Tips van Sara
Al m’n duurzame kledingkeuzes tijdens m’n zwangerschap

Al m’n duurzame kledingkeuzes tijdens m’n zwangerschap

Zwanger zijn en duurzame kledingkeuzes maken gaat vaak niet zo goed samen. Want tsja: je lichaam verandert, je garderobe slinkt en de hormonen gieren door je lijf. Nu ik 36 weken zwanger ben, kijk ik terug op een interessante kledingperiode. Waar ik werd gewaarschuwd dat “je met normale kleding echt niet toe komt” (blijkbaar bepalen mensen dat graag voor een ander), bleek dat veel makkelijker dan verwacht. Tuurlijk, aan sommige dingen ontkwam ik niet. Maar geloof me, het kan: een duurzame garderobe tijdens je zwangerschap. Al m’n tips op een rij!

 

Terwijl ik dit artikel schrijf (met het denkvermogen van een vaatdoek 😉 –  voel ik kleintje druk bewegen in m’n buik. Wát een bijzonder gevoel blijft dat toch. Ik kijk naar rechts in de woonkamer en zie mezelf in onze grote spiegel. Ik zie een gelukkige vrouw. Ze is rustig vanbinnen, zó klaar voor dit nieuwe avontuur, inmiddels met verlof én flink gegroeid. Ik zit een stukje van de tafel af, want m’n buik zit in de weg. Hoewel m’n bovenlijf verder amper is gegroeid, m’n benen zijn een stuk steviger dan normaal. Net als m’n billen. M’n heupen zijn breder en m’n kuiten voller. Ik ben in íeder geval – los van m’n buik – van maat 38 naar een volle 40 gegaan. Vanaf de 20e week begon m’n lijf zo ongeveer alles op te slaan, het heeft duidelijk ammo-fatties nodig voor de geboorte. Helemaal oké.

 

Wel had dit natuurlijk invloed op m’n kledingopties, die met de dag slonken. Beha’s paste ik met week 8 al niet meer, m’n normale jeans en tees zei ik rond week 17 vaarwel. Van tevoren had ik op Instagram enthousiast gezegd dat ik zou proberen om zo min mogelijk speciale zwangerschapskleding te kopen. Vind ik zonde: dan draag ik het een paar maanden en dan moet ik het weer weg doen. Het leek me een leuke uitdaging om zoveel mogelijk met m’n normale kleding te doen en verder zo duurzaam mogelijke opties te verkennen. Mission accomplished! Wel even een disclaimer: in hoeverre dit mogelijk is, hangt natuurlijk af van hoeveel je groeit en je huidige garderobe. Maar haal eruit wat je wilt.

 

De enige zwangerschapsitems die ik heb aangeschaft:

 

•  2 Stieglitz leggings
•  2 Swedish Stockings maternity panty’s
•  2 zwangerschapsbeha’s: deze van Organic Basics (gebruik de code SMILESOBX voor 10% korting!) en deze van Savara Intimates
•  2 belly wraps van Lotte Oudshoorn Design
•  Kora Mikino postpartum panties (om te proberen)

(de rest heb ik geleend of uit m’n huidige garderobe kunnen dragen)

 

 

Wél op zoek naar speciale duurzame zwangerschapskleding? In deze Brand Guide zet ik alle eerlijke en duurzame merken op een rij!

 

Brand Guide zwangerschapskleding

Items waar ik niet zonder kon:

 

 

 

M’n grootste life savers: Stieglitz leggings

 

M’n allergrootste life saver van de afgelopen maanden was met stíp m’n zwarte Stieglitz legging. Ik kon maar geen mooie zwangerschapsbroek vinden, de meeste zijn toch skinny jeans (ben ik niet zo van) en ik heb te lange benen voor standaard maten. Toen een lezer me flared Stieglitz leggings tipte op Instagram, was ik zo blij. Ze zijn perfect voor tijdens je zwangerschap, want ze hebben een hoge tailleband (die over je buik heen valt) en rekken enorm mee. Ik kocht een zwarte flare via Vinted en die heb ik mijn hele zwangerschap gedragen, van week 10 tot en met nu. Ik ben blij dat ik ‘m tweedehands heb kunnen kopen, Stieglitz is bij mijn weten niet zo’n idealistisch merk. Maar als ik hem niet via Vinted had gevonden, had ik hem alsnog nieuw gekocht bij gebrek aan betere opties. Oké, hij zit nu toch wel strak bij m’n buik en binnenkort heeft-ie z’n mooiste tijd gehad (ik heb ‘m bijna dagelijks gedragen).

