Duurzame kledingkast
Al mijn duurzame kraamtijd tips (postpartum)

Al mijn duurzame kraamtijd tips (postpartum)

Als je net een kleintje op de wereld hebt gezet (well done, you powerhouse!), staat je leven op z’n kop. Alles is anders: je ritme, je emoties, je blik op de wereld, je relaties, je lijf. Je bent gék op je kindje en staat in dienst van dat fantastische wezentje. Omdat het je 24/7 bezig houdt, is het fijn om van tevoren te weten wat je misschien nodig gaat hebben. In dit artikel deel ik de duurzame postpartum en kraamtijd tips (veel kleding) die mij enorm hebben geholpen.

 

Mijn bevalling in het kort

 

Op zondag 20-02-2022 ben ik mama geworden van Frankie, voor mij het allerliefste meisje van de wereld 😉  Ze is ‘s ochtends om 08:45 thuis ter wereld gekomen, in onze slaapkamer, vlak naast ons bed op de baarkruk (m’n plan was in bad en dat vond ik ook fijn, maar ik kon er in de laatste fase geen kracht in zetten). De bevalling duurde 17 uur en Jordi en ik mochten haar samen opvangen. Ze keek ons meteen recht aan met grote ogen. Zo’n bijzonder moment! Zaterdagmiddag liepen we nog met ons gezin – mijn vriend Jordi, mijn twee bonuskindjes en ik – rond in het museum. Ik had al een paar weken buikpijn en had geen idee wat weeën waren. Toen ik soms moest stoppen met lopen van de pijn, besloten we toch maar naar huis te gaan en ik bleek al om de minuut weeën te hebben 😉 De avond bracht ik door ik op een skippybal onder de douche, in bed en ‘s nachts lag ik veel in het bad de weeën weg te zuchten. Ik wilde in zo’n natuurlijk mogelijke flow bevallen en had de verloskundige gevraagd om zo min mogelijk in te grijpen als dat niet nodig was. Om 01:30 stond ze voor de deur en tot het einde van de nacht heeft ze bijna alleen maar op een stoel in een hoekje van de kamer zitten kijken hoe ik het zelf deed. Soms zei ze dat ik het goed deed, of gaf ze me aanwijzingen hoe ik beter kon ademen. Pas ‘s ochtends vroeg besloten we – samen! – voor het eerst mijn ontsluiting te checken en ik bleek op 8cm te zitten. Een paar uur later zat ik op 10cm en toen ik tijdens het persen over mijn buik heen kon kijken en haar kleine behaarde minihoofdje heel langzaam steeds verder naar buiten zag komen (“voel maar met je vingers!”, zei m’n verloskundige en ik kon haar gladde koppie al voelen, zo bijzonder!”), wist ik: het is zover. Een halfuur later lag ze in onze armen.

 

Zowel mijn zwangerschap als mijn herstel verliepen erg voorspoedig, daar ben ik nog steeds erg dankbaar voor. Alweer dezelfde dag was ik energiek en op de been. Ik besef enorm dat dit gewoon een kwestie van geluk hebben is en ik heb veel gedacht aan vrouwen die veel meer voor hun kiezen hebben gekregen (wat een powervrouwen dat jullie je hier doorheen hebben gevochten, echt!). Ik heb een goede kraamtijd gehad, al waren de eerste weken natuurlijk een enorme rollercoaster. Ik had géén idee hoe dingen moesten, down there moest het natuurlijk nog helen en had ook nog niet echt een beeld bij wat ik allemaal nodig zou hebben tijdens die periode. Inmiddels is Frankie alweer ruim zeven weken oud en ze doet het geweldig goed! Zo goed, dat ik zelfs de tijd kon maken om dit artikel te typen (wel met haar in de draagzak, trouwens): een lijst met handige producten en items om als mama duurzaam je kraamtijd door te komen. Sommige puur praktisch, andere esthetisch pleasing. Heel veel succes en plezier in deze bijzondere tijd, lieve vrouw! You got this!

 

 

 

Duurzaam kraampakket: Dalalou Natuurlijk

 

Een kraampakket heb je hoe dan ook nodig. Met al dat plastic om al die kraambenodigdheden heen, is het fijn dat er een duurzaam, natuurlijk alternatief bestaat. Het kraampakket van Dalalou bevat alle natuurlijke producten die je nodig hebt in je kraamtijd. Van kraamverband en netbroekjes tot een cord ring (wel zo vriendelijk voor je baby’s naveltje), van biologische alcohol tot gaasjes en heilwol tot mooie affirmatiekaarten en andere mooie extra cadeautjes. Ze hebben ook een vegan optie!

