Brand Guides
De grote duurzame t-shirts guide (2024 update)

De grote duurzame t-shirts guide (2024 update)

Laat de lente maar komen! Als je Het Perfecte T-shirt zoekt: look no further. In deze Brand Guide vind je de mooiste duurzame t-shirts verzameld, met de focus op betaalbare merken. Van super basic tot uitgesproken met prints en van super duurzaam tot merken die mooie stappen zetten. Enjoy!

 

Is de prijs van eerlijke kleding nog een drempel voor je? Weet dan: ook ik had vroeger een enorme stapel t-shirts (misschien wel 40 stuks!) in mijn kast waarvan ik de helft niet eens droeg en de andere helft na een jaar alweer scheef, kapot of verwassen was. Zo ontzettend zonde. Een t-shirt voor een tientje lijkt misschien een goede deal, maar je levert zelf in op kwaliteit en, nog erger, de werkelijke prijs wordt betaald door de makers en de natuur.

 

Inmiddels heb ik nog maar een paar t-shirts, stuk voor stuk items waar ik heel blij mee ben. Ik draag ze ontzettend vaak en de kwaliteit zijn super. Ze zijn onder eerlijke arbeidsomstandigheden gemaakt en hebben een fantastische pasvorm. Uit eigen ervaring durf ik de t-shirts van Teym, Colorful Standard, Sézane en Ganni echt aan te raden.

 

De mooiste merken voor eerlijke en duurzame t-shirts

 

Teym
Colorful Standard
Sézane
Armedangels
Jan ‘n June
Reformation
Dedicated
Joline Jolink
Ganni
Organic Basics
Kuyichi
Asket
Thinking MU
Dariadeh

 

 

Meer merken ontdekken? Kijk dan in de Grote Eerlijke Merkenindex (dé plek waar ik alle mooie eerlijke kledingmerken verzamel die ik tegenkom!) en vink ‘T-shirts” aan in het zoekfilter.

 

 

Teym

 

Maat XS – XL
✓ fair gemaakt in Portugal
✓ core collectie, premium kwaliteit
✓ duurzame materialen

 

Ik trap bewust af met één van de mooiste Nederlandse slow fashion merken. Teym maakt de beste basics die er zijn, met een geweldige pasvorm en echt van premium kwaliteit (ik spreek uit ervaring). Teym werkt niet met seizoenen, maar lanceert slechts een paar keer per jaar één item dat tot in perfectie is doorontwikkeld en altijd in de collectie blijft. Alle items worden onder eerlijke arbeidsomstandigheden geproduceerd in Europa en van zo duurzaam mogelijke materialen gemaakt.

 

Ik heb The T-shirt van Teym zelf en het is één van m’n lievelingst-shirts. Gemaakt van biologisch katoen en de kwaliteit en pasvorm blijven mooi, ook na heel vaak wassen. The T-shirt valt op maat. Écht de investering waard – ik draag ‘m zo vaak!

 

Bekijk de collectie

 

 

Colorful Standard

 

Maat XS – XXL
✓ tijdloze core collectie
✓ onder eerlijke arbeidsomstandigheden geproduceerd in Portugal
✓ duurzame, voornamelijk gerecyclede materialen

 

Ook super als je kijkt naar prijs/kwaliteit: Colorful Standard. Ik vind dit echt een geweldig merk voor betaalbare basics: ze hebben een grote core collectie in werkelijk alle kleuren van de regenboog; sommige items zijn verkrijgbaar in wel 54 kleuren! Het merk produceert onder eerlijke arbeidsomstandigheden in Portugal en maakt uitsluitend gebruik van verantwoordelijke materialen, zoals GOTS gecertificeerd biologisch katoen en gerecyclede merinowol.

 

Ik draag hun Oversized CrewneckHat en Scarf heel graag (bekijk hier de items in mijn eigen kast) en van de t-shirt range vind ik de fit van hun Oversized Short Sleeve T-shirt (€35) heel goed.

 

Gebruik de code SMILESCS10 voor 10% korting op alles bij Colorful Standard, ook hun t-shirts (mannen + vrouwen)! Deze code is het hele jaar door geldig. 

 

Bekijk de collectie

 

 

Gebruik de code SMILESCS10 voor 10% korting op álles bij Colorful Standard.

