Brand Guides
Guide: de mooiste duurzame shorts voor de zomer

Guide: de mooiste duurzame shorts voor de zomer

Laat de zomer maar komen! In deze Brand Guide vind je de mooiste merken voor duurzame shorts verzameld. Van denim shorts tot klassieke high waisted (work appropriate) modellen. Van high fashion tot sportief. Van betaalaar tot meer exclusief. Van grotere merken tot kleine, fijne indie brands. En van super duurzaam tot merken die mooie stappen zetten.

Voordat je deze guide in duikt: neem informatie niet klakkeloos over. Check altijd bij de merken zelf of de hier vermelde informatie nog actueel is. Het is voor mij namelijk onmogelijk om alle informatie continu geüpdatet te houden. In dit artikel leer ik je hoe je een uitgebreide duurzame websitecheck doet. En kijk in mijn Grote Eerlijke Merkenindex als je nog meer merken wilt ontdekken.

 

De fijnste duurzame shorts voor de zomer vind je bij:

Armedangels
Sézane
J-label (+ kortingscode)
Kuyichi
Jan ‘n June
Reformation
Colorful Standard

Hund Hund
Alohas
Ganni
Thinking MU
Lucy and Yak
Sea Me Happy
Dariadeh
Joline Jolink
Yoake
Dedicated. (+ kortingscode)

 

Actuele kortingscodes (ook voor merken uit deze lijst!) vind je hier.

 

Armedangels

 

Jeansmaat 25-34, overige shorts maat XS-XXL
✓ duurzame materialen
✓ eerlijke arbeidsomstandigheden
✓ duurzaam productieproces

 

Armedangels is één van de eerste duurzame kledingmerken die ik ontdekte en ik ben nog steeds fan van dit mooie Duitse bedrijf. Armedangels gebruikt namelijk niet alleen duurzame materialen (en blijft daarin innoveren), ze integreren duurzaamheid in het hele productieproces. Ook produceert Armedangels onder eerlijke arbeidsomstandigheden. Sinds 2015 is het merk Fair Wear member (een organisatie die zich samen met z’n leden – kledingmerken – inzet voor goede arbeidsomstandigheden in de productieketen). Wil je meer over Armedangels weten? Lees dan mijn merkanalyse.

 

Armedangels heeft heel veel duurzame shorts in de collectie. Ik hou van hun denim shorts (de wijdere ILLZIAA en de tijdloze FREYMAA shorts zijn mijn persoonlijke favorieten), maar ook hebben ze veel drawstring shorts en biker shorts in de collectie. Prijzen beginnen vanaf €49,90.

 

Bekijk de collectie

 

 

Sézane

 

Maat 34 t/m 48
✓ B Corp
✓ gebruikt veel duurzame materialen
✓ focus op eerlijke arbeidsomstandigheden

 

Sézane is één van m’n persoonlijke lievelingsmerken als het gaat om stijl. Ze hebben een enorme, veelzijdige collectie en de maat van veel items – ook de shorts – gaat tot 48! Mijn ervaring met de pasvorm is zo goed, hun kleding flatteert echt en ik voel me er mooi in. Sézane is misschien niet het duurzaamste merk in deze lijst, maar voor zo’n groot bedrijf vind ik dat ze het heel goed doen. In 2021 werd Sézane een B Corp. Wil je precies weten hoe Sézane scoort op duurzaamheid? Lees mijn uitgebreide merkanalyse en de conclusie hier).

 

Bekijk de collectie

 

 

J-Label

 

Maat XS – XL
✓ fair geproduceerd in India
✓ gemaakt van duurzame materialen

 

J-Label is een prachtig Nederlands label met een groot hart en geweldige duurzame shorts (aanrader als je van een meer flowy stijl houdt!). Founders Judith en Janneke zijn samen vanuit hun achtergrond in de advocatuur in de modewereld gedoken. Vanuit hun liefde voor kleding en een eerlijk productieproces is niet alleen dit mooie label ontstaan, maar ook een inspirerende documentaire (onderaan het artikel) over eerlijke kledingproductie: Taking Justice.

 

J-Label produceert onder eerlijke arbeidsomstandigheden bij vaste, hechte productiepartners. Het merk gebruikt uitsluitend duurzame materialen, zoals biologisch katoen en Tencel. Tip: als je iets van J-Label koopt bij Sophie Stone (een mooie duurzame webshop), krijg je met de code SARA 10% korting op alles 🙂

 

Bekijk de collectie

 

 

Cadeautje! Met de code SARA krijg je bij Sophie Stone 10% korting op alles, ook de duurzame shorts van J-Label, Thinking MU en Dedicated!

