Duurzame kledingkast
Tel je complete kledingkast en bereken je Closet Mass Index

Tel je complete kledingkast en bereken je Closet Mass Index

Weet jij precies hoeveel kleding je hebt? Geloof me: eens in de zoveel tijd ál je kleding tellen en de confronterende stapels en getallen zien, werkt erg motiverend als je wilt verduurzamen. Ik telde mijn complete kledingkast volgens een vrije interpretatie van de Closet Mass Index. Dit zijn mijn eerlijke inzichten.

 

Het schijnt dat de gemiddelde Nederlander 173 kledingstukken in de kast heeft (al valt er veel aan te merken op dit onderzoek, uitgevoerd door studenten). Daarvan dragen we 50 kledingstukken niet. Jaarlijks voegen we 46 items toe en we doen 40 items weg. Daarnaast schijnt het algemeen ‘geldende’ Pareto Principe ook toepasbaar te zijn op onze kledingkast: we schijnen 20% van onze aankopen 80% van de tijd te dragen, en andersom.

 

Nu gaat het niet om de letterlijke getallen, maar ik geloof best dat we:
• veel meer kopen dan we nodig hebben (of blij van worden)
• teveel weg doen omdat we er eigenlijk helemaal niet verliefd op zijn
• minder uit onze garderobe halen omdat we vervallen in patronen.

 

Bovendien hebben we vaak totaal geen idee van wat we allemaal hebben. Zoveel items belanden achterin de kast, of vergeten in dozen op zolder. Om die reden werk ik al 12 jaar met een kledingrek, in plaats van een gesloten kast. Deze vorm prikkelt m’n creativiteit: ik vind het heerlijk om het gevoel te hebben dat ik een eigen modeboetiekje in m’n kamer heb waar ik elke dag kan shoppen. Ook geeft het me een goed overzicht van wat ik allemaal heb: het grootste deel van m’n kleding is zichtbaar. Onder het rek staat een klein ladekastje voor t-shirts, tops, ondergoed en accessoires. Kleding die ik alleen in de zomer draag, bewaar ik in de winter in dozen.

 

 

Inzicht krijgen in wat je hebt geeft zoveel meer dankbaarheid en creativiteit

 

Toch kan ik je niet de precieze aantallen geven als je het me vraagt. Ik heb een idee, maar ik weet ook uit ervaring dat je (vrijwel) altijd meer hebt dan je denkt – mensen schatten zichzelf nu eenmaal snel positief in. Daarom telde ik 2 jaar geleden m’n complete kledingkast. In dit artikel vind je de aantallen en m’n inzichten. Dat bracht me dus veel.

 

Intussen is er veel veranderd. Ik werd zwanger, ik kreeg een kindje en m’n lichaam en stijl veranderden een beetje. Er gingen items weg, er kwamen nieuwe bij en ik kreeg wat – heel bewust geaccepteerde! – cadeautjes van idealistische merken. Daarom voelde ik dat het weer tijd was voor een telling. Eerlijk? Ik zag er stiekem een beetje tegenop 🙂  In m’n hoofd was het een flinke klus en de uitkomst kon wel eens confronterend zijn. Vooral vanuit m’n rol als duurzame modeblogger voel ik dat ik een voorbeeldfunctie heb; ik wil mensen aanmoedigen om bewust te kopen. Tegelijkertijd ben ik ook een mens (eentje die vroeger een hardnekkige koopverslaving had en tot 7 jaar geleden héél veel fast fashion kocht – wat nog wel eens opspeelt als ik niet lekker in m’n vel zit) en zeker niet de donkergroenste persoon die ik ken. Ik laat me nog best eens verleiden en dat vind ik helemaal niet erg. Maar wel belangrijk om me bewust te blijven van het totaal.

