Brand Guides
De grote duurzame zwemkleding guide 2024 (bikini’s + badpakken)

De grote duurzame zwemkleding guide 2024 (bikini’s + badpakken)

Ben je op zoek naar een mooie bikini of badpak, en vind je het belangrijk dat-ie niet ten koste gaat van de makers of de planeet? En weet je niet waar je in vredesnaam moet beginnen, of twijfel je of er iets duurzaams in jouw stijl of maat te vinden is? Goed nieuws: in deze grote duurzame zwemkleding guide vind je de mooiste idealistische swimwearmerken, in allerlei stijlen. Per merk deel ik in het kort wat ze goed doen op duurzaamheidsgebied en welke maten ze aanbieden (er zijn ook genoeg plus size opties). Enjoy! 🙂

 

Over Econyl

 

De meeste merken in deze lijst – op Lovely Lane na – gebruiken Econyl als basismateriaal. Econyl is gerecyclede nylon, gemaakt van gerecyclede visnetten en ander afval. Critici zeggen dat dit geen duurzaam materiaal is, omdat het nog steeds is gemaakt van plastic. Toch is dit binnen de huidige mogelijkheden de beste keuze. Econyl heeft namelijk fijne eigenschappen voor de drager, die niet geëvenaard worden door een duurzamer materiaal. Je wilt tenslotte dat je badpak niet gaat lubberen, ineens doorzichtig wordt (yikes!), of heel lang nat blijft.

 

Goed om je bewust van te zijn: gerecycled plastic – ook Econyl – wordt vrijwel altijd van plastic afval gemaakt, en niet van oude kleding. Synthetische kleding wordt nog amper gerecycled omdat dit erg moeilijk en vooral véél duurder is dan nieuwe materialen gebruiken. Dit betekent dat – ondanks dat veel mensen denken dat recycling een circulair proces is – plastic recycling in de kledingindustrie vaak nog hartstikke lineair werkt: uiteindelijk belandt het product alsnog op de afvalberg. Ook blijft het gevaar van microplastics natuurlijk op de loer liggen. Maar alsnog is het (bij mijn weten) momenteel de beste duurzame optie.

 

 

Via di Gioia

 

Cupmaten A t/m G
✓ duurzame materialen
✓ focus op eerlijke arbeidsomstandigheden

 

De meeste recente toevoeging aan deze guide: Via di Gioia. Ik ben zo enthousiast over dit Nederlandse merk. Dat komt deels door het productieproces: ze gebruiken uitsluitend duurzame materialen (Seaqual™ and Perpetual™, in Barcelona gemaakt van PET-flessen en afval uit de Middellandse Zee), ze werken samen met twee eerlijke productiepartners, in Italië en Tunesië en zijn daar super transparant over.

 

Maar misschien wel het beste aan dit merk vind ik het product zelf. Via di Gioia maakt bikini’s die je kunt dragen t/m cupmaat G en is daarin het enige merk dat zo inclusief is. En dan de fit, die is zó goed. Ik spreek uit ervaring, wat ik heb zelf de de Balcony top (met beugel) en het V-shape broekje, zoals op de foto linksboven. Beide gewoon echt heel goed ontworpen. De bikini zit ontzettend lekker en volgt heel mooi de lijnen van je lichaam. Mega grote aanrader, ik voel me er heel mooi in!

 

Bekijk de collectie

 

 

Sézane

 

Maat 34 t/m 46
✓ B Corp
✓ gebruikt veel duurzame materialen
✓ focus op eerlijke arbeidsomstandigheden

 

Sézane is niet het duurzaamste merk in deze lijst, maar voldoet wel aan mijn minimumcriteria én is voor veel mensen zo’n mooie, kwalitatieve optie. Sézane is een Frans merk met een enorme, vrij tijdloze collectie en een mooie vrouwelijke, Parijse stijl.  Style wise vond ik Sézane altijd al prachtig, al had ik m’n bedenkingen bij het merk. Nu Sézane transparanter is over het productieproces en in 2021 een B Corp werd, heb ik m’n mening bijgesteld. Sézane gebruikt in toenemende mate duurzame materialen (als je er koopt, check dan waar het product van is gemaakt), heeft een focus op eerlijke arbeidsomstandigheden en geeft een steeds beter inkijkje bij de productiepartners waar het mee samenwerkt. Wat ik erg goed vind, is de prijs/kwaliteitverhouding: producten gaan over het algemeen erg lang mee. Ook is Sézane één van de weinige merken in deze lijst die ook grotere maten aanbiedt.