 

 

 

Superfijne life saver: postpartum / period underwear

 

Van tevoren had ik er totaal niet over nagedacht, maar het bleek een grote postpartum life saver:  menstruatie-ondergoed. Meteen na je bevalling verlies je flink wat bloed door je inwendige placentawond – hallo, mega lappen kraamverband tussen je benen… – en dat kan aanhouden tot zes weken na je bevalling. De eerste dagen liep ook ik met een enorme prop tussen m’n benen, maar gelukkig kon ik al na een paar dagen overstappen op een oplossing waar je véél blijer van wordt: duurzaam menstruatie-ondergoed. Na mijn bevalling probeerde ik dit voor het eerst en ik ben he-le-maal om. Het allerfijnste product vond ik de speciale postpartum broekjes van Kora Mikino (als je ze via thegreenlabels.com koopt, krijg je met de code ‘SARAXTGL10‘ 10% korting – op alles, trouwens!), die speciaal zijn ontwikkeld voor net bevallen mama’s. De high waisted broekjes zijn zeer elastisch aan de bovenkant, wat erg fijn is voor je herstellende buik, en ze kunnen meer bloed opvangen dan regulier menstruatie-ondergoed. Het superzachte broekje zat zo lekker dat ik het nog steeds graag draag en ik ben geen enkele keer doorgelekt. Je merkt er niks van dat je het draagt. Ik ben hier echt heel enthousiast over, aanrader!

 

Na een tijdje kun je kiezen voor regulier menstruatie-ondergoed, dat vaak tot 3 tampons aan bloed kan opvangen. Ideaal! Bij Yoni vind je mooie bikini style broekjes en Snuggs heeft een enorm aanbod in allerlei pasvormen en kleuren (mooi merk!). Alle bovenstaande merken produceren onder eerlijke arbeidsomstandigheden en gebruiken zo duurzaam mogelijke materialen. Je kunt menstruatie-ondergoed gewoon mee wassen met je normale was en daarna ook tijdens je menstruatie gebruiken. Super duurzaam!

 

 

 

 

 

Mooie duurzame voedingsbeha’s

 

Op het gebied van voedingsbeha’s moet je natuurlijk vooral kijken naar wat jij handig vindt en fijn vindt zitten. Zo moet ik eerlijk bekennen dat ik een voedingsbeha van Hunkemöller heb, omdat ik er veel goede verhalen over had gehoord. Maar ook heb ik een andere voedingsbeha waar ik heel enthousiast over ben, en die is nog van een duurzaam lingeriemerk ook: de Aveline Black Nursing Bra van Savara Intimates. Deze is niet alleen onder eerlijke arbeidsomstandigeheden gemaakt van duurzame materialen, maar ziet er ook nog fantastisch uit en kan ook als normale beha gedragen worden. De cups zijn gemaakt van Tencel en rekken een beetje mee, zodat hij mooi blijft zitten met wat vollere en minder volle borsten. Op het gebied van voedingshemdjes ben ik fan van de superzachte tanktops van Woron, die ik ook al voor mijn bevalling en zwangerschap had. Dit Deense merk produceert fair en maakt gebruik van duurzame materialen. Hun tanktops zijn superzacht en rekken enorm mee, waardoor ik ze heel makkelijk naar beneden kan trekken als ik borstvoeding geef.

 

Fijne duurzame pantoffels (voor al je nachtvoedingen en thuisblijfdagen)

 

Andere life savers op het gebied van borstvoeding, en dan vooral de nachtelijke voedingen en het vele stil zitten, zijn fijne, warme pantoffels. De schapenwollen pantoffels van Bottines zijn de warmste die je ooit aan je voeten zult hebben; zelfs de grootste koukleum krijgt het hier warm mee 🙂 Ook de Griekse pantoffels van Give A Pon zijn niet alleen fair gemaakt en lekker warm, maar ook nog eens heel vrolijk en funky. Zo leuk!

 

 

 

 

 

De beste (en mooiste!) duurzame kledingstukken voor als je borstvoeding geeft

 

Op het gebied van borstvoedingkleding zijn de meningen verdeeld. Veel vrouwen zweren bij speciale voedingstops die je gemakkelijk open kunt klappen zonder dat je hele hebben en houden eruit hangt. Maar ik vind het zonde om speciaal voor deze – toch vrij – korte periode iets aan te schaffen. Hetzelfde geldt voor speciale zwangerschapskleding (lees hier hoe ik dat zo duurzaam mogelijk aanpakte). Liever draag ik óf kleding die ik al had, óf koop ik items die ik ook daarna nog jarenlang met liefde kan dragen.

 

Wrap it up!

