Tips van Sara
Duurzame influencers (Instagram) met een inspirerende kijk op kleding

Duurzame influencers (Instagram) met een inspirerende kijk op kleding

Als je je kast (of je leven) wilt verduurzamen, helpt het enorm om mensen te volgen die je dagelijks inspireren. Ze laten je zien hoe het niet moet, hoe het wel kan en kunnen je wegwijs maken in de wereld van merken, claims, stijl en mentaliteit. Maar waar begin je, wie zijn het nou echt waard om te volgen (naast @when_sara_smiles natuurlijk ;))? In deze lijst vind je inspirerende (vooral Nederlandse) duurzame influencers / Instagrammers die jouw kijk op kleding positief beïnvloeden. Kende jij ze allemaal al?

 

Over het woord ‘influencer’

 

Belangrijk om te benadrukken: het woord ‘influencer’ roept bij veel mensen oppervlakkige associaties op.  En dat is zó jammer, want in de duurzame modewereld is het tegenovergestelde waar! Sterker nog: deze mensen zijn onmisbaar in de duurzame transitie! Ze vertellen belangrijke verhalen die modeliefhebbers helpen om bewuste keuzes te maken. Ze beïnvloeden de (beginnende) bewuste consument positief, als tegenreactie op alle accounts die brainless consuming stimuleren, en verdienen een groter podium dan ze vaak krijgen. Dit is een ode aan hen.

 

(er zijn ook veel inspirerende vrouwen die zich focussen op een bewuste lifestyle en daarin sustainable fashion meenemen. Ook zij verdienen een shout out. Bij deze @gabrielle_koster @quirinesmit @lisagoesvegan @zonderzooi @professionalwildchild <3)

 

Volg je mij (@when_sara_smiles) al op Instagram? 🙂

 

Dagelijks inspiratie op het gebied van duurzame merken en outfits, bewust consumeren, de mode-industrie en greenwashing. Doe je liever rustig aan met social media, maar wil je wel mijn maandelijkse e-mailnewsletter ontvangen? Schrijf je hier gratis in!)

Duurzame influencers met een inspirerende kijk op de mode-industrie

 

@aditimayer (links) is duurzame mode-activist en voorvechter van eerlijke rechten van vrouwen en in het specifiek kledingwerkers. Ze spreekt zich uit over racisme, (de)kolonialisering en exploitatie in de kledingindustrie, en hoe we meer de verbinding kunnen aangaan met onze kleding.

 

@jeannedekroon is zo’n inspirerende vrouw met (naast haar BIZAR FANTASTISCHE garderobe) zo’n liefdevolle kijk op de wereld en kleding. Jeanne is o.a. oprichter van @zazivintage (zo’n fantastisch merk!). Ze deelt haar persoonlijke reis én kennis over sisterhood, spiritualiteit, vakmanschap in kleding en leven in meer harmonie met de aarde.

 

Ook @ajabarber vind ik zo’n geweldige vrouw. Ze is auteur van het in 2022 verschenen boek Consumed (wil ik écht nog lezen) schrijft scherp en kristalhelder over de relatie tussen (over)consumeren, klimaatproblematiek, kolonialisme en racisme. Aja is 100% ‘echt’ in alles en een inhoudelijke verademing om te volgen op Instagram.

 

@venetialamanna is duurzame mode-activist en maakt o.a. geweldige (écht!) satirische Reels over greenwashing (aanrader :)). Ze deelt haar kritische blik op fast fashion merken die greenwashen en onethische praktijken in de mode-industrie. Daarnaast inspireert ze je om bewuster, liefdevoller en langer met je kleding om te gaan. Ik vind haar super scherp en echt een inspiratie.

 

 

 

 

 

 

@cosh.eco is geen persoon, maar een awesome online platform over duurzame kleding. Ik leer er altijd veel over greenwashing, de werkwijze van duurzame vs fast fashionmerken en ze delen mooie duurzame shopping routes per stad. Op Instagram deelt COSH! inspiratie en inzichten over duurzame materialen, greenwashing, de kledingindustrie en mooie merken en stores waar je wel met een gerust hart kunt kopen.

 

Megan McSherry van @acteevism is slow fashion activist en deelt niet alleen haar duurzame outfits, maar ook haar gedachten over duurzame kleding en low waste living. Ik heb haar niet zo lang geleden ontdekt en ik vind haar scherp en fijn om te volgen.

