Filosofie / psychologie
Veel trends in je duurzame garderobe, kan dat wel? Hoe vind je de balans?

Veel trends in je duurzame garderobe, kan dat wel? Hoe vind je de balans?

Als ik terugkijk naar hoe ik er 10 jaar geleden uitzag, dan zie ik iemand die lééft voor trends (nieuwsgierig? Hier vind je wat foto’s). Elke dag wat anders aan, goed volgen wat the next big thing wordt en zoveel mogelijk nieuws. Fast fashion was mijn middle name en nog steeds kan ik me heel goed voorstellen dat fast fashionista’s lekker gaan op trends en vernieuwing.

Inmiddels zit ik diep in de duurzame modewereld. Daar hebben trends een veel lagere status. Logisch: duurzaamheid gaat over minder consumeren, ergens lang mee doen en the good guys supporten. Slow fashion noemen we dat. Ook ik ben sinds mijn duurzame modereis niet meer zo met trends bezig. Ik heb geleerd dat er belangrijkere dingen zijn.

Tegelijkertijd ben ik ook niet heilig; ook ik pik er af en toe nog steeds één mee (zo HOU ik van de uitbundige seventies vibes die nu een flinke comeback maakt). En weet ik dat er heel veel mensen zijn die strugglen met de balans tussen duurzaamheid en trends. ‘Mag’ je eigenlijk wel trends dragen als je een duurzame garderobe nastreeft?


Laat ik eerst even duidelijk zijn over dat woordje ‘mag’. Want tuurlijk mag dat. Ik heb geen enkele behoefte om te bepalen wat jij moet doen. En om je te zeggen wat goed en slecht is. Ik heb een hekel aan belerende mensen en bovendien zijn er al genoeg van (en kom op, ook zij zijn niet perfect). Je mag doen wat je wilt. Jij bepaalt wat jij duurzaam genoeg vindt. Ik focus me in dit artikel op mijn eigen lessen en hoe ik met mijn garderobe om probeer te gaan. Hopelijk inspireert het je!

Trends duurzame garderobe

Verduurzamen is complex. Ik weet er alles van; in mijn duurzame modereis heb ik allerlei fases en gedachteveranderingen gehad. Inmiddels kijk ik naar slow fashion vanuit een vrij holistisch perspectief. Duurzaamheid gaat niet alleen over dingen kopen die eerlijk en milieuvriendelijk zijn gemaakt. Duurzaamheid zit ‘m ook – juist! – in de manier waarop je met je spullen omgaat. Je wilt tenslotte zo langdurig met je spullen omgaan; je verzorgt ze goed en je kiest voor kleding die je zo vaak mogelijk gaat dragen (en dus zo lang mogelijk mooi blijft vinden).

Meelopen met trends is een manier om te laten zien dat je bij een bepaalde groep hoort. Of je wilt laten zien dat je binnen jouw subcultuur één van de eersten bent die een trend oppikt en verleent daar je status aan.

Dat gaat natuurlijk niet samen met hypes en trendy producten, die voornamelijk worden gekocht omdat ze op een specifiek moment in zijn. Ze worden voornamelijk gekocht omdat het onbewust een manier is om te laten zien dat je bij een bepaalde groep hoort. Of mensen willen laten zien dat ze binnen hun subcultuur één van de eersten zijn die een trend oppikken, en ze verlenen daar hun status aan. Het volgen van trends gaat maar weinig over zelfexpressie. Maar er is nog een reden waarom steeds meer mensen na verloop van tijd met een trend meedoen. Als je een product namelijk vaak voorbij ziet komen, gaan je hersenen het namelijk automatisch sneller als ‘normaal’ zien. Je went eraan. En hoe meer je ergens aan went, hoe sneller je geneigd zult zijn om het ook te willen, helemaal als je voorbeelden er ook bij lopen (dat is waarom influencermarketing zo goed werkt). Totdat je het bij mensen gaat zien waarmee je liever niet geassocieerd wilt worden, of verveeld raakt. Dan zoek je weer wat nieuws. Zo herhaalt de cyclus zich continu.

Hoewel het natuurlijk niet altijd zo zwartwit gaat, is dit wel het basisprincipe van trends. Meer weten? Ik schreef er eens een uitgebreid artikel over. Het lastige met definiëren of een item te trendy is of niet, is dat het hartstikke subjectief is. Ben je te trendy bezig als je cargopants koopt? Of een rode, fluffy vissershoedje? Van die gekke nineties ienieminie zonnebrilletjes? Voor mij zou al het bovenstaande veel te trendy zijn, al valt daar natuurlijk over te discussiëren.

