Duurzame kledingkast
Betaalbare duurzame babykleding? Al m’n tips (strategie + merken + Vinted tips)

Betaalbare duurzame babykleding? Al m’n tips (strategie + merken + Vinted tips)

Heb je net een kleintje, of word je binnenkort mama? En gun je je mini net zo’n stijlvolle én duurzame garderobe als jezelf? 😉 Mijn dochter Frankie is inmiddels 8 maanden oud en dat betekent dat ik inmiddels heel wat lessen verder ben. Als moeder, maar ook als fair fashionista mét baby 😉 Wil je je ook verdiepen in de wereld van mooie, duurzame babykleding, maar geen honderden euro’s per maat uitgeven? Hopelijk heb je wat aan m’n tips!

 

Dit artikel richt zich op het kopen van kleding, omdat ik hier mensen bij kan helpen. De goedkoopste en misschien ook wel duurzaamste manier van babykleding consumeren, is door het van anderen te krijgen en weer door te geven aan een volgend baby’tje. Doe dit dus ook vooral!

 

Mijn persoonlijke strategie

 

Hoewel ik al 7 jaar heel bewust kleding koop, is een baby’tje een totáál andere tak van sport. Die mini’s groeien zo hard dat je helemaal niet lange termijn kunt denken. Aan het begin wisselen ze maandelijks van maat en ook daarna veel te snel. Hoe houd je het duurzaam én betaalbaar? Ook ik liep er tegenaan. Uitsluitend kleding van duurzame merken kan ik niet betalen, maar toch wil ik goed doen. Inmiddels heb ik een strategie die voor mij goed werkt:

 

1. 80% tweedehands (vooral Vinted)
2. deze aanvullen met een paar betaalbare basics
3. mijn eigen babykleertjes van vroeger
4. investeren in enkele items van duurzame babykleding merken die ik wil supporten
5. op de groei kopen (oversized truien en omgerolde broekspijpjes zijn zo schattig!)

 

Deze combi weerspiegelt m’n idealen en is haalbaar voor mij. Ik kies vaak voor tweedehands omdat het betaalbaar is en vooral omdat er al zóveel moois is gemaakt (en check deze enorme fast fashion graveyard in Chili, dit is hoe de kledingafvalberg er tegenwoordig uitziet). Toch geloof ik ook dat we de kledingindustrie van binnenuit moeten veranderen, en goede merken moeten helpen om hun marktaandeel te vergroten. Sociale duurzaamheid is vaak onderbelicht: vele miljoenen mensen in de kledingindustrie zijn afhankelijk van hoe de modewereld met ze omgaat. Ook daar wil ik positief aan bijdragen.

 

 

Tips voor aankomende newborn moms

 

Als je je eerste kindje krijgt, komt er een hoop op je af. Het is bizar hoe we – juist in zo’n kwetsbare periode – gek worden gemaakt om allerlei rotzooi te kopen die we nooit gaan gebruiken. Loop dus niet te hard van stapel, ook niet op het gebied van duurzame babykleding. Je kunt altijd nog extra dingen aanschaffen als je tekort komt. Wat ik je ook nog op het hart wil drukken: als je in de kraamtijd iets nodig hebt, maak het jezelf dan niet te moeilijk qua idealen. Het laatste waar ik in Frankies eerste maanden mee bezig was, was “leuk” naar babykleertjes zoeken. Dat kwam pas na 4/5 maanden, toen Frankie rustiger was en niet meer urenlang huilde vanwege de krampjes (heartbreaking). Wees lief voor jezelf en koop die eerste tijd gewoon lekker iets bij de winkel om de hoek, als dat makkelijk is. Ook al is-ie niet duurzaam. De tijd van idealistisch kopen komt wel weer.

 

Deze kleertjes gebruikte ik de eerste 3 maanden

 