 

Bekijk de collectie

 

 

Aya Label

 

Maat XS – XL
✓onder eerlijke arbeidsomstandigheden gemaakt in Istanbul en op Bali
✓gemaakt van Econyl
✓ core collectie

 

Aya Label is style wise een favoriet van veel duurzame modeliefhebbers en ik snap waarom: één van mijn favorieten in deze lijst en ik heb een bikini van dit merk. Aya vernoemde de hele collectie naar Griekse godinnen en het resultaat is erg vavavoom. De collectie wordt gemaakt van Econyl en naar eigen zeggen onder eerlijke arbeidsomstandigheden geproduceerd bij vaste productiepartners in Istanbul en op Bali. Al is dat helaas het enige zinnetje over productie dat ik kon vinden, dus ik ben nog niet overtuigd. Ik twijfel dan ook of ik ze in deze guide houd en ik raad je als consument aan om dit merk te mailen met duurzaamheidsvragen. Zo kunnen we Aya Label hopelijk aanzetten tot transparantere communicatie.

 

Bekijk de collectie

 

 

Organic Basics

 

Maat XXS – XXL
✓ onder eerlijke arbeidsomstandigheden geproduceerd in Portugal
✓ gemaakt van duurzame materialen
✓ core collectie

 

Bij Organic Basics is een Deense duurzame modepionier met een uitgebreide collectie ondergoed en fijne basics. De volledige core collectie (dus geen snelle seizoenscollecties) is gemaakt van kwalitatieve duurzame materialen, zoals GOTS gecertificeerd biologisch (of gerecycled) katoen, Tencel en gerecyclede wol. Organic Basics is klimaatneutraal een een B Corp, produceert onder eerlijke arbeidsomstandigheden in Europa en is daar heel transparant over. Organic Basics had een swimwearlijn, maar deze gaat uit de productie omdat het merk zich uitsluitend op ondergoed/basics gaat focussen. Dat betekent dat de volledige swimwear collectie met 50% korting wordt verkocht. Ideaal als je duurzame zwemkleding voor een (bijna) fast fashion prijsje wilt scoren 🙂 En gebruik de code WHENSARASMILES voor 10% op alles (doorlopend)!

 

shop swimwear met 50% korting!

 

 

CADEAUTJE!
Gebruik de code WHENSARASMILES voor 10% korting op alles bij
Organic Basics.

 

Bekijk alle actuele kortingscodes voor duurzame kledingmerken hier.

Faithfull

 

Maat XS – XXL
✓fair en lokaal gemaakt op Bali
✓gemaakt van duurzame materialen
B Corp

 

Faithfull, is style wise één van m’n favoriete merken in deze lijst. ZO MOOI! Faithfull is een Australisch label dat vanuit Bali werkt, vind je een enorme collectie (práchtige) simwear, resortkleding en zomerjurken. De volledige collectie wordt onder goede arbeidsomstandigheden lokaal op Bali geproduceerd bij kleinschalige familiebedrijven waar Faithfull een hechte relatie mee heeft. Door de lokale benadering is er ook erg goede controle over het productieproces (= heel goed!). meer over de arbeidsomstandigheden lees je hier.

 

Waar Faithfull enkele jaren geleden nog veel niet-duurzame materialen gebruikte, wordt de collectie nu gemaakt van Econyl, linnen, EcoVero, Tencel en andere mooie materialen. Wil je hier iets bestellen? Let dan op: bovenop de producten komen nog verzend- en douanekosten (invoerrechten, etc). En wees je ervan bewust dat je pakketje een flink eind moet reizen voordat het bij jou aankomt. Maar als je echt verliefd bent en je gaat het jarenlang met liefde dragen, zou ik zeggen: go for it ❤️

 

Bekijk de collectie

 

 

Anekdot

 

Maat XS – XL
✓eerlijk en lokaal geproduceerd in Berlijn
✓gemaakt van duurzame materialen (voornamelijk upcycling)

 

Anekdot is een Duits lingerie- en swimwearmerk met een enorme collectie. Hun lingerie is prachtig – het is style wise één van m’n favoriete duurzame lingeriemerken – maar ook hun grote collectie duurzame zwemedkling is echt het checken waard. Anekdot gebruikt uitsluitend duurzame materialen, waarvan voornamelijk geupcyclede stoffen en deadstockpartijen. De volledige collectie wordt lokaal geproduceerd in Berlijn (en sommige items bij de grens in Polen) en onder eerlijke arbeidsomstandigheden gemaakt.