 

 

 

 

 

Draag veel rekbare stoffen

 

Andere items waar ik niet zonder kon, waren rekbare stoffen. Materialen als Tencel en EcoVero (zie foto: een EcoVero coltop en rok van King Louie) lenen zich hier perfect voor. Ze lijken ook niet uit te rekken en de vorm zit er altijd weer helemaal in terug na het wassen. Ik draag de colletjes van King Louie (aanrader!), maar je kunt ze ook bij andere merken kopen. Perfect om onder een open jasje, trui of vest te dragen (die kun je tenslotte gewoon van voor je zwangerschap blijven dragen!) en ze zitten onwijs lekker. Voordeel is dat je deze ook voor en na je zwangerschap kunt dragen, ik heb hiervan niks nieuws gekocht.

 

 

 

 

 

M’n vavavoom dress van Reformation

 

Maar eigenlijk alles van rekbare stoffen (dat wat langer valt) is top. Zo had ik tijdens m’n zwangerschap één vavaboom dress van Reformation (€ 160), gemaakt van rekbare Tencel. Best kort, figure hugging en m’n buik paste er perfect in. Ik voelde me er ontzettend mooi in, helemaal gecombineerd met m’n favoriete Sézane laarzen  (model Lea). Perfect voor etentjes en feestjes.

 

Twijfel je of een item op een gegeven moment te ver uitrekt? Draag het dan niet meer. Mijn Reformation dress heb ik tot de 7e maand gedragen; nu wacht hij op me tot na m’n zwangerschap.

 

 

 

 

 

De fijnste oversized truien die perfect over je buik passen

 

Een andere redding: oversized truien. Ik heb geen enkele zwangerschapstrui hoeven kopen! Een gelukje is dat ik van oversized fits hou, dus ik had al wat truien (uit m’n shared wardrobe met Jordi) en de truien die ik aanschafte, kan ik ook na m’n zwangerschap dragen.

 

Mijn favoriete zwangerschapsproof truien:
Deze sweater van Unrecorded (€95 – foto, boven, links – m’n absolute lievelings! mannenmaat L. Lees hier alles over Unrecorded)
Deze biokatoenen knit van Kings of Indigo (€ 149,99 – foto, boven, rechts – maat L)
Deze oversized boxy fit trui van Organic Basics (€ 135 – in maat XL i.p.v. M. Lees hier alles over Organic Basics)

(tip: kijk of je een oversized mannensweater kunt lenen van je partner of  vrienden. Zit heerlijk en staat fantastisch!) 

 

Ook m’n eigen oversized blouses kon ik prima blijven dragen. Zoals m’n prachtige eerlijke blouse van Re-tale, een vintage blouse van Serendipity Vintage Dreamer (die ik op de foto rechts hieronder draag met 8 maanden zwangerschap) en een zwarte vintage cowboyblouse uit onze shared wardrobe.

 

Een (wrap) kimono kan overal overheen

 

Een ander item waar je me echt in uit kunt tekenen is de Sunny kimono van Lotte Oudshoorn Design (€ 85). Die kun je overal overheen dragen, ik voel me er altijd weer bijzonder mooi in en ook met een grote buik is de overslag zo groot dat hij prima sluit. Combineer de kimono met één van Lotte’s Belly Wraps voor extra ondersteuning (ziet er ook nog heel mooi uit!) en je hebt een prachtige set. Die belly wraps kun je later ook weer als sjaaltje gebruiken, trouwens.

 

 

 

 

 

 

 

 

Mijn twee favoriete zwangerschapsbeha’s

 

Hoewel ik normaal graag beugelbeha’s draag, heb ik ze tijdens deze periode afgezworen. M’n borsten groeiden flink en met een steeds logger wordend lijf had ik veel behoefte aan comfort en flexibiliteit. De Rib-Flex Tank Bra van Organic Basics (€50,-) is de meest comfortabele beha die ik ooit heb gedragen, écht een aanrader. Ik denk dat ik nu op een ruime E-cup zit en deze geeft nog steeds fantastische support. Hij is onwijs stevig, fair gemaakt van biokatoen en wat mij betreft ook perfect om in te sporten. Let op: hij valt groot. Ik draag maat M en die zit perfect. Cadeautje: ik heb een doorlopende kortingscode bij Organic Basics: met ‘SMILESOBX’ krijg je 10% korting op de hele collectie! Ik heb deze beha overigens zelf aangeschaft 🙂

