Duurzame garderobe
Van fast fashion naar een duurzame garderobe – 6 beginnerstips

Van fast fashion naar een duurzame garderobe – 6 beginnerstips

Duurzaamheid is een hot topic. Steeds meer modeliefhebbers denken na over de manier waarom ze consumeren en de impact die ze daarmee hebben. En ze willen ook wel veranderen. Maar één-twee-drie overstappen naar een duurzame garderobe als je altijd (veel) fast fashion heb gekocht, is niet zo makkelijk. Ik kan het weten; ook ik kocht mezelf een paar jaar geleden nog een ongeluk (hier lees je meer over die tijd). Na het zien van de documentaire The True Cost was het klaar voor mij. Aan dit systeem wilde ik niet meer bijdragen. Maar veranderen vond ik moeilijk. Ik vond mode veel te leuk en ik zat compleet vast in mijn eigen koophonger.

 

Over waarom en hoe ik mijn eigen duurzame modereis ben begonnen

 

Mijn duurzame modereis (lees er hier alles over) begon bij een challenge die ik voor mezelf had bedacht. Samen met een collega besloot ik eind 2015 een maand lang alleen maar fair fashion te kopen (daarna mocht ik weer doen wat ik wild). Een maandje, want “lekker haalbaar” en dat bleek voor mij inderdaad de juiste tactiek. In die maand pushte ik mezelf – gewoon simpel met wat Google speurwerk – om nieuwe merken te leren kennen en bloggers te vinden die me konden inspireren. Ik vond redelijk wat mooie merken, maar heel weinig mensen die over het onderwerp schreven en mij niet alleen idealen-, maar ook style-wise inspireerden. When Sara Smiles was geboren 🙂 En daarmee mijn motivatie om me nog meer in deze wereld te verdiepen, om ook anderen te kunnen inspireren en sustainable fashion haalbaar te maken. Ik hoor je denken: “leuk, maar hoe begin ík?!”. Snap ik! Daarom heb ik, naar aanleiding van mijn eigen ervaringen, 6 tips voor je op een rij gezet, die je hopelijk inspireren om ook stappen te zetten. Succes!

 

1.
Verzin een haalbare challenge voor jezelf.

 

Een challenge werkte voor mij, maar ik denk ook voor vele anderen. Door jezelf uit te dagen in een soort wedstrijd met jezelf, kun je jezelf gemakkelijker pushen om moeilijke keuzes te maken. De kracht van een challenge is voor mij de tijdelijkheid ervan. Ik wist destijds dat ik het ‘slechts’ een maand vol hoefde te houden en dat maakte het behapbaar en haalbaar. Hoe moeilijker en langer de challenge, hoe moeilijker hij vol te houden is. Stel jezelf een vergelijkbaar doel, bijvoorbeeld: “van 1 november tot 1 december ga ik alleen maar duurzame kleding kopen”. Of misschien wel helemaal niks.

En belangrijk: vertel tegen jezelf dat je daarna weer lekker mag doen wat je wilt, ook al is dat weer fast fashion kopen. Ik vertelde dat van tevoren ook tegen mezelf en dat voelde als een opluchting, terwijl ik in die maand zoveel leerde, dat ik daarna niet meer terugwilde. Een klein mindfuckje om bestwil, worked for me!

 

 

2.
Het eerstvolgende item dat je koopt, moet eerlijk en duurzaam zijn.

 

Klinkt een challenge te heftig voor je? Maak het dan nóg behapbaarder (nogmaals; volgens mij ligt daar de sleutel) en bepaal dat het eerstvolgende item dat je koopt, eerlijk en/of duurzaam moet zijn. Hoe je daar achter komt als je er nog geen verstand van hebt, is natuurlijk een wat grotere opgave, maar kijk ook eens mijn 10 Tips om kledingmerken op duurzaamheid en fair trade te checken.

Ook met de materiaalkeuze alleen kan kun je een groot duurzaam verschil maken. Welk materiaal is dan duurzaam en welke niet? Dat heb ik natuurlijk alláng voor je uitgezocht, kijk hier voor het overzicht. En kijk bij punt 5 voor duurzame merkeninspiratie, of koop iets tweedehands (hier vind je al mijn tweedehands & vintage tips). You can do this, al is het alleen maar met je volgende item! Super haalbaar, toch?

 

3.
Ontdoe jezelf van koopprikkels en verleidingen

 

Heel belangrijk: zorg ervoor dat je zo min mogelijk koopverleidingen om je heen hebt. Schrijf jezelf uit voor de nieuwsbrieven van je favoriete fast fashion ketens, unfollow ze op Instagram en ook al vond je het nóg zo gezellig, stop met die “gezellige middagjes shoppen” met vriendinnen.