 

Bekijk de collectie

 

 

Bekijk ook de Grote Duurzame Lingerie Guide

 

Met wel 18(!) duurzame lingeriemerken met een fantastische stijl

Dedicated.

 

Maat S – XL
✓eerlijk en lokaal geproduceerd
✓gemaakt van duurzame materialen

 

Dedicated is één van de betaalbaarste en tóch hele duurzame merken in deze guide. Tops en broekjes kosten namelijk €39,95. Dit Zweedse merk heeft een enorm aanbod (ook mannen en kids!) waar je een complete garderobe mee kunt vullen, en ook een hele grote collectie duurzame zwemkleding. Dedicated gebruikt uitsluitend duurzame materialen, werkt veel met eerlijke certificeringen, produceert onder eerlijke arbeidsomstandigheden en is transparant over z’n werkwijze en z’n productiepartners.

 

En fijn: het Nederlandse Sophie Stone verkoopt ook veel zwemkleding van Dedicated (ook mannen!). En met de code SARADUBBELDAM krijg je doorlopend 10% korting op alles (alle merken en collecties, dus ook de zwemkleding)!

 

Bekijk de collectie
Shop Dedicated met 10% korting bij Sophie Stone (NL)

 

 

Nenes Paris

 

Maat XS – XL
✓eerlijk en lokaal geproduceerd in Berlijn
✓gemaakt van duurzame materialen (voornamelijk upcycling)

 

Dit Parijs lingerie-, lounge- en swimwear brand heb ik net ontdekt en daar ben ik zo blij om! Nenes Paris maakt prachtige items die je vrouwerlijke rondingen accentueren. Hun swimwear heeft mooie details en vooral de broekjes hebben hele mooie cheeky uitsnedes, zoals hierboven (maar ze hebben ook meer ‘bedekte’ items en badpakken, dus check ze sowieso even). Nenes Paris maakt gebruik van duurzame materialen en werkt voor de productie samen met een vaste, eerlijke productiepartner in Portugal waar het bedrijf helemaal transparant over is.

 

Bekijk de collectie

 

 

Ayla Swim

 

Maat S – XL
✓fair gemaakt op Bali
✓duurzame materialen (Repreve en Econyl)

 

Ayla Swim is een Brits swimwear merk en ik vind de collectie zó mooi. Ayla gebruikt duurzame materialen en de hele collectie wordt onder eerlijke arbeidsomstandigheden geproduceerd door Ayla’s twee vaste, kleinschalige productiepartners op Bali. Helaas voor ons is Ayla een UK based merk. Dat betekent dat je op (hoge) invoerrechten en douanekosten kunt rekenen als je er bestelt.

Bekijk de collectie

 

 

Casa Raki

 

Maat XS – L
✓fair gemaakt in Portugal
✓duurzame materialen (Econyl)

 

Casa Raki is een Engels merk met een hele grote, veelzijdige swimwearcollectie en je vindt er de mooiste kleuren. Casa Raki produceert onder eerlijke arbeidsomstandigheden in Portugal en maakt uitsluitend gebruik van duurzame materialen, zoals het bekende Econyl. Helaas voor ons is Ayla een UK based merk. Dat betekent dat je op extra kosten moet rekenen als je er bestelt: je moet invoerrechten en douanekosten betalen.

 

Bekijk de collectie

 

 

AAVA

 

Maat S – XXL
✓onder eerlijke arbeidsomstandigheden gemaakt in Turkije
✓duurzame materialen (Econyl)

 

Zoek je een mooi duurzaam badpak? Dan is AAVA je merk. Ik leerde AAVA kennen via Sophie Stone, een geweldige Nederlandse webshop die uitsluitend duurzame merken verkoopt (en die je volledig kunt vertrouwen in hun idealen!). AAVA gebruikt uitsluitend duurzame materialen en de volledige collectie wordt onder eerlijke arbeidsomstandigheden geproduceerd in Istanbul, Turkije.