 

Ook de Aveline Nursing Bra van Savara Intimates (€ 69,95) is perfect. Het is de mooiste duurzame voedingsbeha die ik ken en onder eerlijke arbeidsomstandigheden gemaakt. De Tencel cups rekken mee met je groeiende borsten, het kant is geüpcycled en je kunt de bandjes heel ver verstellen. Perfect om tijdens je zwangerschap én daarna tijdens het geven van borstvoeding te dragen! Ik draag maat XL.

 

Spice it up: draag kraagjes, gilets en sieraden

 

Om te voorkomen dat je uit verveling gaat hamsteren: kijk hoe je simpele outfits kunt upspicen. Zelf ben ik groot fan van losse kraagjes over een trui (die van Ganni zijn momenteel favoriet!) en gilets. Mooie gilets scoor je o.a. bij Sissel Edelbo, Re•tale en Lovely Lane, of bij vintage stores zoals Visionary Vintage. En kijk ook eens wat je met sieraden kunt. Inspiratie nodig? Check de Brand Guides hieronder. Zoveel moois!

 

 

 

Inspiratie voor opvallende accessoires of mooie oversized vintage blouses? Bekijk:

 

Brand Guide: duurzame statementoorbellen
Brand Guide: online vintage stores

 

 

 

 

Sportkleding tijdens je zwangerschap

 

Helaas heb ik het niet helemaal tot het eind gered, maar ik kwam een eind met mijn ‘normale’ sportkleding. Ik droeg m’n hele zwangerschap een sportbeha van Girlfriend Collectie (via Take It Slow), die heel goed meerekte. Ook mijn sportlegging van Armedangels kon ik tot de zevende maand blijven dragen (al werd-ie wel steeds krapper). Toen kwam er een lockdown en daarna was-ie helaas écht te strak. Omdat ik al bijna ga bevallen vind ik het zonde om een zwangerschapslegging te kopen, anders had ik een exemplaar van Jantji aangeschaft (mooi duurzaam Nederlands merk). Nu betreed ik m’n apparaten in de laatste weken gewoon in m’n Stieglitz legging. Fuck it 😉

 

Verder: duik in die shared wardrobe, huur en leen!

 

Verder heb ik voornamelijk m’n eigen kleding gedragen. Zo heb ik veel oversized jacks, die me nog steeds prima pasten. M’n vintage fake fur was zo wijd dat ik hem nog steeds elke dag draag, evenals een vintage ‘40’s style army coat (mannenmodel). Een deel van mijn garderobe deel ik met mijn vriend Jordi en daar kon ik de meeste tees en truien gewoon van blijven dragen. De hemdjes die ik al had rekken zo ver mee (en krimpen weer perfect in de was!) dat ik ze nog steeds draag. Mijn lievelingshemdjes zijn van Woron, zó zacht.

 

Verder: leen! Ik heb een mooie zwangerschapsjurk en een wijde huisbroek mogen lenen van vriendinnen met een kleintje. Waarschijnlijk hebben zoveel mensen in je omgeving iets dat je kunt gebruiken!

 

 

 

 

 

Hier vind je de mooiste (wrap) jurken voor tijdens én na je zwangerschap

 

Draag je liever jurken of rokken? Kies dan voor een exemplaar dat meerekt, of dat je kunt verstellen. Je vindt de mooiste – in Nederland handgemaakte! – zwangerschapsproof wrap dresses bij Atelier Félie, House of Useless , Floortje Elisabeth op Instagram en Lovely Lane (deze jurk is ook prachtig als je zwanger gaat trouwen!).

 

 

 

Shop de mooiste (niet-) zwangerschapskleding

Bekijk de uitgebreide Fair Shopping Guide voor de mooiste items van eerlijke en duurzame merken. Geloof me, er is zoveel moois te vinden! 🙂

 

 

______

De beste sustainable fashion inspiratie in je inbox?

Schrijf je in voor de gratis WSS newsletter en ontvang elke twee weken het laatste nieuws uit de duurzame modewereld, inspirerende merken, kritische blikken op de kledingindustrie, brand guides, kortingscodes en ander moois. Gewoon lekker makkelijk in je mailbox 🙂