Inspiratie
De beste boeken over duurzame kleding en fast fashion (2023 leeslijst vakantie)

De beste boeken over duurzame kleding en fast fashion (2023 leeslijst vakantie)

Ook klaar met fast fashion en jezelf een ongeluk kopen? Ben je benieuwd hoe je je garderobe kunt verduurzamen, maar weet je niet hoe? Wil je meer weten over de schaduwzijde van de huidige mode-industrie? Of juist toegankelijke tips voor een bewustere mindset? Goed nieuws! De afgelopen jaren zijn er namelijk veel mooie boeken over duurzame kleding en de schaduwzijde van de fast fashion industrie geschreven. De meest inspirerende op een rij! En vergeet niet om ook mijn artikel met filosofische boekentips te checken. 

 

Kritische boeken over fast fashion en het bizarre huidige modesysteem

 

1. Het meest scherpe en inspirerende boek out there is sowieso The World Is On Fire But We’re Still Buying Shoes (EN), door ex High Snobiety redacteur Alec Leach. Het dunne, pakkende boekje leest als een manifest, staat vol pijnlijke waarheden en is een belangrijke reminder aan wat duurzame kleding écht inhoudt. Must read.

 

2. Ik heb Consumed (EN) door Aja Barber (volgtip op Instagram!) nog niet gelezen, maar volgens velen is het een enorme tip. Dit belangrijke boek legt namelijk de link tussen consumentisme, kolonialisme en klimaatverandering – een link die essentieel is als we het complexe systeem willen veranderen. Consumed helpt je als lezer om beter te begrijpen waarom je koopt wat je koopt, hoe kleding wordt gemaakt, hoe grote bedrijven daarvan profiteren en wat de mode-industrie nodig heeft om te veranderen.

 

3. In Stoppen Met Shoppen neemt journalist J.B. Mackinnon je mee in het scenario waar vaak over wordt gepraat, maar waar weinig mensen de consequenties van beseffen: wat als we van de ene op de andere dag ineens shoppen met kopen?  Wat gebeurt er met kledingmerken? Met fabrieken? De aarde? En onze eigen mentaliteit? Dit boek laat – gebaseerd op onderzoeken – de complexiteit van de mode-industrie zien. En, nog belangrijker: de winst van minder consumeren.

 

4. Het Koopinfuus is onwijs interessant als je alles wilt weten over de manipulatietechnieken van bedrijven die ons verslaafd willen maken aan online bestellen. Ik ben er onlangs in begonnen en ik was in shock toen ik las hoe ver deze koopfuik het gaat. Gelukkig laat het boek ook zien hoe je als bedrijf op een ethische manier online te werk gaat. Super interessant voor marketeers, communicatie-experts, UX designers en consumenten.

 

5. In Fashionopolis (EN) zoomt schrijver Dana Thomas uitgebreid en scherp in op de schaduwzijde van de fast fashion industrie. Als ervaren modejournalist is ze op veel plekken geweest in dit pakkende boek kaart ze jeftige misstanden aan die laten zien dat het systeem écht op de schop moet. Ook deelt ze inspirerende alternatieven die laten zien hoe het – op allerlei manieren – ook anders kan. Ik vond het een eye-opener.

 

6. Ook duurzame modejournalist Lucy Siegle schrijft kritisch over onze drang naar goedkope kleding in To Die For – Is fashion wearing out the world? (EN). Ik heb het zelf niet gelezen, maar Lucy Siegle is een gerenommeerde naam in de duurzame modewereld en ik geloof dat dit boek goed – en heel kritisch – laat zien hoe de fast fashion industrie zichzelf voorbij is gelopen in z’n race to the bottom.

 

 

Boeken over een duurzame garderobe bouwen

 

7. A Sustainable Wardrobe van Stephanie van den Sigtenhorst is een fijne, toegankelijke beginnersgids voor iedereen die een duurzame garderobe wil. Het Nederlandstalige boek – in perfect handbagageformaat! – leest makkelijk en staat vol kennis tips en tricks om duurzamer te kopen, je stijl te ontwikkelen, meer te leren over de kledingindustrie en hoe je je kleding beter kunt verzorgen. En zelfs na vijf jaar in de duurzame modewereld las ik nog zóveel nieuws in dit boek. Een grote aanrader, ook om cadeau te doen!

 

8. In Kleerkastvasten neemt journalist Sarah Vandoorne je mee in haar mega-interessante onderzoek naar de textielketen en ons eigen koopgedrag. Het begon als een experiment om zes weken lang slechts zes kledingstukken te dragen, als reactie op de koophonger die het huidige modesysteem bij ons losmaakt. Dit groeide uit tot een jarenlange zoektocht naar antwoorden op vragen als: waar komen onze kleren vandaan, hoe worden ze gemaakt, wie maakt ze en waar belanden ze als wij ze niet (meer) willen? Staat op mijn lijst!

 

9. Lijkt het je heerlijk om een super gestructureerde, beknopte garderobe te hebben? Waarbij alles bij elkaar past en je altijd iets hebt om aan te trekken? Dan is de Capsule Wardrobe echt iets voor jou. Alles te weten komen over dit onderwerp? In het boek De Capsulegarderobe helpt stylist Leonie Huisman je van A tot Z aan een duurzame, keuzestressloze kledingkast waar je alles uit haalt en elke dag weer vol liefde voor staat.

