Lifestyle & beauty
Deze 9 tips voor verantwoord zonnen en zonnebrandcrème maken je huid blij

Deze 9 tips voor verantwoord zonnen en zonnebrandcrème maken je huid blij

Onze huid is ons grootste orgaan. Het beschermt ons lichaam tegen schadelijke invloeden van buitenaf, zoals straling van de zon. En toch liggen we ‘s zomers massaal te bakken. Dat is niet alleen slecht voor je huid, maar – als je de verkeerde zonnebrandcrème gebruikt – ook voor de natuur. Met deze tips zon je deze zomer veilig én duurzaam 🙂

 

“Tanning op de planning!” zei ik altijd gekscherend als ik ’s zomers weer eens de zon in dook. Hoe bruiner, hoe beter, vond ik. Een verbrande huid? Niet erg! “Rood wordt ook bruin”, zei ik dan (I know, ben er niet trots op ;)). Zonnebaden schadelijk? Wist ik ergens wel, maar het drong niet tot me door. De afgelopen jaren ben ik al veel minder gaan zonnen, maar een steengoed item van De Avondshow met Arjen Lubach (bekijk ‘m hieronder) was de laatste eye-opener die ik nodig had. Huidkanker is momenteel de snelst stijgende kankervorm, puur doordat we onszelf teveel blootstellen aan de UV straling van de zon en zonnebanken. Dat is het toch niet waard?

 

De duurzaamste zonnebrandcrème op de markt

 

Het moet klaar zijn met genadeloos bakken. Ik ben heus geen heilige, maar we moeten gewoon écht minder zonnen, verbranding voorkomen en vaker en beter smeren. Sinds vorig jaar ga ik al veel bewuster om met skincare, nadat ik in contact kwam met Angela van Food For Skin. Dit Nederlandse pionierende huidverzorgingsmerk – sindskort ook B Corp! – gaat in het complete productieproces super duurzaam en innovatief te werk. Zo bevatten al hun producten geüpcyclede reststromen uit de voedingsindustrie, zoals tomaat, komkommer en wortel – vandaar de naam. Ik gebruik hun producten al 1,5 jaar. Mijn huid gaat er zo goed op en ik heb al zoveel van ze geleerd.

 

Toen ze vorig jaar hun SPF30 zonbescherming lanceerden – de meeste duurzame zonnebrandcrème op de markt, wist ik dat het een goed product zou worden. De crème is 100% natuurlijk, dierproefvrij, vegan én gemaakt op basis van reststromen van groenten en fruit, zoals bosbes en framboos. Door de toevoeging van de kakadum pruim (die tot 75 keer meer vitamine C bevat dan sinaasappel!) beschermt deze crème je niet alleen tegen de zon, maar werkt-ie ook als een booster voor je huid.

 

Deze zonnebrandcrème heeft een non-nano, ongecoate minerale filter, wat betekent dat het niet schadelijk is voor de zee en het koraal. Je kunt er dus met een gerust hart het water mee in (daarna wel weer insmeren ;)). De crème is lokaal ontwikkeld én geproduceerd met een professioneel laboratorium in Amsterdam. Ook de verpakking is duurzaam gemaakt van 100% Post Consumer Recycled Plastic. Scroll naar onder voor mijn ervaring.

 

9 tips voor verantwoord zonnen en een gezonde huid

 

1. Weg met de ‘tan’ als schoonheidsideaal 

 

Tip nummer 1 voor witte mensen als ik (en een note to self): we moeten écht af van de gedachte dat ‘een lekker bruin kleurtje’ een absolute must is in de zomer. Ontevredenheid over je witte tint vergroot de kans dat je langer in de zon blijft dan nodig. Het startpunt voor verantwoord zonnen is beseffen dat je goed bent zoals je bent. Lijkt een open deur, maar hoeveel mensen leven deze gedachte nou écht?

