Brand Guides
De grote duurzame lingerie guide

De grote duurzame lingerie guide

“Tops en broeken lukt nog wel, maar mooie, duurzame lingerie vinden is echt onmogelijk”, hoor ik vaak. Há, heb jij het even fout. Het aanbod is de afgelopen paar jaar zó gegroeid dat ik me niet kan voorstellen dat je niks moois kunt vinden. Toegegeven: je moet er wat meer voor neerleggen dan voor een gemiddeld H&M’tje. Maar dan heb je wel wat moois waar niet alleen jij, maar ook de wereld beter van wordt. Ook niet onbelangrijk.

 

Overigens verkopen de meeste merken bijna alleen maar bralettes en heb ik weinig merken kunnen vinden die écht een inclusief maten- en ondersteuningsbeleid voeren. Heb je een gouden merktip? Ik lees ‘m heel graag in de comments!

 

De allermooiste merken voor duurzame lingerie:

Organic Basics (+ kortingscode)
Savara Intimates
Anekdot
Underprotection
Reformation
Stella McCartney
Nette Rose
Snuggs
Tisja Damen
Olly
Bits Bodywear
Woron
Dora Larsen
Vatter
Hara The Label
Luva Huva

 

 

Meer merken voor duurzame lingerie? Kijk ook bij:

 

La Fille d’O, Under Thy SkinAmaella, Erlich TextileLola + Lou, AikyouPeople Tree, Do You Green, Saint Basics, Brighton Lace, Troo.

 

 

 

 

 

Organic Basics

 

✓ gebruikt duurzame materialen
✓ focus op eerlijke arbeidsomstandigheden
✓ transparant bedrijf
✓ maat XXS – XXL
✓ (re-)pending B-Corp

 

Op zoek naar comfy ondergoed? Kijk dan eens bij Organic Basics. Dit Deense merk is een pionier op het gebied van duurzame materialen en ik hoor veel positieve verhalen over de bralettes, die ontzettend comfortabel schijnen te zijn. Organic Basics produceert onder eerlijke arbeidsomstandigheden in verschillende fabrieken in Europa en is ontzettend transparant over z’n werkwijze. Zo krijg je op de website een uitgebreid inkijkje in het productieproces en alle fabrieken waar het merk produceert. Sinds ze een grote rebranding kregen in 2023, zijn ze nog interessanter geworden qua prijs: met bralettes vanaf €28 en broekjes vanaf €12 is Organic Basics het betaalbaarste merk in deze guide.

 

bekijk de collectie

 

 

Savara Intimates

 

✓ duurzame materialen
✓ fair geproduceerd in Nederland
✓  maat 65A tot 75E

 

Savara Intimates is een prachtig Nederlands merk voor duurzame lingerie, dat zowel ontwerpt als produceert in Nederland. De collectie wordt gemaakt van Tencel en deadstock kant; leftovermateriaal, dus. De beknopte collectie bestaat uit bralettes.

 

En inmiddels heb ik alweer een tijdje de fantastische Willow bralette, en ik kan je met heel veel enthousiasme vertellen dat dit de énige bralette is die ik écht fantastisch vind en bijna elke dag draag. Ik ben altijd een beetje kritisch op bralettes omdat ze met mijn C75 cup (en in bepaalde weken in mijn cycles D-cup) écht genoeg ondersteuning bieden – veel meer dan ik dacht dat een bralette kon bieden – en de vorm van mijn borsten ook nog mooi houdt. En dat is geen slinks verkooppraatje, ik meen het. Ben heel groot fan van deze 🙂

 

bekijk de collectie

 

 

 

 

Anekdot

 

✓ fair geproduceerd in Duitsland en Polen
✓ 100% geüpcyclede materialen
✓ maat XS – XL

 

Bij dit Duitse duurzame lingerie merk vind je veel kanten, semi-doorzichtige en sexy setjes (dat broekje op de foto!). Anekdot is een ‘upcycle brand’ en dat betekent dat het merk uitsluitend gebruik maakt van leftover- en deadstockmaterialen, Econyl (gemaakt van geüpcyclede oude visnetten) en elastiek en kant van restpartijen. De collectie wordt met de hand lokaal gemaakt in Duitsland en Polen. Een flinke collectie, en zoveel moois!