Per maat (van maat 50-62):
• 10-12 overslagrompers met lange mouwen in de winter. Ik gebruikte alleen maar overslagrompers ( van Red Orka: prachtig bedrijf, duurzaam huurconcept en fijne, kwalitatieve rompers), want die trek je veel makkelijker aan met zo’n teer nekje. Hoeveel je er nodig hebt, hangt vooral af van hoe vaak je baby spuugt 🙂 Soms deed Frankie een dag met een romper, soms had ik er 5 per dag nodig omdat alles vies was.
• Ik vond slabbetjes life savers en nog steeds gebruik ik ze veel. Ik heb 8 stuks: deze van Lil Atelier vanwege de fijne fit, maar je vindt ze overal.
• Plm. 5 broekjes/leggings (o.a. Silly Silas maillots – die zijn fantastisch – , tweedehands Zara via Vinted, Nixnut en Zeeman)
• 4 truitje/overslagvestjes (die van Nixnut zijn fijn, ik had ze tweedehands). Dat is niet veel, maar mijn baby’tje lag de eerste periode vaak in een wikkeldeken binnen en dus voldeed en rompertje en een maillotje of broekje.
• Plm. 5 paar sokjes (Zeeman, lekker goedkoop en fijn)
• 2 paar slofjes (die van Engel Natur vond ik heel fijn
• 1 winterjasje of pakje (de wolfleecen jasjes en overalls van Engel Natur zijn top)

 

Ik gebruikte geen boxpakjes omdat ik het fijn vond om niet de hele outfit te hoeven vervangen na een goeie kots- of poepbeurt 😉 maar anderen zweren er juist bij. Tip: vraag om je heen of mensen nog duurzame babykleding over hebben – meer dan de helft van alle kleding in maat 50/56 kreeg ik van vriendinnen. Krijgen is het aller goedkoopst!

 

 

Tweedehands (duurzame) babykleding koop ik vooral betaalbaar via Vinted

 

Ik koop zo’n 80% van Frankies kleertjes tweedehands, voornamelijk via Vinted. Ik ben ook groot fan van tweedehands kinderkledingwinkels (en bijvoorbeeld de IJ-hallen in Amsterdam, waar je voor een paar euro fantastische kleertjes vindt!) en daar wil ik me meer in verdiepen. Maar de afgelopen tijd was vrij hectisch en dan is het fijn om vanaf de bank te kunnen kopen. En op Vinted vind je zo’n overvloed aan mooie duurzame babykleding! Doordat baby’s zo hard groeien, is bijna alles amper gedragen. Items kosten vaak een paar euro tot maximaal €20 (wat ik heb uitgegeven). Wat persoonlijke favorieten: de HEMA flared leggings (zulke leuke broekjes en vaak maar €3 tweedehands), soms vind ik fijne romper met vrolijke print van Mini Rodini en jasjes, overalls en slofjes van Engel Natur staan er ook vaak op.

 

Let op: beperk je transport-impact op Vinted

 

Wel is het belangrijk om je bewust te zijn van de transport-impact van al die pakketjes. Die is er namelijk nog steeds, en als er elke keer een busje moet rijden voor één rompertje, ben je natuurlijk alsnog niet duurzaam bezig. Wel is het goed om te weten dat volgens Milieu Central de grootste impact van een kledingstuk afkomstig is uit de productie ervan. Tweedehands kopen is dus bijna altijd duurzamer. Nóg duurzamer is het om in een fysieke vintage winkel te kopen, omdat er dan helemaal geen extra transport nodig is (tenzij je daar met de auto heen rijdt ;)). Maar laten we eerlijk zijn: Vinted biedt veel gemak en dat is gewoon fijn.

 

Duurzaam bestellen Bij Vinted: basistips

 

  • Bestel bij voorkeur een bundel (= meerdere items) bij één verkoper. Dat scheelt niet alleen geld, ook heb je zo relatief veel minder impact uit het transport dan wanneer je losse items bij 4 mensen bestelt.

 

  • Kies bij voorkeur voor een verkoper dichtbij. Het maakt enorm uit of een pakketje uit Frankrijk of dezelfde regio als jij moet komen. Dit staat altijd aangegeven op het profiel van de verkoper.

 

  • Kies voor een langzame verzendmethode (zoals HOMERR), dit verlaagt de druk op pakketbezorgers én het verlaagt de milieu-impact aanzienlijk, omdat er efficiënter met busjes wordt omgegaan. De kans is groter dat er een volle bus rijdt dan met een spoedverzending.

 

  • Laat je bestelling altijd naar een pakketpunt verzenden en niet naar je huis. De meest impact vanuit het transport ligt volgens Milieu Centraal namelijk in ‘the last mile’: de afstand vanaf het pakketcentrum naar jouw huis. Logisch, aangezien de impact bij bulkvervoer beter wordt verdeeld onder pakketjes en de CO2-uitstoot van een busje voor één pakketje naar jouw huis hartstikke hoog is. Daar komt nog bovenop dat als een busje 2 of 3x moet rijden omdat jij niet thuis bent, dit veel onnodige impact creëert én extra werkdruk voor de bezorger.

