Brand Guides
De grote duurzame riemen guide (12 merken)

De grote duurzame riemen guide (12 merken)

Op veler verzoek: eindelijk een plek waar alle mooie merken voor duurzame riemen verzameld staan. Want zoveel idealistische merken verkopen ze niet. Gelukkig zijn er zowel op het gebied van stijl, prijs als idealen genoeg opties om te slagen. Enjoy! 🙂

 

Disclaimer: in de titel gebruik ik het woord ‘duurzame’. Dat is dubbel want het klopt lang niet altijd. Vooral over het gebruik van leer is in de duurzame modewereld veel discussie – en terecht. Vegans vinden leer per definitie geen duurzaam product, omdat het gemaakt is van dierenhuid. Anderen benadrukken juist de zeer lange levensduur van het product. In deze Guide heb ik geprobeerd om voor verschillende idealen opties te geven, zodat een brede groep voor een ‘betere’ optie dan fast fashion kiest. Eerlijke arbeidsomstandigheden staan in elke guide op nummer één, verder heb ik bewust veel vegan merken geselecteerd en merken die wel leer gebruiken, maar bijvoorbeeld weer heel lokaal produceren en een andere stijl aanspreken die ik niet vegan kon vinden. Per merk staat kort uitgelicht wat er duurzaam aan is, maar doe vooral ook zelf onderzoek voordat je ergens koopt. Hier lees je hoe je dat doet

 

Mooie merken voor duurzame riemen:

 

Sézane
Sissel Edelbo
Jan ‘n June
Lucy and Yak
Nae
Lovely Lane
Paloma Wool
Octobre
Kuyichi
Closed
Rita Row

 

 

Sézane

 

✓ B Corp
✓ kleine drops, no sale policy
✓ focus op eerlijke arbeidsomstandigheden

 

Ik deel dit merk als eerste omdat mijn lievelingsriem hier vandaan komt (de Ceintuur Artemis, €70, de zwarte riem op de foto rechtsboven. Hier vind je de riem op de linkerfoto). Ik draag ‘m bijna dagelijks omdat ik hem perfect vind: super kwalitatief, breed genoeg maar nog steeds past hij door alle riemlusjes in mijn broeken én hij zit altijd super omdat hij niet werkt met riemgaten, maar je klemt de riem als het ware tussen de gesp (en ja, hij blijft perfect zitten).

 

Het Franse Sézane is zeker niet het duurzaamste merk in deze guide, maar wat ik echt goed vind is dat ze – voor zo’n groot merk – niet werken met seizoenscollecties en uitverkoop, maar met kleinere batches (zo is een groot deel van hun riemen altijd verkrijgbaar). Hun collectie is vrij tijdloos en ik vind de kwaliteit heel goed. Sézane is een B Corp, produceert 2/3 van de collectie in Europa. Check op de productpagina altijd even de materialen. En lees hier mijn uitgebreide merkanalyse van Sézane. Helaas is er geen informatie beschikbaar over de herkomst van het leer.

 

Bekijk de collectie

 

 

Sissel Edelbo

 

✓ geüpcycled (indiase sari’s)
✓ fair geproduceerd in India

 

Misschien ken je Sissel Edelbo al van hun kleurrijke one of a kind jurken en in opvallende prints. Maar – hoera! – ze hebben ook prachtige riemen in de collectie die je kunt dragen in je taille (perfect als je een jurk aansluitend wilt maken)! Sissel Edelbo gaat op een mooie manier te werk: ze verzamelen oude, gedragen sari’s van Indiase vrouwen, vaak van zijde, en geven ze een tweede leven. Ze worden gereinigd en vervolgens onder eerlijke arbeidsomstandigheden geüpcycled tot prachtige unieke stukken. Ook heeft dit merk een no waste policy en worden er van alle fabric scraps accessoires gemaakt.

