Brand Guides
De grote duurzame laarzen guide

De grote duurzame laarzen guide

Je ziet ze weer overal in het straatbeeld: hoge laarzen. Cowboy boots, worker boots, Frans of Scandinavisch – the high boot is here to stay. Heel leuk, maar tussen alle fast fashion is het moeilijk zoeken naar verantwoorde exemplaren. Waar vind je de mooiste hoge duurzame laarzen? In deze Brand Guide vind je alle mooie merken verzameld (ook vegan merken!). Zoveel moois – grote kans dat jouw perfecte boots ertussen zitten 🙂

 

Goed om te weten: duurzaamheid is complex en de merken in deze lijst verschillen qua idealen. Alle merken hebben een focus op eerlijke arbeidsomstandigheden, iets dat ik zelf heel belangrijk vind (al zit ook op dat gebied weer verschil tussen de merken). Veel merken werken met leer, maar er zitten ook vegan merken tussen, of merken met een grote vegan collectie. Zelf heb ik laarzen van Sézane (de Adele boots, geweldig) en Alohas (de West boots) en die kan ik beide enorm aanraden. Alohas heeft de mooiste en grootste vegan collectie in deze lijst, echt het checken waard! Enneh… meer merken ontdekken? Bekijk ook mijn  Sneakers Guide, de Enkellaarzen Guide en de Grote Eerlijke Merkenindex. Zoveel moois te vinden!

 

P.s. Eigenlijk vind ik de term ‘duurzame laarzen’ in dit artikel niet terecht, en he bevat totaal niet de nuance die zo hard nodig is in de duurzaamheidsdiscussie, maar als ik veel mensen in hun zoektocht wil helpen, moet ik goed vindbaar zijn op Google. Dit is voor nu even de enige manier.

 

Sézane
Alohas (ook vegan laarzen)
Flattered
Aeyde

Ganni
Miista

Reformation
Nae
Good Guys Don’t Wear Leather
Feners

Rita Row
Vestiaire Collective

The Next Closet

 

 

Sézane

 

Maat 35 t/m 42
✓ B Corp
✓ focus op eerlijke arbeidsomstandigheden

 

Duidelijk één van de populairste namen in deze Guide: Sézane. Het Franse kledingmerk staat bekend om z’n prachtige Parijse stijl en de grote, vrij tijdloze collectie, mooie pasvormen en de goede prijs/kwaliteitverhouding. Ik heb hier zelf ook alleen maar positieve ervaringen mee. Bovendien vindt ik het – voor zo’n groot merk – goed dat Sézane niet werkt met snelleseizoenscollecties en uitverkoop, maar met kleinere ‘drops’ die bij populariteit worden bij geproduceerd (dat is ook de reden dat items snel uitverkocht zijn). Zo probeert het merk overproductie tegen te gaan en altijd een vaste, eerlijke prijs te geven. Wel heeft het een schaduwzijde: dit kan koophonger opwekken. Hier lees je mijn uitgebreide merkanalyse van Sézane.

 

Wat niet veel mensen weten is dat dit bedrijf een B Corp is. Sézane heeft een focus op eerlijke arbeidsomstandigheden en produceert 2/3 in Europa (al zegt dat niet zoveel). Sézane werkt met leer (helaas geen vegan opties), maar ik kan uit ervaring zeggen dat hun schoenen van hele hoge kwaliteit zijn.

 

Vooral hun Adele boots zijn geweldig. Ik heb ze in camel. Fantastische fit, fijne hakhoogte, lopen lekker en super kwaliteit. Grote aanrader!

 

Bekijk de collectie

 

 

Alohas

 

Maat 35 t/m 44
✓ fair en lokaal gemaakt in Spanje
✓ made to order (geen overproductie)
✓ core collectie, no sale
✓ ook grote vegan collectie

 

Alohas is één van mijn favoriete merken uit deze lijst. Dit Spaanse prachtmerk heeft een enorme laarzencollectie en staat bekend om het on demand productiemodel. Na een pre-order periode worden alle bestellingen geproduceerd bij de vaste, lokale productiepartners in Spanje waar Alohas mee samenwerkt. Zo kan het merk bijna alleen produceren wat nodig is en wordt er veel milieu-impact uit overproductie bespaard. Alohas werkt met een core collectie werken van veel vaste modellen die jarenlang in de collectie blijven. Elk seizoen wordt deze aangevuld met nieuwe kleuren en weer enkele nieuwe modellen.

 

Alohas heeft een snelgroeiende collectie met vegan modellen, zoals cactus- en maïsleer. Bekijk de vegan collectie hier. Benieuwd hoe Alohas scoort op duurzaamheid? Lees mijn uitgebreide merkanalyse (met daarin ook een kritische noot).