 

Boeken over zelf kleding maken

 

10. Een boek dat ik zelf ontzettend leuk vind, is Hoe Maakt U Het? (door Noëlle As en Lea Pauw). Het is een toegankelijk en fashionable naaiboek voor jonge meiden, vól met patronen en tutorials voor trendy kledingstukken. Echt uniek in z’n soort, vind ik. En zo leuk om als cadeau te geven aan iemand van 15+.

 

11. Ook Het Grote Naaiboek (door Nienke Leverink en Pieke Stuvel) is een grote tip. Dit boek bevat álle beginnersinformatie voor iedereen die wil leren naaien. Het is toegankelijk geschreven en je leert echt from scratch hoe een naaimachine werkt, hoe patronen werken en het zit vol versteltips. De boodschap: ook jíj kunt zelf een tas, broek of sjaal maken.

 

Boeken over duurzamer leven

 

12. Lees je graag een boek dat breder gaat over duurzamer leven? Dit Gebeurt Er Als Je Duurzamer Gaat Leven is onwijs leuk en scherp geschreven. Youtuber/influencer Marije van der Made veegt zonder pardon alle misvattingen over een duurzame lifestyle van tafel. Perfect naslagwerk voor iedereen die het gevoel heeft zich de hele tijd te moeten verantwoorden naar z’n omgeving. Dit boek zit namelijk vol feiten die alle aannames de wereld uit helpen. En een deel gaat over kleding!

 

13. Ook Dit Is Een Goede Gids van Marieke Eyskoot (duurzaamheidsexpert en Binnenstebuiten presentator) zit vol toegankelijke tips en tricks om low key je leven te verduurzamen op allerlei vlakken. Een flink deel gaat over mode, maar Marieke stipt ook onderwerpen als duurzame beauty, lifestyle, werk en reizen aan. Vergeet ook niet het jongere zusje, Dit Is Een Goed Gidsje te checken of cadeau te doen aan een (wat ouder) kind. Bomvol toegankelijke info die niet alleen aan het denken zet over consumeren, maar ook over meer van jezelf houden.

 

Boeken over minimalisme en filosofie

 

14 + 15. Bij een duurzamere garderobe hoort ook een tevredener mindset. Op dit gebied haal ik veel inspiratie uit het minimalisme. In Verlangen Naar Minder deelt Jelle Derckx zijn reis naar een ‘leven vanuit de essentie’. Het boek bevat veel tips die je perfect kunt toepassen op je kledingkast. Ook Dennis Storm behandelt in zijn boek Weg Ermee uitgebreid onze relatie met spullen. Ook deelt hij hoe we een tevreden mindset – en een bewustere relatie met kleding – kunnen ontwikkelen.

 

16 + 17. In het verlengde daarvan zijn de bestsellers Opgeruimd! en Spark Joy van Marie Kondo nog steeds goede naslagwerken voor iedereen die een opgeruimder huis – en leven – wil.

 

18. Zelf ben ik groot fan van filosofische boeken, al gaan deze vaak niet direct over kleding. In één van mijn all time favourites, Walden (1854), schrijft filosoof Henry David Thoreau onder andere over hoe we onszelf gek maken met onze honger naar meer, en hoe een leven met minimale middelen en maximale harmonie met de natuur werkelijk gelukkig maakt.

 

19. Ook raad ik het boek Filosofie voor een Weergaloos Leven van Lammert Kamphuis aan. Dit boek bevat namelijk een heel hoofdstuk over het verminderen van je verlangens en het vergroten van je tevredenheid. Het is heel toegankelijk geschreven en daarmee één van mijn filosofiefavorieten. Andere filosofen die zich op tevredenheid stortten – en die mij enorm inspireerden – waren onder andere Seneca en Epicurus.

 

 

Meer inspiratie nodig waar je wél met een gerust hart kunt kopen?

 

Bekijk mijn uitgebreide Brand Guides, of kijk rond in de De Grote Eerlijke Merkenindex. In deze zoektool vind je meer dan 250(+!) duurzame kledingmerken verzameld!

 

__________

 

Fotocredits
Alle foto’s bij dit artikel zijn afkomstig van de editorial campagnes van Faithfull. Dit artikel bevat affiliatelinks naar bol.com, voor mij de enige manier om met een kleine commissie mijn schrijftijd te vergoeden. Veel dank voor je begrip! 🙂

 

 

 

 

Wil je me supporten of bedanken?

 

Om mijn platform gratis te houden, doe ik samenwerkingen met idealistische merken waar ik achter sta, en werk ik met donaties. Waardeer je mijn werk en wil je me supporten? Via deze Tikkie link kun je een symbolische koffie of lunch voor me kopen, waarmee je tijd koopt die ik in nieuwe artikelen kan steken. En áls je iets koopt, kan dat via één van mijn affiliatelinks. Dan ontvangt WSS een kleine commissie over het bestelbedrag. Ontzettend bedankt! 🙂

Tikkie link

(dankjewel!!)

______

De beste sustainable fashion inspiratie in je inbox?

Schrijf je in voor de gratis WSS newsletter en ontvang elke twee weken het laatste nieuws uit de duurzame modewereld, inspirerende merken, kritische blikken op de kledingindustrie, brand guides, kortingscodes en ander moois. Gewoon lekker makkelijk in je mailbox 🙂