Brand Guides
De 10 coolste duurzame kledingmerken (streetwear) voor mannen

De 10 coolste duurzame kledingmerken (streetwear) voor mannen

“Heel leuk, die slow fashion, en ik wil ook echt wel van duurzamere merken kopen, maar vrijwel alles is voor vrouwen.” En ze hebben zo gelijk, die mannen. Ik noem een Reformation, een Paloma Wool (oké, alleen fair, maar prachtig), Een Girlfriend, een Joline Jolink… (al heeft zijn ook een paar mooie unisex items) allemaal voor vrouwen.

Maar dat betekent niet dat er niks te vinden is. Sterker nog, als je de juiste merken kent, kun je genoeg vinden. De komende tijd ga ik vaker mooie duurzame kledingmerken voor mannen delen, samen met mijn vriend. Die vindt het namelijk ook belachelijk dat er ontzettend weinig inspiratie te vinden is en hij wil dat dit verandert. Jordi is meer een vintage guy (a.k.a. het type creatieve schatgraver), maar hij is de laatste jaren heel bewust met kleding bezig. Dat uit zich niet alleen in een vintage shared wardrobe waar ik binnenkort meer over ga delen, maar ook in een verdieping in mooie merken. Die ik graag met je deel. Vandaag deel 1 in de serie “Duurzame kledingmerken voor mannen” (een hele a-sexy titel, maar hé, het werkt voor SEO): de 10 coolste streetwearmerken waar je met een gerust hart kunt kopen. Hey, you’re welcome.

De 10 coolste duurzame kledingmerken (streetwear) voor mannenUnrecorded

Bonne Suits
Patagonia
Nudie Jeans
Pinqponq
Colorful Standard
Hund Hund
Thinking MU
Ace and Tate (bio collection)
Veja

 

 

 

 

Unrecorded

Bij dit Nederlandse menswearlabel (al weet ik uit ervaring dat alles unisex te dragen is :)) vind je prachtige minimalistische basics. Unrecorded maakt uitsluitend gebruik van duurzame materialen (zoals biologisch katoen) en produceert onder eerlijke arbeidsomstandigheden in Portugal. Unrecorded heeft niet alleen een prachtige webshop, ook heeft het merk twee fysieke shops in Amsterdam: één in de Negen Straatjes en één aan de Utrechtsestraat. Het bekijken waard!

Ga naar de website

 

 

Bonne Suits

De eerste in de lijst scoort meteen 10 punten op het gebied van eigenheid. Ik vind Bonne Suits fantastisch. Dit Nederlandse merk is opgericht door Bonne Reijn (1990), die in 2014 iets miste in de modewereld: een product dat geschikt is voor elke gelegenheid, elke sekse, elke leeftijd, van hoge kwaliteit  en een key piece in ieders garderobe. Een flinke waslijst, die hij met zijn suits nog waar maakte ook. De uniforms van Bonne Suits zien er niet alleen geweldig uit, ze zijn ook onder eerlijke arbeidsomstandigheden gemaakt in Portugal. Je vindt er inmiddels niet alleen pakken meer; ook boiler suits en two pieces. Mijn vriend heeft er één voor z’n verjaardag gevraagd en die gaat-ie krijgen ook.

Ga naar de website

 

 

 

Patagonia

In deze lijst kan outdoorpionier Patagonia natuurlijk niet ontbreken. Grote kans dat je dit duurzame merk al kent; Patagonia timmert de laatste jaren namelijk niet alleen onder buitenliefhebbers, maar ook in de streetwearwereld aan de weg (lees: erg populair onder Freshcotton boys en Reformation girls). Het merk werd in 1973 opgericht vanuit het ideaal om niet alleen de Outback Jacks van deze wereld, maar ook de wereld zélf beter te maken. Eerlijke arbeidsomstandigheden en duurzame innovaties zijn dan ook al vanaf het begin speerpunten. Patagonia maakt gebruik van super kwalitatieve, duurzaam gewonnen materialen en gebruikt voert actief campagne voor  wereldwijdnatuurbehoud. En dat doen ze verdomde goed, ik bedoel: als je Trump aanklaagt omdat hij een nationaal park tegen de vlakte wil gooien, vind ík je een held. Bekijk alle lopende Environmental Campaigns van het merk hier. Naast de bestaande collecties lanceerde Patagonia onlangs het Worn Wear platform, waarop je tweedehands Patagonia kleding kunt kopen. Nice!

Ga naar de website

 

 

 

Nudie Jeans

Één van mijn favoriete denimmerken voor mannen is Nudie Jeans. Dit Zweedse denimlabel maakt de mooiste kwaliteitsjeans die niet alleen lang meegaan, maar ook nog gemaakt zijn van biologisch katoen én onder eerlijke arbeidsomstandigheden worden gemaakt. Naast een mooie collectie heeft Nudie een uitgebreid Repair service, wat onder andere betekent dat je jouw kapotte Nudie Jeans kosteloos kunt laten repareren bij de dichtstbijzijnde Repair shop. Duurzaamheid zit ‘m tenslotte in veel meer dingen dan alleen het productieproces en ik vind dat Nudie Jeans daar echt in inspireert.

