en ik vond € 79,90 een nette prijs. In de laatste fase van deze emotionele rollercoaster besloot ik: “fuck it”. Ik kocht hem. En ik heb er tot op de dag van vandaag geen spijt van.

Wél voelde ik me er na de aankoop zelf een beetje vreemd bij, en dat is eigenlijk alleen maar naar de buitenwereld toe. Want: eh, hello?! Sara! Verdomme, zwak schepsel dat je bent! De wereld inspireren met duurzame merken en zelf – al is het eenmalig – bij een totaal niet idealistisch merk kopen. Dat haal je toch niet in je hoofd?!

Inmiddels zijn we bijna een jaar verder en ben ik nog steeds heel blij met mijn jurk en mijn keuze. Ik draag hem onwijs vaak en ik blijf hem mooi vinden, júist omdat-ie perfect is. Ook dat is duurzaam, vind ik. Niet ideaal, maar nog steeds een (bewuste!) keuze voor iets dat mij heel gelukkig maakt.

 

 

Je idealen leven ís niet altijd een eitje,
hoe gemakkelijk anderen het er soms ook uit laten zien.

 

Ik deel het verhaal achter mijn jurk natuurlijk niet zomaar. Ik wil je iets meegeven. Als ik naar de duurzame influencerwereld (akelig woord, maar ik weet even geen betere) kijk, lees ik vooral over hoe makkelijk het zou zijn om duurzaam te kopen. Dat ze daarover schrijven is super en vaak ís het ook een stuk gemakkelijker dan mensen denken, maar ik vind het ook belangrijk dat we niet alleen maar – trots in onze duurzame outfits poserend – dat ideaalplaatje schetsen. We moeten ook (júist!) die andere kant delen. Waarin we laten zien dat ook wij nog steeds regelmatig strugglen bij de keuzes die we maken. Dat ook wij soms de mist in gaan. En dat dat helemaal niet erg is, als je je er maar bewust van bent.

Ik dénk dat het inmiddels wel duidelijk is ( 😉 ) dat ik verre van perfect ben. Ook ík kies soms voor de optie waarbij ik mijn eigen gewin boven dat van de wereld zet. En ik vind dat we ook daarover moeten schrijven. Het gaat er voor mij om dat we ons bewust zijn van de impact van onze keuzes. Het is al een hele stap als je de achtergrond weet van hetgeen waarvoor je kiest en waar je dus (met je geld of je energie, wat dan ook) aan bijdraagt. Zolang we de consequenties van ons gedrag in ons achterhoofd houden; zolang we het haalbaar houden voor onszelf en onze idealistische stip aan de horizon voor ogen blijven houden, vind ik dat we heel goed op weg zijn. Hoe fantastisch en groots je doel ook is; de kans is het grootst dat je er ooit komt als je de reis leuk maakt voor jezelf.

 

______

De beste sustainable fashion inspiratie in je inbox?

Schrijf je in voor de gratis WSS newsletter en ontvang elke twee weken het laatste nieuws uit de duurzame modewereld, inspirerende merken, kritische blikken op de kledingindustrie, brand guides, kortingscodes en ander moois. Gewoon lekker makkelijk in je mailbox 🙂