 

Naast via de eigen website is Anekdot verkrijgbaar via Honesse.

 

bekijk de collectie

 

 

 

 

Reformation

 

✓ fair geproduceerd in Italië
✓ duurzame materialen
✓ maat XS – L

 

Naast een summer dress collection waar je ‘u’ tegen zegt (en ook op alle andere gebieden een enorme collectie), heeft Reformation sinds 2018 ook een fijne intimates collectie. De collectie is gemaakt van duurzame materialen, zoals Tencel en gerecycled nylon, en onder eerlijke arbeidsomstandigheden gemaakt in Italië (niet in de eigen fabriek in L.A. dus, zo vertelt de website).

 

Goed om te weten: hoewel Reformation een Amerikaans merk is, zijn de prijzen op de website inclusief douanekosten en verzendkosten. Zo kom je niet voor onprettige verrassingen te staan als je bestelt. Nice!

 

bekijk de collectie

 

 

 

 

Stella McCartney

 

✓ fair geproduceerd
✓ duurzame materialen
✓ vegan
✓  maat 70A – 80E (ook beugelbeha’s)

 

Als je Stella McCartney niet kent van haar high end designercollecties, ken je haar wel van haar activistische campagnes,  waarin ze elke keer een ander duurzaamheidstopic aanpakt (zo tof). Maar wist je ook dat dit 100% vegan designermerk ook een hele mooie collectie duurzame lingerie heeft? Je vindt er zowel beugelbeha’s als bralettes en heel veel kant. Aan Stella’s collectie hangt een prijskaartje, maar als je minder koopt en een keer wilt investeren in iets moois… 🙂

 

bekijk de collectie

 

 

 

 

Nette Rose

 

✓ eerlijk geproduceerd in (thuisbasis) Kaapstad
✓ no waste
✓ maat 65AA – 90DD

 

Als één merk mooie campagnes heeft die je metéén een broekje of twee-drie-vier laat bestellen, is het Nette Rose wel. De collectie wordt met de hand én met liefde gemaakt in de thuisbasis van het merk, Kaapstad. Voor zover ik heb kunnen lezen, zijn niet alle materialen duurzaam, maar Nette Rose zorgt er wel voor dat alles wordt gebruikt en niks wordt verspild. Je vindt er prachtige bralettes in allerlei kleuren en pasvormen en ik moet je eerlijk zeggen dat dit merk toch wel één van mijn persoonlijke favorieten is uit de lijst. Die broekjes! Zo leuk!

 

bekijk de collectie

 

 

 

 

Snuggs

 

✓ period underwear
✓ fair geproduceerd in thuisland Tsjechië
✓ gemaakt van OEKO-TEX gecertificeerd materiaal
✓ XXS – 3XL

 

Heb je er ooit aan gedacht om eens period underwear uit te proberen? En daarmee niet alleen heel veel tampons of maandverband te besparen (en dus minder afval, hoera!), maar ook veel geld op jaarbasis? De period panties van Snuggs zijn niet alleen mooi simpel en comfortabel, maar ook goed voor je huid én de planeet. Snuggs heeft verschillende producten voor lichte tot hevige menstruatie, en in allerlei modellen. Allemaal leak proof door een (OEKO-TEX gecertificeerd) drielagensysteem dat tot 3 maandverbanden vervangt, geurtjes opvangt en helemaal waterdicht is.

 

De broekjes (v.a. €32) zijn super simpel en duurzaam in gebruik. Reinig het broekje na het dragen even onder de kraan, was het met je normale was mee in de wasmachine en daarna is-ie weer klaar voor gebruik. De complete collectie wordt lokaal en onder eerlijke arbeidsomstandigheden geproduceerd in thuisland Tsjechië. Mooi merk!

