Lifestyle & beauty
Babyproducten duurzaam huren via Tiny Library, hoe werkt dat? Mijn ervaring.

Babyproducten duurzaam huren via Tiny Library, hoe werkt dat? Mijn ervaring.

Krijg je binnenkort een kleintje of heb je jonge kids? En wil je je geen ongeluk kopen aan dure babyspullen die je maar kort gebruikt? Tijdens m’n zwangerschap besloten we om alleen spullen te gebruiken die we nodig hebben en op een duurzame manier. Zo kwam ik terecht bij Tiny Library, een platform waar je babyproducten kunt huren. Mooi bedrijf, dus ik besloot het eens te proberen. Inmiddels heb ik m’n eerste huurervaring achter de rug. Hoe werkt het precies? Voor iedereen die twijfelt: ik hoop je vragen hier te beantwoorden 🙂

 

De wereld van babyspullen is heftig en mega onduurzaam

 

Als toekomstige ouder word je bedolven onder alle spullen die je zogenaamd nodig gaat hebben (als je de fabrikanten moet geloven). Wiegjes, co-sleepers, auto- eet en wipstoelen, draagzakken, badjes… om nog maar te zwijgen over de honderden kinderwagens waar je uit kunt kiezen. Wist ik veel wat ik uiteindelijk zou gebruiken? Aangezien Jordi al 2 kids had uit een eerdere relatie, wist hij: zoveel heb je niet nodig. We wilden onze baby-uitzet zoveel mogelijk ‘gebruikt’ aanschaffen. Nieuwe spullen zijn niet alleen prijzig; er is al zóveel gemaakt dat het bizar is dat nog zoveel mensen alles nieuw kopen en maar kort gebruiken. En totaal niet duurzaam!

 

 

We huurden vier producten bij Tiny Library

 

Veel producten kregen we van vriendinnen en mijn ouders hadden mijn oude ledikantje bewaard. En omdat Jordi nog spullen had van Frankies oudere broers, hadden we alleen nog wat spullen nodig voor de eerste maanden. Zo ontdekte ik Tiny Library, een verhuurplatform van babyproducten dat is opgericht om de babymarkt te verduurzamen (dan heb je me ;)). Je huurt er al vanaf 1 maand alle babyspullen die je nodig hebt. Wiegjes, boxen en bedjes tot allerlei kinderwagen en buggy’s, stoelen, draagzakken, kolfapparaten, wasbare luiers, noem maar op. Producten worden na gebruik professioneel gereinigd en gecheckt op veiligheid. Het doel is om de levensduur van een product zo lang mogelijk te maken. Super duurzaam, dus. Een complete kinderwagen huur je vanaf €27,50 per maand, een autostoel vanaf €12,50. Hoe langer je huurt, hoe minder je per maand betaalt.

 

Ik vond het meteen een prachtig concept. Ik geloof ontzettend in deeleconomie: we moeten minder bezitten en meer naar ‘toegang hebben tot’. En hoe meer mensen voor huurconcepten kiezen, hoe normaler het wordt. Daarom ben ik fan van het supporten van duurzame ondernemingen om hen te helpen groeien, en zo langzaam de markt te veranderen.

 

Voor wie is babyspullen huren interessant?

Ik denk dat je echt moet kijken naar JOUW leven en wat JIJ maar kort denkt te gebruiken. Of als je iets wilt uitproberen voordat je een flinke uitgave doet. Behoeftes verschillen zo per persoon/gezin! Voor ons ging het alleen om (ongeveer) het eerste halfjaar, voor anderen is het top om compacte reisspullen te huren voor op vakantie. Ik vind vooral newbornspullen super voor dit concept, want die heb je maar een aantal maanden nodig. Als je denkt iets écht heel lang te gebruiken, is huren wellicht minder interessant; dat zou ik zelf ook niet doen. Maar ik denk wel dat we ons ervaren bewust moeten blijven dat veel fabrikanten ons doen geloven dat je bijvoorbeeld 4 jaar met een kinderwagen gaat doen, zodat je de investering er voor je gevoel uit haalt (veel mensen gebruiken ‘m maar voor 6 maanden en daarna stappen ze over op een buggy).

