Kijk/lees/luister
To read: Verlangen naar Minder, door Jelle Derckx

To read: Verlangen naar Minder, door Jelle Derckx

“Herken je dit? Je kunt je niet volledig richten op dat wat belangrijk is in je leven omdat er te veel langskomt. Dingen die niet belangrijk zijn. Je wilt daarvan af. Je wilt een leven waarin je duidelijk hebt gekozen voor de essentie. Een leven met rust, focus, vrijheid en geluk. In dit boek neem ik je mee op mijn zoektocht naar een bewust en duurzaam leven, met persoonlijke verhalen en inspirerende, down-to-earth tools. Ontdek wat voor jou écht belangrijk is, en geeft je leven een nieuwe richting, naar meer bewustzijn en voldoening.” 

Mission accomplished, als het aan mij ligt. Wie denkt dat dit boek alleen maar over ontspullen gaat, heeft het mis. Het gaat over leven vanuit wat jij écht belangrijk vindt en dat doorvoeren in alles. En ik denk dat het veel mensen kan inspireren om bewuster te leven.

 

Leven vanuit de essentie (wat je écht belangrijk vindt) is niet altijd even gemakkelijk. Continu worden we geprikkeld en opgeslokt door dingen die niet belangrijk zijn.
– Verlangen naar Minder

 

Ik ben geen diehard lezer, maar de laatste tijd doe ik het steeds vaker. Het geeft me rust en inspiratie, tegenover de onrust die ik voel als ik naar het deprimerende nieuws kijk, of doelloos door socials scroll. Een rust die me wel bevalt.

Een rust die ontzettend wordt aangewakkerd door dit boek. Ik heb Verlangen Naar Minder in slechts een paar dagen uitgelezen en het gaf me veel energie. Niet op zo’n OMG-het-was-alsof-ik-door-de-bliksem-werd-getroffen-manier, maar het is wel precies de motivatie die ik op dit moment nodig heb in mijn leven. Weet je, ik weet heus wel dat status, succes en spullen echt niet gaan bijdragen aan mijn geluk. En dat het hoogste doel in mijn leven niet succesvol en erkend worden, maar gelukkig zijn is. Maar wat is het (zelfs voor iemand die veel bezig is met de filosofie) soms verdomde moeilijk om niet opgeslokt te raken door het drukke leven van alledag, onze onzekerheden en de ogenschijnlijk zo succesvolle paden die anderen bewandelen. Iets ergens in je achterhoofd weten is één – het echt beseffen en er daadwerkelijk naar leven, is een tweede.

Daarom is het zo fijn dat Jelle je op een super toegankelijke en persoonlijke manier meeneemt in de wereld van het minimalisme en ‘leven vanuit de essentie’. Misschien ken je hem al van Growthinkers, het bewustzijnsplatform dat hij samen met zijn vriendin Claire opzette.

 

 

 

Waar gaat Verlangen
Naar Minder over?

In Verlangen Naar Minder neemt Jelle je in het eerste gedeelte van het boek mee in zijn persoonlijke reis naar een bewuster en duurzamer leven. Minimalisme kwam een aantal jaar geleden op zijn pad. Daarvoor leefde hij zijn leven, maar was niet gelukkig. Dat had zo z’n redenen. Mijn achtergrond verschilt heel erg van die van hem – ik ben in een veilige, stabiele thuissituatie opgegroeid. Maar dat gevoel van onrust en weinig voldoening herken ik van een aantal jaar geleden. Zijn verhaal komt heel dichtbij en omdat Jelle een goede schrijver is en openhartig en kwetsbaar durft te zijn, komt het verhaal over hij zijn vuur vond, binnen. Ik denk dat ik het mijne inmiddels al steeds beter gevonden heb, ik zit momenteel in één grote bewustwordings-ontwaakfase. Maar ik heb nog wat zetjes nodig om het ook echt in de dagelijkse praktijk te brengen. Daar gaat het tweede gedeelte van het boek op in. Jelle laat je zien hoe je jóuw bewustwordingsreis kunt bewandelen en vormgeven. Met toegankelijke tools en oefeningen laat hij je dieper in jezelf kijken en nadenken over welk pad jij wilt bewandelen en hoe je dit kunt doorvoeren in je leven. Omdat ook duurzaamheid (hoe kun je bewuster worden van jouw impact op de wereld en hoe kun je die positief inzetten?) wordt aangestipt, is het boek voor mij rond en volledig.

Jelle hield op een gegeven moment slechts 99 spullen over. Dat is (nu nog) een ver-van-m’n-bed-show, maar de gedachte om je bezittingen meer los te laten en meer rust en focus te creëren, trekt me enorm. Sterker nog: ik heb de afgelopen dagen al flink opgeruimd en overbodige spullen weggedaan, inclusief een aantal zakken kleding voor het goede doel. En het heeft me het laatste gegeven om mijn allereerste No Buy Challenge aan te gaan, iets waar ik al langer over na zat te denken.

Het boek is positief, persoonlijk, concreet en toegankelijk. Perfect om op vakantie te lezen, als je even weg bent van de waan van alledag en de tijd hebt om stil te staan en te overdenken. Aanrader!

 

Verlangen Naar Minder is verkrijgbaar in paperback (€ 15) en E-book (€ 9,99) en je vindt het hier.

 


 

(in dit artikel maak ik gebruik van affiliate links. Als je Verlangen naar Minder via deze links bestelt, support je mij! Ik krijg er dan namelijk een kleine commissie van. Ik werk met heel veel liefde aan When Sara Smiles en ik zoek naar eerlijke manieren om mijn tijd en energie een beetje vergoed te krijgen. Op deze manier kun je me heel gemakkelijk steunen! Alle beetjes helpen. Dankjewel !)

______

De beste sustainable fashion inspiratie in je inbox?

Schrijf je in voor de gratis WSS newsletter en ontvang elke twee weken het laatste nieuws uit de duurzame modewereld, inspirerende merken, kritische blikken op de kledingindustrie, brand guides, kortingscodes en ander moois. Gewoon lekker makkelijk in je mailbox 🙂