 

bekijk de collectie

 

 

Underprotection

 

✓ fair geproduceerd in India
✓ duurzame materialen
✓ maat XS – XL

 

Dit Deense merk bestaat alweer tien jaar en was het allereerste duurzame lingeriemerk dat ik aan het begin van mijn reis leerde kennen. Underprotection bewees me – en nog steeds – dat duurzaam, eerlijk en sexy perfect samen kunnen gaan. Het merk maakt uitsluitend gebruik van duurzame materialen, zoals Tencel, biologisch katoen en gerecycled polyester en produceert onder eerlijke omstandigheden in India. Underprotection is lid van de Fair Wear Foundation (Young Designer Programme), waarmee het merk dit ook kan bewijzen. Underprotection heeft niet alleen een hele grote lingeriecollectie, ook vind je er mooie nightwear en een grote collectie duurzame swimwear.

 

Sophie Stone, een Nederlandse duurzame webshop, verkoopt ook Underprotection! En met de code SARADUBBELDAM krijg je doorlopend 10% korting op alles, dus ook de duurzame lingerie! Hoera!

 

bekijk de collectie
shop Underprotection met 10% bij Sophie Stone

 

 

Woron

 

✓ fair geproduceerd in Duitsland, Italië en Hongarije
✓ duurzame materialen
✓ maat XS – XL

 

Bij Woron vind je minimalistische, Scandinavische basics met een veel comfort. Ik hoor van verschillende mensen dat de kwaliteit en pasvorm heel mooi is en ik heb zelf via Scoon Store eens een body van Woron gepast; dat was zonder de overdrijven de zachtst top die ik ooit heb gedragen. Aanrader, dus. Woon maakt uitsluitend gebruik van duurzame en natuurlijke materialen en de volledige collectie wordt onder eerlijke arbeidsomstandigheden geproduceerd in Europa.

 

bekijk de collectie

 

 

 

 

✓ fair geproduceerd in Amsterdam en Roemenië
✓ 60A – E

 

Als er één lingeriemerk is dat er qua sensualiteit uitspringt in deze lijst is, het Tisja Damen. Deze Nederlandse ontwerpster maken prachtige collecties die weinig aan de verbeelding overlaten en één grote ode aan het vrouwelijke lichaam zijn. Alle ontwerpen vertellen een verhaal en ze worden allemaal gedeeld op de website van het merk. De collectie wordt onder eerlijke arbeidsomstandigheden geproduceerd en voornamelijk lokaal in Amsterdam – grotere kwantiteiten worden fair in Roemenië geproduceerd.

 

bekijk de collectie

 

 

 

 

Olly

 

✓ fair geproduceerd in Europa
✓ duurzame materialen
✓ maat XS – XL

 

Olly is een Frans lingeriemerk dat sinds 2016 bestaat en comfort hoog in het vaandel heeft staan. Het merk maakt gebruik van duurzame materialen, de stoffen worden op een duurzame manier geverfd en onder eerlijke arbeidsomstandigheden geproduceerd in Europa. Olly is in Nederland onder andere verkrijgbaar via thegreenlabels.com.

 

bekijk de collectie

 

 

 

 

Dora Larsen

 

✓ fair geproduceerd in China
✓ geen duurzame materialen, maar werkt hier wel aan
✓ maat 70B – 85DD (veel beugelbeha’s)

 

Dora Larsen is een Engels lingeriemerk waarvan ik zó blij ben dat ik het heb ontdekt. De collectie is kleurrijk en sexy en je vindt er – in tegenstelling tot veel andere merken in deze lijst – veel mooie beugelbeha’s. Dora Larsen produceert volgens de eigen website onder eerlijke arbeidsomstandigheden in China en gebruikt OEKO-TEX gecertificeerde materialen. Dora Larsen werkt hard aan duurzaamheidsdoelen en heeft aangekondigd om eind 2020 alleen nog maar beter katoen te gebruiken en eind 2021 wil het merk alleen nog maar recycle katoen gebruiken.

