Brand Guides
Brand Guide: de mooiste eerlijke en duurzame enkellaarzen

Brand Guide: de mooiste eerlijke en duurzame enkellaarzen

Ben je op zoek naar de perfecte eerlijke en duurzame enkellaarzen? In deze guide vind je de mooiste merken voor de perfecte boots. Toegegeven: je betaalt er wat meer voor dan bij je lokale fast fashion (sweat)shop. Maar probeer eens wat langer te sparen voor een mooi, kwalitatief paar, dan ben je er extra blij mee en zuiniger op. Ik spaarde heel lang voor mijn klassieke Jensen boots van Acne Studios en daar ben ik tot op de dag van vandaag – 3,5 jaar en 2 zolen later – zo blij mee. Buy less, choose well, make it last! Enjoy!

 

P.s. Aangezien duurzaamheid uit ontzettend veel facetten bestaat en ‘duurzame enkellaarzen’ dus lastig te definiëren zijn, vind ik het moeilijk om per merk te zeggen of het merk in z’n geheel duurzaam is, of ‘alleen’ onder eerlijke arbeidsomstandigheden produceert. Van sommige merken weet ik namelijk dat ze schoenen maken van topkwaliteit, die lang meegaan. Maar op het gebied van het productieproces weet ik vaak weinig over de duurzaamheid ervan. Tegelijkertijd weet ik dat jullie het liefst scannen, en het liefst nog kopjes als ‘fair’, ‘sustainable’ of ‘vegan’ lezen boven elk merk. Ik heb geprobeerd om alles (beknopt!) iets meer te specificeren. Hopelijk helpt het je op weg.

 

P.s. Als er bij een merk níet ‘staat bekend om goede kwaliteit’ staat, betekent het niet dat het merk geen kwaliteit levert. Het betekent alleen dat ík geen mensen om me heen ken (of zelf ervaring heb) die de kwaliteit kunnen bevestigen. Van sommige merken weet ik het wel en daarom wil ik dat graag benadrukken, zodat je in ieder geval weet dat het product lang meegaat.

De mooiste merken voor eerlijke en duurzame enkellaarzen:

 

Alohas
Aeyde
Sézane
Flattered
Filippa K
Everlane
About Arianne
Miista
Sendra
Mireia Playa
Acne Studios
Collection and Co
Toral

 

 

 

 

 

 

 

Alohas

 

✓ fair gemaakt in Spanje
✓ made to order
✓ ook vegan modellen

 

Alohas is (misschien wel met stip) één van mijn favoriete merken uit deze lijst. Dit Spaanse prachtmerk heeft een heerlijke collectie enkellaarzen in allerlei kleuren en prints. Zelf heb ik de West Black Vintage boots al ruim een jaar en het zijn echt lievelingsschoenen. Ze zitten heerlijk en de kwaliteit is top (let op: ze vielen bij mij 1 complete maat groter). En fijn: sinds dit jaar zijn ze ook in een vegan variant verkrijgbaar!

 

Bekijk de collectie

 

 

Aeyde

 

✓ onder eerlijke arbeidsomstandigheden gemaakt in Italië
✓ staat bekend om topkwaliteit

 

Misschien wel mijn favoriete merk voor enkellaarzen. Aeyde is een Duits schoenenmerk met een fantastische tijdloze collectie en een stijl- en detailgevoel waar je ‘u’ tegen zegt. Aeyde heeft een uitgebreide collectie enkellaarzen in allerlei kleuren en modellen. Ik hoor hele goede verhalen over de kwaliteit. Aeyde produceert onder eerlijke arbeidsomstandigheden bij vasteItaliaanse familiefabrieken. Zeker duurzame enkellaarzen, dus!

 

Bekijk de collectie

 

 

Sézane

 

✓ B Corp
✓ focus op eerlijke arbeidsomstandigheden

 

Het Franse Sézane is mateloos populair en ik moet je zeggen dat ik er style wise ook een zwak voor heb. Niet alleen scoort Sézane goed op tijdloosheid, hun goede fit en kwaliteit. Ik vind het goed – voor zo’n groot merk – dat ze niet werken met seizoenscollecties en uitverkoop, maar met kleinere batches die bij populariteit worden bij geproduceerd (dat is ook de reden dat items snel uitverkocht zijn). Zo probeert het merk overproductie tegen te gaan en altijd een vaste, eerlijke prijs te geven.

 

Wat niet veel mensen weten is dat dit bedrijf een B Corp is. Het merk heeft een focus op eerlijke arbeidsomstandigheden en produceert 2/3 in Europa (al zegt dat niet zoveel). Sézane werkt met leer (geen vegan schoenen), maar ik kan uit ervaring zeggen dat hun schoenen van hele hoge kwaliteit zijn.

 

Bekijk de collectie

 

 

Flattered

 

✓ geproducerd in Spanje
✓ ook vegan opties

 

Het Zweedse Flattered is een prachtig schoenenmerk met een klassieke stijl, soms een fijne twist en een grote collectie waarin het moeilijk is om je lievelingsschoenen níet tegen te komen. Flattered produceert onder eerlijke arbeidsomstandigheden bij vaste productiepartners in Zuid-Europa (voornamelijk Spanje). Mooi merk!

 

Bekijk de collectie

 

 

Filippa K

 

✓ grote focus op goede arbeidsomstandigheden (Fair Wear member)
✓ maakt mooie duurzame stappen
✓ groeiende core collection (tijd- en seizoensloos)

 

Als je op zoek bent naar mooie, kwalitatieve, tijdloze basics, is Filippa K je merk. Dit Zweedse label, vernoemd naar de oprichtster, heeft duurzaamheid en eerlijke productie hoog in het vaandel zitten. Bovendien is Filippa K lid van de Fair Wear Foundation, wat betekent dat het eerlijke arbeidsomstandigheden kan garanderen.

