Duurzame kledingkast
9 tips om duurzaam via Vinted te kopen (en what’s up met de fast fashion keerzijde?)

9 tips om duurzaam via Vinted te kopen (en what’s up met de fast fashion keerzijde?)

Als er één kledingapp is die ik graag gebruik, is het Vinted. Het is gemakkelijk, overzichtelijk en het aanbod tweedehands kleding is ENORM. En het klinkt super duurzaam, al die kledingstukken die een tweede of derde leven krijgen. Maar inmiddels weet ik ook dat er een grote fast fashion keerzijde zit aan het gemak van doorverkopen; ik vertel je er in dit artikel alles over. Ook hebben al die pakketjes hebben bij elkaar een flinke milieu-impact. Gelukkig is duurzaam kopen via Vinted zéker mogelijk (en zelfs supersimpel!) met deze tips!

 

“Draag je het niet? Verkoop het dan!”. Ik denk dat iedereen deze zin wel kan dromen. De afgelopen twee jaar werd je ermee doodgegooid in commercials. Vinted is momenteel actief in 18 landen en doet het ontzettend goed. Ofja, de grote winsten moeten volgens Quote nog komen, maar de populaire app is onlangs geschat op 3,5 miljard(!) en bewijst hiermee dat de toekomst van de tweedehands kledingmarkt er rooskleurig uit ziet.

 

Als duurzame modeliefhebber is dat natuurlijk geweldig nieuws. Want hoewel er al ontzettend veel kleding op de wereld is, blijven merken ontzettend veel nieuwe kleding produceren. 100 MILJARD KLEDINGSTUKKEN en 14 MILJARD SCHOENEN per jaar, welteverstaan. En onderzoekers geloven dat  waarschijnlijk zo’n 70% hiervan op de afvalberg belandt. En dat is waarschijnlijk een positieve schatting. Mocht je de beelden van de Atacama woestijn in Chili nog niet kennen: kijk hier eens. Dit wordt ook wel de ‘fast fashion desert’ genoemd, vanwege de vele duizenden kledingstukken die het Westen hier dumpt. En kijk de documentaire Goodwill Dumping eens, over (o.a.) hoe onze afgedankte fast fashion de lokale kledingmarkt in Afrika om zeep helpt.

 

 

 

Super dus, dat er een snelgroeiende markt is voor tweedehands kleding en vintage. Zo wordt tenslotte voorkomen – of in ieder geval uitgesteld – dat veel kleding óf op de afvalberg belandt of wordt verbrand. Duurzaamheid speelt, naast geldsparing, een belangrijke rol in de groeiende populariteit van Vinted. Steeds meer consumenten snappen dat alleen maar nieuw kopen niet bepaald duurzaam is. En gelukkig is ook het muffe, kapotte imago van tweedehands en vintage flink afgestoft. Dat is super. Maar het is goed om te beseffen dat er ook een enorme niet-duurzame keerzijde aan zit.

 

De keerzijde van fast fashion doorverkopen via Vinted

 

Niet veel mensen realiseren zich namelijk dat steeds meer mensen Vinted als doorgeefluik voor hun (fast fashion) koopverslaving gebruiken. Kijk er maar eens rond: er staan ontzettend veel items op met de kaartjes er nog aan, of amper gedragen stuks uit huidige collecties. Vooral spotgoedkope (ultra)fast fashion doet het goed, van merken als Boohoo, SHEIN en Zara. Ook veel influencers verkopen hun kleding via Vinted, vaak giften van merken en compleet ongedragen.

 

En dat dit zo werkt, kan ik ook persoonlijk beademen. Tien jaar geleden liep ik namelijk rond met een flinke koopverslaving. Met duurzaamheid was ik nog totaal niet bezig. Ik vond het belangrijker dat ik zo vaak mogelijk een nieuwe outfit kon dragen. Ik had een eigen modeblog waarop ik outfits deelde (Instagram was nog niet bekend) en het liefst wilde ik elke keer wat nieuws laten zien. Vaker dezelfde outfit dragen was saai, toch? Kleding was voor mij een manier om waardering te krijgen en me goed te voelen over mezelf. Maar ik studeerde en had zéker geen groot budget. Een deel van mijn kledinguitgaven dekte ik met de sieraden en zonnebrillen die ik uit China importeerde, voor mijn fast fashion webshop. Een andere manier om te ‘besparen’ was door mijn populaire, amper gedragen kleding weer door te verkopen via Marktplaats. Ik droeg vaak gewilde items die snel uitverkocht waren. Die kon ik vaak voor bijna de nieuwprijs doorverkopen. Van de opbrengst kocht ik weer nieuwe kleding. Zo kon ik voor relatief weinig geld vaak nieuwe kleding kopen.

 

Steeds meer mensen raken tweedehands koopverslaafd

 

Mijn strategie zie ik tegenwoordig vermiljoenvoudigd terug. De komst van social media, en vooral TikTok, heeft de wegwerpcultuur een enorme boost gegeven. Vinted staat vol met amper gedragen afdankertjes, vaak van slechte kwaliteit. Daar wordt steeds minder duurzaam mee omgegaan. Sterker nog: steeds meer mensen zijn Vinted koopverslaafd. De Volkskrant schreef hier vorig jaar een confronterende analyse over. De kop: “Kopen en verkopen op Vinted: ‘Laatst kwamen er op één dag twaalf pakketjes voor ons binnen. Het is hier elke dag unboxing day’”.

