Merkanalyses
Het duurzame succes van Organic Basics – en wat we daarvan kunnen leren

Het duurzame succes van Organic Basics – en wat we daarvan kunnen leren

Sinds de oprichting in 2014 timmert Organic Basics hard aan de weg. Het Deense merk voor mooie kwaliteitsbasics (dat nét een splinternieuwe Woven Tencel collectie lanceerde, scroll naar beneden!) is voor mij echt een voorbeeld voor andere duurzame impactmakers. Maar wat maakt Organic Basics zo duurzaam? Wat zijn de grootste succesfactoren? En wat kunnen we daarvan leren? Een ode (en een kortingscode ;))!

 

Toen ik me vijf jaar geleden in duurzame kleding ging verdiepen, kwam Organic Basics al snel op mijn radar. Ik hoorde van andere duurzame modeliefhebbers dat hun Tencel Lite Bralette fantastisch is (iedereen heeft ‘m, en dat zal niet voor niks zijn) en hun transparante manier van communiceren vond ik heel inspirerend. Destijds was Organic Basics nog een merk voor ondergoed en t-shirts (daarover gesproken: ik heb de Tencel Lite tee en de bijpassende Shorts al een tijdje, daarover later een review).

 

En wat zijn er intussen veel stappen gezet! De collectie is uitgebreid met onder andere duurzame swimwear, circulaire, denim, gerecyclede panty’s, sportkleding, gerecyclede kasjmieren winter accessoires en fijne chillkleding. Als klap op de vuurpijl lanceerde het merk onlangs een 100% Woven Tencel™ collectie, gemaakt van 100% kwalitatieve duurzame Tencel en perfect voor zonnige zomerdagen. Maar eerst: wat maakt Organic Basics zo duurzaam?

 

 

 

 

 

 

1. Een eerlijk én zo duurzaam mogelijk productieproces

 

Duurzaamheid zit bij Organic Basics in alles verweven. Sterker nog: het is het vertrekpunt waar vanuit het hele merk is opgebouwd. Niet zo gek dat ze een Great’ rating – de beste! – krijgen op de kritische mode-app Good On You. Zo vind je er geen enkel materiaal dat niet duurzaam is: van biologisch katoen tot Tencel, van gerecyclede wol tot swimwear gemaakt van gerecyclede nylon.

 

En waar veel merken op het gebied van duurzaamheid alleen maar praten over milieu-impact, heeft Organic Basics ook z’n ethics op orde. De complete collectie wordt fair en zo duurzaam mogelijk geproduceerd bij 16 innovatieve fabrieken in Portugal, Schotland, Italië, Turkije en Oostenrijk. Heel dichtbij huis dus, waarmee bewust de transportimpact wordt verkleind. Organic Basics is super transparant over alle productielocaties, die je hier digitaal kunt bezoeken (zo tof!). In het productieproces wordt zo circulair mogelijk gewerkt: afval wordt opnieuw gebruiken en energie- en waterverbruik wordt zo laag mogelijk gehouden.

 

Maar dat is niet alles. Want een ander, vaak onderbelichte kant van duurzaamheid, is hoe je met collecties omgaat. En ook dat doet Organic Basics zo bewust mogelijk, door met een Core Collectie te werken en niet mee te doen aan de standaard seizoensuitverkoop (waarvoor hulde!). Producten worden pas gelanceerd als ze tot in perfectie zijn doorontwikkeld, ze blijven altijd in de collectie en ze hebben een vaste, eerlijke prijs. Zo weet niet alleen jij, maar ook de makers precies waar ze aan toe zijn. De enige reden waarom producten héél soms met korting worden verkocht, is als er enkele producten blijven liggen die nog goed zijn, maar net wat minder goed verkopen. Dat kun je als merk bijna niet voorkomen en vind ik een hele goede reden. Organic Basics communiceert daar 100% transparant over, waarvoor hulde!