 

Bekijk de collectie

 

 

 

 

Everlane

 

✓ onder eerlijke arbeidsomstandigheden geproduceerd
✓ duurzaam productieproces

 

Everlane is een Amerikaans merk dat niet alleen een enorme collectie mooie basics heeft, maar zich ook hard maakt voor meer ‘radical transparency’ in de modewereld. Everlane maakt gebruik van duurzame materialen en produceert fair (hier vind je meer info over de fabrieken). Everlane heeft sindskort een prachtige schoenencollectie, waaronder veel enkellaarzen in verschillende kleuren.

 

Bekijk de collectie

 

 

 

 

Miista

 

✓ made in Spain

 

Nóg een lievelingsmerk. Miista is een Engels merk met Spaanse roots en maakt fantastische schoenen, met een focus op (enkel)laarzen en heels. Je vindt er hele basic, maar ook hele trendy en uitgesproken modellen. Van klassiekers tot wit lakleer, van plateauzolen tot croco en van simpel zwart tot neon. Ik heb zelf een paar Miista boots gehad en ik kan je zeggen dat ze heel lang mooi blijven. De gehele collectie wordt onder eerlijke arbeidsomstandigheden in Alicante geproduceerd. Mooi merk!

 

Bekijk de collectie

 

 

 

 

About Arianne

 

✓ fair gemaakt in Spanje

 


Dit Spaanse merk doet alles lokaal in het thuisland, van het design tot de eerlijke productie. De collectie is niet groot, maar er zitten zéker een aantal modellen bij die het bekijken waard zijn.

 

Bekijk de collectie

 

 

 

 

Sendra

 

✓ fair
✓ staat bekend om topkwaliteit
✓ locally made in Spain

 

Ben je meer een Western type of girl? Kijk dan echt even bij Sendra. Dit Spaanse merk bestaat al meer dan 100(!) jaar en is dé specialist in western boots. De gehele collectie wordt nog steeds odner eerlijke arbeidsomstandigheden geproduceerd in thuisland Spanje. Je vindt er allerlei soorten hoge cowboyboots, enkellaarzen, slangenprints en motor boots. En in heel veel kleuren. Ik heb veel positieve verhalen over de boots van Sendra gehoord, ze schijnen onverwoestbaar te zijn 🙂 Zeker duurzame enkellaarzen, dus!

 

Bekijk de collectie

 

 

 

 

Mireia Playa

 

✓ fair
✓ vegan
✓ locally made in Spain

 

Op zoek naar mooie vegan boots? Dan kun je natuurlijk bij Stella McCartney kijken, maar mocht dit merk onbetaalbaar voor je zijn (ik schat dat dit voor 99% van de mensen geldt ;)), kijk dan bij Mireia Playa. Dit Spaanse merk is 100% vegan – officially PETA approved- en de volledige collectie wordt lokaal in Spanje geproduceerd. Je vindt er mooie simpele modellen en uitgesproken stijlen. Mireia Playa is in Nederland verkrijgbaar bij thegreenlabels.com.

 

Bekijk de collectie

 

 

 

 

Acne Studios

 

✓ fair
✓ staat bekend om topkwaliteit (eigen ervaring)
✓ made in Italy

 

Heb je wat meer te besteden en zoek je wat apartere schoenen van hoge kwaliteit? Dan is Acne Studios een heel mooi merk. Voor deze guide heb ik niet de meest uitgesproken stijlen uitgekozen, maar die heeft het experimentele Scandinavisch label zéker wel. Acne Studios is lid van de Fair Wear Foundation en dat betekent dat je er zeker van kunt zijn dat de gehele collectie onder eerlijke arbeidsomstandigheden wordt geproduceerd. Ik heb zelf de Jensen boots in het zwart (ja, dat was flink sparen, maar ik wilde eens écht voor perfectie gaan) en ik kan je vertellen: ze gaan echt ontzettend lang mee. Ik draag ze alweer 3,5 jaar non stop en hoewel ik 2x de hak heb vervangen, kunnen ze nog jaren mee.

 

Bekijk alle boots van Acne Studios

 

 

 

 

Collection and Co

 

✓ fair
✓ vegan

 

Collection and Co is een Engels vegan schoenenmerk, dat niet alleen dierenwelzijn hoog in het vaandel heeft staan, maar ook onder eerlijke arbeidsomstandigheden produceert. Bij Collection and Co vind je een flinke collectie vegan (enkel)laarzen, altijd classy en gemaakt van mooie vegan materialen. Vooral die met een suede look vind ik erg mooi.

 

Bekijk alle enkellaarzen van Collection and Co

 

 

 

 

Toral

 

✓ fair
✓ made in Spain

 

Bij Toral vind je heel veel western boots, in allerlei soorten, maten en kleuren. Toral produceert onder eerlijke arbeidsomstandigheden in Spanje en vooral de lange boots vind ik heel mooi.

 

Bekijk alle boots van Toral

 

 

 

 

 

 

Op zoek naar een eerlijke en/of duurzame winterjas?

 

Check de grootste eerlijke en duurzame winterjassen Guide
of check de Grote Eerlijke Merkenlijst

 

 

__________

Fotocredits:
Alle foto’s bij dit artikel zijn afkomstig van en eigendom van de merken zelf.

______

De beste sustainable fashion inspiratie in je inbox?

Schrijf je in voor de gratis WSS newsletter en ontvang elke twee weken het laatste nieuws uit de duurzame modewereld, inspirerende merken, kritische blikken op de kledingindustrie, brand guides, kortingscodes en ander moois. Gewoon lekker makkelijk in je mailbox 🙂