 

(heel fijn merk voor betaalbare, kwalitatieve duurzame basics. Bekijk op de Shop Sara’s Kast pagina welke items is allemaal van ze heb)

Sézane

 

Maat XXS – 3XL
✓ B Corp
✓ kleine drops, no sale policy
✓ focus op eerlijke arbeidsomstandigheden

 

Grote kans dat je Sézane al kent. Het Franse merk (dat inmiddels ook B Corp is!) staat bekend om haar iconische Parijse stijl en is ontzettend populair. Niet zo gek, want je vindt er alles voor een complete garderobe en ik vind de pasvorm en de kwaliteit echt bijzonder goed, vooral voor de prijs. Wat ik toejuich bij Sézane is dat er niet wordt gewerkt met seizoenscollecties en uitverkoop, maar met kleinere batches en dat is bijzonder voor zo’n groot bedrijf. Zo gaat Sézane overproductie tegen en zegt het merk altijd een vaste, eerlijke prijs te geven.

 

Sézane produceert voor 2/3 in Europa en gebruikt gelukkig steeds meer duurzame materialen, een groot deel van de t-shirtlijn is gemaakt van GOTS gecertificeerd biologisch katoen. Op het gebied van kwaliteit (en al helemaal de prijs/kwaliteitverhouding) vind ik Sézane echt uitblinken: alle items die ik heb, blijven mooi en ik draag ze zo graag. Lees hier mijn uitgebreide merkanalyse.

 

Tip voor mannen: kijk voor kwalitatieve t-shirts met een mooie pasvorm bij Octobre (de ‘broer’ van Sézane). 

 

Bekijk de collectie

 

 

Armedangels

 

Maat XXS – 3XL
✓ duurzame & gerecyclede materialen
✓ eerlijke arbeidsomstandigheden

 

Ook een fijn merk met een enorme t-shirt range: Armedangels. Deze Duitse kledingpionier strijdt al sinds de oprichting in 2007 voor een eerlijkere mode-industrie en is altijd een voorloper gebleven. De collectie wordt op duurzame wijze gemaakt van verantwoordelijke materialen, zoals GOTS gecertificeerd biologisch katoen, Tencel, Ecovero en gerecyclede wol. Armedangels is al sinds 2015 Fair Wear member, waarmee het ook kan aantonen dat het een grote focus heeft op eerlijke arbeidsomstandigheden (en het merk draagt de Leader status, de hoogst mogelijke waardering!). En ook meegenomen: Armedangels is vrij betaalbaar!

 

Bekijk de collectie

 

 

Jan ’n June

 

Maat XS – XL
✓ fair geproduceerd in Polen en Portugal
✓ gemaakt van duurzame materialen

 

 

Jan ‘n June is het checken waard als je van mooie sophisticated basics houdt met een vrouwelijke pasvorm en vaak een edge. Style wise vind ik dit een heel leuk merk; Jan ‘n June bewijst al jaren dat duurzame kleding echt niet saai hoeft te zijn. De collectie wordt onder eerlijke arbeidsomstandigheden geproduceerd in eerlijke, gecertificeerde fabrieken in Polen en Portugal. Jan ‘n June gebruikt uitsluitend duurzame materialen zoals GOTS gecertificeerd biologisch katoen en Tencel. En ook dit merk is vrij betaalbaar!

 

Tip: als je iets van Jan ‘n June koopt bij Sophie Stone (een Nederlandse duurzame webshop), krijg je met de code SARA 10% korting op alles 🙂

 

Bekijk de collectie

 

 

Reformation

 

Maat EU 30 – 56 (size inclusive!)
✓ focus op eerlijke arbeidsomstandigheden
✓ steeds meer duurzame materialen
✓ 4x per jaar uitgebreid sustainability report

 

Reformation is het enige Amerikaanse merk in deze lijst, maar zeker niet de minste: zó ontzettend mooi allemaal. Je vindt er een enorme aanbod aan  ‘effortless silhouettes that celebrate the feminine figure’ en de t-shirtcollectie varieert van klassiek tot cropped en met bijzondere details. Daarnaast is het merk al sinds de oprichting in 2009 bezig met duurzaamheid. Reformation heeft een focus op eerlijke arbeidsomstandigheden, gebruikt veel duurzame materialen (al vind ik dat het nog beter kan) en is transparant over z’n werkwijze, o.a. in de uitgebreide Sustainability Reports die wel 4x (!) per jaar uitkomen.