 

Sinds mijn zwangerschap ben ik nog meer fan geworden van overslagtops. Alles dat je kunt wrappen is ideaal voor een groeiende buik én om open te vouwen bij de borst waarmee je wilt voeden (zonder dat je meteen een hoop uit moet doen), denk aan overslagvestjes en kimono’s. Hele fijne bohemian kimonoblouses vind je bij Retale. Ik heb zelf de prachtige Zahira wrap blouse en ik draag ‘m zo vaak, ideaal! Ook bij Lotte Oudshoorn Design vind je fantastische kimono’s die ook zeer geschikt zijn om borstvoeding mee te geven. Zelf heb ik de Sunny Kimono in het zwart en hij is prachtig! Ook bij Ganni, een ander favoriet merk van me, vind je veel funky overslag-items. Maar kijk ook eens op Vinted, dat uitpuilt van de mooie stukken. Zeker zo duurzaam, en nog heel betaalbaar ook.

 

De fijnste duurzame kledingmerken voor chillkleding (heerlijk als je de eerste weken veel thuis bent)

 

Aangezien je de eerste weken heel veel uren thuis zult besteden én je lijf nog niet de oude is, is een goed chillpak geen overbodige luxe. De grootste zwangerschaps- en postpartumhack op het gebied van chillbroeken zijn de flared leggings van Stieglitz. Die zijn namelijk super elastisch en rekken dus ontzettend mee. Ideaal voor je snelgroeiende buik; ik droeg de mijne tot 40 weken zwangerschap (oké, toen zat-ie vrij strak, maar het ging nog wel!) en twee dagen na m’n bevalling liep ik er ook alweer in. Ze zitten ongelooflijk lekker en de tailleband was niet uitgerekt, dus hij zit nog steeds mooi om m’n middel. Ik vind Stieglitz niet zo’n transparant merk, dus ik weet niet hoe duurzaam het bezig is. Maar je kunt jouw Stieglitz legging sowieso tweedehands scoren via Vinted.

 

Zoek je fijne chillkleding? Een fijn merk waar ik zelf heel tevreden over ben is Organic Basics. Dit Deense merk heeft duurzaamheid echt in z’n kern verweven en de kwaliteit is echt super. Je vindt er fijne basics en comfort staat voorop. Denk: boxy sweater, superzachte Tencel t-shirts, leggings en yoga wear. Ik heb fijn contact met ze en met de code SMILESOBX3 krijg je 10% korting op hun hele collectie! Ook de Cosy Suits van Capsule Studio zijn superfijne duurzame chillpakken met een goeie fit. Zoek je iets in een specifieke kleur? Colorful Standard is je merk! Je vindt hier een enorme collectie duurzame chillkleding in alle kleuren van de regenboog; sommige items zijn wel in 53 tinten verkrijgbaar! En met de code SMILESCS10 krijg je 10% korting op de hele collectie! Als laatste wil ik Teym noemen. Dit Nederlandse merk heeft zo’n fijne, super kwalitatieve sweatsuit in de collectie. Een fantastisch merk als je kwaliteit zoekt.

 

Voedingstops en truien

 

Zoek je nou toch speciale voedingstops? Kijk dan even bij Boob Design, Tajinebanane en Beyond Nine (dat ook awesome zwangerschapsoveralls heeft!).

 

 

 

 

 

Duurzame postpartum gezondheids- en verzorgingstips

 

In het boek Mama’en van Nina Pierson – sowieso een aanrader voor tijdens je zwangerschap, je haalt er zoveel positiviteit en empowerment uit, ook voor je postpartum herstel! – staan veel voedzame recepten voor tijdens je kraamtijd. Op het gebied van voeding was ik heel bij met het cadeautje dat ik van vriendinnen kreeg: dinerboxen van Plant B. Deze vegan diepvriesmaaltijden kun je gewoon thuis laten bezorgen en zo hoef je niet te koken en krijg je toch super voedzame en heerlijke maaltijden binnen. Echt een aanrader! Op het gebied van postpartum supplementen kan ik die van Femmegetic aanraden. Ik slik de Postpartum Care supplementen en ik vind het zo’n mooi (Nederlands!) bedrijf.

 

Op het gebied van huidverzorging ben ik groot fan van alles van Sara Rosalie. Haar producten zijn niet alleen 100% natuurlijk, vegan, verantwoord geproduceerd en allergy certified, maar ook ontzettend goed voor je huid – ook als-ie, net als bij mij, heel gevoelig is. Mijn postpartum buik smeer ik in met de heerlijke Body Balm (aanrader, voelt zo fijn aan!). Omdat ik borstvoeding geef, masseer ik mijn borsten elke dag even onder de douche om ze soepel te houden en ik smeer mijn tepels regelmatig in met Sara’s Boob Balm. Beide producten voeden je huid intens en zijn ontzettend zuinig in gebruik. Net als de Baby Balm die ik op Frankie’s pasgeboren, supergevoelige babyhuidje smeer en waar haar huidje heel goed op gaat! Droge plekjes zijn supersnel verdwenen, zonder dat het vet wordt. En ook niet onbelangrijk: deze producten zijn ongelooflijk zuinig, waardoor ik de prijs onderaan de streep heel netjes vind. Wil je daar bestellen? Kijk hieronder voor een fijne kortingscode!

