Filosofie
Over het Yin Yang symbool en deze mét betekenis dragen

Over het Yin Yang symbool en deze mét betekenis dragen

Als bewonderaar van het Taoïsme betekent het Yin Yang symbool veel voor me. Ik draag het graag, ook in mijn kleding. Ik vind het een mooie, visuele herinnering aan hoe ik in het leven wil staan. Vanuit die gedachte lanceert Wildthings Collectables, een prachtig eerlijk sieradenmerk, de Yin Yang collectie. Een goede reden om te delen wat je jezelf eigenlijk vertélt als je dit symbool draagt.

 

Waar staat het Yin Yang symbool voor?

 

Het Taoïsme is een Oosterse filosofische stroming. Althans, zo benader ik ‘m. Het Taoïsme – en in het speciaal het geschriftenboekje Daodejing – is een belangrijke leidraad in m’n dagelijkse leven. In het kort: het Taoïsme is een monistische zienswijze, waarbij de basisgedachte is dat álles voorkomt uit de Tao, Het Al/Het Ene/Het Universum. In Westerse vertalingen wordt de Tao vaak ‘De Weg’ (van de Natuur) genoemd. Tao is een ondeelbaar en onbeschrijfbaar principe, waar alles uit ontspringt en waar alles dus ook mee verbonden is. Het Taoïsme gaat over het natuurlijke verloop der dingen volgen, en zo zoveel mogelijk in harmonie zijn met Het Al. “Be as water, my friend” (wie kent ‘m nog, Bruce Lee? ;)).

 

 

Yin en Yang bevinden zich in álles; ze weerspiegelen, interacteren én versterken elkaar

 

De Tao laat zich zien in twee tegengestelde elementen: Yin en Yang. Yin is zwart, en staat voor de ‘vrouwelijke’ natuur: zacht, koud, ontvangend, passief, negatief en donker. Yang is wit en staat voor de ‘mannelijke’ natuur, hard, heet, gevend, actief, positief en licht. Ze lijken elkaars tegendeel, maar in werkelijkheid weerspiegelen, interacteren en versterken Yin en Yang elkaar voortdurend. Als je naar het symbool kijkt, zie je dat zwart en wit geen losse helften zijn. Ze werken juist samen en lopen in elkaar over. Zo staat het Taoïsme bol van de ogenschijnlijke paradoxen die dat eigenlijk niet zijn: “uit klei vormt men het vat, maar het laat zich vullen door de leegte” (vers 11, Daodejing).

 

In alles in de kosmos zit zowel Yin als Yang, en alles in de natuur (en zelfs spullen) heeft z’n eigen, unieke Yin/Yang-verhouding. Ook de mens. Er is alleen iets waardoor we deze laten verstoren: ons verstand en hoe we daar vanuit interacteren met de seizoenen, activiteiten, voeding, andere mensen. Als we ons hier teveel door laten leiden, verstoren we het natuurlijke verloop der dingen (het één zijn met de Tao). Dat is niet erg, maar het idee is wel om te streven naar eenheid met de Tao (en dus een balans tussen Yin en Yang) en daarmee geluk en harmonie. Dat is een oefening die we elk moment weer opnieuw kunnen uitvoeren; alles interacteert tenslotte met elkaar en daarmee verandert alles continu (ook ons Zelf, het Taoïsme ziet het Zelf niet als een vaststaand iets). Een balanceeroefening vanuit het Zijn.

 

 

Over Wildthings Collectables

 

Dat is de basis, en door dit mooie symbool bij me te dragen herinnert het me aan hoe ik in het leven wil staan: open en transformatief. Het Yin Yang symbool wordt door de toenemende populariteit wel eens een modestatement genoemd, maar ik zie het écht anders. Zolang je weet waar het voor staat, kan het juist een mooie visuele reminder zijn aan wat telt. Dat vind ik iets heel moois.

 

Wildthings Collectables, een prachtig eerlijk (en Nederlands!) sieradenmerk, lanceert deze week een prachtige Yin Yang collectie. De collectie is vanzelfsprekend gebaseerd op dit krachtige symbool en – als je ’t mij vraagt – misschien wel een extra een mooi teken om in deze roerige tijd bij je te dragen. De collectie bestaat uit prachtige tijdloze ringen, kettingen (mooi om op je hart te dragen!), oorbellen die allemaal subtiel zijn qua stijl en echt overal bij passen. De zilveren sieraden worden gemaakt van gerecycled zilver en de gouden sieraden zijn gold plated.

 

De collectie wordt in mijn thuisstad Amsterdam ontworpen en met de hand gemaakt door vakmensen in Bali, die een eerlijk salaris ontvangen, op normale werktijden werken en recht op zwangerschapsverlof en kinderopvang hebben. Al vanaf het begin van mijn duurzame modereis ben ik groot fan van dit merk (want, hallo, style wise is het één van de mooiste sieradenmerken die er zijn, toch?) en ik draag mijn Matisse ketting bijna elke dag.

 

Bekijk de Yin Yang collectie

 

___________

Dit artikel is geschreven vanuit een samenwerking met Wildthings Collectables.

 

 

______

De beste sustainable fashion inspiratie in je inbox?

Schrijf je in voor de gratis WSS newsletter en ontvang elke twee weken het laatste nieuws uit de duurzame modewereld, inspirerende merken, kritische blikken op de kledingindustrie, brand guides, kortingscodes en ander moois. Gewoon lekker makkelijk in je mailbox 🙂