Ja, zonder al die dingen mis je misschien de laatste collectie van Mango in je inbox. En weet je niet wat er deze week bij de Zara in de winkels hangt. En ben je misschien minder goed op de hoogte van alle trends. So what?! Zorgde het feit dat je daar hiervoor wél mee bezig was, er niet voor dat je juist spullen ging kopen die je helemaal niet nodig had, en je koopdrang aanwakkerde? Vertrouw me als ik zeg dat dit je heel veel rust gaat brengen. Als je het niet toelaat in je leven, bestaat het niet. En zul je je daar na een korte afkickperiode helemaal niet meer druk om maken.

 

4.
Graaf in je eigen kast en stijl, ruim op en haal daar inzichten uit

 

Om modekeuzes te maken waar jij op langere termijn blij mee bent (ook dát is duurzaam consumeren; niet alleen kopen bij duurzame merken), moet je wel eerst weten waar je echt blij van wordt. Een grote kastopruiming is vaak een fantastisch begin van een nieuwe, duurzame modefase. Mest je kast grondig uit, door alle kledingcategorieën afzonderlijk aan te pakken. Verzamel per categorie (bijvoorbeeld jeans of schoenen) alle items en laat ze door je handen gaan. Waar word je écht heel blij van (of “does it spark joy?”, zoals opruimgoeroe Marie Kondo het noemt)? Welke items draag je het meest en waarom? Wat zijn nou echt miskopen geweest? Kun je daar een patroon in herkennen? Welke items kunnen echt weg? Bewaar alleen de kledingstukken waar jij echt gelukkig van wordt en durf kritisch te zijn. De rest geef je weg aan het goede doel, je verkoopt het (bijvoorbeeld via Marktplaats, United Wardrobe of The Next Closet) of je organiseert een Clothing Swap (kledingruilfeestje) met vriendinnen.

Het heeft mijn enorm geholpen om mijn stijl te leren kennen en patronen te leren herkennen in wat ik graag draag en juist niet, heeft mij enorm geholpen. Het boek The Curated Closet van Anuschka Rees (waar sindskort ook een workbook van uit is! Aanrader!) kan misschien een handige tool voor je zijn.

 

5.
Koop niet meer impulsief, denk goed na voordat je iets koopt

 

Één van de grootste valkuilen was voor mij impulsief kopen. Als ik door de stad liep, werd ik aan alle kanten verleid en ik liet het allemaal toe. Dan kwam ik thuis met wel vijf onvoorziene aankopen waar ik heus wel blij mee was, maar ook weer niet héél erg. Ga niet meer in de stad winkelen als je gevoelig bent voor verleidingen. En denk goed na voordat een aankoop doet. Als je iets op het oog hebt, koop het dan niet meteen, maar stel jezelf een termijn waarop je het mag kopen als het nog steeds in je hoofd zit. Bijvoorbeeld een maand, of het liefst nog twee of drie als het om een grote aankoop gaat (zoals ik bijvoorbeeld met mijn Pelechecoco biker jack deed – na 3 maanden zat het nog steeds in mijn hoofd. Doordat het een hele bewuste aankoop is geweest, kon het bijna niet meer anders dan dat ik er heel gelukkig mee was).

 

6.
Leer mooie duurzame merken kennen

 

Hoe beter je op de hoogte bent van alle (100000 fantastische, duurzame) merken, hoe sneller je duurzame keuzes zult maken. Inspiratie nodig? Kijk eens bij mijn Brand Guides voor als je een specifiek item zoekt (zoals de perfecte duurzame jeans of vegan sneakers), of in mijn Brand List met alle mooie fair & sustainable merken die ik heb kunnen vinden. Als je dit hebt bekeken, vind je vást wel iets dat je mooi vindt. En zo niet, schroom niet om me een berichtje te sturen, misschien kan ik je wel specifieker helpen!

 

Hopelijk helpen deze tips je bij het maken van je eerste duurzame keuzes. Onthoud: niemand is perfect, ik ook niet. Ook ík koop nog wel eens bij een niet-duurzaam merk als ik geen duurzaam (en enigszins betaalbaar) alternatief kan vinden. Nogmaals, houd het leuk en haalbaar voor jezelf. Mocht je nog vragen of tips hebben, stuur vooral een mailtje naar sara[@]whensarasmiles.nl en ik beantwoord je berichtje zo snel mogelijk 🙂 Succes!

______

De beste sustainable fashion inspiratie in je inbox?

Schrijf je in voor de gratis WSS newsletter en ontvang elke twee weken het laatste nieuws uit de duurzame modewereld, inspirerende merken, kritische blikken op de kledingindustrie, brand guides, kortingscodes en ander moois. Gewoon lekker makkelijk in je mailbox 🙂