Kuyichi

 

Maat XS – XL
✓ eerlijke arbeidsomstandigheden (Fair Wear member)
✓ gemaakt van duurzame materialen
✓ core collectie (no seasonal collections, no sale)

 

Kuyichi is mijn favoriete Nederlandse denimmerk. Hun duurzame jeans zijn geweldig (tip: de Lisette Flare, wát een pasvorm!), maar inmiddels vind je er ook een langzaam groeiende tijdloze core collectie, waaronder duurzame shorts. Kuyichi gebruikt uitsluitend duurzame materialen en de alles wordt fair geproduceerd bij vaste productiepartners waar het merk een hechte langetermijnrelatie mee heeft. Kuyichi is Fair Wear member, super transparant en gewoon een prachtig bedrijf, waarbij je echt kwaliteit voor je geld krijgt. En ook niet onbelangrijk: de fit is echt heel goed! Mijn persoonlijke favoriet: de 100 linnen Sofia Shorts.

 

Bekijk de collectie

 

 

Reformation

 

Maat 32 t/m 56
✓ focus op eerlijke arbeidsomstandigheden
✓ gemaakt van duurzame materialen
Petites & Extended Sizes collectie

 

Reformation is qua stijl één van m’n favoriete merken in deze lijst. Dit L.A. based ‘sustainably meets sexy’-merk gebruikt soms duurzame materialen (maar ik ben kritisch op het gebruik van synthetische materialen) produceert bij verschillende suppliers waar het merk gelukkig vrij transparant over is. Reformation heeft zowel denim als klassieke work appropriate shorts in de collectie.

 

En goed nieuws: Reformation heeft een geweldige ‘Extended Sizes‘ collectie dit tot maat 56 gaat. Ook fijn: de douanekosten, invoerrechten én verzendkosten zitten al inbegrepen bij de prijs. Zo kom je niet voor nare verassingen te staan.

 

Bekijk de collectie

 

 

Colorful Standard

 

✓ fair geproduceerd in Europa (voornamelijk Portugal)
✓ duurzaam productieproces
✓ gemaakt van duurzame materialen
✓ tijdloze collectie

 

Colorful Standard is een heel mooi merk voor als je betaalbare basics zoekt in een specifieke kleur. Alle producten zijn namelijk in alle kleuren van de regenboog verkrijgbaar, soms zelfs in 54 kleuren! Colorful Standard gebruikt uitsluitend duurzame materialen en produceert onder eerlijke arbeidsomstandigheden in Portugal. Hun duurzame shorts zijn comfortabel en betaalbaar. Zo kosten de Comfy Sweat Shorts €60 en de Twill Shorts (mijn favoriet!) €65.

 

Ik heb zelf ook een aantal items van dit merk en ik vind de kwaliteit erg goed, helemaal voor de prijs. Mijn favoriete item is de Oversized Crew die ik in maat M draag. Gebruik de code SMILESCS10 voor 10% korting op alle (doorlopend)!

 

Bekijk de collectie

 

 

Gebruik de code SMILESCS10 voor doorlopend 10% korting op alles bij Colorful Standard  !

Jan ’n June

 

Maat XS – XL
✓ fair geproduceerd in Polen en Portugal
✓ gemaakt van duurzame materialen

 

Bij het Duitse Jan ’n June vind je mooie sophisticated, vrouwelijke basics. De complete collectie wordt onder eerlijke arbeidsomstandigheden geproduceerd in eerlijke, gecertificeerde fabrieken in Polen en Portugal. Het merk gebruikt uitsluitend duurzame materialen zoals GOTS gecertificeerd biologisch katoen en Tencel. En fijn: Jan ‘n June is over het algemeen vrij betaalbaar! Ze hebben zomershorts in verschillende stijlen, van meer fashionable tot klassieke duurzame shorts van linnen.

 

Tip: als je iets van Jan ‘n June koopt bij Sophie Stone (een Nederlandse duurzame webshop), krijg je met de code SARA 10% korting op alles 🙂

 

Bekijk de collectie
Bekijk de collectie bij Sophie Stone (NL)

 

 

Hund Hund

 

Maat 32 – 42
✓ fair geproduceerd in Europa
✓ gemaakt van duurzame materialen

 

Meer liefhebber van een edgy stijl, en op zoek naar merken met en meer Y2K vibe? Check dan zeker even Hund Hund. Dit Berlin based label gebruikt uitsluitend duurzame materialen (nieuw of deadstock rollen) en produceert bij vaste, kleinschalige productiepartners in Europa. En ook fijn: Hund Hund is vrij betaalbaar! Ik vind hun stijl te gek!