 

The Closet Mass Index

 

Als methode gebruikte ik een vrije interpretatie van de Closet Mass Index. Dit is een simpele rekentool die in 2016 is ontwikkeld door studenten van het AMFI om mensen inzicht te geven in hun kledingkast. Ideaal! Bij deze methode tel je alle items binnen een categorie en je houdt bij hoeveel items daarvan nieuw, tweedehands, ongedragen en gerepareerd zijn. Ik heb dit niet allemaal per categorie gedaan, maar generiek. Ook heb ik de categorieën wat specifieker gemaakt, omdat mij dit meer inzicht geeft in waar ik al veel van heb. In deze PDF lees je alles over de Closet Mass Index.

 

Download de CMI officiële worksheet
Download mijn Wardrobe Checklist

 

 

M’n eigen kledingkast (vrije interpretatie van de Closet Mass Index)

 

Het tellen viel me alles mee; in slechts 3 kwartier had ik alles ingevuld (ja, óók de 2 dozen met zomerkleding). Hierboven zie je mijn eerlijke aantallen. Je kunt de categorieën zo specifiek of algemeen opschrijven als je wilt. Ook mag je zelf bepalen welke categorieën je allemaal meeneemt. Sommigen kiezen ervoor om ondergoed, accessoires en sieraden of functionele items (zoals sportkleding) niet te tellen; ik vind het juist prettig om ook hier inzicht in te hebben.

 

Goed om te weten: onder ‘mijn’ getelde categorieën vallen ALLE items die ik heb:
– Onder broeken vallen jeans, pantalons en m’n chill-leggings
– Onder winter- / year round schoenen vallen ook sneakers, pantoffels en regenlaarzen
– Onder tops vallen zowel luchtige zomertops als dikke wintertops en coltruitjes die ik ergens onder draag
– Onder t-shirts vallen ook mijn oude slaapshirts
– Onder hoofddeksels vallen petten, mutsen en baretten en hoeden
– Onder winterjassen vallen wollen mantels, parka’s en een cape
Etcetera.

 

Mijn Closet Mass Index insights:

 

Ongeveer gelijke aantallen als 2 jaar geleden

Eerlijk: ik had m’n aantallen hoger verwacht in sommige categorieën. Niet dat ik ze laag vind – iemand met een Capsule Wardrobe slaat waarschijnlijk stijl achterover – maar ik dacht dat ik m’n kast inmiddels best wel had aangevuld. Ik besef me dat ik de “1 erin, 1 eruit”-policy die ik mezelf 2 jaar geleden gaf, onbewust goed heb doorgezet. Ik besef sindsdien dat extra items in je kast letterlijk extra ruimte innemen – in zowel de fysieke ruimte als onbewust in je hoofd.

 

Toch veel veranderingen (lichaam + stijl)

Belangrijk: die 1-erin-1-eruit methode zegt natuurlijk niks over m’n koopgedrag. Ik heb de aantallen niet, maar er zijn best wat items bij gekomen en weggegaan:

• Mijn lichaam is veranderd tijdens en na m’n zwangerschap. M’n heupen zijn iets breder, ik fiets veel minder vaak en doe daarentegen meer aan krachttraining. Dat heeft vooral invloed op m’n benen en billen. Ik heb wat broeken moeten inruilen.
• Ook m’n stijl is iets veranderd. Ik ben andere silhouetten gaan waarderen en meer prints gaan dragen omdat ze me vrolijk maken.
• Comfort is met een baby’tje en vaker thuiswerken nog belangrijker geworden. Strakke tops en jurkjes draag ik niet zo graag meer. En ik draag juist veel vaker platte schoenen, m’n zolen gaan hard.

 

Geen ongedragen items

Ik heb 0 ongedragen items en daar ben ik trots op. Door deze telling besef ik ook dat ik meer kleding uit m’n kast draag dan hiervoor. Ik mix en match meer.

