Leeslijst: alle inspirerende boeken over duurzame kleding

Ook klaar met fast fashion en jezelf een ongeluk kopen? Ben je benieuwd hoe je je garderobe kunt verduurzamen, maar weet je niet hoe? Wil je meer weten over de schaduwzijde van de huidige mode-industrie? Of juist toegankelijke tips voor een bewustere mindset? Goed nieuws! De afgelopen jaren zijn er namelijk veel mooie boeken over duurzame kleding en de schaduwzijde van de fast fashion industrie geschreven. De meest inspirerende op een rij!
Hulp nodig in je duurzame modereis? Bekijk onze uitgebreide Brand Guides, waarin je de allermooiste merken en opties vindt, of check de grote Fair Shopping Guide. Nog gerichter zoeken? In deze zoektool vind je meer dan 250(+!) merken waar je met een gerust hart kunt kopen:
De Grote Eerlijke Merkenindex
De beste boeken over duurzame kleding, de Capsule Wardrobe en de kledingindustrie:
Boeken met een kritische blik op de modewereld en de kledingindustrie
Wil je meer leren over de wereld achter jouw kleding? En ben je geïnteresseerd in de schaduwzijde van de mode-industrie en hoe het huidige systeem eigenlijk tot stand is gekomen? Ik heb ‘m zelf nog niet gelezen, maar het boek Consumed (door Aja Barber) is volgens velen een hele grote tip. Het boek legt de link tussen consumentisme, kolonialisme en klimaatverandering. Staat op mijn lijst!
Een ander interessant boek is Stoppen Met Shoppen, door J.B. Mackinnon. Het boek laat – gebaseerd op onderzoeken – zien wat er gebeurt als we van de ene op de andere dag stoppen met (over)consumeren. Wat gebeurt er met kledingmerken? Met fabrieken? De aarde? En onze eigen mentaliteit?
Het boek Fashionopolis van Dana Thomas zoomt uitgebreid in op de schaduwzijde van de fast fashion industrie. Thomas heeft veel ervaring als modejournalist en kaart in dit boek heftige misstanden aan die laten zien dat het systeem écht op de schop moet. Ik vond het een eye-opener.
Ook duurzame modejournalist Lucy Siegle schrijft kritisch over onze drang naar goedkope kleding in To Die For – Is fashion wearing out the world?. Ik heb het boek zelf niet gelezen, maar Lucy Siegle is een gerenommeerde naam in de duurzame modewereld en ik geloof dat dit boek goed – en heel kritisch – laat zien hoe de fast fashion industrie zichzelf voorbij is gelopen in z’n race to the bottom.
De geschiedenis van de mode en de ontwikkeling die onze relatie met kleding door de jaren heen heeft doorgemaakt, lees je in Tot Op De Draad van Ileen Montijn.
De slechte arbeidsomstandigheden waar nog steeds miljoenen kledingwerkers zich wereldwijd in begeven, worden in het boek Slave To Fashion van Safia Minney in de schijnwerpers gezet.
Ook in Dit Is Een Goede Gids van Marieke Eyskoot (waar je ook veel tips en tricks vindt om duurzamer te kopen, aanrader!) lees je confronterende feiten over ons consumeergedrag en de fast fashionindustrie. Vergeet ook niet het jongere zusje, Dit Is Een Goed Gidsje te checken of cadeau te doen aan een (wat ouder) kind. Bomvol toegankelijke info die niet alleen aan het denken zet over consumeren, maar ook over meer van jezelf houden.
Hoewel het meer over de algemene impact van ons consumeergedrag gaat (waar kleding slechts een onderdeel van is), raad ik je ook aan om het boek De Verborgen Impact van Babette Porcelijn te lezen. Ik las het boek in 2017, hier lees je mijn review destijds.
Boeken over het bouwen van een duurzame garderobe
Een handige gids vól info over bewuster kopen en een duurzame garderobe bouwen, is A Sustainable Wardrobe van Stephanie van den Sigtenhorst. Het is een toegankelijke, Nederlandstalige gids (in perfect handbagageformaat) vol kennis, tips en tricks om duurzamer te kopen, je stijl te ontwikkelen, meer te leren over de kledingindustrie en hoe je je kleding beter kunt verzorgen. En zelfs na vijf jaar in de duurzame modewereld las ik nog zóveel nieuws in dit boek. Een grote aanrader, lees hier mijn uitgebreide review.