 

Bekijk de collectie

 

 

Flattered

 

Maat 35 t/m 42
✓ focus op eerlijke arbeidsomstandigheden (+ gemaakt in Italië, Spanje en Portugal)

 

Flattered heeft een uitgebreide en veelzijdige (prachtige!) collectie. Het Zweedse schoenenmerk startte in 2013 met een tijdloze collectie ballet flats – vandaar de naam – maar maakt inmiddels ook loafers, enkellaarzen, hoge laarzen, slippers en sandalen. Hoewel het merk op materiaalgebied echt meer mag innoveren, heeft Flattered een focus op eerlijke arbeidsomstandigheden en produceert bij enkele vaste partners in Italië, Spanje en Portugal.

 

Bekijk de collectie

 

 

Aeyde

 

Maat 36 t/m 42
✓ onder eerlijke arbeidsomstandigheden gemaakt in Italië
✓ staat bekend om topkwaliteit

 

Zó mooi – als je het kunt betalen 🙂 Aeyde is een Duits designer schoenenmerk met een fantastische tijdloze collectie, waarvan een deel terugkomende core collectie is. Aeyde hecht veel waarde aan vakmanschap en een slow productieproces, en produceert onder eerlijke arbeidsomstandigheden bij vaste Italiaanse fabrieken (altijd familiebedrijven) waar het merk een hechte relatie mee heeft.

 

Bekijk de collectie

 

 

Ganni

 

Maat 35 t/m 44
✓ fair geproduceerd (Fair Wear member)
✓ voornamelijk duurzame materialen

 

Toen ik vorig jaar een uitgebreide merkanalyse van Ganni deed, had ik nog geen idee dat het merk zo goed bezig was. Sinds Ganni een paar jaar geleden besloot om écht actief te verduurzamen bezig was, zijn er zoveel stappen gezet dat ik dit merk echt als een pionier in z’n markt beschouw. Ganni is niet alleen heel transparant over z’n werkwijze en productieproces; ook op alle duurzaamheidsvlakken laten ze zien dat ze echt actief stappen zetten. Denk aan duurzaam en innovatief materiaalgebruik en een grote focus op eerlijke arbeidsomstandigheden: Ganni is sinds 2022 Fair Wear member.

 

Ik hou van de manier waarop Ganni de consument actief meeneemt in haar duurzame reis. Check het @ganni.lab Instagramaccount voor inspiratie. Ja, het is trendy, ja ze werken met seizoenscollecties en uitverkoop, maar van alle trendy merken (die er ook moeten zijn om de diehard fashionista’s aan te spreken) is Ganni fantastisch bezig.

 

Bekijk de collectie

 

 

Reformation

 

Maat 34,5 t/m 42
✓ focus op eerlijke arbeidsomstandigheden
✓ gemaakt van duurzame materialen
✓ Petites & Extended Sizes collectie

 

Reformation is één van de eerste merken waar ik kocht toen ik m’n duurzame modereis startte. Het L.A. based ‘sustainably meets sexy’-merk sprak me enorm aan vanwege de trendy collecties, die voor mij een brug sloegen tussen mijn idealen en mijn stijl. Inmiddels kijk ik wat kritischer naar hun collectiemodel, maar feit blijft: Reformation is voor fashionista’s gewoon een geweldige optie. Het bedrijf gebruikt steeds meer duurzame materialen (al zie ik nog vrij veel synthetische materialen) en bijna altijd monomaterialen die goed gerecycled kunnen worden. Reformation hecht waarde aan eerlijke arbeidsomstandigheden en is heel transparant in de uitgebreide Sustainability Reports (en welk ander merk publiceert elk kwartaal een compleet report?).

 

De kledingcollectie is enorm en ook heeft Ref. een beknopte collectie laarzen. Goed om te weten: hun ‘Extended Sizes‘ kledingcollectie gaat tot maat 56! En ook fijn: de douanekosten, invoerrechten én verzendkosten zitten al inbegrepen bij de prijs. Zo kom je niet voor nare verassingen te staan. En check ook

 

Bekijk de collectie

 

 

Good Guys Don’t Wear Leather

 

Maat 36 t/m 46 (de meeste maten t/m 41)
✓ focus op eerlijke arbeidsomstandigheden
✓ 100% vegan
✓ gemaakt van duurzame materialen (zoals appelleer)

 

Dit activistische Franse merk is een must check als je vegan bent. Good Guys Don’t Wear Leather is namelijk 100% vegan en heeft een uitgebreide schoenencollectie in een breed matenspectrum, al zijn de meeste modellen hoge laarzen verkrijgbaar in maat 36 t/m 41. Good Guys produceert onder eerlijke arbeidomstandigheden bij vaste partners in Portugal en Italië. Heel tof: naast synthetische vegan materialen experimenteert het bedrijf ook met biobased (duurzamere) alternatieven, zoals appelleer.

