Kijk/lees/luister
Educate yo’self! De beste boeken over duurzame kleding

Educate yo’self! De beste boeken over duurzame kleding

De meest inspirerende boeken over slow en fast fashion op een rij!

Ook klaar met fast fashion en jezelf een ongeluk kopen? Ben je benieuwd hoe je je garderobe kunt verduurzamen, maar weet je niet hoe? Wil je meer weten over de schaduwzijde van de huidige mode-industrie? Of juist toegankelijke tips voor een bewustere mindset? Goed nieuws! De afgelopen jaren zijn er namelijk veel mooie boeken over duurzame kleding geschreven. De meest inspirerende op een rij!

De beste boeken over duurzame kleding (en de fast fashion industrie)

Van alle boeken over duurzame kleding is A Sustainable Wardrobe van Stephanie van den Sigtenhorst momenteel favoriet. Het is een toegankelijke (Nederlandstalige) gids naar een duurzame garderobe en staat bomvol tips en tricks om duurzamer te kopen, je stijl te ontwikkelen, meer te leren over de kledingindustrie en hoe je je kleding beter kunt verzorgen. En zelfs na vijf jaar in de duurzame modewereld las ik nog zóveel nieuws in dit boek. Een grote aanrader, lees hier mijn uitgebreide review.

Boeken over de Capsule Wardrobe en je stijl (her)ontdekken

Lijkt het je heerlijk om een super gestructureerde, beknopte garderobe te hebben? Waarbij alles bij elkaar past en je altijd iets hebt om aan te trekken? Dan is de Capsule Garderobe (of Capsule Wardrobe) ongetwijfeld iets voor jou. Alles te weten komen over dit onderwerp? In het boek Capsule Garderobe helpt Leonie Huisman je op weg. Meer lezen over het (her) ontdekken van je stijl? Stylist Manon Meijers helpt je in haar boek Kleed Jezelf Gelukkig op weg naar een eigen stijl en een kast waar je gelukkig van wordt. Ook het boek The Curated Closet van Anouschka Rees helpt je gestructureerd op weg naar doordachte garderobe die je vanuit je eigen stijlanalyse opzet. Op dreef? Schaf dan ook haar Work Book aan, waarin je echt actief aan de slag gaat.

Boeken met een kritische blik op de modewereld en de kledingindustrie

Wil je meer leren over de wereld achter jouw kleding? En ben je geïnteresseerd in de schaduwzijde van de mode-industrie en hoe het huidige systeem eigenlijk tot stand is gekomen? Het boek Fashionopolis van Dana Thomas zoomt hier uitgebreid op in. Binnenkort ga ik eraan beginnen, ik heb veel positieve verhalen gehoord. Schijnt confronterend te zijn. De geschiedenis van de mode en de ontwikkeling die onze relatie met kleding door de jaren heen heeft doorgemaakt, lees je  in Tot Op De Draad van Ileen Montijn. De slechte arbeidsomstandigheden waar nog steeds miljoenen kledingwerkers zich wereldwijd in begeven, worden in het boek Slave To Fashion van Safia Minney in de schijnwerpers gezet. Ook duurzame modejournalist Lucy Siegle schrijft kritisch over onze drang naar goedkope kleding in To Die For – Is fashion wearing out the world?.

Ook in Dit Is Een Goede Gids van Marieke Eyskoot (waar je ook veel tips en tricks vindt om duurzamer te kopen, aanrader!) lees je confronterende feiten over ons consumeergedrag en de fast fashionindustrie. Vergeet ook niet het jongere zusje, Dit Is Een Goed Gidsje te checken of cadeau te doen aan een (wat ouder) kind. Bomvol toegankelijke info die niet alleen aan het denken zet over consumeren, maar ook over meer van jezelf houden.

Hoewel het meer over de algemene impact van ons consumeergedrag gaat (waar kleding slechts een onderdeel van is), raad ik je ook aan om het boek De Verborgen Impact van Babette Porcelijn te lezen. Ik las het boek in 2017, hier lees je mijn review destijds.

Boeken met een focus op minimalisme en filosofie

Bij een duurzamere garderobe hoort ook een tevredener mindset. Op dit gebied haal ik veel inspiratie uit het minimalisme. In Verlangen Naar Minder deelt Jelle Derckx zijn reis naar een ‘leven vanuit de essentie’. Het boek bevat veel tips die je perfect kunt toepassen op je kledingkast. Ook Dennis Storm behandelt in zijn boek Weg Ermee uitgebreid onze relatie met spullen. Ook deelt hij hoe we een tevreden mindset – en een bewustere relatie met kleding – kunnen ontwikkelen. In het verlengde daarvan zijn de bestsellers Opgeruimd! en Spark Joy van Marie Kondo nog steeds goede naslagwerken voor iedereen die een opgeruimder huis – en leven – wil.

Zelf ben ik groot fan van filosofische boeken, al gaan deze vaak niet direct over kleding. In één van mijn all time favourites, Walden (1854), schrijft filosoof Henry David Thoreau onder andere over hoe we onszelf gek maken met onze honger naar meer, en hoe een leven met minimale middelen en maximale harmonie met de natuur werkelijk gelukkig maakt. Ook raad ik het boek Filosofie voor een Weergaloos Leven van Lammert Kamphuis aan. Dit boek bevat namelijk een heel hoofdstuk over het verminderen van je verlangens en het vergroten van je tevredenheid. Het is heel toegankelijk geschreven en daarmee één van mijn filosofiefavorieten. Andere filosofen die zich op tevredenheid stortten – en die mij enorm inspireerden – waren onder andere Seneca en Epicurus.

Meer tips voor boeken over duurzame kleding? Deel ze gerust in de comments!


Goed om te weten: ik heb de meeste boeken in dit artikel gelezen, maar (nog) niet allemaal. Kijk dus zelf goed wat je interessant lijkt. Ook goed om te lezen: achter de boekentitels heb ik zoveel mogelijk bestellinks naar de auteurs zelf of lokale boekhandels gezet, maar helaas was dit niet altijd mogelijk. Probeer zoveel mogelijk bij jelokale boekhandel en auteurs direct te bestellen, zodat het geld terecht komt bij goede partijen.


Fotocredits
Alle foto’s bij dit artikel zijn afkomstig van de editorial campagnes van Faithfull.