 

Zoektips voor duurzame babykleding op Vinted

 

Het liefst koop ik op Vinted kleding van duurzame merken, omdat dit beter voelt dan tweedehands fast fashion kopen. Maar eerlijk: ik koop soms ook tweedehands babykleding van Zara (want die vind ik vaak mooi) en Hema. Je kunt zo kritisch zijn als je zelf wilt, maar ik ben niet zo streng voor mezelf. Ik heb al genoeg aan m’n hoofd als nieuwe mama en gewoon niet alle items die ik mooi vind, vind ik tweedehands van duurzame merken en óók nog in Frankies maat.

 

Ik zoek vaak op het merk, plus de maat. Dus: “Mini Rodini 80”. Merken waar ik o.a. op zoek:

 

•  Maed For Mini (lievelingsmerk!)
•  Mini Rodini (lekker vrolijke prints, fijne rompers)
•  Silly Silas (geweldige wollen maillots en leggings met bretels)
•  Hema (zoek op ‘Hema flared legging’ – hun velvet leggings zijn lekker dik, betaalbaar en zo leuk!)
•  ARKET (goede kwaliteit)
•  Lil’ Atelier (hele fijne zachte rompers en leggings)
•  Name It (ook hele fijne zachte rompers en leggings)
•  Overslagvestjes van Nixnut (perfect voor newborns!)
•  Engel Natur (zulke fijne zachte jasjes met een wijde fit die je kleintje relatief lang aan kan)
•  Moonbeam Collective (cool kids fashion, heel leuk)
•  Zara (dat vind ik vaak qua stijl hele mooie kleertjes en met tweedehands ben ik minder kritisch als ik bepaalde items niet tweedehands van mooie merken kan vinden – plus, het houdt het betaalbaar)
•  Bobo Choses
•  Tiny Cottons
•  Ammehoela

 

(en ik zoek regelmatig. Als ik Frankie zit te voeden, doe ik vaak een zoekrondje Vinted. Ik kom niet altijd iets tegen, het zit ‘m gewoon echt in regelmatig ‘even’ je favoriete merken opzoeken)

 

Budgettip: denk in doorverkopen

 

Ja, sommige van bovenstaande merken zijn ook tweedehands alsnog vrij prijzig. Maar weet dat je – als je er zuinig op bent – deze items ook weer op dezelfde manier kunt doorverkopen. Dat is niet alleen duurzaam (want zo haal je veel meer uit één kledingstuk), maar ook nog betaalbaar: uiteindelijk zorg je ervoor dat een deel van je uitgave weer terug komt. Het is helemaal niet erg om zo te denken.

 

 

Mooie merken voor duurzame babykleding die ik graag support

 

Heb je even? 😉 Allereerst raad ik je aan om een kijkje te nemen in m’n Brand Guide voor Duurzame Kinderkleding, bomvol fantastische merken (en uitleg op welke vlakken ze duurzaam bezig zijn). De meeste merken heb ik hierboven al genoemd: Mini Rodini en Maed For Mini zijn favoriet (maar die koop ik vrijwel alleen maar tweedehands vanwege de prijs).

 

Waar ik echt heel blij mee ben is Frankies badstoffen vestje van Onze Nieuwe Winkel (zie foto hieronder), fair gemaakt in Nederland. Ze kosten €35, zijn in veel maten verkrijgbaar en ze vallen ruim, waardoor je kleintje ze zeker 2 tot 3 maten aan kan (ook duurzaam én uiteindelijk veel goedkoper!).

 

De maillots van Silly Silas zijn geweldig: lekker warm, super comfortabel, niet normaal schattig en ook nog handig vanwege de bretels. Ze kosten €19,99 en je kunt er een aantal maanden mee doen. Daarmee ook geen grote uitgave, want veel baby’tjes wonen erin!

 

Ook de wolfleece winterjasjes, overalls en slofjes (boven) van Engel Natur zijn een enorme aanrader, ook vanwege de fijne wijde fit. Als ik iets irritant vind, en Frankie ook, is het gefrut met die kleine armpjes in veel te krappe armgaatjes. Ze droeg de eerste 4 maanden een (tweedehands) Engel jasje en die was zo fijn en schattig. Ook de slofjes van Engel zijn top. Deze kocht ik nieuw.