 

Bekijk de collectie

 

 

Miista

 

Maat 35 t/m 42
✓ eerlijk geproduceerd in Spanje
✓ eigen fabriek(!)

 

Qua stijl één van de meest edgy merken in de lijst: het Engelse Miista is een experimenteel walhalla voor modeliefhebbers. Als je op zoek bent naar echt aparte modellen, kleuren en materialen: kijk hier eens rond. Want heel tof: Miista produceert sinds 2020 in de eigen(!) fabriek in Spanje. Er zijn maar weinig merken die een eigen fabriek hebben vanwege de grote verantwoordelijkheid en het vereiste specialisme dat daarbij komt kijken. Miista produceert onder eerlijke arbeidsomstandigheden en heeft volledige controle op het naleven ervan. Dat is super! Ook de materialen worden vrij lokaal gesourced: in Italië, Portugal en Spanje. Miista heeft gezegd momenteel hard te werken aan een meer circulaire werkwijze. Ik ben heel benieuwd!

 

Bekijk de collectie

 

 

Feners

 

Maat 35 t/m 42
✓ eerlijke arbeidomstandigheden
✓ lokaal geproduceerd in Spanje

 

Het Spaanse Feners is een merk om in de gaten te houden. Qua stijl zijn ze super trendy en hoewel je daar als duurzame diehard kritisch op kunt zijn, denk ik dat ze voor veel fashionista’s een geweldig alternatief zijn voor soortgelijke merkjes die níet fair produceren. Tof aan Feners: ze zijn heel transparant én ze produceren bij vast productiepartners in thuisland Spanje. Super lokaal dus, en dat betekent vaak dat er goed zicht is op eerlijke arbeidsomstandigheden. Hoewel Feners vegan ‘leren’ kleding maakt, zijn alle laarzen wel gemaakt van leer (van de Leather Working Group). Hun kleding is ook érg tof, echt het checken waard.

 

Bekijk de collectie

 

 

NAE

 

Maat 36 – 42
✓ fair & lokaal gemaakt in Portugal
✓ 100% (PETA approved) vegan
✓ gemaakt van duurzame materialen

 

Als je op zoek bent naar vegan boots, check dan ook Nae. (No Animal Exploitation). Het Portugese merk is niet alleen 100% PETA approved vegan, maar ze proberen op alle vlakken zo goed en duurzaam mogelijk te werken. De volledige collectie wordt onder eerlijke arbeidsomstandigheden en lokaal in thuisland Portugal geproduceerd. En in tegenstelling tot de meeste vegan schoenenmerken is Nae ook enorm duurzaam-innovatief in materiaalgebruik: zo heeft het merk collecties gemaakt van Pinatex (ananas’leer’), kurk, biokatoen en gerecyclede PET-flessen.

 

Bekijk de collectie

 

 

Rita Row

 

Maat 36 – 41
✓ focus op eerlijke arbeidsomstandigheden

 

Het Spaanse Rita Row staat vooral bekend als kledingmerk, maar dit seizoen hebben ze ook schoenen in de collectie. Ik hou van hun stijl: vrij tijdloos, maar altijd met opvallende details of een edgy twist. Rita Row is een female owned bedrijf en hecht daar veel waarde aan. Alle kleding wordt lokaal in Spanje geproduceerd en ook de materialen worden zo lokaal mogelijk gesourced. Eerlijke arbeidsomstandigheden zijn heel belangrijk voor Rita Row. De laarzen worden in Mexico gemaakt.

 

Bekijk de collectie

 

 

Tweedehands:
Vestiaire Collective / The Next Closet

 

Nog het meest duurzaam: een tweedehands aankoop doen. Naast Vinted, genoemd in de intro, zijn er genoeg optie waar je fantastische duurzame laarzen van designers kunt vinden. Het Nederlandse The Next Closet is een resellplatform voor vintage en tweedehand designerkleding. Goed om te kijken, want alle verkopers zijn Nederlands en dus worden items vrij lokaal verstuurd.

 

Een voordeel van het internationale Vestiaire Collective, is daarentegen dat het aanbod enorm is. Op dit grote resellplatform vind je alle designermerken die je maar kunt bedenken, en veel fantastische items in zeer goede staat. Producten worden (ook op echtheid) gecheckt voordat ze naar jou toe gaan. Aanrader!

__________

 

Fotocredits
Alle foto’s bij dit artikel zijn afkomstig van en eigendom van de merken zelf.

______

De beste sustainable fashion inspiratie in je inbox?

Schrijf je in voor de gratis WSS newsletter en ontvang elke twee weken het laatste nieuws uit de duurzame modewereld, inspirerende merken, kritische blikken op de kledingindustrie, brand guides, kortingscodes en ander moois. Gewoon lekker makkelijk in je mailbox 🙂