Brand Guides
12 betaalbare duurzame en eerlijke modemerken met een fantastische stijl (3/3)

12 betaalbare duurzame en eerlijke modemerken met een fantastische stijl (3/3)

“Ik wil echt wel bewuster shoppen, maar duurzame kleding is veel te duur” – ik krijg het zo vaak te horen. En ik snap heus wel dat veel mensen een barriere voelen om over te stappen op slow fashion. MAAR. Wist je dat er ook betaalbare duurzame kledingmerken bestaan? Althans… als je H&M-prijzen gewend bent, zul je de merken in dit rijtje waarschijnlijk superduur vinden. Maar probeer eens stil te staan bij hoe bizar het eigenlijk is dat jij het normaal vindt om voor € 19,90 een jeans te scoren bij Primark (én wie daar de werkelijke prijs voor betaalt).

 

Bovendien zijn we gewend om veel teveel te kopen. Als je het normaal vindt om elke maand minimaal 5 nieuwe kledingstukken te kopen (waarvan misschien de helft al na één keer dragen achterin de kast belandt), is overstappen op duurdere, eerlijke kleding inderdaad niet te doen. Maar als je kritischer leert zijn op wat je koopt, komt er ineens meer ruimte om eens te investeren in een duurzamer item. Probeer eens zo te denken en te sparen voor een perfect duurzaam kledingstuk waar je écht heel blij mee bent. Beter voor de wereld, leuker voor jezelf.

 

12 betaalbare duurzame kledingmerken:

 

Alohas
Dedicated
Confidante
Ace and Tate
Pinqponq
Night Time Holiday
LRNCE
Lucy and Yak
King Louie
Vanilia
Zeeman

 

 

 

 

 

 

Alohas

 

Alohas is één van mijn favoriete schoenenmerken. Het Spaanse merk, dat voorheen bekend stond als Alohas Sandals  (omdat het toen alleen nog sandalen verkocht) heeft inmiddels een uitgebreide collectie van sandalen, slippers, enkellaarzen, heels en flats. De complete collectie wordt lokaal en fair gemaakt in Spanje. Ik heb sinds een aantal maanden mooie enkellaarzen van dit merk en ik ben er ontzettend blij mee (bekijk ze hier en hier op m’n Instagram).  Aanrader, zoveel moois! De prijzen variëren, maar voor zo’n € 120 heb je een mooi paar.

 

Bekijk de collectie van Alohas

 

(meer duurzame sandalen en slippers ontdekken? Bekijk dan mijn super uitgebreide Sandalen en Slippers Guide, waar je alle mooie merken op een rij vindt!)

 

 

 

Dedicated

 

Dedicated is één van de duurzaamste merken in deze lijst. Dit prachtige Zweedse merk gebruikt niet alleen duurzame materialen voor z’n collecties (zoals biologisch katoen, gerecycled polyester en Tencel), Dedicated produceert ook onder eerlijke arbeidsomstandigheden, is transparant over z’n suppliers en heeft een hele lijst duurzame certificeringen op z’n naam staan. De stijl van dit merk is relaxed, comfy en casual. En check hun swimwear! Een kleine prijsindicatie: voor een t-shirt betaal je zo’n €20-€35, voor een broek en een trui zo’n €80.

 

Bekijk de collectie van Dedicated

 

 

 

 

Confidante

 

Confidante is een prachtig Nederlands merk – ook schreef er al eens een artikel over en ook op Instagram heb je m’n Confidante outfit misschien al eens voorbij zien komen (hier en hier). Het Nederlandse edgy fair brand heeft prachtige minicollecties van trendy stukken met mooie, vrouwelijke pasvormen, allemaal onder eerlijke arbeidsomstandigheden geproduceerd. En ook mooi meegenomen: Confidante is vrij betaalbaar!

 

Bekijk de collectie van Confidante

 

 

 

 

Ace and Tate

 

Misschien had je Ace and Tate niet in dit rijtje verwacht. Het eyewearmerk staat nog niet echt bekend als duurzaam, maar heeft de afgelopen 1,5 enorme stappen gemaakt (lees hier het artikel dat ik erover schreef, waarin ik alle stappen uitlicht). Ace and Tate produceert onder eerlijke werkomstandigheden, heeft z’n productieproces flink verduurzaamd en bracht onlangs z’n allereerste Bio Collection uit. Echt het checken waard.

 

Bekijk de Bio Collection van Ace and Tate

 

 

 

 

Pinqponq

 

Op zoek naar een kwalitatieve, betaalbare en duurzame tas? Kijk dan bij Pinqponq. Dit Duitse merk werd in 2014 opgericht en maakt al vanaf het begin prachtige tassen van gerecyclede PET-flessen. Vooral de hip bags en rugtassen doen het goed. Pinqponq is sinds 2016 lid van Fair Wear en dat betekent dat het merk goede arbeidsomstandigheden hoog in het vaandel heeft staan; je kunt er dus met een gerust hart kopen. Wn leuk: de tassen van Pinqponq zijn nog betaalbaar ook, voor een rugzak betaal je ongeveer € 130 en voor een hip bag € 40.

 

Bekijk de collectie van Pinqponq

 

(meer duurzame rugtassenmerken ontdekken? Bekijk dan mijn super uitgebreide Rugtassen Guide, waar je alle stijlvolle merken op een rij vindt!)

 

 

 

 

Night Time Holiday

 

Leuk merk, dit! Night Time Holiday is een klein, onafhankelijk sieradenmerk, ontstaan vanuit een liefde voor kleur en vakmanschap. De founder maakt de collectie helemaal zelf en met de hand in haar atelier in Lincolnshire, Engeland. De sieraden worden voornamelijk van klei gemaakt en de maakster is erg met duurzaamheid bezig. Mooi merk om te supporten, dus. De oorbellen zijn ook nog eens heel betaalbaar: prijzen variëren van £17 tot £24 per paar.