 

Bekijk de collectie

 

 

Alohas

 

Maat XS – L
✓ fair gemaakt in Spanje

 

Misschien ken je Alohas al van hun fantastische schoenen (check ze ook zéker even voor mooie sandalen!). Maar wist je dat dit merk ook een grote kledingcollectie heeft? Alohas werkt vrij veel lokaal, zo wordt de hele collectie – zowel kleding als schoenen – lokaal in Spanje geproduceerd. Ik moet je eerlijk zeggen dat ik wel kritisch ben op het materiaalgebruik van de collectie. Alohas maakt namelijk weinig gebruik van duurzame materialen, ook voor de shorts (veel blends en ook synthetische mixen). Maar als je hier iets moois vindt binnen jouw stijl en veel waarde hecht aan eerlijke, lokale productie (vind ik persoonlijk erg belangrijk), moet je hier zeker even rondkijken. Alohas is namelijk ook nog vrij betaalbaar 🙂

 

Bekijk de collectie

 

 

Ganni

 

Maat 32 t/m 52
✓ fair geproduceerd (Fair Wear member)
✓ voornamelijk duurzame materialen

 

Toen ik vorig jaar een uitgebreide merkanalyse van Ganni deed, had ik nog geen idee dat het merk zo goed bezig was op. Ik ben echt onder de indruk! Ganni is niet alleen heel transparant over z’n werkwijze en productieproces; ook op alle duurzaamheidsvlakken laten ze zien dat ze echt actief stappen zetten. Denk aan duurzaam en innovatief materiaalgebruik en een grote focus op eerlijke arbeidsomstandigheden: Ganni is sinds 2022 Fair Wear member. Ik hou van de manier waarop ganni de consument actief meeneemt in haar duurzame reis. Check het @ganni.lab Instagramaccount voor inspiratie.

 

Bekijk de collectie

 

 

Lucy and Yak

 

Maat XXS – XXL
✓ fair geproduceerd in India
✓ voornamelijk duurzame materialen
✓ Extended sizes collectie

 

Vrolijk, kleurrijk en speels: het Engelse Lucy and Yak is echt een feestje (en een geweldige duurzame vervanging voor Monki liefhebbers). Lucy and Yak gebruikt uitsluitend duurzame materialen, zoals Tencel, biologisch katoen, linnen en leftoverstoffen van andere merken. De kleding wordt onder goede arbeidsomstandigheden gemaakt in India; bovendien ontvangen alle werknemers vier keer het Indiase minimumloon.

 

Je vindt hier vooral super comfy shorts en Lucy and Yak heeft ook dungaree shorts in allerlei kleuren. En extra leuk: Lucy and Yak is betaalbaar en de maten gaan van XXS t/m XXL.

 

Bekijk de collectie

 

 

Thinking MU

 

Maat 34 – 44
✓ eerlijke arbeidsomstandigheden
✓ duurzame materialen
✓ no sale policy

 

Thinking MU heeft een heerlijke collectie als je van vrolijke kleuren en prints houdt. Als je de very beach proof collectie ziet, zal het je nik verbazen dat dit een Spaans merk is. Thinking MU gaat in alles zo duurzaam mogelijk te werk: van het materiaalgebruik tot de eerlijke productie en van de no sale policy tot duurzamere productiemethodes. Ook leuk: ze hebben ook een mannen- en een kindercollectie.

 

Bekijk de collectie

 

 

Sea Me Happy

 

Maat S-L
✓ eerlijke arbeidsomstandigheden
✓ (voornamelijk) duurzame materialen

 

Bij Sea Me Happy vind je kleurrijke, groovy items met een relaxte fit. Denk tie dye, corduroy, zwierige jurken en fijne shorts in allerlei kleuren. Sea Me Happy produceert onder eerlijke arbeidsomstandigheden en 80% van de collectie wordt lokaal in thuisland België geproduceerd. Sea Me Happy gebruikt voornamelijk (inmiddels volgens mij alleen maar) duurzame materialen, zoals GOTS gecertificeerd biologisch katoen en EcoVero. Overgebleven stoffen worden gedoneerd aan mode-opleidingen.