 

Het lijkt nog dat dat Vinted erg bezig is met z’n gebruikers duurzaam te laten kopen. Zo belanden je inkomsten na een verkoop in je Vinted Portemonnee. Het vraagt een extra handeling om het geld over te boeken naar je eigen rekening. Makkelijker is het om een nieuwe Vinted-aankoop te doen met dat geld. Moeten we hier dan niet meer kopen? Zeker niet! Maar áls je via Vinted bestelt, is het belangrijk dat je er zo bewust en duurzaam mogelijk mee omgaat. Dat is goed te doen met de volgende tips:

 

 

 

9 tips om duurzaam via Vinted te kopen 

 

•  Zoek gericht. Een open deur, maar heel belangrijk. Ga niet urenlang random zitten browsen, maar werk vanuit je wishlist en zoek alleen op het soort item dat je echt kunt gebruiken. En als je niet zeker bent, stel dan eerst je vragen aan de verkoper.

 

•  Ook goed om te doen: een snelle verkoper-check. Met wat voor iemand heb je te maken? Iemand die eens in de zoveel tijd kritisch door haar kast gaat, of een fast fashion queen die jouw aankoop gebruikt om haar koopverslaving mee te spekken? De laatste persoon is minder duurzaam om te supporten, omdat zij jouw geld waarschijnlijk gebruikt voor een nieuwe, niet-duurzame keuze. Fast fashion queens herken je zo:
– Ze verkoopt vaak en heel veel
– Items zijn amper gedragen of nog met de kaartjes eraan
– Kleding is van fast fashion merken
– Alles is trendy en dus snel ‘uit’
(natuurlijk is het niet zo zwartwit, ook ik doe wel eens een miskoop, maar dit kunnen alarmbellen zijn)

 

•  Hoe lokaler, hoe beter: kies bij voorkeur voor een verkoper dichtbij. Het maakt enorm uit of een pakketje uit Frankrijk of dezelfde regio als jij moet komen. Dit staat altijd aangegeven op het profiel van de verkoper.

 

• Je kunt ook op woonplaats zoeken in het zoekvenster. Typ bijvoorbeeld ‘vintage Amsterdam’, ‘Sezane Rotterdam’, ‘Zwolle’ of ‘rugtas Eindhoven’. Je krijgt dan alle zoekresultaten in die betreffende woonplaats  te zien. Super handig als je lokaal wilt kopen!

 

• Je kunt ook op duurzame merken zoeken, of het zoekwoord ‘duurzaam’ of ‘vintage’ invoeren. Ook al zijn het tweedehands aankopen, je geld blijft indirect natuurlijk tóch toe vloeien naar iemand die wél dit merk support.

 

•  Kies voor een langzamere verzendmethode, zoals HOMERR. Dit verlaagt de druk op pakketbezorgers én het verlaagt de milieu-impact aanzienlijk, omdat er efficiënter met busjes wordt omgegaan. De kans is groter dat er een volle bus rijdt dan met een spoedverzending. Over de druk op pakketbezorgers gesproken… kijk de HUMAN docu Bezorgd eens. Veel pakketbezorgers in Nederland worden zwaar onderbetaald en hebben te maken met een zeer hoge werkdruk.

 

•  Laat je bestelling altijd naar een pakketpunt verzenden en niet naar je huis. De meest impact vanuit het transport ligt volgens Milieu Centraal namelijk in ‘the last mile’: de afstand vanaf het pakketcentrum naar jouw huis. Logisch, aangezien de impact bij bulkvervoer beter wordt verdeeld onder pakketjes en de CO2-uitstoot van een busje voor één pakketje naar jouw huis hartstikke hoog is. Daar komt nog bovenop dat als een busje 2 of 3x moet rijden omdat jij niet thuis bent, dit veel onnodige impact creëert én extra werkdruk voor de bezorger. Haal het dan wel lopend of met de fiets op, want een autorit naar het postkantoor maakt het juist mínder duurzaam 😉

 

•  Laat je het pakketje toch naar je huis verzenden? Zorg dan dat er iemand thuis is om het te ontvangen. Anders moet het busje nóg een keer naar je huis rijden. En dat is niet alleen super vervuilend (the last mile, weet je nog?); het creëert ook een nog hogere werkdruk voor de pakketbezorger, die vaak per bezorgd pakketje betaald wordt.

 

•  Bestel liever een bundel (= meerdere items) bij één verkoper, dan losse items bij verschillende verkopers. Dat scheelt niet alleen geld, ook heb je zo relatief veel minder impact vanuit het transport dan wanneer je losse items bij 4 mensen bestelt. Uiteraard geldt dit alleen als je items bestelt die je ook echt nodig hebt. Als je bundels met onnodige aankopen bestelt (“voor erbij”), ben je juist minder duurzaam bezig.

 

•  Bewaar je verpakkingen altijd, zo kun je ze zoveel mogelijk hergebruiken voor als jíj weer iets verkoopt.

 

 

Bronnen
FD, Quote, HUMO, De Volkskrant

 

Heeft When Sara Smiles je geholpen?

 

Dit platform is gratis en dat zal het altijd blijven 🙂 Heb je veel aan mijn werk en wil je me supporten? Via deze Tikkie link kun je een symbolische koffie of lunch voor me kopen, waarmee ik tijd in nieuwe artikelen kan steken. En áls je iets koopt, kan dat via één van deze affiliatelinks. Dan ontvangt WSS een kleine commissie over het bestelbedrag. Ontzettend bedankt!

 

Tikkie link 🧡

(dankjewel!!!)

 

______

De beste sustainable fashion inspiratie in je inbox?

Schrijf je in voor de gratis WSS newsletter en ontvang elke twee weken het laatste nieuws uit de duurzame modewereld, inspirerende merken, kritische blikken op de kledingindustrie, brand guides, kortingscodes en ander moois. Gewoon lekker makkelijk in je mailbox 🙂