Ga naar de website

 

 

 

Pinqponq

Op zoek naar een kwalitatieve tas? Dan is Pinqponq je merk. Dit Duitse merk werd in 2014 opgericht en maakt al vanaf het begin prachtige tassen van gerecyclede PET-flessen. Vooral de hip bags en rugtassen doen het goed. Pinqponq is sinds 2016 lid van Fair Wear en dat betekent dat het merk goede arbeidsomstandigheden hoog in het vaandel heeft staan; je kunt er dus met een gerust hart kopen. Wn leuk: de tassen van Pinqponq zijn nog betaalbaar ook, voor een rugzak betaal je ongeveer € 130 en voor een hip bag € 40. Pinqponq timmert momenteel goed aan de weg; ik zie het merk overal opduiken.

Ga naar de website

 

 

 

Colorful Standard

Voor iedereen die mooie basics zoekt die niet alleen goed zijn voor jezelf, maar ook voor de makers en de planeet: kijk dan bij Colorful Standard. Je vindt er tees, sweats, hoodies, beanies en sjaals van goede kwaliteit en in een enorm kleurenspectrum. De volledige collectie is gemaakt van duurzame materialen (zoals biologisch katoen) en onder eerlijke arbeidsomstandigheden geproduceerd in Portugal. Colorful Standard is betaalbaar: voor een tee betaal je € 30 en voor een hoodie € 80. Ik heb zelf een tee en een merinwollen sjaal gekocht van dit merk, ik vind ze beide van hele goede kwaliteit en ik zou ze zeker aanraden. Blij mee!

Ga naar de website

 

 

 

Hund Hund

Dit Berlin based streetwearmerk is niet alleen edgy en vrij betaalbaar, maar ook fair, duurzaam én transparant. Bij Hund Hund vind je fijne tees met nét een andere uitsnede dan wat je gewend bent, coole suit pants en grand dad blouses voor een prima prijs. De volledige collectie is gemaakt van duurzame materialen (zoals biologisch katoen en Tencel) en onder eerlijke arbeidsomstandigheden geproduceerd, met name in Portugal. Leuk merk!

Ga naar de website

 

 

 

Ace and Tate (bio collection)

Deze had je misschien niet in deze lijst verwacht, Ace and Tate staat namelijk (nog) niet bekend als duurzaam. En toegegeven: dat waren ze ook niet. MAAR. De afgelopen twee jaar heeft het Nederlandse eyewearmerk fantastische stappen gemaakt, en inmiddels is het Ace and Tate zover dat ik met mijn idealen zéker bij de bio collection zou kunnen kopen. Ace and Tate produceert onder eerlijke arbeidsomstandigheden in Italië, is organisatiebreed bezig met duurzame stappen en de bio collection is gemaakt van bio based materialen (die bovendien rechyclebaar en biologisch afbreekbaar zijn).

P.s. Ook Dick Moby en Gobi hebben prachtige duurzame zonnebrillen.

Bekijk de collectie

 

 

 

Thinking MU

Meer het type Mediterranean summer vibes? Thinking MU is een Spaans merk met een hele grote en ook vrij betaalbare collectie. Je vindt er veel tees en tops, maar ook voor relaxte suit pants en chino’s raad ik je aan om echt even rond te kijken. Qua duurzaamheid is Thinking MU is zo’n merk dat het op alle vlakken goed doet. Zo gebruikt het label duurzame materialen (zoals biologisch katoen, hennep, Tencel, Ecovero (biologische ‘viscose’) en gerecycled polyester en ook de wassingen en prints zijn helemaal op ecologische wijze aangebracht. Ook produceert Thinking MU onder eerlijke arbeidsomstandigheden én doen ze inmiddels niet meer aan de rat race van tweejaarlijkse sale. Over de kwaliteit weet ik nog niet zoveel (geen ervaring mee), maar een mooi merk is het sowieso.

Ga naar de website

 

 

 

Veja

Ik zal erover te twijfelen of ik ‘m wel in deze lijst moest zetten, want: iedereen kent Veja al. Maar een sustainable streetwearlijst is niet compleet zonder dit sustainable-turned-mainstream sneakermerk. Het lukte Veja alweer twee jaar geleden om door te breken en dat is niet zo gek: je vindt er gewoon hele goede basic sneakers, altijd gemaakt van duurzame materialen en helemaal fair geproduceerd. Nu zo ongeveer iedereen in de V10’s rondloopt, ben ik blij dat Veja steeds meer modellen aan het lanceren is. Mijn favoriet: de dad sneaker, en helemaal die van de samenwerking met Rick Owens (links). Ben benieuwd welke designstappen het merk de komende tijd gaat zetten…

Ga naar de website

 

 


 

Fotocredits
Alle foto’s bij dit artikel zijn afkomstig van en eigendom van de merken zelf.

 

______

De beste sustainable fashion inspiratie in je inbox?

Schrijf je in voor de gratis WSS newsletter en ontvang elke twee weken het laatste nieuws uit de duurzame modewereld, inspirerende merken, kritische blikken op de kledingindustrie, brand guides, kortingscodes en ander moois. Gewoon lekker makkelijk in je mailbox 🙂