 

Mijn valkuilen: vintage en merken van mensen die ik ken 

De items die ik aan m’n kast heb toegevoegd, zijn een mix van tweedehands/vintage en items van idealistische merken. Beide zijn soms een valkuil in m’n koopgedrag. Door m’n werk ben ik veel in contact met geweldige, eerlijke merkjes die prachtige producten co-creëren met inspirerende makers. Ik gun ze echt het podium en ik wil hun missie graag supporten. Ik heb hun items niet altijd nodig, maar ik word er zo blij van. Ik verantwoord het naar mezelf doordat veel van deze items van geupcyclede materialen zijn gemaakt, ik makerscommunities ermee support en juist deze items laten zien mijn lezers enthousiasmeren om ook een bewuste aankoop te doen. Maar eigenlijk is dat gewoon rechtlullen. Het percentage nieuwe items kan echt minder.

 

Ook vintage blijft een valkuil, en met name jassen, jacks en blouses. Ik heb er altijd al van gehouden en laten Jordi en ik van dezelfde items houden en elkaar in ons enthousiasme versterken 😉 Ik moet zeggen dat ik dit niet zo erg vind; het gaat om items die al lang op de wereld zijn en dus heeft het voor m’n gevoel niet zo’n grote milieu-impact.

 

Veel items gerepareerd!

Ik ben er trots op dat ik vaak lievelingsitems repareer of laat vermaken. Dat deed ik voorheen nooit, maar nu zit het echt in m’n systeem.

 

Toch wat vergeten items

Tijdens het tellen kwam ik 2 bodies tegen die per ongeluk achterin mijn kast waren beland. Blij mee!

 

35 items”fast fashion” geeft een vertekend beeld

In m’n lijst staan 35 ‘fast fashion items. Dit lijkt veel, maar het geeft een vertekend beeld: het gaat hierbij om sokken (die ik stiekem nog vaak bij Hema koop), beha’s en wat onderbroeken. Kan ik mee leven.

 

Meer rust en overzicht: een heerlijk gevoel

Het grootste inzicht is dat ik ZOVEEL prachtige kleding heb. Nu ik alles weer eens door m’n handen heb laten gaan, voel ik zo’n rijkdom en diversiteit in m’n kast. Dat vertaalt zich direct in een verzadigd gevoel: ik ben zo tevreden. M’n kast is (weer) overzichtelijk, opgeruimd en bovenal een vertaling van wie ik ben. Ik heb weer zoveel energie en ik heb het gevoel dat ik er weer tegenaan kan. Vanaf nu wordt dit een jaarlijkse gewoonte!

 

Ga ook aan de slag!

 

Echt, doe het ook eens. Het kost je misschien een uurtje en het geeft je zóveel inzicht, overzicht en rust. Download mijn Wardrobe Checklist hier (en/of print ‘m uit) en vul jouw aantallen in. Verzamel per categorie ál je kleding. Vergeet niet om ook goed achter- en onderin je kast te kijken en alle kleding mee te tellen die je bewaart in dozen (zoals zomerkleding en “ik draag het niet, maar ik bewaar het voor de zekerheid”-kleding). Het is belangrijk dat je álles telt. Juist je blinde vlekken geven de beste inzichten.

 

Download mijn Wardrobe Checklist

 

 

Helpt When Sara Smiles jouw duurzame zoektocht?

 

Ik vind het belangrijk om mijn platform gratis te houden 🙂 Waardeer je mijn werk? Via deze Tikkie link kun je me een symbolische koffie of lunch geven, waarmee je tijd koopt die ik in nieuwe artikelen kan steken. En áls je iets koopt, kan dat via één van mijn affiliatelinks. Dan ontvangt WSS een kleine commissie. Ontzettend bedankt!

______

De beste sustainable fashion inspiratie in je inbox?

Schrijf je in voor de gratis WSS newsletter en ontvang elke twee weken het laatste nieuws uit de duurzame modewereld, inspirerende merken, kritische blikken op de kledingindustrie, brand guides, kortingscodes en ander moois. Gewoon lekker makkelijk in je mailbox 🙂