 

TIP: Als je een badpak van AAVA via Sophie Stone bestelt, krijg je met de code SARADUBBELDAM 10% op de volledige collectie (geldig in de hele webshop, ook op andere merken)!

 

Bekijk de collectie

 

 

Cadeautje: met de code SARADUBBELDAM krijg je 10% korting op alles bij Sophie Stone, ook alle duurzame zwemkleding (mannen & vrouwen)!

TET. Swimwear

 

Maat XXS – XXL
✓onder eerlijke arbeidsomstandigheden gemaakt in China
✓duurzame materialen (Repreve)
✓reversible te dragen
✓no sale policy

 

TET. Swimwear is een Nederlands merk voor duurzame zwemkleding. Je vindt er een uitgebreide collectie swim- en beachwear in zowel basics als mooie prints. En fijn pluspunt: bijna alles is reversible te dragen, waardoor je eigenlijk meteen 2 items hebt. Ook goed om te weten: TET. maakt ook bikini’s en badpakken met beugel. Ook dit merk maakt gebruik van duurzame materialen en de volledige collectie wordt bij één vaste, hechte productiepartner in China geproduceerd (BSCI gecertificeerde fabriek).

 

Bekijk de collectie

 

 

Clo Stories

 

Maat XS – XL
✓fair en lokaal geproduceerd in Spanje
✓gemaakt van duurzame materialen
reversible te dragen

 

Het Spaanse Clo Stories is een prachtig merk voor lingerie, resort wear en duurzame zwemkleding – volledig vanuit idealen geboren. Je vindt er mooie bikini’s en badpakken in allerlei kleuren en mooie materialen; Clo Stories gebruikt hiervoor zoveel mogelijk natuurlijke materialen die lokaal (Spanje en Italië) worden gesourced. De volledige collectie wordt onder eerlijke arbeidsomstandigheden en lokaal met de hand geproduceerd in thuisstad Barcelona. Ook fijn: de collectie is reversible te dragen, dus ideaal als je behoefte hebt aan afwisseling.

 

Bekijk de collectie

 

 

Augustine Amsterdam

 

Maat XS – XXL
✓onder eerlijke arbeidsomstandigheden geproduceerd
✓duurzame materialen (Econyl, gerecycled)

 

Nog zo’n prachtig merk, en nog van Nederlandse bodem ook! Augustine Amsterdam is een minimalistisch swimwearlabel dat focust op tijdloze kwaliteit, hoge kwaliteit en kleinschalige productie. met een grote focus op transparantie (bekijk de open cost break down hier), kwaliteit en tijdloze designs. Augustine maakt uitsluitend gebruik van Econyl en zegt dat het onder eerlijke arbeidsomstandigheden bij kleinschalige familiefabrieken produceert.

 

Helaas is dit zinnetje de enige – en totaal niet checkbare – informatie over arbeidsomstandighede. Ik aan Augustine gevraagd waarom dit zo is en ik wacht nog op antwoord. Ik ben erg kritisch op merken die niks delen over arbeidsomstandigheden. 

 

Bekijk de collectie

 

 

Filippa K

 

Maat XS – XL
✓focus op eerlijke arbeidsomstandigheden (Fair Wear member)
✓ duurzame materialen

 

Filippa K heeft in 2022 een grote rebranding gehad en sindsdien focust het mooie Zweedse merk op een nog meer high-end imago en dito designs. Filippa K gebruikt steeds meer duurzame materialen en staat bij velen bekend om de hoge kwaliteit. Het merk is al sinds 2008(!) Fair Wear member en kan daarmee bewijzen dat het een grote focus heeft op goede arbeidsomstandigheden in de productieketen. De collectie is tijdloos,  minimalistisch en zó stijlvol. Fan!

 

Bekijk de collectie

 

 

Jungl

 

Maat S – XL
✓onder eerlijke arbeidsomstandigheden gemaakt in Nederland en Portugal
✓duurzame materialen

 

Jungl, is een Nederlands merk voor duurzame zwemkleding (al maken ze nu ook apparel!) dat ook nog vrij betaalbaar is vergeleken met andere merken in deze lijst, en daarmee wellicht een fijne optie voor mensen met een beperkt budget. De collectie is tijdloos en de designs stijlvol eenvoudig. Jungl gebruikt Econyl voor z’n swimwear. De collectie wordt lokaal geproduceerd in Breda (in een idealistisch productie-atelier, heel tof) en bij een vaste, eerlijke productiepartner in Portugal.

