Lifestyle & beauty
Dit merk maakt de fijnste duurzame huidverzorging van geüpcyclede… groenten!

Dit merk maakt de fijnste duurzame huidverzorging van geüpcyclede… groenten!

Duurzame huidverzorging van de allerhoogste kwaliteit (oprecht de fijnste skincare die ik ooit heb gebruikt!), zo natuurlijk, lokaal, duurzaam én fair mogelijk gemaakt met de missie om de beauty-industrie te verduurzamen met geüpcyclede… groenten(!). Klinkt ingewikkeld; is een no-brainer voor de zussen van Food For Skin. Ik heb niet veel met verzorging, maar dit bijzondere geen-concessies-verhaal verdient het om verteld te worden. Ik hoop dat je net zo enthousiast wordt als ik 🙂

 

Tot een paar jaar geleden keek ik nooit naar m’n huid om. Huidverzorging moest vooral goedkoop zijn, zodat ik meer geld kon uitgeven aan m’n verslaving: fast fashion (true story) 😉 M’n huid was oké, maar snel droog en trekkerig, en m’n voorhoofd, T-zone en kin zijn gevoelig voor pukkeltjes en rode vlekjes. Op een gegeven moment probeerde ik wel wat vaker natuurlijke producten uit, maar toen ik vorig jaar in contact kwam met Angela, één van de zussen achter Food For Skin, groeide m’n aandacht voor wat ik smeerde. Niet alleen bleek m’n huid groot fan van hun producten; ik besefte dat ik met het supporten van zo’n inspirerend bedrijf ook als consument kan bijdragen aan het verbeteren van de beauty-industrie. Want ze doen zulke mooie dingen, wat een inspirerend en oprecht bedrijf.

 

 

Wat maakt Food For Skin dan zo duurzaam?

 

Food For Skin is opgericht Cathy en Angela, twee zussen met veel ervaring in de beauty-industrie en merkenwereld. Lange tijd groeide hun frustratie over hoe machtige beautybedrijven consumenten manipuleren om voor slechte producten te kiezen. De industrie zit vol met greenwashing en vervuilende productieprocessen, 9 van de 10 populaire beautyproducten bevatten microplastics, veel producten verstoppen de huid en consumenten worden doodgegooid met super uitgebreide skincare routines waar je huid zogenaamd niet zonder zou kunnen. Allemaal totale onzin, wisten ze, maar de consument had geen idee.

 

Ze besloten het heft in eigen hand te nemen en te bewijzen dat het wel kan: écht goed werkende producten zonder vervuiling voor mens, dier en natuur. Die gemaakt zijn om huidproblemen te voorkomen, in plaats van ze te bestrijden met agressieve middelen die ook de goede bacteriën beïnvloeden. En misschien wel het belangrijkst: Food For Skin doet nooit concessies op kwaliteit en duurzaamheid. Ook al heeft dat invloed op de inkoopprijzen en winstmarges. Is er een betere optie? Dan gaan ze daar altijd voor, ongeacht de prijs. Het bedrijf won inmiddels meerdere (duurzame) beauty-awards en zijn nu pending B Corp (= bijna toegelaten).

 

Duurzame huidverzorging gemaakt van geüpcyclede groenten uit de voedingsindustrie

 

De zussen maken bewust alleen milde producten die écht wat toevoegen voor je huid en de PH-waarde niet aantasten. Dat zijn er nu 4: een reiniger, crème, zonnebrand en serum. Ingrediënten zijn uitsluitend natuurlijk én er is iets bijzonders mee. Producten worden namelijk deels gemaakt geüpcyclede reststromen van groente en fruit, afkomstig uit de voedingsindustrie. Denk aan komkommer, wortel en tomaat (mijn favoriete Tomato Base Cream bestaat zelfs voor 74% uit tomaat!). En dat heeft een reden: het is momenteel de duurzaamste manier om ingrediënten te verkrijgen én het brengt ons dichter bij een circulaire economie. Ik ken geen ander merk dat zo duurzaam werkt. De ingrediënten worden vooral lokaal verkregen, tenzij iets dat van verder komt (waarmee nog meer impact kan worden gemaakt) bijzonder goed is voor de huid.

 

Super zuinig en waterfree

 

Alle producten zitten bomvol met werkzame stoffen (daar zijn ze bewust op ontwikkeld) en een interessant feitje: alles is zo goed als waterfree. Dat betekent dat er vrijwel geen water in zit. Waarom dat veelzeggend is: water wordt vaak toegevoegd als goedkoop vulmiddel dat helemaal niks doet voor je huid (check je verpakkingen maar eens, aqua is vaak het hoofdingrediënt). Dat maakt ook dat de producten erg zuinig zijn in gebruik: ik denk dat ik ongeveer een halfjaar met één product doe.