 

2. Gebruik duurzame zonnebrandcrème met een hoge SPF

 

Smeer je huid in met een goede zonnebrandcrème met een minerale filter, zoals de SPF30 van Food for Skin. Deze crème heeft door de ingrediënten niet alleen een diep voedende werking (wat de kwaliteit en hydratatie van je kwetsbare huid in de zomer ten goede komt), maar bevat ook geen microplastics en stoffen die schadelijk zijn voor de natuur en het koraal (zoals Oxybenzone en Octinoxate – check altijd je verpakking of deze bad guys erin zitten).

 

De SPF (Sun Protection Factor) geeft aan hoe lang je beschermd bent in de zon voordat je verbrandt. Dat verschilt per persoon: als je normaal na 10 minuten verbrandt, is dit met factor 30 pas na 30×10 = 300 minuten. Hier lees je super waardevolle info over SPF.

 

3. Smeer elke 2 uur (ook met een hoge SPF)

 

Toch adviseert Food For Skin om je elke 2 uur in te smeren, zodat je altijd goed beschermd bent. Goed om te weten: een zonnebrandcrème met een natuurlijke, minerale filter (zoals die van hen) legt een reflecterend laagje op de huid en werkt daardoor vrijwel direct. Crèmes met chemische filters werken pas na een halfuur, doordat ze eerst moeten worden opgenomen door de huid. In deze blog legt Food For Skin uit hoe je goede natuurlijke zonnebrand herkent met een minerale filter.

 

4. Gebruik een vingerlengte zonnebrandcrème per lichaamsdeel

 

Geen idee hoeveel crème je nou moet gebruiken? Food For Skin hanteert als vuistregel: een vingerlengte zonnebrandcrème per lichaamsdeel. Dus 1 vinger voor je gezicht, voor je onderarm, etc. Voor grotere lichaamsdelen kijk je natuurlijk naar de maten van jouw lichaam, maar gebruik deze basisregel om te kijken wat voor jou werkt. Zo kun je daarna altijd ‘meten’ of je genoeg hebt gesmeerd. Te zuinig smeren geeft niet genoeg bescherming.

 

5. Vermijd de volle zon van 12:00 – 15:00

 

De zon staat dan het hoogst aan de hemel en de UV-straling is dan op z’n sterkst. Dat is erg slecht voor je huid.

 

6. Bescherm jezelf ook in de schaduw

 

Wist je dat bewolking en parasols ook UV-straling doorlaten? Ook achter glas (binnen, maar ook in de auto) kan zo’n 50% UV-straling je bereiken. Let ook dan op wat je draagt en smeer de blote gedeeltes van de huid regelmatig in. En let op: natte kleding laat meer UV-straling door dan droge kleding!

 

7. Smeer voor én na het zwemmen 

 

Wist je dat UV-stralen tot een diepte van ongeveer 30 cm in het water doordringen? Het is dus belangrijk om je zowel voor als na het zwemmen goed in te smeren. Ook als er ‘water repellent’ op staat, benadrukt Food For Skin: vaak verdwijnt er door wrijving toch wat in het water, of op je handdoek bij het afdrogen.

 

8. Oude verpakking? Check de houdbaarheid

 

Check bij een geopende verpakking altijd even hoe lang de crème, en daarmee de beschermingsfactor, nog goed is. De SPF loopt namelijk langzaam terug als het in contact is gekomen met zuurstof. Bij Food for Skin SPF30 is dit 6 maanden. Als je hierna nog wat over hebt, kun je deze gebruiken als een voedende bodylotion. Nog een voordeel van een product vol gezonde ingrediënten 😉

 

9. Reinig, hydrateer en verzorg je huid extra

 

Zorg dat je op warme en zonrijke dagen extra veel water binnen krijgt. Zo bescherm je je huid niet alleen tegen uitdroging, maar ook maak je ‘m van binnenuit sterker tegen externe invloeden. Vermijd alcohol in de zon. Het droogt je huid uit en het verwijdt je bloedvaten, wat verbranding kan verergeren.