 

Bekijk de collectie

 

 

Jan ‘n June

 

✓ fair geproduceerd in Polen en Portugal
✓ vegan riemen

 

Bij het Duitse Jan ’n June vind je mooie sophisticated, vrouwelijke basics. De collectie wordt onder eerlijke arbeidsomstandigheden geproduceerd in eerlijke, gecertificeerde fabrieken in Polen en Portugal. Het merk gaat zelf duurzaam te werk en dat geldt ook voor de riemen die ze verkopen. Deze kopen zij namelijk in bij Will’s vegan store en ze zijn gemaakt van Italiaans vegan ‘leer’ met 69% bio-based content. En fijn: met €48 zijn deze riemen goed betaalbaar!

 

Bekijk de collectie

 

 

Joline Jolink

 

✓ fair geproduceerd in Portugal
✓ vegan (appelleer)

 

Ohh wat ben ik toch fan van Joline Jolink. De Nederlandse mode-ontwerper gaat in alles zo eerlijk en duurzaam mogelijk te werk: van materiaalgebruik tot samenwerkingen en arbeidsomstandigheden, van productiemethodes tot haar keuze om voor een core collectie (en een no sale policy!) te kiezen, in plaats van seizoenscollecties. In 2023 verhuisde ze naar een duurzame boerderij in Welsum, die ze de komende jaren om gaat toveren tot een plek waar ze niet alleen zelf grondstoffen verbouwt, maar het hele productieproces inzichtelijk maakt en mensen daar inspirerend in meeneemt.

 

Haar Apple Belt is 100% vegan en gemaakt van appelleer. Net als haar fantastische vegan schoenencollectie, die ook echt het checken waard is.

 

Bekijk de Apple Belt

 

 

Lucy and Yak

 

✓ onder eerlijke arbeidsomstandigheden geproduceerd
✓ duurzame materialen

 

Lucy and Yak is leuk! Mischien ken je dit Engelse merk al van de supervrolijke tuinbroeken en hun heerlijke collectie vol kleuren en prints. Lucy and Yak gebruikt uitsluitend verantwoordelijke, gecertificeerde materialen en zegt onder eerlijke arbeidsomstandigheden te produceren, al vind ik bij het maken van deze guide veel minder (eigenlijk amper) informatie over fabrieken, terwijl ik meen hiervoor veel meer te lezen. Twijfel je? Stuur Lucy and Yak even een mailtje. Dan zet je ze meteen op scherp in hun communicatie.

 

Wel echt heel fijn: hun collectie is super betaalbaar. Dat geldt ook voor hun gekleurde vegan riemen, die maar €20 kosten. Check voor je bestelt wel even of je douanekosten en invoerrechten moet betalen.

 

Bekijk de collectie

 

 

Nae

 

✓ fair gemaakt in Portugal
✓ 100% vegan (PETA approved)

 

Bij Nae vind je mooie klassieke vegan riemen. Dit Portugese merk (waarbij de naam staat voor No Animal Exploitation) probeert het op alle vlakken zo goed en duurzaam mogelijk te doen. De collectie wordt onder eerlijke arbeidsomstandigheden en lokaal in thuisland Portugal geproduceerd. Ook gebruikt Nae voornamelijk duurzame vegan materialen. Voor een riem betaal je €59.

 

Bekijk de collectie

 

 

Lovely Lane

 

✓ core collectie (slow fashion)
✓ fair geproduceerd in Nederland
✓ vegan riemen

 

Lovely Lane staat vooral bekend om haar fantastische vrouwelijke flowy jurken en amazing ’70’ flares. Ik ben groot fan van dit merk. Niet alleen vanwege de collectie, maar ook om haar visie en werkwijze. Het merk produceert voornamelijk made to order en werkt samen met een idealistisch vak-atelier in Amsterdam waar alle items met aandacht en vakmanschap lokaal worden gemaakt. Je riem wordt er made to order gemaakt.