 

Ook een mooi merk waarvan ze de items vaak langer aan kunnen: Louloudí. Frankie had er een prachtig linnen zomerpakje van dat je opgerold en lang kunt dragen, waardoor het zeker 2 maten mee kan.

 

Ik heb de tuinbroekjes van First Adventures zelf nog niet uitgeprobeerd, maar ze zijn zo leuk en duurzaam. Je kunt er namelijk een aantal maten mee doen; goed over nagedacht, dus.

 

Ik vind de kwaliteit van Lil Atelier heel fijn en de broekjes van Name It lekker zacht. De slabbetjes van Lil Atelier zijn hier absoluut favoriet: mooi, kwalitatief en fijne vorm (sluit goed af, maar niet te strak rondom het nekje). Ik heb er 8 van 😉 Nu zijn ze helaas niet meer te koop, maar misschien brengen ze wel nieuwe uit. Je kunt deze merken online kopen in de webshop, maar ik kocht het altijd in m’n favoriete kids store in de buurt (Amsterdam Oost): Lemonade Amsterdam.

 

Een andere budgettip is Red Orka (op de foto hieronder draagt Frankie – daar 4 maanden oud – een kort overslagrompertje van Red Orka). Hierboven las je al over hun rompertjes, maar ze zijn nét begonnen met het verhuren van kids kleding! Denk aan mooie merken, zoals Mini Rodini en Tiny Cottons. En dat is vooral in de eerste maanden heel betaalbaar, want je gebruikt producten maar kort. Een klein rekensommetje: voor een legging van Mini Rodini betaal je €35. Maar je huurt ‘m voor € 5,95 per maand bij Red Orka en de eerste maten gebruik je maar 1 tot 2 maanden. Voor een dik winterpak (padded overall) van Tiny Cottons betaal je nieuw €142, bij Red Orka huur je ‘m voor € 11,95 per maand. Aangezien je hem maar een paar maanden gebruikt, ben je dus veel goedkoper uit. Misschien ga ik het wel doen 🙂

 

 

Duurzame babykleding on a budget : Zeeman

 

En als je het écht budget zoekt, is Zeeman de allerbeste tip die ik je kan geven. Ik haal er wel eens rompers (€2,99 en echt mooi, in allerlei kleuren en goede kwaliteit), Frankie heeft er sokjes, wat rompertjes, broekjes en een vestje van. Wat ik fijn vind, is dat Zeeman voor veel mensen in de buurt zit. Soms heb je gewoon NU iets nodig. En dan kan een duurzame zuurpruim zeuren dat je het tweedehands moet zoeken, maar je hebt gewoon niet de tijd en de energie. Zeeman focust op eerlijke arbeidsomstandigheden (Fair Wear member en doen het goed), gebruikt ook steeds vaker betere materialen (maar let op: hun katoen is niet biologisch, maar ‘Better Cotton’: beter dan regulier katoen, maar niet super duurzaam) en kan z’n prijzen deels zo laag houden vanwege eenvoudige, terugkerende designs en seizoenen en bulkinkoop. Ik weet dat veel mensen twijfelen of Zeeman wel zo duurzaam is, maar ze zijn echt heel goed bezig!

 

__________

 

Fotocredits brand guide duurzame babykleding:

Ziloen, When Sara Smiles – deze foto’s mogen uitsluitend met toestemming en credits (When Sara Smiles) worden gebruikt.

 

 

 

 

Heeft  When Sara Smiles je geholpen?

 

Dit platform is gratis en dat zal het altijd blijven 🙂 Heb je veel aan mijn werk en wil je me supporten? Via deze Tikkie link kun je een symbolische koffie of lunch voor me kopen, waarmee ik tijd in nieuwe artikelen kan steken. En áls je iets koopt, kan dat via één van deze affiliatelinks. Dan ontvangt WSS een kleine commissie over het bestelbedrag. Ontzettend bedankt!

Tikkie link 🧡

(dankjewel!!!)

 

______

De beste sustainable fashion inspiratie in je inbox?

Schrijf je in voor de gratis WSS newsletter en ontvang elke twee weken het laatste nieuws uit de duurzame modewereld, inspirerende merken, kritische blikken op de kledingindustrie, brand guides, kortingscodes en ander moois. Gewoon lekker makkelijk in je mailbox 🙂