 

Ik vind het geweldig dat Reformation erg size inclusive is: de maten gaan van 32 tot 56 en ook is er een Petites en Tall range. Ook super: hoewel ze USA based zijn, zitten de verzendkosten én de invoerrechten bij de prijs inbegrepen. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

 

Bekijk de collectie
Bekijk de Extended Sized Collectie

(t/m maat EU56!)

 

 

Dedicated.

 

Maat XS – XL
✓ eerlijke arbeidsomstandigheden
✓ gemaakt van duurzame materialen
✓ duurzame productieprocessen

 

Dedicated is een fijn betaalbaar Zweeds merk met een uitgebreide collectie en een grote t-shirt range, met zowel fijne basics als allerlei prints en van fitted tot meer relaxed. Dedicated gebruikt uitsluitend verantwoordelijke materialen (zoals biologisch katoen, gerecycled polyester en Tencel), merk produceert onder eerlijke arbeidsomstandigheden, is transparant over z’n suppliers en werkt voornamelijk met duurzame certificeringen.

 

Bekijk de collectie

 

 

Joline Jolink

 

Maat XS – XL
✓ fair geproduceerd in Europa
✓ gemaakt van duurzame materialen

 

Ik vind Joline Jolink zó ontzettend inspirerend. Sinds ik haar voor het eerst ontmoette, een aantal jaar geleden, volg ik haar reis op de voet en we kletsen regelmatig over onze duurzame missies. Ik bewonder haar liefde voor kleding en het ambacht, en hoe ze radicale keuzes durft te maken die haar dichter bij haar idealen brengen. Van de switch naar een core collectie en no sale policy, duurzaam materiaalgebruik en de focus op eerlijke arbeidsomstandigheden tot haar keuze om in 2023 een productieplafond in te stellen voor haar bedrijf en haar droom om haar duurzame boerderij in Welsum om te toveren tot een regeneratieve plek waar ze niet alleen zelf grondstoffen verbouwt, maar het hele productieproces inzichtelijk maakt en mensen daar inspirerend in meeneemt. Je kunt haar crowdfunding nog steeds supporten!

 

Ik hou van haar stoere, comfortabele stijl en de goed uitgedachte pasvormen. Haar tees zijn ook zo mooi: tijdloos en bijzonder tegelijk.

 

Bekijk de collectie

 

 

Ganni

 

Maat XXS t/m 4XL
✓ focus op eerlijke arbeidsomstandigheden (Fair Wear member)
✓ voornamelijk duurzame en innovatieve(!) materialen
✓ super transparant en daarin echt een pionier

 

Als ik kijk naar hoe Ganni zich de afgelopen jaren heeft ontwikkeld, word ik blij. Sinds het merk een aantal jaar geleden besloot om écht actief te verduurzamen, is er (daadwerkelijk!) zoveel veranderd. Zoveel dat ik Ganni inmiddels echt een pionier vind en een voorbeeld voor andere modische merken.

 

Niet alleen is Ganni B Corp geworden en super transparant over z’n werkwijze en productieproces (bekijk o.a. het Instagramaccount @ganni.lab, waarop de volledige duurzame reis – eerlijk, en inclusief mijlpalen én uitdagingen – wordt gedeeld). Ganni werkt voornamelijk met duurzame en vooral innovatieve materialen, waarvan ook nog steeds meer vegan innovaties. Ook is Ganni sinds 2022 Fair Wear member en zet zich actief in voor goede arbeidsomstandigheden in de hele keten. Ja, dit merk werkt nog steeds met trendy seizoenscollecties en sale (en eigenlijk ben ik daar kritisch op), maar hoe Ganni in de diehard fashionwereld een verschil maakt, is echt prijswaardig.

