Brand Guides
De grote duurzame zonnebrillen guide

De grote duurzame zonnebrillen guide

Op zoek naar de perfecte zonnebril die niet alleen je stijl, maar ook je idealen matcht? Look no further! In deze Brand Guide vind je de allermooiste merken voor eerlijke en duurzame zonnebrillen verzameld. Enjoy!

 

Voordat je deze guide in duikt, let op. Neem informatie niet klakkeloos over. Blijf zelf nadenken: wil jíj bij dit merk kopen? En als je iets op het oog hebt, check dan altijd of de hier vermelde informatie nog actueel is. Benieuwd hoe je merken kunt checken? Hier leer je hoe je een uitgebreide websitecheck doet. Kijk in de Grote Eerlijke Merkenindex om nog meer (250+!) duurzame kledingmerken te ontdekken. En bekijk hier alle Brand Guides.

 

De mooiste merken voor eerlijke en duurzame zonnebrillen

Ace and Tate

Sophie Stone (+ kortingscode)
Colorful Standard
Pala Eyewear
Dick Moby
Gobi
Eco Eyewear
Sézane
Stella McCartney
Karün
Neubau

 

 

Ace and Tate

 

✓ gemaakt van bio- of gerecycled acetaat
✓ focus op eerlijke arbeidsomstandigheden
✓ B Corp
✓ core collectie (geen seizoenscollecties, geen sale)
✓ lees hier meer over de duurzame stappen van Ace and Tate (oud artikel)

 

Ace and Tate is het bekendste brillenmerk in deze lijst. Niet veel mensen weten dat dit ook nog een idealistisch bedrijf is. Zo werd Ace and Tate in 2021 B Corp en wordt inmiddels de volledige collectie gemaakt van gerecycled of bio-acetaat. Het merk produceert bij vaste productiepartners in Italië, China en Cambodja en is transparant over de productieketen. Ook in de winkels probeert Ace and Tate heel bewust om te gaan met o.a. de inrichting en het energieverbruik. Lees hier het artikel dat ik (alweer een tijd geleden!) schreef over de duurzame stappen van Ace and Tate. En wat ik persoonlijk fijn vind: bij alle winkels kun je jouw zonnebril gratis laten afstellen. Wel zo fijn als je, zoals ik, ogen hebt die niet helemaal recht staan 🙂

 

Bekijk de collectie

 

 

Sophie Stone

 

✓ Nederlandse duurzame webshop
✓ Meerdere merken, o.a. Parafina
✓ Cureren op zowel milieu-impact als goede arbeidsomstandigheden

 

Sophie Stone is één van de grootste Nederlandse duurzame webshops en één van mijn persoonlijke favorieten. Founders Esther en Anna Sophie zijn hun bedrijf in 2014 begonnen met de missie om duurzame kleding mainstream te maken, en één van de eerste pioniers die echt op duurzame kleding focussen. Dat doen ze o.a. via hun grote fysieke winkel in hartje Utrecht, maar ook online hebben ze een enorm aanbod. Sophie Stone cureert op zowel milieu-impact als eerlijke arbeidsomstandigheden. Als zij een merk verkopen, dan weet je dat het goed zit. Naast allerlei mooie kledingmerken zoals Armedangels, Mud Jeans, Thinking MU, Veja en Jan ‘n June, vind je er ook een grote collectie zonnebrillen van o.a. Parafina.

 

En extra goed nieuws: gebruik de code SARA voor doorlopend 10% korting op alles (ook alle mannen- en vrouwenkleding!). Onthoud ‘m dus voor het hele jaar 🙂

 

Bekijk de collectie

 

 

Met de code SARA krijg je 10% korting op het hele assortiment van Sophie Stone!

Colorful Standard

 

✓ fair geproduceerd in Portugal
✓ gemaakt van duurzame materialen
✓ core collectie (geen seizoenscollecties, geen sale)

 

Colorful Standard staat vooral bekend om z’n duurzame basics Je vindt er niet alleen fijne truien, tees en sweatpants in een enorm kleurenpalet (denk: soms wel 54 verschillende kleuren!), maar ook duurzame zonnebrillen. De uitgebreide collectie is geproduceerd uit biologisch afbreekbaar acetaat, gemaakt van plantaardige materialen, zoals katoenzaad en houtvezels. Colorful Standard produceert onder eerlijke arbeidsomstandigheden in Portugal en voor zover ik heb ervaren, is de kwaliteit heel goed. Gebruik de code SMILESCS10 voor 10% korting op alles bij Colorful Standard!

 

Bekijk de collectie

 

 

Pala Eyewear

 

✓ fair geproduceerd in Italië en Ghana
✓ sinds 2020 gemaakt van bio-acetaat
✓ Doneert voor elke verkochte bril een exemplaar
✓ core collectie (geen seizoenscollecties, geen sale)

 

Pala Eyewear is een (zonne)brillenmerk met een sociale missie. Pala werkt met een One For One principe: voor elke verkochte bril doneert het merk een exemplaar aan iemand in Afrika (via sociale projecten) die geen bril kan betalen. Dat is niet het enige idealistische aan het merk: Pala produceert onder eerlijke arbeidsomstandigheden in Italië en de cases via een sociaal project in Ghana. Lees hier meer over Pala’s suppliers. Sinds 2020 werkt het merk met duurzamer bio-acetaat en alle modellen zijn 100% vegan.