 

@the_rogue_essentials is zo’n heerlijk account, ook net ontdekt. Founder Heidi Kaluza deelt in satirische reels haar kritische blik op de kledingindustrie, consumeren greenwashing. Ik krijg er altijd een glimlach van en tegelijkertijd komt het keihard binnen. Super raak (en ik ga er zelf ook bijna filmpjes van maken ;))!

 

Madeleine Daryah Alizadeh van @dariadaria is een Oostenrijkse duurzame mode-activist met een kritische visie op merkcommunicatie en consumeren. Op haar account deelt ze o.a. haar tijdloze outfits. Voorheen deelde ze meer activistische content; tegenwoordig houdt ze zich veel bezig met het runnen van haar duurzame, inclusieve label dariadéh

 

 

Duurzame influencers met een focus op bewust consumeren

 

@talitakalloe is journalist, spreker en oprichter van online platform @soulstores, waarmee ze merken en winkels met idealen een podium geeft. Op Instagram deelt ze haar kijk op de mode-industrie, mooie merken en haar eerlijke kijk op het (bewuste en duurzame) moederschap.

 

Kun je wel wat duurzame shop én stylingtips gebruiken? Stephanie van @letstalkslow weet alles over het bouwen van een goed gecureerde, duurzame garderobe en deelt naast inspirerende kledingmerken ook veel tips om bewuster met je kast om te gaan (zoals één blouse op wel 5 verschillende manieren te dragen – nice!). Stephanie is auteur van het boek A Sustainable Wardrobe, aanrader als je meer wilt leren over dit onderwerp!

 

@alissonsimmonds is tof om te volgen als je nieuwe duurzame merken wilt ontdekken, en als je benieuwd bent naar duurzame stylingtips. Ze deelt veel outfitreels en deelt haar eerlijke overdenkingen en ervaringen m.b.t. duurzame kleding en bewust moederschap.

 

De maandelijkse e-mail nieuwsbrief van @consciouscurated (ook wel bekend als de wederhelft van minimalist @growthinkers) zit vol minimalistische stijl- en koopinspiratie. Op Instagram deelt Claire haar outfits en gedachten over haar minimalistische lifestyle, waaronder kleding. Fijne stijl!

 

 

 

 

@roosvinyard (Anna Roos van Wijngaarden) is duurzame modeliefhebber, journalist en model met een inspirerende kijk op de modewereld en duurzaamheid. Ze schrijft scherp en diepgaand over merken en de mode-industrie en kijkt hierbij echt vanuit een overviewbril. Ik vind haar heel verfrissend en ik volg haar graag, ook op Linkedin. Iemand om in de gaten te houden 🙂

 

Met haar duurzame campagnebureau @mumster_movement tilt Chanel Trapman storytelling over duurzame kleding echt nar een hoger level. Ze maakte onder andere inspirerende documentaires over bewust consumeren, respect voor de makers en circulariteit. Op Instagram geeft MUMSTER een podium aan inspirators, deelt ze nieuwe projecten én ze deelt maandelijks een Conscious Fashion Event Calendar met mooie events.

 

Journalist Susan Sjouwerman van @modeconomie is heel interessant om te volgen als je op de hoogte wilt blijven van nieuws uit de (duurzame) modewereld. Susan deelt nieuws en haar inhoudelijke kijk op de mode-industrie vanuit economisch perspectief en doet dit heel scherp. Ik volg haar heel graag en ze is altijd super actueel in haar berichtgeving. Ik ben zo blij dat ze er is! Aanrader!

 

Rachel Cannegieter runt @rethinkrebels, een Circular Impact Consultancybureau. Dit houdt in dat ze merken en retailers helpt om te verduurzamen en hun positieve impact te vergroten. Via Instagram deelt ze haar kennis en inspiratie om merken en consumenten te helpen verduurzamen.

