Inspiratie
Duurzame leestip: A Sustainable Wardrobe (review)

Duurzame leestip: A Sustainable Wardrobe (review)

Aan alle fast fashionista’s, duurzame garderobefanaten en eigenlijk íedereen die überhaupt kleding draagt: er is een nieuw boek dat je álles vertelt over hoe je een betere garderobe kunt bouwen. In A Sustainable Wardrobe neemt Stephanie van den Sigtenhorst (@letstalkslow) je mee in de wereld van duurzame kleding en geeft ze je honderden toegankelijke tips en tricks. Het resultaat: een kledingkast waar niet alleen jij, maar ook de wereld gelukkig van wordt. Ik heb ‘m inmiddels al uit. Een korte review.

 

 

 

 

 

 

Het is alweer ruim twee jaar geleden dat ik Stephanie – volgens mij op een persevent – leerde kennen. We hadden meteen een klik en steeds vaker contact. We bespraken vanalles. Onze idealen. Hoe kritisch we naar merken moesten kijken. Moeilijke vragen die we kregen van lezers. En hoe we met samenwerkingen om moesten gaan. Toen ze begin dit jaar op een ander persevent (ja, zwaar leven ;)) deelde dat ze een boek ging schrijven, was ik super blij voor haar.

 

En inmiddels is-ie uit, A Sustainable Wardrobe. Het resultaat is een toegankelijke gids die het bouwen van een duurzame garderobe toegankelijk maakt. Én – niet onbelangrijk – jou in je kracht zet om het op jouw manier te doen. A Sustainable Wardrobe is handzaam en gemakkelijk scanbaar, waardoor je ‘m er op elk moment weer even bij kunt pakken. Ik weet dat dit boek uit Stephanies tenen komt. Ze heeft er alles voor gegeven en het resultaat mag er zijn.

 

 

A Sustainable Wardrobe – een korte review

 

Natuurlijk kun je je afvragen hoe serieus je een aanbeveling van één van Stephanie’s slow fashion friends kunt nemen. Zou ik ook doen 😉 Maar je kent me, ik zeg nooit dingen die ik niet meen. Ik wil je dan ook op het hart drukken dat elke zin hiervan waar is.

 

In A Sustainable Wardrobe leert Stephanie je met haar eigen ervaring en algemene kennis over de – vaak schrikbarende – wereld achter onze kleding, hoe je jouw stijl kunt vinden en verkennen, wat duurzaamheid nou precies inhoudt (wat geloof me, het is me een partij complex), hoe je greenwashing kunt herkennen, waar je allemaal op kunt letten als je nieuwe kleding koopt, welke certificeringen er allemaal zijn (ook complex, namelijk), welke materialen duurzaam zijn en welke niet, en van die praktische dingen die niemand weet, maar wel zou móeten weten, zoals wat die symbooltjes op wasvoorschriften nou precies betekenen.

 

Wat me misschien nog het meest opviel tijdens het lezen, was dat ook ík, na een duurzame modereis van vier jaar, nog veel nieuwe kennis opdeed. Bijvoorbeeld over hoe je de kwaliteit van kleding kunt checken voordat je iets koopt. Wist ik veel dat de naden, knopen, voering en zakken állemaal waardevolle informatie bevatten? Ook bleek ik over materialen en certificeringen nog niet zoveel te weten. Op het gebied van m’n kleding verzorgen zou ik mijn voormalige kennis een 5,5 geven. Nu passeer ik de test ruimschoots 🙂

 

A Sustainable Wardrobe is een fijne gids voor zowel de écht beginnende beginner en iets meer gevorderden zoals ik. Niet alleen waardevol voor jezelf, maar ook – juist! – om cadeau te doen. Het boek is geprint op natuurwit, 100% gerecycled papier. En als je het via Stephanies website bestelt wordt-ie duurzaam bezorgd per fietskoerier. Het boek is inmiddels ook verkrijgbaar bij o.a. de Bijenkorf en Joline Jolink.

 

Bekijk en bestel A Sustainable Wardrobe hier

 

__________

 

 

De foto’s bij dit artikel zijn afkomstig uit het boek A Sustainable Wardrobe van Stephanie van den Sigtenhorst en gemaakt door Cindy van Rees. Zij is niet alleen een goede fotograaf, maar ook een (duurzame mod) idealist die uitsluitend met duurzame merken werkt. Aanrader, ik ken Cindy persoonlijk en ze is niet alleen getalenteerd, maar ook nog eens héél leuk 🙂

 

 

______

De beste sustainable fashion inspiratie in je inbox?

Schrijf je in voor de gratis WSS newsletter en ontvang elke twee weken het laatste nieuws uit de duurzame modewereld, inspirerende merken, kritische blikken op de kledingindustrie, brand guides, kortingscodes en ander moois. Gewoon lekker makkelijk in je mailbox 🙂