 

Uiteindelijk huurden we:
Bednest Co-sleeper (allergrootste aanrader! Zo fijn in gebruik, zo mooi en gemakkelijk in te klappen als je ergens anders slaapt. Wij gebruikten ‘m 6 maanden en daarna was ze er ook echt uitgegroeid)
Bugaboo Lynx kinderwagen (hele fijne kinderwagen, supersnel in elkaar te zetten – wij bewaarden ‘m in de auto, omdat we op 2 hoog in Amsterdam wonen met een krappe, steile trap – en rijdt super makkelijk)
– Maxicosi autostoel (0-6 maanden)
– Stokke newborn set voor op de Tripp Trapp (uiteindelijk niet veel gebruikt)

 

Bekijk hier het hele aanbod

 

 

Hoe werkt bestellen en bezorgen bij Tiny Library?

 

Hetzelfde als bij een webshop: supersimpel. Je selecteert de gewenste producten en de verwachte duur van de huur. Je krijgt ze thuis bezorgd wanneer je wilt en je zet ze alleen nog in elkaar (al hebben ze daar ook een service voor). Ik was positief verrast: alles was nog als nieuw, superschoon, netjes en stipt geleverd. Ik bestelde de producten toen ik 32 weken zwanger was en ik liet ze in week 37 bezorgen (dat raad ik anderen ook aan, geeft veel rust!). Het abonnement gaat in op de dag dat je bestelling wordt verzonden. Het enige dat voor ons wat lastiger was, is dat je de verpakkingen natuurlijk bewaart voor het terugsturen (we wonen in een klein Amsterdams appartement, dus ruimte is een ding hier ;)). Maar gelukkig kun je de dozen plat bewaren.

 

Producten terugsturen

 

Ook terugsturen is erg makkelijk. Via je account meld je een retourzending aan en vervolgens krijg je een retouretiket toegestuurd. Aangezien het altijd gratis is als je het via een DHL Parcelshop verstuurt, hebben wij dat gedaan. Voor een meerprijs kun je de producten ook thuis laten ophalen of de Butler service gebruiken (dan komen ze de producten bij je thuis demonteren, inpakken én ophalen). Is alleen wel een stuk duurder.

 

Producten worden na gebruik professioneel gereinigd
Op de website vind je schoonmaaktips waarmee je alles weer in nette staat kunt inleveren. Je hoeft zelf de producten alleen ‘basic’ te reinigen (dat het gewoon schoon en waar nodig gewassen is, even een doek er overheen om het vuil eraf te halen, etc.). Wat ik zelf heel fijn vind, is dat Tiny Library bij ontvangst je producten volledig laat checken, wassen en ontsmetten door een professionele stomerij, met natuurlijke en duurzame reinigingsproducten. Zo weet je zeker dat het product weer helemaal opgelapt aan een nieuw leven begint, en dat jouw gehuurde producten altijd helemaal schoon zijn. Dit heeft ook nog een duurzaam voordeel: doordat ze tussendoor worden verbeterd, gaan ze nóg langer mee.

 

Wat als je iets beschadigt?

Ik denk dat iedereen die vraag wel heeft. Wat als je iets kapot maakt of een vlek maakt? Ik was blij dat ze snappen dat ze intensieve gebruiksproducten verhuren. Als je een halfjaar een kinderwagen gebruikt, is het logisch dat er wat krasjes op zitten. Slijtage en herstelbare schade zoals kleine vlekjes, afgebladderde verf of een naad die los is, worden door Tiny Library hersteld (kost je niks). Onherstelbare schade die het product onbruikbaar of onveiliger maakt, moet natuurlijk wel worden gemeld. Tiny Library informeert je dan over de reparatiemogelijkheden en -kosten (of check hun schadeverzekering, al hadden wij die niet – en ook niet nodig). Maar wij hebben alles gewoon kunnen retourneren en geen zorgen gehad. Mijn ervaring is echt heel positief.