 

Bekijk de collectie

 

 

Dick Moby

 

✓ gemaakt van bio- en gerecycled acetaat
✓ fair geproduceerd
✓ core collectie (geen seizoenscollecties, geen sale)

 

Dick Moby is een prachtig Nederlands eyewearmerk dat is echt opgericht vanuit idealen. Surfers Tim en Robbert kwamen op hun trips zoveel rotzooi tegen in de zee, dat ze besloten om een merk dat op te zetten dat op een positieve manier het plasticprobleem aankaart. Dick Moby startte – als één van de eerste merken! – met een collectie gemaakt van bioacetaat en inmiddels wordt de collectie ook deels gemaakt van gerecycled metaal. De collectie wordt onder eerlijke arbeidsomstandigheden geproduceerd. Mooi merk!

 

Bekijk de collectie

 

 

Gobi

 

✓ onder eerlijke arbeidsomstandigheden geproduceerd in China
✓ core collectie (geen seizoenscollecties, geen sale)

 

Gobi Amsterdam is een prachtig Nederlands eyewearmerk met niet alleen een grote dosis idealen, maar ook een prachtige esthetiek. Dat zien we niet alleen terug in de zorgvuldig ontworpen collectie; Gobi’s shoots en campagnes zien er fantastisch uit. Het merk produceert onder eerlijke arbeidsomstandigheden bij een hechte productiepartner in China en maakte daar zelfs de trotse – en ook weer zo mooie – Made In China campagne omheen.

 

Bekijk de collectie

 

 

Sézane

 

✓ B Corp
✓ geen seizoenscollecties, geen sale

 

De zonnebrillen van Sézane zijn niet de duurzaamste in deze lijst, maar ik wilde het populaire merk toch even noemen. Qua stijl weet ik namelijk dat veel mensen blij worden van hun Parisienne Chic vibes. Goed om te weten is dat Sézane sinds 2022 een B Corp is en dus over de hele linie werkt aan verduurzaming. Het bedrijf werkt niet met seizoenscollecties en sale, maar met kleine drops om overproductie tegen te gaan. Let op: de zonnebrillen van Sézane zijn gemaakt van ‘standaard’ acetaat (dus niet biologisch of gerecycled), wat in productie een hogere impact heeft. Wel vind ik de kwaliteit altijd heel goed. In 2022 onderzocht ik Sézane op duurzaamheid, lees hier mijn uitgebreide duurzaamheidsanalyse en mijn conclusie.

 

Bekijk de collectie

 

 

Stella McCartney

 

✓ gemaakt van duurzame materialen
✓ onder eerlijke arbeidsomstandigheden geproduceerd
✓ 100% vegan (statement) merk

 

Stella McCartney is één van de weinige designermerken die keihard innoveert op duurzaamheidsgebied. De Britse ontwerper zet zich met haar prachtige, 100% vegan merk activistisch in voor een betere modewereld. Ze is super innovatief in materiaalgebruik, ze produceert onder eerlijke arbeidsomstandigheden, haar collecties zijn awesome en haar campagnes super inspirerend.

 

Bekijk de collectie

 

 

Karün

 

✓ gemaakt van gerecyclede materialen
✓ onder eerlijke arbeidsomstandigheden geproduceerd
✓ B Corp

 

Alle modellen van deze B Corp zijn gemaakt van gerecyclede materialen (metaal, visnetten, touw, etc.) die uit de natuur zijn verwijderd door kleine ondernemers in Patagonië, Chili. Zij krijgen hier een eerlijke prijs voor en alles wordt er lokaal gerecycled tot nieuwe brillen. Hoewel Karün een Amerikaans merk is, zijn veel modellen in Nederland verkrijgbaar bij Pearle en Eyewish. Superfijn, want zo kun je ‘m altijd  eerst passen en perfect laten afstellen voordat je ‘m koopt.

 

Bekijk de collectie

 

 

Eco Eyewear

 

✓ gemaakt van duurzame (/gerecyclede) materialen

 

Eco Eyewear heeft een innovatief karakter als het gaat om milieu-impact. Het eyewearmerk maakt vrijwel uitsluitend gebruik van duurzame materialen, zoals gerecycled metaal, plastic uit de oceanen en bio based grondstoffen. Hoe transparant het merk is over z’n materiaalgebruik is het alleen niet over z’n arbeidsomstandigheden. Daar kan ik namelijk nergens informatie over vinden (erg jammer!).

 

Bekijk de collectie

 

 

Neubau Eyewear

 

✓ gemaakt van duurzame materialen
✓ fair geproduceerd in Oostenrijk

 

Neubau is een idealistisch zonnebrillenmerk dat over de hele linie zo duurzaam mogelijk probeert te werken. Zo maakt het merk uitsluitend gebruik van innovatieve duurzame materialen en probeert het de impact uit z’n productieproces zoveel mogelijk te beperken. Neubau werkt met duurzame energie én print op innovatieve wijze met 3D technieken om afval te voorkomen. Het merk is heel transparant over waar het produceert en leidt je op de website uitgebreid door het productieproces.

 

Bekijk de collectie

 

 

 

__________

 

Fotocredits:
Alle foto’s bij dit artikel zijn afkomstig van en eigendom van de merken zelf.

 

__________

 

Heeft  When Sara Smiles je geholpen?

 

Dit platform is gratis en dat zal het altijd blijven 🙂 Heb je veel aan mijn werk en wil je me supporten? Via deze Tikkie link kun je een symbolische koffie of lunch voor me kopen, waarmee ik tijd in nieuwe artikelen kan steken. En áls je iets koopt, kan dat via één van deze affiliatelinks. Dan ontvangt WSS een kleine commissie over het bestelbedrag. Ontzettend bedankt!

 

Tikkie link 🧡

(dankjewel!!!)

______

De beste sustainable fashion inspiratie in je inbox?

Schrijf je in voor de gratis WSS newsletter en ontvang elke twee weken het laatste nieuws uit de duurzame modewereld, inspirerende merken, kritische blikken op de kledingindustrie, brand guides, kortingscodes en ander moois. Gewoon lekker makkelijk in je mailbox 🙂