 

 

 

2. Super transparante communicatie waar je ook nog wat van leert

 

Maar ook op het gebied van communicatie vind ik Organic Basics een inspirerend merk. En dat zit ‘m in twee dingen (merken, letten jullie op?): die ik niet vaak meemaak bij merken: transparantie en educatie. Zo wordt elk jaar een groot Impact Report uitgebracht, waarin je kunt lezen hoe wordt gepresteerd op alle vlakken. Het ziet er fantastisch uit! En op productpagina’s op de website wordt precies uiteengezet wat er ethisch en duurzaam is aan het product. In zowel campagne- als productfoto’s zien we echt mensen en allerlei lichaamstypes, van maat XS tot XL en niet geretoucheerd. Ik vind zo’n divers beeld echt een verademing. En ook in andere details zitten slimme duurzame keuzes verwerkt: zo heeft de website een Low Impact optie waarmee je het energieverbruik als bezoeker kunt verlagen. Goede bewustwording!

 

 

 

3. Nieuwe kwalitatieve productinnovaties: ontdek de nieuwe Woven Tencel collectie

 

En het meest blij word ik als consument natuurlijk van alle productinnovaties. Want na een Re-Swim zwemkledinglijn van gerecyclede nylon, winteraccessoires gemaakt van gerecyclede wol (dat doen niet veel merken!), een duurzame pantylijn (Re-Tights), Circular Denim (met prachtige mooie ongewassen 5 pockets!) en een enorme TENCEL™ Lite collectie, lanceert Organic Basics deze zomer een mooie nieuwe collectie: Tencel Woven.

 

De blouses, shorts en drawstring pantalons zijn ideaal voor de zomer en het najaar en gemaakt van 100% kwalitatieve geweven Tencel. Tencel is een duurzaam materiaal dat wordt geproduceerd van houtpulp uit duurzaam certificeerde Europese bossen. Lees er hier meer over. Wat ik heel fijn vind aan deze Tencel stof is dat het een hele zware kwaliteit is met een zijde-achtige glans.

 

Ik mocht mijn lievelingsitem uit de collectie testen en ik koos deze fijne gestreepte blouse. Perfect over je bikini op hete stranddagen, zwoele zomeravonden en verder het hele jaar opgeknoopt op of als luxe overshirt op een jeans. Een super veelzijdig kledingstuk en nog PETA approved vegan ook!

 

Bekijk het TENCEL™ Woven shirt hier

 

 

 

Tried & tested: de Tencel Lite tee en shorts (review)

 

Wat ik mooi vind aan Tencel is dat het een heel veelzijdig materiaal is. Zo heb ik de Tencel Lite Tee en de bijpassende shorts (zie onder :))al een tijdje en door de 5% elastane die daaraan zijn toegevoegd, zijn die ontzettend zacht en comfortabel. Ik draag de set vooral als huispak (en het zit zo lekker dat ik er soms zelfs in slaap ;)), maar ook in m’n vrije tijd en op vakantie is deze set i-de-aal als comfy playsuit. En het mooiste: uit eigen ervaring kan ik zeggen dat de kwaliteit fantastisch is. Na regelmatig wassen zien beide items er nog uit als nieuw en ik ga je heel eerlijk zeggen: Tencel items van andere merken die ik had, gingen wat sneller pillen. Dus mocht je nog een chillpak zoeken: Tencel is je materiaal en Organic Basics is je merk.

 

Met de code ‘WHENSARASMILES‘ krijg je 10% op de hele collectie van Organic Basics! You’re welcome! 🙂

 

 

 

 


 

 

 

Dit artikel is in samenwerking geschreven met Organic Basics, een merk waar ik al jaren fan van ben. Ik heb het artikel helemaal zelf geschreven en met goedkeuring van Organic Basics gepubliceerd.

 

 

______

De beste sustainable fashion inspiratie in je inbox?

Schrijf je in voor de gratis WSS newsletter en ontvang elke twee weken het laatste nieuws uit de duurzame modewereld, inspirerende merken, kritische blikken op de kledingindustrie, brand guides, kortingscodes en ander moois. Gewoon lekker makkelijk in je mailbox 🙂