 

Nieuwe of gebruikte producten huren

 

Wat wel top is: sinds een tijdje kun je bij (de meeste) producten aangeven of je een gloednieuw of een reeds gebruikt product (met gebruikerssporen) wilt huren. Scheelt weer in de prijs. En laten we eerlijk zijn: hoe belangrijk is het nou dat je een nieuwe kinderwagen hebt, of eentje die net zo goed werkt, maar betaalbaarder is? Én er door de professionele reiniging en refurbishment alsnog zo goed als nieuw uit ziet?

 

 

Babyproducten huren vs. Tweedehands kopen – wat is beter?

 

Tot slot wil ik even het ‘huren vs. Tweedehands kopen’ vraagstuk addresseren. Want elke keer als ik vertel dat ik producten huur, krijg ik de vraag of ik niet beter tweedehands kan kopen. Da’s toch ook duurzaam, en nog goedkoper ook? Nou:

 

  • Tweedehands kopen is ook een mooie duurzame optie, maar door te huren draag je nog meer bij aan de ultieme levensduur van een product. Keer op keer wordt het gecheckt en op tijd gerepareerd, zodat nog meer mensen ervan kunnen genieten.
  • Ik vind mooie tweedehands spullen vinden soms best wel wat gedoe
  • Ik merkte zelfs dat huren ons stimuleerde om extra bewust en duurzaam met de producten om te gaan. Het weer netjes ‘moeten’ inleveren was een stok achter de deur voor duurzaam gedrag.
  • Als je tweedehands producten koopt via een particulier, weet je niet in welke staat je het precies ontvangt. Als je huurt, weet je altijd 100% zeker dat je een perfect, ontsmet product in huis krijgt.
  • Ook het financiële argument gaat lang niet altijd op. Vooral als je producten maar kort gebruikt, ben je bottom line helemaal niet zoveel kwijt. De Bednest co-sleeper kost voor 6 maanden huur €210, minder dan wat je voor tweedehands betaalt. Je krijgt dan een (als) nieuw product met service en zij zorgen ervoor dat het na gebruik weer gemakkelijk terug kan én automatisch weer bij een ander baby’tje terecht komt. Dat gemak in een periode waarin je superweinig tijd hebt, vonden wij heel fijn.
  • Een ander voordeel van huren is dat je een product eerst een tijdje kan uitproberen voordat je besluit om het te kopen of langer te gebruiken.
  • Spullen blijven niet onnodig staan na gebruik
  • Je kunt de nieuwste modellen huren, die je nog niet veel op MP vindt

 

Inmiddels zijn de producten alweer door naar andere ouders, die er hopelijk net zoveel plezier van hebben als wij. Ik heb een super positieve huurervaring en ook op andere gebieden ben ik groot fan (zo huurde ik ook rompertjes via Red Orka, ook top!). Maar niet alleen voor de newbornperiode is dit super; ook als je op reis gaat kun je mooie, duurzame producten huren voor een korte tijd. Dat zal ik ook zeker doen. Ik houd hier een heel goed gevoel aan over. Huur op jouw manier en support bedrijven die ons een stapje dichter bij de deeleconomie brengen. Daar geloof ik echt in.

 

Bekijk het aanbod eens

 

 

 

Fotocredits:
Ivette van der Naalt voor Tiny Library en When Sara Smiles.

 

 

Heeft  When Sara Smiles je geholpen?

 

Dit platform is gratis en dat zal het altijd blijven 🙂 Heb je veel aan mijn werk en wil je me supporten? Via deze Tikkie link kun je een symbolische koffie of lunch voor me kopen, waarmee ik tijd in nieuwe artikelen kan steken. En áls je iets koopt, kan dat via één van deze affiliatelinks. Dan ontvangt WSS een kleine commissie over het bestelbedrag. Ontzettend bedankt!

Tikkie link 🧡

(dankjewel!!!)

 

______

De beste sustainable fashion inspiratie in je inbox?

Schrijf je in voor de gratis WSS newsletter en ontvang elke twee weken het laatste nieuws uit de duurzame modewereld, inspirerende merken, kritische blikken op de kledingindustrie, brand guides, kortingscodes en ander moois. Gewoon lekker makkelijk in je mailbox 🙂