 

bekijk de collectie

 

 

 

 

Bits Bodywear

 

✓ fair geproduceerd in Portugal
✓ duurzame materialen (Tencel)

 

Een nieuw en uniek merk in deze lijst, leuk! Bits is sexy, maar niet op de conventionele manier. Onder het mom van “practical is cool. Comfortable is sexy” wil Bits op een positieve manier het taboe doorbreken dat duurzame lingerie zonder kant niet sexy zou kunnen zijn. En dat is ze verdomd goed gelukt: de ‘dream undies’ (zoals Bits ze zelf noemt) zien er behoorlijk goed en comfy uit. Missie geslaagd dus, wat het product betreft, nu is het aan ons om Bits in zíjn missie te supporten.

 

De volledige collectie is gemaakt van Tencel, een duurzaam materiaal (lees hier meer over Tencel) en onder eerlijke arbeidsomstandigheden gemaakt van Portugal. Leuk merk!

 

bekijk de collectie

 

 

 

 

Lara Intimates

 

✓ fair geproduceerd in Londen
✓ zero waste: gemaakt van duurzame leftovermaterialen
✓ maat 55A – 80J

 

Lara Intimates is het meest – en eigenlijk het enige écht – inclusieve merk in deze lijst. En daar ben ik blij om, want het was ontzettend lastig om duurzame lingeriemerken te vinden die niet alleen de meest gangbare maten bedienen. Ik ben ontzettend blij dat Lara Intimates er is, want het is niet alleen een heel leuk merk, het gebruikt ook uitsluitend daadstock (leftover) materialen en heeft een hele grote focus op zero waste. De volledige collectie wordt lokaal gemaakt in Londen, in een fabriek die geheel wordt gerund door vrouwen. Hoe cool is dat?!

 

bekijk de collectie

 

 

 

 

Luva Huva

 

✓ fair geproduceerd in (thuisland) Engeland
✓ duurzame materialen
✓ maat A – DD

 

Fan van kant? Bij Luva Huva weten ze daar wel raad mee. Dit Engelse merk maakt uitsluitend gebruik van natuurlijke en duurzame materialen, zoals biologisch katoen, hennep en bamboe. De collectie wordt met de hand gemaakt in Engeland (heel lokaal, dus!).

 

bekijk de collectie

 

 

 

 

Vatter

 

✓ fair geproduceerd in Griekenland en Turkije
✓ duurzame materialen (biologisch katoen)
✓ maat XS – L

 

Vatter is een Duits merk dat uitsluitend biologisch katoen gebruikt in z’n collecties en met minimalistische en comfy ontwerpen wil laten zien dat duurzaam écht niet wollig hoeft te zijn. Je vindt er zowel printjes als basics en de volledige collectie wordt onder eerlijke arbeidsomstandigheden geproduceerd in Griekenland en Turkije.

 

bekijk de collectie

 

 

 

 

Hara the Label

 

✓ fair geproduceerd in (thuisland, dus lokaal) Australië
✓ duurzame materialen (bamboe)
✓ maat XS – XL

 

Het is wat verder van huis, maar toch kreeg ik ‘m op Instagram een paar keer aangeraden (dus verdient-ie een plekje in deze lijst): Hara The Label. Hara – dat ‘groen’ in het Hindi betekent – maakt mooie, comfortabele lingerie van bamboe, een duurzaam materiaal. De volledige collectie wordt ontworpen  én geproduceerd in thuisland Australië. Let wel op als je er bestelt: er komen nog invoerrechten en verzendkosten bovenop.

 

bekijk de collectie

 

 

 

 

Dit artikel bevat affiliate links voor The Lingerist, Savara Intimates, Organic Basics en Reformation. Als je iets bij één van deze merken koopt via de link in dit artikel, ontvang ik een kleine commissie over het bedrag (het kost jou niets!). Met deze donatie koop je tijd die ik kan investeren in nog meer inhoudelijke content over de kledingindustrie. Enorm bedankt!

 

__________

 

Fotocredits:
de foto’s bij dit artikel zijn afkomstig van en eigendom van de merken zelf.

 

 

 

 

______

De beste sustainable fashion inspiratie in je inbox?

Schrijf je in voor de gratis WSS newsletter en ontvang elke twee weken het laatste nieuws uit de duurzame modewereld, inspirerende merken, kritische blikken op de kledingindustrie, brand guides, kortingscodes en ander moois. Gewoon lekker makkelijk in je mailbox 🙂