 

— Ik ken Sara inmiddels een beetje persoonlijk en ik mag je 20% korting geven in de volledige webshop! Gebruik de code ‘SARASMILES20’ en je korting wordt direct verrekend. —

 

Ook de producten van Naïf vind ik fijn in gebruik. Tijdens m’n zwangerschap heb ik altijd gesmeerd met de Magical Mom Set. Zowel de olie als de belly balm vond ik heerlijk; ook de subtiele, warme geur. Ik heb geen enkele striae gehad aan m’n buik, al heb ik natuurlijk geen idee of deze producten daar iets mee te maken hadden 😉

 

 

 

Gebruik de code SARASMILES20 voor 20% korting op alle natuurlijke en vegan verzorgingsproducten – ook de Mama en Baby lijn – bij Sara Rosalie!

 

 

 

Je duurzame baby-uitzet en rompertjes huur je bij deze circulaire bedrijven

 

Voorheen zou ik er totaal niet aan denken, maar het is zo handig dat het bestaat: babyspullen huren. Want waarom zouden we alles maar kopen en willen bezitten, terwijl huren in veel gevallen een veel duurzamere en ook nog betaalbaardere optie is? Helemaal in de babywereld, waarin je veel spullen maar voor een korte tijd gebruikt. Door te huren bespaar je een hoop milieu-impact én support je circulaire partijen om te groeien en hun marktaandeel te vergroten. Win-win!

 

Je baby-uitzet huur je bij Tiny Library

 

Een tijdje geleden kwam ik in contact met Tiny Library, een prachtig circulair bedrijf waar je jouw complete baby-uitzet kunt huren. Je huurt er kwalitatieve babyproducten – denk: co-sleepers, kinderwagens, badjes, bedjes, you name it – alleen voor de tijd dat je het gebruikt (kan per maand!). Je ontvangt ze thuis op elk gewenst moment. Alles wordt van tevoren professioneel gereinigd met natuurlijke middelen en volledig gecheckt. Ik heb een mooie Bednest Co-sleeper gehuurd (zie linksboven), een Bugaboo kinderwagen en een Maxi-Cosi 0-6m voor in de auto. Blij mee, want ik heb alles gecheckt en is allemaal écht in topstaat! Na gebruik stuur je de producten terug en worden ze klaargemaakt voor het volgende baby’tje. Aan het einde van hun leven worden ze gerecycled – Tiny Library werkt zo circulair mogelijk. De meeste newbornspullen gebruik je maar een paar maanden en ik vind dit zo’n mooie, duurzame oplossing!

 

Edit: inmiddels heb ik een uitgebreid artikel geschreven over mijn huurervaring met Tiny Library, lees het hier!

 

 

 

Je duurzame rompertjes huur je bij Red Orka

 

Onze duurzame rompertjes huren we bij Red Orka. Bij dit mooie Nederlandse bedrijf huur je jouw rompers vanaf het moment dat jouw kleintje is geboren tot-ie eruit is gegroeid. Het concept is simpel: je bestelt de juiste maat – van maat 50 t/m 80 – en betaalt daar een maandelijkse fee voor. Als je een nieuw maat nodig hebt, kun je deze gratis omruilen en je ‘oude’ rompers inleveren. Zijn ze niet helemaal schoon meer? Geen probleem: Red Orka zorgt ervoor dat ze weer duurzaam gerecycled worden. De rompers worden onder eerlijke arbeidsomstandigheden gemaakt in Europa, van 100% biologisch katoen. Ik vind de kwaliteit erg goed; ik huur er momenteel 10 en soms gaan er op een dag wel 4 doorheen. Je kunt je dus voorstellen dat ze heel vaak gewassen worden en ze blijven mooi! En met de code OrkaSmilesWithSara krijg je de eerste maand 40% korting op je gehuurde circulaire rompertjes. Hoera!

 

 

______

De beste sustainable fashion inspiratie in je inbox?

Schrijf je in voor de gratis WSS newsletter en ontvang elke twee weken het laatste nieuws uit de duurzame modewereld, inspirerende merken, kritische blikken op de kledingindustrie, brand guides, kortingscodes en ander moois. Gewoon lekker makkelijk in je mailbox 🙂