 

Draag zo min mogelijk make-up als je echt de zon in gaat. Je huid kan gaan irriteren of vlekken, doordat stofjes in je make-up reageren op de UV-straling van de zon. Hetzelfde geldt voor parfum – dit kan namelijk pigmentvlekken veroorzaken op je huid. Sommige parfums kunnen tegen de zon, maar de meeste niet. Geen risico nemen, dus. 

 

Door het gebruik van zonnebrandcrème kun je sneller last krijgen van puistjes, zowel bij natuurlijke als chemische UV-filters. Omdat crèmes met een natuurlijk (mineraal) filter op je huid blijven liggen, is het extra belangrijk om je huid voor het slapengaan goed te reinigen met milde producten die de vochtbalans in je huid op peil houden. De milde Carrot Cleanser van Food For Skin is hier perfect geschikt voor, helemaal met het voedende Cucumber Serum (mijn persoonlijke favoriet!).

 

Belangrijk: wees voorzichtig met scrubben. Je verwijdert er namelijk huidcellen mee die als een natuurlijke beschermlaag tegen UV-straling dienen. Gescrubde huid is erg gevoelig voor UV-straling. Scrub maximaal 1x per week in de avond op een bewolkte dag. 

 

 

 

Deze zonnebrandcrème is een aanrader

 

Ik gebruik dus de SPF30 van Food For Skin, een prachtig bedrijf. In alles dat ze doen gaan ze voor de meest low impact, lokale, eerlijke, circulaire, diervriendelijke werkwijze. Extra bijzonder is dat elk product voor een deel is gemaakt van reststromen uit de voedingsindustrie, zoals tomaat, komkommer en wortel: voedende ingrediënten met een geweldige werking op je huid. Lees hun inspirerende verhaal hier.

 

Ik vind al hun producten steengoed en m’n huid gaat er heel goed op. Niet zo gek, aangezien de twee zussen achter het merk soms jarenlang doorontwikkelen voordat ze een nieuw product lanceren. Dat merk ik ook in hun SPF30: die is zo fijn in gebruik. Ik vind het prettig dat hij makkelijk uitsmeert, snel intrekt en niet plakt. Het voelt zacht aan op je huid, een beetje als een wat vettere crème, en heel belangrijk: hij laat geen witte waas achter (dat is bij veel natuurlijke crèmes met een minerale filter wel het geval). Bekijk voor het resultaat Mijn Instagram Reel. Dit product bevat bevat ingrediënten die – net als hun andere producten – je huid rijkelijk voeden en hydrateren. Wel zo fijn met een drogere zomerhuid.

 

En ook fijn: hij is ook 100% veilig voor je kindjes vanaf 6 maanden (daarvoor mag je baby’tje nog helemaal niet in de zon), dit is officieel bevestigd door het laboratorium. Wel is het natuurlijk belangrijk om de volle zon vermijden voor de kwetsbare kinderhuid. Wil je het ook eens proberen? Met de code SARA15 krijg je doorlopend 15% korting op alle producten van Food For Skin!

 

Bestel deze natuurlijke zonnebrand hier!

 

__________

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Food For Skin, een prachtig bedrijf waar ik zó achter sta en dat zo hard werkt aan hun duurzame missie.

 

Bestel de duurzame zonnebrandcrème van Food For Skin met 15% korting! Gebruik de code SARA15 in de webshop (geldig op alles). Enjoy! ☀️

______

De beste sustainable fashion inspiratie in je inbox?

Schrijf je in voor de gratis WSS newsletter en ontvang elke twee weken het laatste nieuws uit de duurzame modewereld, inspirerende merken, kritische blikken op de kledingindustrie, brand guides, kortingscodes en ander moois. Gewoon lekker makkelijk in je mailbox 🙂