 

Bekijk de collectie

 

 

Kuyichi

 

Maat XS – XL
✓ tijdloze core collectie (geen seizoenscollecties, no sale)
✓ onder eerlijke arbeidsomstandigheden geproduceerd (+Fair Wear member)
✓ gemaakt van duurzame materialen

 

Kuyichi is een Nederlandse denimpionier die al in 2004(!) de eerste organic jeans ter wereld uitbracht. Het merk gebruikt vanaf het begin uitsluitende duurzame, gecertificeerde materialen, produceert onder eerlijke arbeidsomstandigheden (en is sinds 2020 Fair Wear member), werkt met innovatieve, duurzame productieprocessen en is super transparant. Naast een uitgebreide denimcollectie (waarvan de Lisette Flare de absolute favoriet in mijn kast is!), heeft Kuyichi ook een kwalitatieve collectie van basicstops en tees, gemaakt van mooie duurzame materialen.  Ik heb in 2019/2020 bij Kuyichi gewerkt en ik kan je dus met zekerheid zeggen dat dit een prachtig, ethisch bedrijf is 🙂

 

Bekijk de collectie

 

 

Organic Basics

 

✓ fair geproduceerd in Europa
✓ gemaakt van duurzame materialen

 

Met stip het betaalbaarste merk in deze guide en top als je meer van cropped tees houdt. Het Deense Organic Basics staat vooral bekend om z’n heerlijk zittende ondergoed, maar ze hebben ook active wear en t-shirts in hun collectie. Organic Basics is een B Corp, gebruikt verantwoordelijke materialen en produceert bij vaste productiepartners die naar eigen zeggen allemaal gecertificeerd zijn en ethisch te werk gaan. Prijzen van t-shirts starten bij €21.

 

bekijk de collectie

 

 

The Slow Label

 

Maat XXS – XXL
✓ fair geproduceerd in Europa
✓ duurzame materialen
✓ core collectie (geen trendy seizoenscollecties en uitverkoop)

 

Dit vind ik ook zo’n mooi merk. The Slow Label is een prachtig Oostenrijks label dat staat voor tijdloze wardrobe essentials in neutrale kleuren, duurzame productie en hoge kwaliteit. Je vindt er alles voor een complete beknopte capsulegarderobe, van broeken en tops tot duurzame winterjassen (mantels). De volledige collectie wordt gemaakt van mooie, verantwoordelijke materialen en onder eerlijke arbeidsomstandigheden geproduceerd in Europa en Marokko. The Slow Label is super transparant over z’n werkwijze en het is echt een bedrijf dat snapt wat duurzaamheid inhoudt. Echt prachtig!

 

Bekijk de collectie

 

 

Thinking MU

 

Maat XS – XL
✓  eerlijke arbeidsomstandigheden
✓ transparant en innovatief
✓duurzame materialen
✓no sale policy

 

Dit Spaanse merk is een grote aanrader als je van vrolijke kleuren en prints houdt. Thinking MU gaat bewust te werk op allerlei vlakken. Zo worden er uitsluitend duurzame/gerecyclede materialen gebruikt en is er een grote focus op kwaliteit. De volledige collectie wordt onder eerlijke arbeidsomstandigheden geproduceerd en Thinking MU is heel transparant over het productieproces: in elk kledingstuk zit een QR code die de volledige reis van grondstof tot kledingstuk laat zien. Thinking MU wil bewust consumeren stimuleren en heeft daarom een no sale policy.

 

In Nederland koop je Thinking MU via Sophie Stone. Met de code SARA krijg je 10% op alles, ook de collectie van Thinking MU!

 

Bekijk de collectie

 

 

Dariadeh

 

Maat XXS-3XL
✓ duurzame, traceable materialen uit Europa
✓ onder eerlijke arbeidsomstandigheden geproduceerd in Europa
✓ tijdloze core collectie

 

Last, but not least: Dariadeh is ook zo’n fijn merk voor duurzame basics. Dit Oostenrijkse merk scoort goed  op zowel arbeidsomstandigheden, materiaalgebruik, ketentransparantie en inclusiviteit (ik vind het zo fijn dat Dariadeh prachtige echte vrouwen met allerlei lichaamsvormen laat zien!). De collectie wordt gemaakt bij fabrieken in Europa waar het merk een langetermijnrelatie mee heeft. Het merk gebruikt uitsluitend verantwoordelijke materialen en is ook transparant over waar deze vandaan komen. Dat is super!

 

bekijk de collectie

 

 

__________

 

 

Fotocredits
Alle foto’s bij dit artikel zijn afkomstig van en eigendom van de merken zelf.

 

 

__________

 

 

 

 

______

De beste sustainable fashion inspiratie in je inbox?

Schrijf je in voor de gratis WSS newsletter en ontvang elke twee weken het laatste nieuws uit de duurzame modewereld, inspirerende merken, kritische blikken op de kledingindustrie, brand guides, kortingscodes en ander moois. Gewoon lekker makkelijk in je mailbox 🙂