Duurzame kledingkast
Je kleding duurzaam wassen en verzorgen is makkelijk met deze tips

Je kleding duurzaam wassen en verzorgen is makkelijk met deze tips

Het lijkt een open deur, maar het is zo’n belangrijke een onderbelichte duurzame kledingtip: “Het duurzaamste kledingstuk hangt al in je kast”. Als er één makkelijke manier is om impact én geld te besparen, is het door bewust om te gaan met wat je al hebt. Deze week sta ik in een artikel van het NRC, waarin ik tips deel om kleding duurzaam te wassen en te verzorgen. Da’s namelijk een eitje, als je maar weet waar je op moet letten… 🙂

 

De gemiddelde Nederlander koopt jaarlijks 50 nieuwe kledingstukken (Milieu Centraal). En als er over duurzame kleding wordt gesproken, gaat het vaak over consumeren. Maar we moeten niet vergeten dat ook een aanzienlijk deel van de impact van je kleding zit in hoe vaak je het draagt, en hoe duurzaam je het wast en verzorgt. Wassen en drogen kan namelijk veel water en energie verbruiken. (Teveel) wasmiddel kan schadelijk zijn. Kleding kan slijten door te vaak en verkeerd wassen en er kunnen microplastics in het riool komen. Ik ben super vereerd dat ik deze week in het NRC werd geïnterviewd over mijn missie en afwegingen, en voor Miele (mooi bedrijf en goede, duurzame wasmachines) tips mocht delen om duurzaam te wassen. Lees het artikel hier:

 

 

 

Makkelijke en betaalbare tips voor duurzaam wassen

 

Was niet te vaak

 

Elke keer als je jouw kleding wast, heeft dit invloed op de kwaliteit en de levensduur. Dat komt door de wrijving, het draaien van de trommel en ook de warmte van het water; dit heeft invloed op verschillende materialen. Bovendien is vaak wassen helemaal niet nodig. Als je kleding niet echt vies is, kun je het vaak prima stomen (of in de badkamer ophangen!), of buiten hangen om te luchten. 

 

Doe je kleding veilig in de wastrommel

 

• Was zoveel mogelijk met een volle trommel (je hebt de goede hoeveelheid als je net je vuist bovenin kan steken). Als je met een halve trommel wast, kost dit relatief veel meer energie en water.

 

• Zorg dat je kleding veilig de trommel in gaat, zodat de slijtage van de stof minimaal is:
– Doe kleding binnenstebuiten (dan blijft de kleur het langst intact en mocht er iets in de trommel afgeven, is het aan de binnenkant kant van je kleding)
– Doe alle ritsen en haakjes dicht
– Doe delicate kledingstukken, of juist items die andere kleding kapot kan maken (zoals pailletten) in een waszakje.

 

Was (voornamelijk) op een lage temperatuur

 

De grootste impact van wassen zit niet in de hoeveelheid water, maar in het warm maken van het water: volgens Waternet gaat gemiddeld 80-90% van het energieverbruik van een wasmachine hierheen. Hoe hoger de temperatuur, hoe meer energie je verbruikt.

 

• Voor het wassen van kleding volstaan lage temperaturen. Nieuwere machines krijgen de meeste alledaagse wasjes prima schoon met een temperatuur van 30 graden. Mits de kleding natuurlijk niet te vies is; een lagere temperatuur doodt namelijk niet altijd alle bacteriën.

 

• Wassen op 40 of 60 graden is dus alleen nodig als je kleding echt vies is, of voor het hygiënisch wassen van bijvoorbeeld beddengoed, handdoeken en wasbare luiers. Als je niet op 60 maar op 40 graden wast, scheelt dat volgens het Nibud 1/3 aan energie. Als je op 30 graden wast, scheelt dat nog eens 40%(!). Da’s een hoop geld!

 

• Als je toch op een hogere temperatuur wast, kies dan voor het ecoprogramma. Dat is namelijk 30-40% zuiniger dan wanneer je een ‘gewoon’ wasprogramma gebruikt. Ja, zelfs als deze ecowasjes veel langer draaien. Bottom line ben je alsnog goedkoper en duurzamer uit. 

 

• Draai eens per maand een 90 graden wasje met professioneel reinigingsmiddel in een lege trommel. Zo beperk je de bacteriegroei in je wasmachine en voorkom je dat er op een gegeven moment vuil en kalk op je kleding kan komen (zou zonde zijn, toch?). Met een regelmatige schoonmaakbeurt gaat je wasmachine veel langer mee!

 

Vang microplastics op

 

Volgens de Plastic Soup Foundation is de textielindustrie verantwoordelijk voor 35% van de microplastics in de oceaan, afkomstig van synthetische kleding. Dat is bizar! Naast dat je in je aankopen kunt focussen op kleding van natuurlijke materialen, kun je ook een speciale waszak tegen microplastics gebruiken. Er bestaan ook wasfilters tegen microplastics, die je gemakkelijk op je wasmachine zet. Dit filter vangt microplastics op voordat ze in je afvoer terecht komen. En wist je dat er volgens Milieu Centraal minder microplastics van je kleding loslaten als je vloeibaar wasmiddel gebruikt (t.o.v. waspoeder)?

 

 

Een duurzame wasmachine

 

Ook op het gebied van wasmachines kun je duurzame keuzes maken die bijdragen aan de milieu-impact van je kleding. Dat zit in 2 dingen:
1. Een milieuvriendelijke en zuinige wasmachine die goed is voor je kleding
2. Een wasmachine kopen bij een bedrijf dat aandacht heeft voor duurzaamheid, perfecte resultaten en lange levensduur.