 

Bekijk de collectie

 

 

Hunza G

 

Maat: Onze Size fits maat 34-42 (figure forming crinkle fabric) 
✓lokaal geproduceerd in Londen

 

Het Londense label Hunza G staat bekend om z’n one size fit all (eh-well, most) policy en de speciale, super elastische crinkle fabric die dit mogelijk maakt. Helaas is dit bij mijn weten geen duurzaam materiaal, maart de volledige collectie wordt wel lokaal en met de hand in Londen geproduceerd. En goed om te weten: de meerekkende stof is perfect voor zwangere vrouwen!

 

Bekijk de collectie

 

 

Underprotection

 

Maat XS – XL
✓B Corp
✓fair geproduceerd in India
✓gemaakt van duurzame materialen

 

Underprotection is het eerste duurzame zwemkleding – en lingeriemerk dat ik jaren geleden leerde kennen. Het Deense bedrijf stond toen al bekend om de kleurrijke, veelzijdige en grote collecties, en style wise word ik er zo blij van. Underprotection gebruikt uitsluitend duurzame materialen en produceert onder eerlijke arbeidsomstandigheden bij verschillende eerlijke, gecertificeerde productiepartners. Sinds 2020 is het bedrijf een B Corp en ik vind het mooi om te zien dat ze tegenwoordig zoveel delen over duurzaamheid (transparantie vind ik ontzettend belangrijk).

 

TIP: bestel duurzame zwemkleding en lingerie van Underprotection hier via Sophie Stone, een Nederlandse webshop (sowieso een grote tip, want ze hebben een enorm aanbod aan uitsluitend duurzame kledingmerken!) en je krijgt met de code SARADUBBELDAM 10% korting op álles! 

 

Bekijk de collectie
Shop Underprotection met 10% korting bij Sophie Stone

 

 

Woodlike Ocean

 

Maat XS – L
✓fair geproduceerd in Turkije
✓gemaakt van duurzame materialen

 

Woodlike Ocean is mooi Duits eco-friendly merk voor duurzame zwemkleding, yoga- en surfkleding, met een grote collectie en vooral hele fijne basics. De collectie wordt gemaakt van duurzame materialen, waarvan veel Econyl, en de volledige collectie wordt onder eerlijke arbeidsomstandigheden geproduceerd bij een vaste productiepartner (kleinschalig familiebedrijf) in Turkije.

 

En fijn: heel veel items koop je nu met 20% korting omdat de nieuwe collectie elk moment kan verschijnen. Doe er je voordeel mee! 🙂

 

Bekijk de collectie

 

 

Julienne

 

Maat XS – XL
✓fair geproduceerd in Indonesië
✓gemaakt van duurzame materialen

 

OokJulienne, een Zwitsers swimwearmerk, vind je een mooie minimalistische collectie. De volledige collectie wordt gemaakt van duurzame materialen, zoals Econyl (gemaakt van gerecycled plastic, van o.a. oude visnetten) en wordt onder goede arbeidsomstandigheden gemaakt in Indonesië. Vooral de tops vind ik erg mooi!

 

Bekijk de collectie

 

 

Lovely Lane

Maat S – XL
✓fair en lokaal geproduceerd in Nederland
✓ (deels) made to order

 

Als je van ’70’s style en crochet houdt, is dit je merk. Lovely Lane is een prachtige Nederlands kledingmerk dat vooral bekend staat om de elegante, zwierige jurken en geweldige flares, maar je vindt er sinds een tijdje ook fijne velvet en crochet bikini’s. De collectie wordt onder eerlijke arbeidsomstandigheden en lokaal gemaakt door Atelier Made Here in Nederland. Lovely Lane is erg transparant als je hier iets koopt, weet je zeker dat het met veel liefde is ontworpen en gemaakt.