 

Bekijk de collectie van Night Time Holiday

 

 

 

 

Sandalen van LRNCE

 

Dit vind ik zo’n leuk merk! LRNCE is in 2013 opgericht door de Belgische Laurence Leenaert, die in woont (of woonde) en daar allerlei prachtige voorwerpen, ontwerpen en kledingstukken is gaan produceren. Bij LRNCE vind je niet alleen prachtige kleden en keramiek, ook verkoop het merk hele unieke sandalen en slippers. De prijs: € 135, pretty neat voor een fair geproduceerd (met de hand gemaakt in Marokko) én uniek stuk.

 

Bekijk de sandalen van LRNCE

 

(meer duurzame sandalen en slippers ontdekken? Bekijk dan mijn super uitgebreide Sandalen en Slippers Guide, waar je alle mooie merken op een rij vindt!)

 

 

 

 

Lucy and Yak

 

Van dit merk word je blij, promise! Bij Lucy and Yak vind je vrolijke en gekleurde dungarees, overgooiers, sweats en pants van duurzame materialen (zoals biologisch katoen). Het merk laat de collectie onder fair trade omstandigheden produceren in een vaste fabriek in India. En dat is niet alles; ook van de prijzen word je blij. Voor de meeste dungarees en boiler suits betaal je € 63 en voor een tee € 21.

 

Bekijk de collectie van Lucy and Yak

 

 

 

 

King Louie

 

Veel mensen kennen het Nederlandse King Louie wel van z’n vintage/retro inspired collectie. Maar wat niet veel mensen weten, is dat King Louie een hartstikke fair merk is. Zo is King Louie member van de Fair Wear Foundation en transparent over z’n productlocaties. Omdat ik met het merk heb samengewerkt (lees hier het artikel ‘Hoe duurzaam is King Louie?’ en bekijk hier mijn Insta post), weet ik veel over hoe het aan de achterkant bouwt aan een nog duurzamer beleid. Naast dat de hele collectie is gemaakt met respect voor de makers, lanceerde King Louie ook een snelgroeiende duurzame collectie, die is gemaakt van duurzame materialen, zoals biologisch katoen en Tencel.

 

Bekijk de duurzame collectie van King Louie

 

 

 

 

Vanilia

 

Ook van Vanilia weet lang niet iedereen dat het een merk is met een bewuste werkwijze. Vrijwel de volledige collectie wordt onder eerlijke arbeidsomstandigheden geproduceerd in een eigen atelier in Turkije, het merk heeft dus de volledige controle over de werkomstandigheden. Ik zie dit als een fair merk. Ook vanuit de industrie hoor ik hele positieve geluiden over dit Nederlandse merk. Nu moet ik wel zeggen dat Vanilia bij mijn weten nog niet héél veel duurzame materialen gebruikt, maar je kunt zelf bepalen of je hierop wilt letten én op elke productpagina checken waar een product van is gemaakt.

 

Bekijk de collectie van Vanilia

 

 

 

 

Zeeman

 

Over deze laatste ga ik heel voorzichtig zijn. Zeeman ligt namelijk een beetje gevoelig bij het publiek: “zo goedkoop, dat is heus niet duurzaam”. Ik moet zeggen dat ook ík mijn twijfels heb over hoe het mogelijk is om voor € 3,99 een fair t-shirt te maken. Hoewel ik bij het schrijven van dit artikel nog te weinig van dit merk weet om er een keihard oordeel over te vellen, maar wat ik wel weet: sinds Oktober 2019 is dit Nederlandse bodemprijzenmerk (zo kan ik het best noemen, toch?) lid geworden van de Fair Wear Foundation en dat betekent dat Zeeman heel actief stappen zet op het gebied van arbeidsomstandigheden. Fair Wear is een organisatie die merken helpt om zo fair mogelijk te produceren en aangesloten merken moeten elk jaar voldoen aan een strenge Brand Performance Check om lid te mogen blijven. Dat Zeeman lid is, vind ik heel goed en ik ben benieuwd waar het merk heen groeit.

 

Zeemand werkt hard aan z’n transparantie en ook die stap waardeer ik enorm. Ook lanceerde Zeeman onlangs een duurzame, betaalbare unisexcollectie, Basic Z, gemaakt van biologisch katoen. Bij het schrijven van dit artikel is de collectie helaas uitverkocht, maar je kunt Zeeman in de gaten houden. Verder gebruikt Zeeman nog wel veel synthetische materialen, daar ben ik kritisch op en die zou ik zelf niet kopen. Binnenkort zal ik eens wat dieper in dit merk duiken en contact met ze opnemen. Ik vind de stappen die Zeeman maakt namelijk heel interessant.

 

Bekijk de collectie van Zeeman

 

 

 

 

 

 

 

Nog meer betaalbare merken ontdekken? Lees dan ook:

20 betaalbare merken (1/3)
18 betaalbare merken (2/3)

 

 

__________

 

 

Fotocredits
De fotos bij dit artikel zijn afkomstig van en eigendom van de merken zelf.

 

 

__________

 

 

 

______

De beste sustainable fashion inspiratie in je inbox?

Schrijf je in voor de gratis WSS newsletter en ontvang elke twee weken het laatste nieuws uit de duurzame modewereld, inspirerende merken, kritische blikken op de kledingindustrie, brand guides, kortingscodes en ander moois. Gewoon lekker makkelijk in je mailbox 🙂