 

Bekijk de collectie

 

 

dariadéh

 

XXS – XXXL
✓ onder eerlijke arbeidsomstandigheden geproduceerd
✓ duurzame materialen (0% polyester)
✓ core collectie

 

Bij dariadéh vind je super comfy en tijdloze duurzame basics met een mooie fit. De complete collectie wordt gemaakt van duurzame, natuurlijke materialen en het merk heeft een 0% polyester policy. De complete collectie wordt onder eerlijke arbeidsomstandigheden geproduceerd bij vaste, kleinere familiefabrieken in Portugal, Servië en Turkije. Ook fijn: Dariadeh is transparant én biedt veel producten t/m maat XXXL aan.

 

Bekijk de collectie

 

 

Joline Jolink

 

Maat XS – L
✓ core collectie, no sale policy
✓ gemaakt van duurzame materialen
✓ onder eerlijke arbeidsomstandigheden geproduceerd
✓ vegan

 

Jeetje, wat is Joline Jolink toch een inspirerende vrouw. Waar begin ik… ze runt haar gelijknamige label met zoveel liefde. Niet alleen werkt ze met kleine productiebatches, een core collectie en heeft ze sinds 2016 een no sale policy, ook vliegt ze alle stappen in het productieproces liefdevol en zo duurzaam mogelijk aan. Van materiaalgebruik tot eerlijke productie, van een goede pasvorm en geweldige service tot hoge kwaliteit, van natuurlijke verfmethodes tot duurzame verzending. Een geweldig mooi bedrijf. Veel shorts heeft ze niet in de collectie, maar de modellen die ze heeft zijn super veelzijdig. Denk aan een nette, halflange pantalonshort, een korte chill short en een duurzame short met tie dye print.

 

Bekijk de collectie

 

 

Dedicated.

 

Maat XS – XL
✓ onder eerlijke arbeidsomstandigheden geproduceerd
✓ gemaakt van duurzame materialen
✓ duurzame productieprocessen

 

Dedicated is een duurzaam Zweeds label dat niet alleen verantwoorde materialen gebruikt (zoals biologisch katoen, gerecycled polyester en Tencel), het merk produceert ook onder eerlijke arbeidsomstandigheden, is transparant over z’n suppliers en heeft een hele lijst duurzame certificeringen op z’n naam staan. De stijl van dit merk is relaxed, comfy en casual en de collectie is enorm! En een extra pluspunt: Dedicated is vrij betaalbaar.

 

Tip: als je iets van Dedicated. koopt bij Sophie Stone (een mooie duurzame webshop), krijg je met de code SARA 10% korting op alles 🙂

 

Bekijk de collectie

 

 

Yoake

 

Maat S – XL
✓ gemaakt van duurzame, natuurlijke materialen
✓ fair en lokaal geproduceerd op Bali
✓ core collectie, in kleine batches gemaakt

 

YOAKE bestaat nog niet zo lang, maar ik ben nu al gróót fan. Yoake werd gestart door twee Nederlandse vrouwen (waarvan een oud vriendinnetje van me!) die op Bali wonen. Ze werken niet met snelle seizoenscollecties, maar met kleinere drops en pre-orders, die vervolgens met veel liefde en aandacht worden gemaakt door hun vaste productiepartners: Dodi en Ani; een Indonesisch stel dat vanuit hun huis de kleding met liefde maakt. Ik heb zelf de Delilah Dress (bekijk hier op Instagram, tweede slide) en die is zo mooi. Hun Essentials Set bestaat uit een wijde blouse + short en is met z’n €119,95 een vrij goed geprijsde summer uniform. Verkrijgbaar in meerdere kleuren!

 

Bekijk de Essential Set

 

 

 

Fotocredits
Alle foto’s bij dit artikel zijn afkomstig van en eigendom van de merken zelf.

 

Helpt When Sara Smiles je in je duurzame reis?

 

Ik vind het belangrijk om mijn platform gratis te houden 🙂 Waardeer je mijn werk en wil je me supporten? Via deze Tikkie link kun je een symbolische koffie of lunch voor me kopen, waarmee je tijd koopt die ik in nieuwe artikelen kan steken. En áls je iets koopt, kan dat via één van mijn affiliatelinks. Dan ontvangt WSS een kleine commissie. Veel dank!

______

De beste sustainable fashion inspiratie in je inbox?

Schrijf je in voor de gratis WSS newsletter en ontvang elke twee weken het laatste nieuws uit de duurzame modewereld, inspirerende merken, kritische blikken op de kledingindustrie, brand guides, kortingscodes en ander moois. Gewoon lekker makkelijk in je mailbox 🙂