Inspiratie
Grote inspiratietip: de State of Fashion Biënnale in Arnhem (t/m 30 juni)

Grote inspiratietip: de State of Fashion Biënnale in Arnhem (t/m 30 juni)

Misschien had je het al voorbij zien komen in mijn Reel op Instagram: ik bezocht pas de State of Fashion Biënnale 2024, een groot duurzaam mode-event in Arnhem. Echt, zet in je agenda: een tripje naar Arnhem voor 30 juni. Ik zit echt vol inspiratie! Het thema is namelijk Ties That Bind, dat gaat over het verbinden van wereldwijde culturen, tradities en belevingswerelden. Eigenlijk een must visit als je into duurzame mode bent. Dit is waarom.

 

Blinde vlekken… Hoewel ik al jaren met duurzame kleding bezig ben, ontdek ik nog steeds nieuwe in mezelf. Een grote blinde vlek die ik pas een aantal jaar geleden ontdekte (waar ik me destijds ook echt voor schaamde) en die ik nog steeds uitdiep, is het hoe alles binnen het modesysteem nou écht met elkaar verbonden is.

 

Hoe mijn privileges en culturele beperkingen bepalen hoe ik naar de mode-industrie en kopen kijk, hoe kolonialisme doorwerkt en verduurzaming keihard beperkt, en hoeveel we kunnen leren van andere culturen. Ik leer nog steeds zoveel en dat moet ook echt als we de industrie willen veranderen. Uitbuiting en vervuiling domineren achter de schermen nog steeds de modewereld. Het is gewoon onmogelijk om dat te veranderen als we niet bereid zijn om ons in anderen te verplaatsen.

 

State of Fashion Biënnale 2024- Ties That Bind

 

Ties That Bind verbindt al deze dingen en is het thema van de State of Fashion Biënnale 2024: een groot mode-event in Arnhem waarin kunstenaars en ontwerpers van over de hele wereld alternatieve oplossingen laten zien voor het huidige uitbuitende modesysteem. Ties that Bind verbindt creativiteit in de mode, textiel en de hedendaagse kunst uit het Zuidelijk Halfrond van de wereld. Allerlei ontwerpers geven in hun visie en ontwerpen antwoord op de vraag: hoe gaan we duurzaam om met geërfde tradities en de problemen van onze tijd?

 

 

Check stateoffashion.org

 

voor het volledige programma en alle locaties! Of volg @stateoffashionnl op Instagram.

 

Bezoek deze exposities:

 

T/m 30 juni 2024 zijn er door heel Arnhem tentoonstellingen, rondleidingen, talks, films en workshops. Dit zijn mijn grootste aanraders:

 

• De grote hoofdtentoonstelling Ties That Bind in het Rembrandt Theater. Écht de moeite waard, wauw. Je vindt hier de werken en ontwerpen van allerlei kunstenaars, die hun cultuur en tradities op bijzondere wijze visualiseren (ook geweldige inspiratie als je zelf bij of aan een duurzaam kledingmerk werkt!). Boek als je er bent ook een rondleiding om het nog beter te begrijpen. En kijk op de derde verdieping, met kunst vanuit de andere 3 wereldsteden die onderdeel zijn van State of Fashion: Nairobi, Bengaluru en São Paulo. Een kaartje kost slechts €5 en is elke woensdag t/m zondag open van 10:00-17:00. Grote aanrader!

 

• Ga ook naar Museum Arnhem, waar de bijzondere metershoge installatie Kleidungsaffe te zien is, door de Indonesische kunstenaar Melati Suryodarmo. Dit werk, een enorme boom van afgedankte kleding, is een verwijzing naar ons buitensporige consumptiegedrag en het universele menselijke verlangen om erbij te horen. Er hoort een performance bij, uitgevoerd door kunstenaar Lisette Ros, die gedurende heel juni regelmatig te zien is. Hier vind je wanneer dat is.

 

• In Rozet vind je een gratis mode-expositie, speciaal voor State of Fashion. Deze expositie is een verzameling van werk van vijf Arnhemse kunstenaars en collectieven, die op eigen wijze refleceren op het thema Ties That Bind. Namen die je hier vindt zijn Hankyul Joeng samen met HongKai Li en Jiwoo Lee, Raven, Batuhan Demir samen met Ülkühan Akgül, Sophie Roumans en Bas Kosters.

 

Voor wie is de State of Fashion Biënnale interessant?

 

Genoeg om je een dag te vermaken en geweldige inspiratie voor zowel consumenten, studenten als modeprofessionals. Check het volledige programma op stateoffashion.org en zet in je agenda: een tripje Arnhem tussen 17 mei en 30 juni. En stuur dit vooral door naar anderen die dit misschien interessant vinden!

 

Programma + bezoekersinfo

 

 

Volg @stateoffashionnl op Instagram om op de hoogte te blijven over aankomende events!

Boven: de grote tentoonstelling ‘Ties That Bind’ in het Rembrandt Theater in Arnhem. Foto: Sara Dubbeldam.

 

Boven: de kunstinstallatie Kleidungsaffe (vrij vertaald: kledingaap) in Museum Arnhem, door kunstenaar Melati Suryodarmo. Performance uitgevoerd door Lisette Ros. Foto: Eva Broekema.

 

Boven: de gratis expositie in Rozet. Foto: Eva Broekema.

 

Boven: de grote tentoonstelling ‘Ties That Bies’ in het Rembrandt Theater. Op de derde verdieping vind je kunst en ontwerpen vanuit de andere 3 wereldsteden die onderdeel zijn van State of Fashion: Nairobi, Bengaluru en São Paulo. 

 

______

De beste sustainable fashion inspiratie in je inbox?

Schrijf je in voor de gratis WSS newsletter en ontvang elke twee weken het laatste nieuws uit de duurzame modewereld, inspirerende merken, kritische blikken op de kledingindustrie, brand guides, kortingscodes en ander moois. Gewoon lekker makkelijk in je mailbox 🙂