 

 

Duurzame influencers met een focus op creatief worden met je huidige garderobe

 

Ooit gehoord van shoppen in je eigen kast? Hierbij koop je geen nieuwe kleding, maar (her)ontdek je je stijl en word je creatiever met wat je al hebt. Ik hoorde de term ooit voor het eerst bij Chiara van @indiaaninjekast, die als stijlcoach haar inspirerende kijk op zelfliefde, stij kleding, combineren en kopen deelt. Haar motto: “vier jezelf, koester wat je hebt”. Inspirerende vrouw 🙂

 

@christinegialamatzis is een kei in creatief met je kast omgaan en deelt van haar persoonlijke overdenkingen op Instagram. Ook heeft ze een online programma dat je helpt om je outfitstress om te bouwen in jouw droomgarderobe. Christine heeft ook een podkast: een (Pod)cast vol liefde, waarin ze met mensen in de duurzame modewereld in gesprek gaat over hun kast. In aflevering 6 spreekt ze met mij!

 

@alisakoz woont in Spanje (en schrijft Engelstalig) en vind ik heel fijn om te volgen op het gebied van de Capsule Wardrobe. Elk seizoen deelt ze op basis hiervan haar kastindeling, outfit-opties en styling tricks. Super toegankelijk. Ik hou van haar openheid en ze inspireert me om gelukkiger te zijn met minder kleding.

 

@lauralagomcom (voorheen @lauraenjames) is een expert op het gebied van de Capsule Wardrobe en biedt super populaire cursussen aan op dit gebied. Op Instagram deelt ze tips en inspiratie om bewuster met je kast om te gaan, en vooral gelukkiger te zijn met minder.

 

 

Duurzame influencers met een creatieve mindset en een fijne stijl

 

@michelleamo is stylist en duurzame creative, en haar Instagram is een vrolijke kleurenexplosie vol vintage en duurzame merken. Ik vind haar stijl en haar positieve persoonlijkheid heerlijk om naar te kijken. En ze laat zien dat sustainable & fashionable perfect hand in hand gaan.

 

@rashi.agarwal is duurzame modeliefhebber, model en creator (ook werkzaam bij Fair Wear en ze runt haar eigen duurzame tassenlabel @shopraff) met een uitgesproken mening over o.a. duurzaamheid en feminisme.

 

Arlette Puck van @deutrechtsemoderevolutie is fijn om te volgen als je nieuwe duurzame merken wilt ontdekken. Ook deelt ze haar eerlijke gedachten over bewust kopen, de kledingindustrie en haar eigen kast. Allemaal heel persoonlijk en toegankelijk. Fijn!

 

Martina Novakova van @withfairflair is conscious creative, filmmaker en duurzame modeliefhebber. Op Instagram deelt ze vaak duurzame outfits en merken. Ik vind haar stijl tof, ze laat zien dat je met idealistische merken en vintage ook hele trendy outfits kunt creëren. Op een duurzame manier, dus!

 

 

 

 

Signe van @useless_dk is een (Deense) style coach en Capsule Wardrobe expert. Met haar minimalistische garderobe bewijst ze dat je niet veel nodig hebt om een mooie, duurzame garderobe te bouwen. Hoewel haar stijl best wel van de mijne af ligt, vind ik haar manier van kleden en garderobe bouwen heel inspirerend.

 

Jessica van @thriftedandfair is leuk om te volgen als je graag nieuwe merken ontdekt. Haar vrolijke stijl en toegankelijke tips helpen je bewustere keuzes te maken. Leuk account!

 

Als je een beetje thuis bent in de duurzame modewereld, heb je een traanje met me weggepinkt toen Fair Friday aankondigde te stoppen. Gelukkig deelt @anne_vtvv nog steeds regelmatig duurzame mode-inspiratie. Sowieso een mooi account om te volgen op het gebied van duurzaamheid, spiritualiteit en mindset.

 

@laurafromthedesert is de enige Vlaamse in dit rijtje, maar ze hoort er zeker tussen. Laura deelt op Instagram haar persoonlijke ervaringen, tips en tricks naar een duurzame lifestyle. Je vindt regelmatig fijne merken en outfits op haar account, en ik vind dat ze een hele fijne, positieve, no judging energie heeft om te volgen.

 

 

______

De beste sustainable fashion inspiratie in je inbox?

Schrijf je in voor de gratis WSS newsletter en ontvang elke twee weken het laatste nieuws uit de duurzame modewereld, inspirerende merken, kritische blikken op de kledingindustrie, brand guides, kortingscodes en ander moois. Gewoon lekker makkelijk in je mailbox 🙂