 

Bekijk de collectie

 

 

Youswim

 

✓fair geproduceerd in Engeland

 

Nog zo’n mooi merk: Youswim. Dit Engelse label zegt de allercomfortabelste badpakken en bikini’s te maken, die zich helemaal naar jouw lichaam vormen. Alle producten zijn namelijk one size en volgens Youswim rekt de stof zo ver mee dat je de collectie met maat 32 t/m 44 kunt dragen (!). De volledige collectie wordt lokaal en Engeland gemaakt. En hoewel Youswim geen gebruik maakt van duurzame materialen, zegt het merk wel dat topkwaliteit heel belangrijk is en hun swimwear “made to last” is. Ik heb het zelf niet getest, maar het komt over als een mooi, oprecht merk.

 

Bekijk alle swimwear van Youswim

 

 

Oceanchild

 

Maat S – XL
✓fair geproduceerd in Portugal
✓gemaakt van duurzame materialen

 

Oceanchild is een Duits swimwearlabel dat – net als veel andere merken in deze guide – Econyl gebruikt. De volledige collectie wordt onder eerlijke arbeidsomstandigheden geproduceerd bij Oceanchild’s eerlijke vaste productiepartner in Porto, Portugal, waar het merk een hechte relatie mee heeft.

 

Bekijk de collectie

 

 

Mara Hoffman

 

Maat XS – 3XL
✓ onder eerlijke arbeidsomstandigheden geproduceerd in L.A.
✓ gemaakt van duurzame materialen

 

Mara Hoffman is het meest prijzige merk in deze guide en ook nog Amerikaans. Allemaal niet ideaal qua bestelgemak en duurzaamheid, maar toch vind ik dit merk een mooie toevoeging in deze guide: de prachtige ontwerpen gaan veelal t/m maat 3XL. De volledige swimwearcollectie wordt (voornamelijk) gemaakt van duurzame materialen en onder eerlijke arbeidsomstandigheden geproduceerd in L.A. Let op: als je hier bestelt, betaal je invoerrechten en douanekosten. Het wordt bij elkaar dus heel prijzig, maar wie weet word toch iemand hier blij van.

 

Bekijk de collectie

 

 

Halla X Halla

 

Maat XS – XXL
✓fair geproduceerd op Bali
✓gemaakt van duurzame materialen

 

Fan van funky prints? Dan is Halla X Halla je merk! Dit Finse label maakt de leukste bikini’s en badpakken die je instant vrolijk maken. De volledige collectie wordt gemaakt van Econyl en onder eerlijke arbeidsomstandigheden geproduceerd bij Halla’s vaste productiepartner op Bali, waarmee het merk een hechte langetermijnrelatie heeft. Ik vind het tof dat dit merk veel diversiteit laat zien in z’n modellen en ook voor vollere figuren awesome funky opties heeft. En fijn: bijna alle items zijn reversed te dragen; zo kun je nog meer uit één kledingstuk halen. Nice!

 

Bekijk de collectie

 

 

Dank voor je support!

 

Dit platform is gratis en dat zal het altijd blijven 🙂 Heb je veel aan mijn werk en wil je me supporten? Via deze Tikkie link kun je een symbolische koffie of lunch voor me kopen, waarmee ik tijd in nieuwe artikelen kan steken en dit platform gratis kan houden. En áls je iets koopt bij een duurzaam merk, kan dat via één van mijn affiliatelinks. Dan ontvangt WSS een kleine commissie over het bestelbedrag. Onwijs bedankt!

 

Tikkie link 🧡

 

 

 

Fotocredits:
Alle afbeeldingen bij dit artikel zijn afkomstig van en eigendom van de merken zelf. Headerbeeld: Faithfull The Brand.

 

Helpt When Sara Smiles je in je duurzame reis?

 

Ik vind het belangrijk om mijn platform gratis te houden 🙂 Waardeer je mijn werk en wil je me supporten? Via deze Tikkie link kun je een symbolische koffie of lunch voor me kopen, waarmee je tijd koopt die ik in nieuwe artikelen kan steken. En áls je iets koopt, kan dat via één van mijn affiliatelinks. Dan ontvangt WSS een kleine commissie. Veel dank!

______

De beste sustainable fashion inspiratie in je inbox?

Schrijf je in voor de gratis WSS newsletter en ontvang elke twee weken het laatste nieuws uit de duurzame modewereld, inspirerende merken, kritische blikken op de kledingindustrie, brand guides, kortingscodes en ander moois. Gewoon lekker makkelijk in je mailbox 🙂