 

Alle producten zijn vegan en dierproefvrij, en worden in kleine batches en bewust in Nederland ontwikkeld én geproduceerd. Zo is niet alleen de controle op de productie heel hoog; ook wordt er zo veel bespaard op transportimpact.

 

 

 

Duurzame verpakkingen en transport

 

Ook met verpakkingen gaan de zussen zo duurzaam mogelijk om. Zo worden de tubes lokaal gemaakt van geüpcycled oud, Nederlandas bouwafval. Het glas voor de flesjes komt uit Duitsland en Frankrijk (in plaats van uit Azië, wat vaak gebeurt) en ze zijn zwart om de houdbaarheid te verlengen (zo kan er geen UV licht in). Onnodige verpakkingen worden vermeden en bestellingen worden max. 3x per week verzonden om het aantal – CO2 neutrale – transporten te verminderen. Uiteindelijk wil Food For Skin met statiegeld werken zodat verpakkingen actief hergebruikt worden.

 

Een ander punt dat ik onwijs waardeer, is dat ze persoonlijk en vooral super transparant zijn in communicatie. Zo vernoemen ze alleen een product naar een groente- of fruitsoort als het voor minimaal 50% uit dat ingrediënt bestaat. Onder andere op de website en op Instagram lees je precies welke keuzes ze maken en waarom. Hun merk draait niet alleen om verkoop, maar vooral om bewustwording. En da’s hard nodig.

 

Hoe komt de prijs van de producten tot stand?

 

Voor de Tomato Base Cream betaal je €37,50, voor de Carrot Cleanser €35,95 en voor het Cucumber Serum € 37,95 (maar ik raad aan om voor een voordelige set te gaan, en scroll naar beneden voor een 15% kortingscode!). Dat is natuurlijk niet niks, als je – net als jongere Sara – spotgoedkope water based producten gewend bent. Tegelijkertijd is het net zoveel als veel grote beautymerken vragen, maar dan veel zuiniger, kwalitatiever én duurzamer.

 

Ik vroeg Angela hoe de prijs tot stand komt. Allereerst zorgt lokale productie voor veel hogere productieprijzen, helemaal als je geen concessies doet op kwaliteit en duurzaamheid. Ook kost het upcyclen van reststromen drie(!) keer zoveel geld als ‘nieuwe’ ingrediënten. Ik had geen idee (Angela vertelde me zelfs dat hun producten met de reguliere winstmarges €100 per stuk zouden kosten!). Als social enterprise hanteren ze alleen de marges die ze nodig hebben om te kunnen bestaan en organisch te groeien. Dat laatste kunnen ze doen omdat Food For Skin uit eigen spaargeld is gefinancierd en volledig onafhankelijk is. 1% van de volledige bruto omzet wordt gedoneerd aan de Plastic Soup Foundation, dat zich o.a. inzet om microplastics uit de beauty-industrie te bannen.

 

Een indrukwekkende opsomming – elk woord in dit artikel is waar. Misschien snap je nu waarom ik zo achter dit awesome bedrijf sta. Vooral omdat niet alleen hun verhaal mooi is, maar ze het ook echt waarmaken in hun goede producten. M’n huid is rustiger en zachter en als het binnen je budget valt, is dit zó het proberen waard.

 

Bekijk alle producten

 

 

 

Fotocredits:
Frances Stefanie Brinkman, Marielle van Opbergen.

 

 

Heeft  When Sara Smiles je geholpen?

 

Dit platform is gratis en dat zal het altijd blijven 🙂 Heb je veel aan mijn werk en wil je me supporten? Via deze Tikkie link kun je een symbolische koffie of lunch voor me kopen, waarmee ik tijd in nieuwe artikelen kan steken. En áls je iets koopt, kan dat via één van deze affiliatelinks. Dan ontvangt WSS een kleine commissie over het bestelbedrag. Ontzettend bedankt!

Tikkie link 🧡

(dankjewel!!!)

 

______

De beste sustainable fashion inspiratie in je inbox?

Schrijf je in voor de gratis WSS newsletter en ontvang elke twee weken het laatste nieuws uit de duurzame modewereld, inspirerende merken, kritische blikken op de kledingindustrie, brand guides, kortingscodes en ander moois. Gewoon lekker makkelijk in je mailbox 🙂