 

Bekijk de collectie

 

 

Paloma Wool

 

✓ fair en lokaal geproduceerd in Spanje

 

Het Spaanse Paloma Wool is edgy, experimenteel en enorm on trend. Het merk produceert lokaal in thuisland Spanje en heeft daardoor goed zicht op eerlijke arbeidsomstandigheden. Vooral als je meer low waisted en opvallende riemen zoekt, is dit echt een merk om even te checken. Helaas is er geen informatie beschikbaar over de herkomst van het leer.

 

Bekijk de collectie

 

 

Kuyichi

 

✓ eerlijke arbeidsomstandigheden + super transparant
✓ gemaakt van natuurlijk gelooid leer (Leather Working Group)
✓ core collectie (+ no sale policy)

 

Je kent Kuyichi misschien als denimpionier (lees hier alles over hun inspirerende, duurzame werkwijze), maar ze hebben ook een aantal fijne tijdloze riemen in de collectie. Ze zijn gemaakt van natuurlijk gelooid leer uit Italië (gelooid in een Leather Working Group gecertificeerde looierij) en onder eerlijke arbeidomstandigheden geproduceerd in Marokko. Kuyichi is super transparant over z’n productiepartners.

 

Bekijk de collectie

 

 

Octobre

 

✓ kleine drops, deels core collectie, geen seizoensuitverkoop
✓ B Corp

 

Eigenlijk een mannenmerk, maar wel goed om even te checken als je van klassieke riemen houdt: Octobre. Octobre’s moederbedrijf Sézane is sinds 2021 B Corp en de werkwijze komt redelijk overeen. Al is-ie wat mij betreft nog een stuk duurzamer, omdat Octobre een veel kleinere collectie heeft, nog meer core items (die meerdere seizoenen in de collectie blijven) en met slechts een aantal lanceringsdrops werkt. Het merk produceert voor 2/3 in Europa en gebruikt steeds meer duurzame materialen. Helaas is er geen informatie beschikbaar over de herkomst van het leer.

 

Bekijk de collectie

 

 

Closed

 

✓ focus op eerlijke productie (Fair Wear member sinds 2021)
✓ gebruikt steeds meer duurzame materialen

 

Wat prijziger, maar wel heel mooi: Closed. Dit merk heeft al sinds het begin in 1978 een focus op eerlijke arbeidsomstandigheden en schrijft uitgebreid over z’n fabrieken op de website. Het merk werd in 2021 member van de Fair Wear Foundation, een internationale organisatie die samen met z’n members (merken) werkt aan goede arbeidsomstandigheden in de productieketen. Closed heeft een prachtige collectie riemen, in Italië gemaakt van Italiaans leer. Helaas is er geen informatie beschikbaar over de herkomst van het leer.

 

Bekijk de collectie

 

 

Rita Row

 

✓ fair en lokaal geproduceerd in Spanje

 

Bij Rita Row vind je vrouwelijke, comfortabele ontwerpen en een grote collectie, waaronder ook een aantal riemen in prachtige kleuren (ik vind ze echt heel mooi!). Rita Row produceert onder eerlijke arbeidsomstandigheden bij lokale partners in Spanje, waarmee het merk een hechte langetermijnrelatie heeft. Over de herkomst van het leer is helaas niks bekend.

 

Bekijk de collectie

 

 

Fotocredits
Alle foto’s in dit artikel zijn afkomstig van en eigendom van de merken zelf.

 

Affiliatelinks
In dit artikel werk ik met enkele affiliatelinks. Koop bewust, altijd. Maar als je iets via zo’n link bestelt, ontvang ik een kleine commissie die mij helpt om dit platform gratis én up-to-date te houden, en te steken in meer kennisdeling en onderzoeken. Dankjewel!

 

 

 

______

De beste sustainable fashion inspiratie in je inbox?

Schrijf je in voor de gratis WSS newsletter en ontvang elke twee weken het laatste nieuws uit de duurzame modewereld, inspirerende merken, kritische blikken op de kledingindustrie, brand guides, kortingscodes en ander moois. Gewoon lekker makkelijk in je mailbox 🙂