Boeken over de Capsule Wardrobe en je stijl (her)ontdekken
Lijkt het je heerlijk om een super gestructureerde, beknopte garderobe te hebben? Waarbij alles bij elkaar past en je altijd iets hebt om aan te trekken? Dan is de Capsule Wardrobe echt iets voor jou. Alles te weten komen over dit onderwerp? In het boek Capsule Garderobe helpt Leonie Huisman je op weg. Meer leren over het (her) ontdekken van je stijl? Stylist Manon Meijers helpt je in haar boek Kleed Jezelf Gelukkig op weg naar een eigen stijl en een kast waar je gelukkig van wordt. Ook het boek The Curated Closet van Anouschka Rees helpt je gestructureerd op weg naar doordachte garderobe die je vanuit je eigen stijlanalyse opzet. Op dreef? Schaf dan ook haar Work Book aan, waarin je echt actief aan de slag gaat.
Boeken over zelf kleding leren maken
Een boek dat ik zelf ontzettend leuk vind, is Hoe Maakt U Het? (door Noëlle As en Lea Pauw). Het is een toegankelijk en fashionable naaiboek voor jonge meiden, vól met patronen en tutorials voor trendy kledingstukken. Echt uniek in z’n soort, vind ik. En zo leuk om als cadeau te geven aan iemand van 15+.
Ook Het Grote Naaiboek (door) Nienke Leverink en Pieke Stuvel) is een grote tip. Dit boek bevat álle beginnersinformatie voor iedereen die wil leren naaien. Het is toegankelijk geschreven en je leert echt from scratch hoe een naaimachine werkt, hoe patronen werken en het zit vol versteltips. De boodschap: ook jíj kunt zelf een tas, broek of sjaal maken.
Boeken met een focus op minimalisme en filosofie
Bij een duurzamere garderobe hoort ook een tevredener mindset. Op dit gebied haal ik veel inspiratie uit het minimalisme. In Verlangen Naar Minder deelt Jelle Derckx zijn reis naar een ‘leven vanuit de essentie’. Het boek bevat veel tips die je perfect kunt toepassen op je kledingkast. Ook Dennis Storm behandelt in zijn boek Weg Ermee uitgebreid onze relatie met spullen. Ook deelt hij hoe we een tevreden mindset – en een bewustere relatie met kleding – kunnen ontwikkelen. In het verlengde daarvan zijn de bestsellers Opgeruimd! en Spark Joy van Marie Kondo nog steeds goede naslagwerken voor iedereen die een opgeruimder huis – en leven – wil.
Zelf ben ik groot fan van filosofische boeken, al gaan deze vaak niet direct over kleding. In één van mijn all time favourites, Walden (1854), schrijft filosoof Henry David Thoreau onder andere over hoe we onszelf gek maken met onze honger naar meer, en hoe een leven met minimale middelen en maximale harmonie met de natuur werkelijk gelukkig maakt. Ook raad ik het boek Filosofie voor een Weergaloos Leven van Lammert Kamphuis aan. Dit boek bevat namelijk een heel hoofdstuk over het verminderen van je verlangens en het vergroten van je tevredenheid. Het is heel toegankelijk geschreven en daarmee één van mijn filosofiefavorieten. Andere filosofen die zich op tevredenheid stortten – en die mij enorm inspireerden – waren onder andere Seneca en Epicurus.
__________
Goed om te weten: ik heb de meeste boeken in dit artikel gelezen, maar (nog) niet allemaal. Kijk dus zelf goed wat je interessant lijkt. Ook goed om te lezen: achter de boekentitels heb ik zoveel mogelijk bestellinks naar de auteurs zelf of lokale boekhandels gezet, maar helaas was dit niet altijd mogelijk. Probeer zoveel mogelijk bij jelokale boekhandel en auteurs direct te bestellen, zodat het geld terecht komt bij goede partijen.
__________
Fotocredits
Alle foto’s bij dit artikel zijn afkomstig van de editorial campagnes van Faithfull.
Meer inspiratie? In de artikel vind je 16 docu’s over fast fashion en duurzame kleding die mij enorm hielpen in mijn duurzame modereis. Aanrader!
16 must see(!) documentaires over fast fashion en duurzame mode
Wil je me supporten of bedanken?
Om mijn platform gratis te houden, doe ik samenwerkingen met idealistische merken waar ik achter sta, en werk ik met donaties. Waardeer je mijn werk en wil je me supporten? Via deze Tikkie link kun je een symbolische koffie of lunch voor me kopen, waarmee je tijd koopt die ik in nieuwe artikelen kan steken. En áls je iets koopt, kan dat via één van mijn affiliatelinks. Dan ontvangt WSS een kleine commissie over het bestelbedrag. Ontzettend bedankt!
Tikkie link
(dankjewel!!)