 

Zuinige slimme wasmachines

 

Niet alle consumenten staan erbij stil dat vooral oude wasmachines doorgaans ontzettend veel energie verbruiken. Vooral oudere modellen verbruiken vaak onnodig veel energie en water, en hebben daardoor een hoge rekening voor jezelf én de natuur. Goed om op het energielabel van je wasmachine te letten, dus. Helemaal als je vaak wast, scheelt het zoveel energie en geld. Bijna alle nieuwe machines van Miele hebben het zuinigste energielabel.

 

Duurzaam wasmiddel doseren

 

• Wist je dat veel wasmiddelen schadelijke stoffen bevatten én dat 90% van de mensen (veel) teveel wasmiddel gebruikt? Dat kost niet alleen onnodig geld, het is ook slecht voor je kleding, je machine (omdat het samenklontert in de buizen achter het wasmiddelbakje) én het milieu, waar al deze stoffen in terecht komen. Het is dus belangrijk om goed te doseren en vooral niet teveel wasmiddel te gebruiken.

 

• Er bestaan nu slimme wasmachines die met je meedenken en automatisch wasmiddel doseren én besparen. Maar nog beter is het om te kijken naar een slimme machine die met je meedenkt om zoveel mogelijk te besparen. Miele verkoopt nu ook superzuinige wasmachines met TwinDos: een automatisch doseersysteem dat ervoor zorgt dat je nooit teveel wasmiddel gebruikt, waardoor zowel je kleding als je wastrommel nog langer mee gaan. Waar je uiteindelijk dus weer mee bespaart. 

 

• Gebruik liever geen wasverzachter. Sommige ingrediënten kunnen bepaalde vezels, zoals elastane, beschadigen.

 

Zuinige, duurzame drogers

 

De duurzaamste keuze is natuurlijk om je was aan de lucht te laten drogen, dat doe ik zelf ook. Maar nu ik met de kinderen bijna dagelijks was en er in ons kleine appartement (58m2) constant een groot droogrek staat, overwegen we toch een droger. Helaas zijn veel drogers enorme energieslurpers; vooral condensdrogers staan bekend om hun enorme milieu-impact. Opletten, dus.

 

Bij het kiezen van een duurzame droger zijn 2 dingen belangrijk:
1. het apparaat moet energiezuinig zijn
2. de manier van drogen mag de kwaliteit van je kleding niet beïnvloeden (er kan veel wrijving ontstaan als de was wild door elkaar heen gedraaid wordt, en wrijving beïnvloedt de stof)

 

• Kies voor een delicate droger met een A+++ energielabel. Bij voorkeur een warmtepompdroger, in plaats van een energieslurpende condensdroger. De uitgebreidere drogers van Miele hebben een Dry Care 40 functie, die veel kledingstukken die op 40 graden gewassen kan worden (zie etiket) op lagere temperaturen zorgvuldig droogt. Een geweldige functie en zoveel beter voor je kleding – ik denk dat dit ook iets voor ons is. 

 

Over Miele als duurzaam bedrijf

 

Voordat ik besloot om met Miele samen te werken voor het NRC artikel, heb ik vanzelfsprekend een duurzame merkanalyse gegaan – je weet dat ik uitsluitend werk met partijen waar ik achter sta 🙂 Voor mij begint duurzaamheid bij transparantie en dit is een heel transparant bedrijf. Ik wist al dat Miele staat voor kwaliteit en een lange levensduur, maar ik vind het vooral belangrijk dat ze momenteel toewerken naar een volledig circulaire keten. Van een circulair ontwerp voor alle losse onderdelen tot (toewerken naar) closed loop productiemethodes en volledige recycling van alle apparaten. Ook top: Miele houdt 70.000 onderdelen continu op voorraad tot wel 15 jaar na het stoppen van de serieproductie (dus als een product niet meer wordt geproduceerd). Dat is zeker 5 jaar langer dan wat verplicht wordt én gemiddeld is in de industrie. Bovendien helpt het consumenten om nog langer te kunnen genieten van een apparaat dat na reparatie nog langer mee kan. Ben ik enorm voor.

 

Miele produceert zoveel mogelijk dichtbij de afzetmarkten en in eigen fabrieken, dus kan goede arbeidsomstandigheden garanderen. Ook met leveranciers in de keten (grondstofwinning en -verwerking) wordt uitsluitend hecht samenwerkt SA8000 gecertificeerde langetermijnpartners. Daarnaast is Miele een familiebedrijf en niet afhankelijk van resultaten naar aandeelhouders of banken, waardoor ze bewust kunnen focussen op echt duurzame en ethische langetermijnoplossingen. Een bedrijf waar ik helemaal achter sta en een geweldige duurzame keuze voor als je op zoek bent naar een kwalitatieve, duurzame wasmachine of droger. 

 

__________

 

Fotocredits headerbeeld:
Yvette Wolterinck

 

Bronnen:
Milieu Centraal, De Correspondent, Plastic Soup Foundation, Waternet, NIBUD.

 

 

Helpt When Sara Smiles je in je duurzame reis?

 

Ik vind het belangrijk om mijn platform gratis te houden 🙂 Waardeer je mijn werk en wil je me supporten? Via deze Tikkie link kun je een symbolische koffie of lunch voor me kopen, waarmee je tijd koopt die ik in nieuwe artikelen kan steken. En áls je iets koopt, kan dat via één van mijn affiliatelinks. Dan ontvangt WSS een kleine commissie. Veel dank!

______

De beste sustainable fashion inspiratie in je inbox?

Schrijf je in voor de gratis WSS newsletter en ontvang elke twee weken het laatste nieuws uit de duurzame modewereld, inspirerende merken, kritische blikken op de kledingindustrie, brand guides, kortingscodes en ander moois. Gewoon lekker makkelijk in je mailbox 🙂