Uncategorized
Bekijk Tegenlicht: Uit De Kleren (waar ik ook in te zien ben :))

Bekijk Tegenlicht: Uit De Kleren (waar ik ook in te zien ben :))

Wauw, wát een eer. Tegenlicht wijdde een complete aflevering aan de strijd voor systeemverandering in de mode-industrie. In ‘Uit De Kleren’ volgde Tegenlicht vier pioniers in hun missie en ik ben daar één van… 🙂 

 

 

De mode-industrie is momenteel een totaal verknipt systeem. Uitbuiting, vervuiling, overproductie, overconsumptie, greenwashing en bedrijven die veel te weinig ruimte krijgen om weg te kijken van hun daden. Als ik naar de opkomst en de populariteit van bedrijven als SHEIN kijk, kan ik me (bijna ;)) even moedeloos voelen. Er is zóveel mis en de problematiek is zo complex.

 

En toch geeft dat mij alleen maar strijdvaardigheid. Want als ik naar de duurzame beweging kijk, zie ik zoveel fantastische mensen die op hun manier wel dégelijk een verschil maken. Vanuit allerlei hoeken voeren we druk uit, inspireren we bedrijven en consumenten, en werken we aan innovaties die het systeem veranderen.

 

Mijn missie: van individuele naar (ook) systeemverandering

 

Dat laatste is in mijn persoonlijke missie ook steeds belangrijker geworden: systeemverandering. Eind 2015 zei ik mijn fast fashion verslaving vaarwel om dit platform op te zetten. Ik wilde mensen als ik inspireren om ook stappen naar een duurzame garderobe te zetten. Met toegankelijke tips en tricks probeerde ik je te enthousiasmeren voor de wereld van duurzame kleding. Ik deelde merken, achtergrondkennis en manieren om je koopgedrag te veranderen. En nog steeds sta ik daar achter. Maar door de jaren heen begon er iets te knagen. Mijn focus had altijd op het individu gelegen: “wat kun JIJ doen?”. Maar hoe meer ik over de mode-industrie leerde, hoe meer ik ging beseffen dat het oneerlijk is om de verantwoordelijkheid bij de consument te leggen. Momenteel is het namelijk zo dat vervuilende bedrijven overal zichtbaar – en dus ook top of mind – zijn, en de duurzame pioniers die zichtbaarheid niet kunnen betalen, waardoor ze klein blijven. Met greenwashing en slimme marketingtechnieken worden we van jongs af aan beïnvloed om allerlei spullen te kopen die we niet nodig hebben.

 

Bedrijven krijgen alle ruimte om hun wanpraktijken te verdoezelen en komen weg met greenwashing. Zolang het speelveld oneerlijk blijft, kunnen we nooit van de consument verwachten dat deze een goede, eerlijke keuze maakt. Bedrijven zijn de machtige partijen in dit verhaal. Zíj moeten hun verantwoordelijkheid pakken. Ik vind het frustrerend dat dit wordt afgeschoven op de consument.

 

Daarom ben ik me – naast de tip, tricks, merken en inspiratie die ik nog steeds deel – steeds meer gaan focussen op systeemverandering. Mijn anti-greenwashing zaak tegen Primark is daar een voorbeeld van, en momenteel heb ik een zaak tegen Zalando lopen. Met de Dutch Sustainable Fashion Circle werken we aan een bewustwordingscampagne en we willen invloed uitoefenen op wet- en regelgeving.

 

 

 

Over de vier pioniers in de Tegenlicht aflevering

 

In systeemverandering zit de échte impact. Bij Tegenlicht zagen ze dat ook. Voor de aflevering ‘Uit De Kleren’ volgden ze vier vrouwen (allemaal vrouwen, hoera!) die op een andere manier het modesysteem veranderen.

 

Annemieke Koster (Enschede Textielstad) ontwikkelt een lokale, circulaire en future proof manier van industrieel weven in Enschede en werkt in de docu samen met duurzame ontwerper Joline Jolink.

 

Europarlementariër Lara Wolters strijdt voor betere wet- en regelgeving in de politiek. We volgen haar in het spannende proces naar haar anti-wegkijkwet.

 

Caterina Occhio adviseert de grootste modehuizen in o.a. Milan over verduurzaming. Zij wordt gevolgd in het hol van de leeuw, Milan Fashion Week, en spreekt o.a. met de oud CEO van Céline over de verandering die ze heeft gebracht.

 

Ik deel mijn reis van fast fashionista naar duurzame mode-activist. We checken samen de Kalverstraat op greenwashing en greenhushing en ik start met De Roos Advocaten een nieuwe anti-greenwashing zaak tegen Zalando.

 

Ik ben benieuwd wat je van de aflevering vindt. Ik hoop vooral dat die verhaal hoop heeft. Dat het een signaal is aan het huidige verknipte modesysteem en een empowering boodschap voor de duurzame modewereld. Want dat is wie we representeren: de hele beweging van idealisten en pioniers die de mode-industrie beter maken. Ik ben trots op ons allemaal. We strijden, we zoeken, we proberen, we gaan door. We rock! 🔥🌟

 

 

Bekijk de aflevering: Tegenlicht – Uit De Kleren

 

(regie: Geert Rozinga. Dank voor je betrokkenheid en de goede begeleiding!)

______

De beste sustainable fashion inspiratie in je inbox?

Schrijf je in voor de gratis WSS newsletter en ontvang elke twee weken het laatste nieuws uit de duurzame modewereld, inspirerende merken, kritische blikken op de kledingindustrie, brand guides, kortingscodes en ander moois. Gewoon lekker makkelijk in je mailbox 🙂