De basis blijft: hypekleding heeft in principe teveel een kortetermijnkarakter om in een duurzame garderobe te kunnen passen. Dit is de reden dat veel duurzame modeliefhebbers en minimalisten basic items dragen. Maar eigenlijk gaat het hier om:of iets te trendy is, hangt af van hoe lang jíj het leuk blijft vinden. En vaak voel je dat zelf al wel aan. Is het nu ‘toevallig’ in, maar zie je jezelf het over een jaar of drie nog steeds dag-in-dag-uit dragen? Dan is het voor jóu in ieder geval geen kortstondige hype. En dat is hoe we volgens mij moeten kijken.

Trends duurzame garderobe

Trends vs. uitgesprokenheid: een duurzame garderobe hoeft niet per se uit basic items te bestaan

Tot zover trends. Maar dat is niet het hele verhaal. Vaak wordt vergeten dat er een groot verschil is tussen een trendy en een uitgesproken item. Dat is niet gek: de meeste uitgesproken items die je in het straatbeeld ziet, vallen onder een hype. Vroeger haalde ik deze begrippen ook door elkaar. Vooral in de tijd waarin ik erg bezig was met duurzaamheid nou écht was, en nog aan het stoeien was met mijn stijl, wilde ik zo tijdloos mogelijk kopen. Daardoor kocht ik alleen nog maar hele basic items. Maar uiteindelijk vormde zich daardoor een garderobe – die ik nu nog steeds heb, want ik koop heel weinig – die veel saaier was dan waar ik eigenlijk van hield.

Inmiddels heb ik mijn mening bijgesteld: een duurzame garderobe hoeft niet per se uit basic items te bestaan. Ik wil nog steeds niet teveel meegaan met de (kortstondige) trends, maar ik wil wel meer uitgesproken items. Daar hou ik van. Kleurrijker, gekker. Vintage. En ik denk dat deze manier van denken een interessante focus kan zijn als trends je ervan weerhouden om duurzamer te kopen.

Conclusie

Dus kun je veel trends hebben in een duurzame garderobe? Niet als je ze ook als trends behandelt en het je aanzet tot fast consuming. Wél denk ik dat je prima een duurzame garderobe kunt hebben met daarin heel veel uitgesproken items. Als je er maar bewust mee omgaat. Als je grote investeringen doet, doe dit dan in een item dat je overal mee kunt combineren en waarvan je weet dat je het jarenlang zult dragen. Kijk bijvoorbeeld bij merken met een minimalistische grondslag, zoals Unrecorded, Filippa K, TeymArmedangels, Colorful Standard en Thinking MU. Toch op zoek naar trendy items? Dan zijn er genoeg duurzame mogelijkheden!


Duurzame kledingtips voor trendy of uitgesproken items

Vintage of tweedehands

Mijn nummer één tip. Deze kleding bestaat tenslotte al en, hoe trendy ook, het is altijd duurzaam om het een tweede leven te geven. Maar ook omdat de vintage wereld ontzéttend veel unieke pareltjes kent.  en ‘uitgesproken’ zo ongeveer de norm is. Gelukkig zien steeds meer mensen dat. De tweedehands kledingmarkt begint nu echt booming te worden en er zijn ontzettend veel mooie plekjes te vinden, zowel online als offline. Ik zal er binnenkort eens over schrijven, voor nu heb je misschien iets aan mijn oude Vintage Guide. Ook ben ik zelf bezig met een nieuw online vintage project… binnenkort meer 🙂

Denk ook eens aankopen op tweedehands modeplatforms, zoals United Wardrobe, The Next Closet (designerkleding) en Vinted. Of organiseer een clothing swap met vrienden.

Kleding huren

Heb je er wel eens aan gedacht om kleding te huren? Juist voor trendy items of gelegenheidskleding is een kledingbibliotheek een geweldige optie. Het geeft je toegang tot een enorme kledingcollectie en het is nog betaalbaar ook. Er komen steeds meer kledingbibliotheken bij, maandag verschijnt mijn artikel met de allerleukste van Nederland. Een aantal mooie online voorbeelden zijn Lena – The Fashion Library, The Spinning Closet en My Dressoir.

Trendy duurzame kledingmerken

Ben je op zoek naar een trendy item en wil je wél graag een item kopen? Kijk dan bij merken als Reformation, Paloma Wool, Musier Paris en The Confidante. Alleen de eerste produceert ook op duurzame wijze, de rest is in ieder geval fair. Let er dan wel op dat je geen miskoop doet. Lees in dit artikel meer over hoe je ze voorkomt.


Fotocredits
Gigi Hadid, gefotografeerd door Helena Christensen voor Vogue Czechoslovakia, mei 2019.

______

De beste sustainable fashion inspiratie in je inbox?

Schrijf je in voor de gratis WSS newsletter en ontvang elke twee weken het laatste nieuws uit de duurzame modewereld, inspirerende merken, kritische blikken op de kledingindustrie, brand guides, kortingscodes en ander moois. Gewoon lekker makkelijk in je mailbox 🙂